De meeste mensen die gelukkig zijn
hebben hun eigen lotsbestemming in handen genomen...
Annemiek
Mijmering 75 2021.
Herfst...
De herfst vult haar eerste dagen met prachtig zonlicht en
nevel in vroege ochtend en late avond.
Herfst brengt weemoed berusting en stil
geluk van compleet zijn.
Ik jaag mezelf niet meer voort en geniet van de rijkdom
van gesprekken met mensen die ik (en daardoor zij mij) door nieuw inzicht verder
kan helpen.
Ik loop met ze mee door pijn dalen weer de berg op en delen we de
eufore. Ik ben dankbaar dit nog te mogen en kunnen doen...
Tip.
Nog steeds oogst ik courgettes en heb een nieuwe
samenstelling groentekoekjes geprobeerd.
Courget met pastinaak. De pastinaak is
te oogsten vanaf eind september en is zoeter als de vorst erover is gegaan. Nu
al
oogsten is niets mis mee.
oogsten is niets mis mee.
Ik leer veel door niet alles meer te kunnen en heb in
maart in de voortuin na een regenbui een stuk aarde met de kromme riek
losgemaakt.
Met de losse hand werd pastinaakzaad gezaaid. Weer wat harken en
vele zaadjes gingen aan. Geen rijtjes en buk
werk...
werk...
Nu heb ik een veldje
pastinaak als bodembedekker waar de winter door van kan geoogst. Geen onkruid
kwam ertussen...
Beiden zijn winterhard... Wat een rijkdom.
We
hebben nog pastinaakzaad dus als je het hebben wil voor volgend moestuinseizoen?
Passief moestuinieren noemen we dat...
Terug naar de groentekoekjes.
1 courget
1 pastinaak
1 rode of gele ui
beetje bloem
1 ei of scheutje melk
peper/zout
zonnebloemolie
De courget raspen en de geschilde pastinaak eveneens. De
ui snipperen en de groente met peper/zout en het ei mengen.
Door de meligheid
van de pastinaak wordt het vocht grotendeels opgenomen zag ik en hoefde maar
heel weinig bloem toegevoegd.
Ik dacht dat het bindeffect van pastinaak alleen
gold in gekookte vorm. Rauw dus ook en de bolletjes groenten waren compact en hadden een verrassend lekkere smaak die me beter beviel dan
courgette gemengd met wortel...
De groente koekjes werden in smalle reepjes geknipt en in
kleine hapjes gegeten (nieuw langdurig eetpatroon) van warm tot koud waardoor ze
geen smaak verliezen.
Tip 2
Ik kom even terug op de ecologische voetstap van een
T-shirt. Het artikel dat ik deelde op mijn facebook pagina. Energie van de aarde
wordt gebruikt voor het vervaardigen van kleding maar de meeste energie kost het
onderhoud vankleding.
Voor mij is het een uitgemaakte zaak alleen hergebruik
kleding te dragen op ondergoed na...Wat er al is daarvoor hoeft geen enkele
energie voor vervaardigen gebruikt. Evenmin kinderarbeid...
Sinds corona kocht ik geen nieuw ondergoed zelfs geen sokken
waarvan de gaatjes dichtgetrokken werden.
Ondergoed werd versteld.Natuurlijk
zijn altijd setjes reserve die vrij nieuw zijn, maar die liggen
apart...
Hergebruik verstellen en verzorgen...
De winterjas hangt klaar voor gebruik afgeborsteld goed
gelucht met de rits dicht in de kleerkast.
Ik heb hem al jaren en niets mis mee.
Een effen zwarte geklede jas hangt in de kast voor gelegenheden met een grote
sjaal erop steeds anders.
De zomerjas heeft een naadje los en zal ik binnenkort
repareren voor hij gewassen weer de kast ingaat. Dat wassen is nu wel nodig na
zeven jaar...
T- shirts worden onderkleding naarmate ze valer en ouder
worden voor onder een trui of blouse. Te strak of te kort
maakt dan niet uit. Gaatjes evenmin.
maakt dan niet uit. Gaatjes evenmin.
Soms verf ik een aantal in de wasmachine en zijn ze weer als
nieuw. Bloesjes en truien met dergelijk shirt eronder kan je langer dragen dan
een dag.
Daardoor heb je minder was en minder verslijt van mooie kleertjes.
Luchten doet veel vooral tijdens vorstnachten en bij
nevel in de lucht kleding uithangen onder een afdakje...
nevel in de lucht kleding uithangen onder een afdakje...
Wat ook helpt is oude spullen aan als je thuis komt na
“uit” te zijn geweest. Ben zuinig op je goede goed.
Hoe korter het wasprogramma hoe lager de temperatuur hoe
lager de ecologische voetstap van je T-shirtje...
Daarnaast kleding hergebruiken dus
tweedehands kleding en je bent een weldaad voor de aarde...Toch iets om bij stil
te staan...
Tip 3
Dat bindingseffect van pastinaak bleef in mijn hoofd
spoken en komt van pas bij groenteburgers maken oftewel
vegaburgers...
vegaburgers...
Voor grotere hoeveelheden om in te vriezen
verdubbel je de ingrediënten.
Ingrediënten:
Half bekertje gedroogde linzen
(Heb ik altijd in de vriezer)**
1 ei
halve dikke pastinaak of een kleintje
kruiden zoals knoflookstengels
of een gesnipperde teen knoflook
halve rode paprika
Werkwijze:
Vanaf kookpunt 8 minuut aan de kook houden op
laag gas.
De bevroren gekookte witte bonen erbij (geen pot of blik) weer aan de
kook brengen en 5 minuut meekoken.
Het vocht is dan wel opgenomen en gaat geen
vitamine verloren. Wel opletten of de zaak niet droog kookt...
De paprika kan ondertussen al gesneden en de pastinaak
geschild.
De bonen grof malen in de keukenmachine samen met de paprika.
Tot mijn verbazing hoefde geen bloem erbij. De
groenteballetjes kon ik zo op de hand draaien zoals je gehaktballen draait.
De
pastinaak bond samen met de bonen tot de juiste samenstelling.
De balletjes werden door paneermeel gerold door losgeklopt ei en weer door paneermeel. Drie stuks heb ik gebakken in zonnebloemolie voor bij de spitskoolstamppot. Voor twee dagen... De rest werd ingevroren in porties.
** Week af en toe een kilo gedroogde witte bonen (8 uur) en kook ze beetgaar. Afkoelen en in porties invriezen. Het zijn de nodige vleesvervangers in je dagelijks menu en gemakkelijk toe te voegen op deze manier...
Tip 4
Spitskoolstamppot op het menu maar wel op de gezonde
manier verwerkt...
Ingrediënten:
1 Biologische spitskool (in de reclame bij
PLUS)
paar aardappels en eventueel wat topinamboer
klontje boter
vers geraspte nootmuskaat.
Werkwijze:
Omdat ik overvloed heb worden ze nu al geoogst indien nodig.
Ik meng ze
met aardappels die daardoor langer meegaan en omdat ze gezond zijn en je darmen
opruimen. De smaak is heerlijk en misschien even wennen.
Beiden werden geschild en gewassen, klein gesneden en met
een bekertje water opgezet met iets zout. Aan de kook brengen
en op laag gas garen.
De spitskool wassen halveren en in dunne sliertjes
snijden.
Als de knollen beetgaar zijn de gesneden spitskool erop en het gas weer
hoog.
Vanaf kookpunt de kool eenmaal omscheppen met de knollen en op laag gas 6
minuut sudderen.
Oppassen dat het niet aanbrand. Zit nog teveel vocht in de
pan zet dan de deksel schuin.
Eventueel zout en peper als je wil... Geen vitamine verloren,
geen zware koollucht en licht verteerbaar...
De vega
balletjes erbij met honing/tijm/mosterd en het was verrukkelijk.
Het beetje gesneden spitskool wat over was, heb ik in een zakje in de
koelkast gelegd... dat kan in een roerbakgerechtovermorgen een minuut mee op
het einde.
Goei eten gooien we niet weg...
Mijn leventje...
Ik heb mijn draai weer gevonden met aangepast eten.
Ik probeer het voedsel zo goed mogelijk te sturen op zijn weg door mijn slokdarm die ook niet goed meer
werkt.
Verslikken in kleine hapjes betekend meer kans om het eruit te kunnen
werken.
Geen afleiding van mensen om me heen en de tijd nemen met een boek erbij...
Ik eet
tegenwoordig tweemaal per dag in stilte en dat zal weer driemaal moeten worden. De schrik
zit er nog in en komt goed...
De burendag was vooral heel gezellig bracht goede
gesprekken en bracht een afspraak voor een groep vrouwen die een rondleiding en
presentatie willen.
Weer meer bekendheid en het gedachtengoed verder kunnen
uitdragen... De juiste mensen komen wederom op mijn pad waardoor ik meer rust
krijg...
Er is weer een meneer bijgekomen die de capaciteiten heeft om de logistiek te ondersteunen en
“hij die de sla laat groeien” schijnt duidelijk een lichtje op ons waardoor we
heel veel kunnen doen voor de doelgroep...
Annemiek