Het leven is veel te kort
en onze wereld veel te klein
om er een slagveld van te maken
Speel met de kinderen in de straat
of omhels bomen in het Aambos...
Annemiek
Mijmering 65 2021.
Tip.
Als je dan ook nog de kruisbessen uit eigen tuin
hebt is het geluk compleet....
Ingrediënten harde wener bodem:
250 gram boter of blue band
of half van beiden
1 zakje bakpoeder
snuf zout
150 gram suiker
ongeveer 500 gram bloem.
Werkwijze:
De oven op 180 graden voorverwarmen...en een biscuitvorm
invetten met boter en bestuiven met bloem...
Ongeveer de helft van de bloem in een mengkom met de
suiker de bakpoeder het ei, zout en de boter.
Met twee messen de boter in kleine
stukjes snijden. Met koele hand kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat
van je handen.
Sinds kort werk ik met een plastic schijf uitgeknipt uit een
emmertje.
De schijf kan zo onder de kwart deeg lap geschoven en in de ingevette
vorm gedeponeerd.
De vier stukken zijn gemakkelijk aan elkaar te drukken en de randen help je de vorm
in...
Wat over was aan deeg daar kon ik een kleinere vorm mee beleggen. Je kan ook
koekjes steken van het deeg...
Bakken in de oven op 180 graden tot lichtbruin...
Ondertussen het fruit uit de vriezer in een steelpannetje
opzetten op hoog gas.
opzetten op hoog gas.
Het vocht komt vrij en en kan het gas lager om het fruit verder te ontdooien.
In
een beker ietsje water met anderhalve eetlepel aardappelzetmeel mengen. Nooit maïzena want dat blijft blind.
Als het
vocht van het fruit kookt kan het bindmiddel erbij. Voorzichtig omscheppen tot
het geheel bind... Op laag gas even garen... een minuut is al voldoende tot het
sap helder wordt...
Het pannetje buiten zetten in een bak koud water en kan
wellicht de bodem al uit de oven...
De bodem direct uit de vorm kloppen en dat
lukt door met het heft van een mes op de vorm te kloppen die je op de kop op het
werkblad legt...
De wenerbodem op een vlaai of taartplaat schuiven en het
lauwe fruit erop verdelen.
Omdat
ik een riante laag slagroom wilde werd een groot pakje (500cc) verse slagroom
geklopt met twee zakjes klop fix en twee scheppen suiker.
Door tijdens het mixen een theedoek over
de kom te hangen spetter je geen slagroom tegen de tegels en/of wat dan
ook...
Mijn leventje...
Is even druk door ons bezoek aan de generale repetitie van
geworteld.
Een audioboswandeling die vanaf zaterdag de 28e tien dagen lang
gelopen kan worden.
Startpunt de broederschool in Molenberg Heerlen richting het
Aambos... Zie de link: https://geworteld.nu/
Het consuminderhuis werkt
hieraan mee door de consumindergebakjes te verzorgen gemaakt van plakjes cake
gebakken door Areeg.
De heel bijzondere gelei en jammetjes zijn gemaakt in de
workshops van CMP Molenberg en door Lily Sloet (met heel veel dank..).
workshops van CMP Molenberg en door Lily Sloet (met heel veel dank..).
Vooral Lily’s appelgelei met rozemarijn was een groot succes... Annemiek gaat
komende week enkele dagen DOLCE FAR NIENTE....oftewel zalig
nietsdoen...vandaar deze korte mijmering
Annemiek