zondag 22 augustus 2021

Mijmering 65 Wenerbodem met kruisbessen of ander diepvries fruit met slagroom en loop een audioboswandeling door het Aambos...

Beste mensen,

Het leven is veel te kort
en onze wereld veel te klein
om er een slagveld van te maken
Speel met de kinderen in de straat
of omhels bomen in het Aambos...
 
Annemiek
 
Mijmering 65 2021.
 

Tip.
De allerlekkerste taart is naar mijn mening Kruisbessen op harde wenerbodem met slagroom. 

Als je dan ook nog de kruisbessen uit eigen tuin hebt is het geluk compleet....
 
Ingrediënten harde wener bodem:
250 gram boter of blue band
of half van beiden
1 ei
1 zakje bakpoeder
snuf zout
150 gram suiker
ongeveer 500 gram bloem.
 
Werkwijze:
De oven op 180 graden voorverwarmen...en een biscuitvorm invetten met boter en bestuiven met bloem... 


Ongeveer de helft van de bloem in een mengkom met de suiker de bakpoeder het ei, zout en de boter. 

Met twee messen de boter in kleine stukjes snijden. Met koele hand kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.
 
De deegbal uitrollen op het werkblad tot een lap en in vieren
snijden. 

Sinds kort werk ik met een plastic schijf uitgeknipt uit een emmertje. 

De schijf kan zo onder de kwart deeg lap geschoven en in de ingevette vorm gedeponeerd. 

Zandtaart breekt snel en op deze manier lukt het prima. 

De vier stukken zijn gemakkelijk aan elkaar te drukken en de randen help je de vorm in... 

Wat over was aan deeg daar kon ik een kleinere vorm mee beleggen. Je kan ook koekjes steken van het deeg...
 
Bakken in de oven op 180 graden tot lichtbruin... Ondertussen het fruit uit de vriezer in een steelpannetje
opzetten op hoog gas. 

 Het vocht komt vrij en en kan het gas lager om het fruit verder te ontdooien. 

In een beker ietsje water met anderhalve eetlepel aardappelzetmeel mengen. Nooit maïzena want dat blijft blind.


Als het vocht van het fruit kookt kan het bindmiddel erbij.  Voorzichtig omscheppen tot het geheel bind... Op laag gas even garen... een minuut is al voldoende tot het sap helder wordt...
 
Het pannetje buiten zetten in een bak koud water en kan wellicht de bodem al uit de oven... 


De bodem direct uit de vorm kloppen en dat lukt door met het heft van een mes op de vorm te kloppen die je op de kop op het werkblad legt...
 
De wenerbodem op een vlaai of taartplaat schuiven en het lauwe fruit erop verdelen. 

Zet de taart buiten om verder af te koelen... 

Omdat ik een riante laag slagroom wilde werd een groot pakje (500cc) verse slagroom geklopt met twee zakjes klop fix en twee scheppen suiker. 

Door tijdens het mixen een theedoek over de kom te hangen spetter je geen slagroom tegen de tegels en/of wat dan ook...

Met een hergebruik puntzak van het KRUIDVAT werd de
slagroom op de taart gespoten...
 
Mijn leventje...
Is even druk door ons bezoek aan de generale repetitie van geworteld. 

Een audioboswandeling die vanaf zaterdag de 28e tien dagen lang gelopen kan worden. 


Startpunt de broederschool in Molenberg Heerlen richting het Aambos... Zie de link: https://geworteld.nu/ 

Het consuminderhuis werkt hieraan mee door de consumindergebakjes te verzorgen gemaakt van plakjes cake gebakken door Areeg. 

De heel bijzondere gelei en jammetjes zijn gemaakt in de
workshops van CMP Molenberg en door Lily Sloet (met heel veel dank..). 

Vooral Lily’s  appelgelei met rozemarijn was een groot succes... Annemiek gaat komende week enkele dagen DOLCE FAR NIENTE....oftewel zalig nietsdoen...vandaar deze korte mijmering
 
Annemiek