maandag 27 september 2021

Mijmering 75 Herfst met gemakkelijke vegaburgers, spitskool stamppotje, pastinaak en topinamboer...

Beste mensen,

 

De meeste mensen die gelukkig zijn

hebben hun eigen lotsbestemming in handen genomen...

 

Annemiek

 
Mijmering 75 2021.
 
Herfst...
De herfst vult haar eerste dagen met prachtig zonlicht en nevel in vroege ochtend en late avond. 


Herfst brengt weemoed berusting en stil geluk van compleet zijn. 

Ik jaag mezelf niet meer voort en geniet van de rijkdom van gesprekken met mensen die ik (en daardoor zij mij) door nieuw inzicht verder kan helpen. 

Ik loop met ze mee door pijn dalen weer de berg op en delen we de eufore. Ik ben dankbaar dit nog te mogen en kunnen doen...
 
Tip.
Nog steeds oogst ik courgettes en heb een nieuwe samenstelling groentekoekjes geprobeerd. 

Courget met pastinaak. De pastinaak is te oogsten vanaf eind september en is zoeter als de vorst erover is gegaan. Nu al
oogsten is niets mis mee.
 
Ik leer veel door niet alles meer te kunnen en heb in maart in de voortuin na een regenbui een stuk aarde met de kromme riek losgemaakt.

Met de losse hand werd pastinaakzaad gezaaid. Weer wat harken en vele zaadjes gingen aan. Geen rijtjes en buk
werk... 

Nu heb ik een veldje pastinaak als bodembedekker waar de winter door van kan geoogst. Geen onkruid kwam ertussen...

Daarachter staat de topinamboer met zijn knollen en samen voorzien ze dit mens van voedsel. 


Beiden zijn winterhard... Wat een rijkdom. 

We hebben nog pastinaakzaad dus als je het hebben wil voor volgend moestuinseizoen? Passief moestuinieren noemen we dat...
 
Terug naar de groentekoekjes.
Ingrediënten:
1 courget
1 pastinaak
1 rode of gele ui
beetje bloem
1 ei of scheutje melk
peper/zout
zonnebloemolie
 
Werkwijze:
De courget raspen en de geschilde pastinaak eveneens. De ui snipperen en de groente met peper/zout en het ei mengen. 

Door de meligheid van de pastinaak wordt het vocht grotendeels opgenomen zag ik en hoefde maar heel weinig bloem toegevoegd. 

Ik dacht dat het bindeffect van pastinaak alleen gold in gekookte vorm. Rauw dus ook en de bolletjes groenten waren compact en hadden een verrassend lekkere smaak die me beter beviel dan courgette gemengd met wortel...
 
De groente koekjes werden in smalle reepjes geknipt en in kleine hapjes gegeten (nieuw langdurig eetpatroon) van warm tot koud waardoor ze geen smaak verliezen.
 
Tip 2
Ik kom even terug op de ecologische voetstap van een T-shirt. Het artikel dat ik deelde op mijn facebook pagina. Energie van de aarde wordt gebruikt voor het vervaardigen van kleding maar de meeste energie kost het onderhoud van
kleding.
 
Voor mij is het een uitgemaakte zaak alleen hergebruik kleding te dragen op ondergoed na...Wat er al is daarvoor hoeft geen enkele energie voor vervaardigen gebruikt. Evenmin kinderarbeid...
 
Sinds corona kocht ik geen nieuw ondergoed zelfs geen sokken waarvan de gaatjes dichtgetrokken werden. 

Ondergoed werd versteld.
Natuurlijk zijn altijd setjes reserve die vrij nieuw zijn, maar die liggen apart...  
 
Hergebruik verstellen en verzorgen...
De winterjas hangt klaar voor gebruik afgeborsteld goed gelucht met de rits dicht in de kleerkast. 

Ik heb hem al jaren en niets mis mee. Een effen zwarte geklede jas hangt in de kast voor gelegenheden met een grote sjaal erop steeds anders. 

De zomerjas heeft een naadje los en zal ik binnenkort repareren voor hij gewassen weer de kast ingaat. Dat wassen is nu wel nodig na zeven jaar...
 
T- shirts worden onderkleding naarmate ze valer en ouder worden voor onder een trui of blouse. Te strak of te kort
maakt dan niet uit. Gaatjes evenmin. 

Soms verf ik een aantal in de wasmachine en zijn ze weer als nieuw. Bloesjes en truien met dergelijk shirt eronder kan je langer dragen dan een dag. 

Daardoor heb je minder was en minder verslijt van mooie kleertjes. Luchten doet veel vooral tijdens vorstnachten en bij
nevel in de lucht kleding uithangen onder een afdakje...
 
Wat ook helpt is oude spullen aan als je thuis komt na “uit” te zijn geweest. Ben zuinig op je goede goed.


Hoe korter het wasprogramma hoe lager de temperatuur hoe lager de ecologische voetstap van je T-shirtje...

Daarnaast kleding hergebruiken dus tweedehands kleding en je bent een weldaad voor de aarde...Toch iets om bij stil te staan...
 

Tip 3
Dat bindingseffect van pastinaak bleef in mijn hoofd spoken en komt van pas bij groenteburgers maken oftewel
vegaburgers... 

Voor grotere hoeveelheden om in te vriezen verdubbel je de ingrediënten.
 
Ingrediënten:
Half bekertje gedroogde linzen
bekertje gekookte witte bonen
(Heb ik altijd in de vriezer)**
1 ei
halve dikke pastinaak of een kleintje
kruiden zoals knoflookstengels
of een gesnipperde teen knoflook
halve rode paprika
 
Werkwijze:
Het half bekertje gedroogde linzen in anderhalf bekertje water
opzetten in een pannetje. 

Vanaf kookpunt 8 minuut aan de kook houden op laag gas.

De bevroren gekookte witte bonen erbij (geen pot of blik) weer aan de kook brengen en 5 minuut meekoken. 

Het vocht is dan wel opgenomen en gaat geen vitamine verloren. Wel opletten of de zaak niet droog kookt...
 
De paprika kan ondertussen al gesneden en de pastinaak geschild. 

De bonen grof malen in de keukenmachine samen met de paprika. 

De pastinaak raspen en een ei op de smurrie. Peper en zout
erop en gesnipperde knoflookstengels. 

Tot mijn verbazing hoefde geen bloem erbij. De groenteballetjes kon ik zo op de hand draaien zoals je gehaktballen draait. 

De pastinaak bond samen met de bonen tot de juiste samenstelling.

De balletjes werden door paneermeel gerold door losgeklopt ei en weer door paneermeel. Drie stuks heb ik gebakken in zonnebloemolie voor bij de spitskoolstamppot. Voor twee dagen... De rest werd ingevroren in porties.

** Week af en toe een kilo gedroogde witte bonen (8 uur) en kook ze beetgaar. Afkoelen en in porties invriezen. Het zijn de nodige vleesvervangers in je dagelijks menu en gemakkelijk toe te voegen op deze manier...

Tip 4
Spitskoolstamppot op het menu maar wel op de gezonde manier verwerkt...
 
Ingrediënten:
1 Biologische spitskool (in de reclame bij PLUS)
paar aardappels en eventueel wat topinamboer
klontje boter
vers geraspte nootmuskaat.
 


Werkwijze:
De topinamboerknollen beginnen nu pas te dikken in de grond. 

Omdat ik overvloed heb worden ze nu al geoogst indien nodig. 

Ik meng ze met aardappels die daardoor langer meegaan en omdat ze gezond zijn en je darmen opruimen. De smaak is heerlijk en misschien even wennen.
 

Beiden werden geschild en gewassen, klein gesneden en met een bekertje water opgezet met iets zout. Aan de kook brengen en op laag gas garen. 

De spitskool wassen halveren en in dunne sliertjes snijden.

 Als de knollen beetgaar zijn de gesneden spitskool erop en het gas weer hoog. 


Vanaf kookpunt de kool eenmaal omscheppen met de knollen en op laag gas 6 minuut sudderen. 

Oppassen dat het niet aanbrand. Zit nog teveel vocht in de pan zet dan de deksel schuin. 

Met de stamper erdoor en een klontje boter erbij plus
nootmuskaat. 

Eventueel zout en peper als je wil... Geen vitamine verloren, geen zware koollucht en licht verteerbaar... 

De vega balletjes erbij met honing/tijm/mosterd en het was verrukkelijk.
 
Het beetje gesneden spitskool wat over was, heb ik in een zakje in de koelkast gelegd... dat kan in een roerbakgerecht
overmorgen een minuut mee op het einde. 

Goei eten gooien we niet weg...
 
Mijn leventje...
Ik heb mijn draai weer gevonden met aangepast eten. 

Omdat de kans op verslikken groot is eet ik heel kleine hapjes met grote tussenpozen.

Ik probeer het voedsel zo goed mogelijk te sturen op zijn weg door mijn slokdarm die ook niet goed meer werkt. 

Verslikken in kleine hapjes betekend meer kans om het eruit te kunnen werken. 

Geen afleiding van mensen om me heen en de tijd nemen met een boek erbij... 


Ik eet tegenwoordig tweemaal per dag in stilte en dat zal weer driemaal moeten worden. De schrik zit er nog in en komt goed...
 
De burendag was vooral heel gezellig bracht goede gesprekken en bracht een afspraak voor een groep vrouwen die een rondleiding en presentatie willen. 

Weer meer bekendheid en het gedachtengoed verder kunnen uitdragen... De juiste mensen komen wederom op mijn pad waardoor ik meer rust krijg... 

Er is weer een meneer bijgekomen die de capaciteiten heeft om de logistiek te ondersteunen en “hij die de sla laat groeien” schijnt duidelijk een lichtje op ons waardoor we heel veel kunnen doen voor de doelgroep...
 

Annemiek