maandag 13 september 2021

Mijmering 71 falafel leren maken in etappes en de fata morgana van een schoon hofje bleek werkelijkheid...

Beste mensen,

 
Anderen begrijpen is kennis
jezelf begrijpen is verlichting...
 
Annemiek
 
Mijmering 71 2021.
 
Tip.
Afgelopen vrijdag gaven Eiman en Jamila les in Falafel maken. 


Als je de dames bezig ziet is er niets aan... Nou jaaaaaa als ik het recept door mijn consuminder minder minder... molen heb gehaald moet het te doen zijn. 

Van allerlei kruiden gaan erin van koriander, rode paprika komijnzaad, peper tot sesamzaad en vloeibare sesam waar yoghurt bij moet, gemengd  en in een flesje gedaan. 


Oh ja...falafel kruiden ook niet te vergeten. 

Homa die zag dat ik helemaal tureluurs raakte van al die kruiden raadde me aan alles te schrappen en alleen falafel kruiden te kopen bij de Turkse winkel naast de LIDL in Molenberg.
 
Op zaterdag kost dat Arabisch brood vijf pakjes van 5 stuks
voor EEN EURO. 

Dat brood kan je invriezen. Op maandag kost het brood 50 cent per pakje... en de falafel kruiden 1,69 per zakje waar je wel een half jaar mee uitkomt. 

Bedacht ik me in die winkel opeens dat ik de kikkererwten vergeten was in de week te zetten. 

De kikkererwten prut van de dames
Voor deze keer dan maar een blikje... en dat had ik nou NIET moeten doen...
 
De rondjes worden gemaakt van geweekte rauwe kikkererwten oen Annemiek en niet van gekookte kikkererwten uit blik. 

Daar hebben de dames een apparaat voor zag ik maar daar heeft dit mens lak aan. 

Ik draai die rondjes wel alsof ik soepballetjes draai en duw ze een beetje plat... De smaak zal wel hetzelfde zijn.
De prut van Annemiek
 
 
Ingrediënten voor de vulling:
1 tomaat
stuk komkommer
beetje ijsbergsla
augurkje als je hebt (had ik niet)
enne munt
1 pakje Arabisch brood
 
Werkwijze voor boven genoemde vulling.
De sla in sliertjes snijden en de komkommer in schijfjes. 
De tomaat in stukjes en alles klaar zetten. 

Het brood middendoor snijden in halve maantjes. Ik hoorde Diny nog zeggen “Als het brood warm zou zijn geweest, zou het lekkerder zijn.” 

Dat leek me ook en heb ik de broodvellen een voor een een minuutje in de warme wok gelegd. 

Het werd perkament of zoiets als oude dames huid na een leven lang teveel zonnebaden. Mijn raad? Niet doen! 
 
Voor de rondjes:
1 beker gedroogde kikkererwten een nacht in twee bekers water weken.
falafel kruiden  
halve ui
De balletjes van de dames
2 tenen knoflook
 
De kikkererwten afgieten en rauw malen met de ui en de knoflook. Falafel kruiden naar smaak toevoegen en een snuf zout. 

Mengen en wat water toevoegen tot een samenhangende prut (zie foto kikkererwten prut van de dames) Balletjes draaien en wat plat drukken. 

De dames maakten met dat apparaat pracht rondjes die later werden platgedrukt op het brood. Nou jaaaaaa... zeg.
 
Ik draaide gewone balletjes van de gekookte kikkererwten die werden gebakken in een mini braadpannetje in wat olie... Ze vielen uit elkaar en werd het zoiets als roer ei maar dan van kikkererwten. 

De gebakken kruimels die overbleven smaakten nog altijd goed en goei eten gooi je niet weg.
 
Enne die sesam saus? Nou die vond ik niet zo lekker
afgelopen vrijdag en maakte ik knoflooksaus van een beetje uitgehangen yoghurt in een filterzakje. 

Iets ingedikt kwam daar peper/zout bij en snippers knoflookstengels. Je zou ook geperste knoflooktenen kunnen gebruiken.
 
De ceremonie van het wikkelen startte bij mij met die halve perkamenten bladen waar wat kruimels kikkererwten
opkwamen. 

Daarop mijn knoflooksaus en de sla tomaat en komkommerschijfjes. 

Die stijve perkamenten bladen lieten zich heel moeilijk wikkelen en uiteindelijk heb ik toch vier dingen gefabriceerd die op falafel leken.

 
De smaak was verrukkelijk misschien wel omdat de munt ontbrak... die moest er ook nog bij en over het hoofd gezien terwijl mijn tuin er vol mee staat. 

Morgen beter en heb ik al een beker gedroogde kikkererwten in de week gezet. Lees mijn schrijfsel “ter leering ende vermaek.”
 
Mijn leventje...
Ik heb een meneer gevonden die stoepjes vegen kan en hoe. Mijn hofje is al jaren niet meer zo grondig geveegd. 

Meneer vond gebroken bezems een verroeste stalen kom en een hoop wikkeldraad waarvan ik niet eens wist dat ik het had. 

Een pot met slakken en nostalgische pannen die jongen leken te hebben gekregen. 

De gebroken betonblokken heeft hij onder het tapijt geveegd eh... verstopt onder het rek en elk hoekje en gaatje is onkruidvrij gemaakt. 

Alles werd van de plaats gehaald terwijl ik alleen maar rotzooi maakte met groente schoonmaken aan de tuintafel. 


De wortelen en pastinaken vlogen in het rond... Meneer moest maar blijven eten want ik had wat ruim geoogst.

Ratatouille op het menu nadat ik meneer eerst twee van mijn perkamenten kruimel kikkererwten falafel had gevoerd. 

Hij ging er alleen maar nog harder van werken.
 

Terwijl ik een black-out kreeg en plat moest is meneer doorgegaan na de ratatouille en ik van de wereld was gevallen... 

Toen ik wakker werd twee uur later ben ik verbijsterd mijn hofje rond gewandeld me wanend in sprookjesland. 

Meneer had zout gestrooid langs de randjes en viel ik van de ene verbazing in de andere. 

Ik heb de poorten afgesloten die meneer achter zich dicht had gedaan en de breeveertien op was gegaan... 

De keukendeur stond op het haakje zodat Floortje in en uit kon. 

Die is trouwens weer eens verliefd en geeft zoenen en kopjes aan meneer en ikke heb een potje staan te janken achter de schuur waar het al jaaaaaaaaaaaren niet meer zo schoon is geweest...
 
Annemiek