Innerlijke vrede daarvoor hoef je niet in
de toekomst te kijken
richt je aandacht op het moment en zie
alle moois in verborgen diepte....
Annemiek
Mijmering 61 2021.
Tip.
Geen kruimel brood in huis en geen zin om mijn hofje te
verlaten...
Dan maak ik een gevulde omelet als lunch en een pannenkoekje als
avond maaltijd.
Havermout morgen vroeg als ontbijt en zal ik dan maar eens
boodschappen gaan doen.
3 gele worteltjes
2 lente uitjes
partijtje laatste specieboontjes
In de koelkast:
halve paprika
in de vriezer
wat erwtjes
in het rekje
1 ei.
Werkwijze
De lente ui wassen en snipperen inclusief het loof en
zachtjes fruiten in een scheutje zonnebloemolie.
Paprika in stukjes toevoegen en
de afgeborstelde in stukjes gesneden champignons.
Vleugje kerrie en peper/zout
toevoegen en langzaam op klein gas laten sudderen...
Ondertussen de gewassen worteltjes eventueel schillen en
in kleine stukjes gesneden in weinig water in een steelpannetje
beetgaar koken.
beetgaar koken.
De boontjes wassen de puntjes eraf en meekoken.
Als de hardere groenten beetgaar
zijn afgieten en in de wok bij de andere groente voegen en op hoog gas even mee
roerbakken.
Deze consumindermens heeft het kokende water uit het
steelpannetje opgevangen en met een bordje erop heb ik de groente uit de wok
erop warm gehouden.
Bord of deksel erop en in de wok werd de omelet gebakken. Tja... ik
had nog maar een ei...
De omelet is weliswaar dun maar groot genoeg... al moet je omkeren maar vergeten...
De omelet op een bord schuiven iets over laten hangen, de groente erop en de
omelet dichtklappen zover dat kan... Verrukkelijk! De groente bouillon vol vitamientjes oftewel kookvocht heb ik opgedronken.
Even teveel courget heb ik twee dikzakken meegenomen naar
het consuminderhuis.
Daarvan hebben Homa en Jamila samen met de deelnemers vrijdag in de kookworkshop
reifkoekjes gebakken.
Song heeft nog aardappels geoogst uit de moestuin die naast de keuken ligt... Daarvan werd een deel ook reifkoekjes.
Er waren veel gegadigden en Jamila had nog
linzensoep en cake erachteraan gemaakt... Aan tafel met de harde werkers ging
alles schoon op.
Weer twee courgetten aan de klimplant heb ik de twee
ingemaakt in zoet/zuur en dat doe je als
volgt:
Ingrediënten:
2 courgettes
4 uien
1 zakje inmaakkruiden
eventueel kurkuma
enkele laurierbladeren
6 eetlepels zout
500 ml witte azijn
450 gram suiker
Werkwijze:
De courgettes wassen, in de lengte middendoor snijden en
met een lepel het zaad eruit krabben.
De courgettes in kleine stukjes snijden en
in een grote kom leggen met vier in dunne ringen gesneden uien.
Zes eetlepels
zout erop en husselen. Theedoek erop en zeker drie uur laten staan en af en toe
omscheppen.
Als de tijd bijna om is de azijn suiker en kruiden in een grotepan
aan de kook brengen en op laag gas 5 minuut aan de kook houden.
Ondertussen de
courget/uien afgieten en onder stromend water in een vergiet goed afspoelen
zodat alle zout verdwenen is.
In schone potten onderin een half
laurierblad leggen en de groente kokend heet in de potten scheppen.
Aandrukken
met een lepel en kokend vocht aanvullen uit de pan tot aan de rand.
Tip 3
De wilde komkommertjes in schijfjes op de boterham is
heerlijk op kaas met tomaat.
Opeens waren enkele tegelijk oogst klaar en werden
tot komkommersla verwerkt.
In schijfjes gesneden in een kom en maak je de dressing zo zoet/zuur als je wil.
Beetje azijn, beetje olie, peper/zout en wat suiker.
Bij komkommer kan dille maar ook bernagieblad oftewel
komkommerkruid dat in de zomer altijd in mijn tuin staat.
Het blad wassen en in
dunne reepjes bij de komkommers maar ook de bloemknopjes...
De mooie
paars/blauwe eetbare bloempjes maakten het af...
Tip 4
Elke ochtend lopen Floor en ikke door de tuin om te kijken
wat de nacht ons bracht...
De schimmel zit in de tomaten al trek ik ze nog niet
allemaal uit.
Het halfvolle glas speelt me nu parten en kan ik niet geloven dat
alle planten zijn aangedaan... We wachten af...
Elke dag zijn weer een serie zaadjes van de chioggia
gedroogd aan de plant.
Ik liet hem een tweede jaar staan wetende dat hij door
zou schieten bloemen en zaad zou krijgen...
Terwijl alweer nieuw rucola zaad in een pot werd gezaaid
ben ik zaad aan het oogsten van de doorgeschoten planten die
bloei en zaad brachten...
bloei en zaad brachten...
Zaad voor volgend seizoen...
Tip 5
Elke week maak ik nu wel een keer een menu met gepaneerde
knolselderij schijven.
Met verse boontjes uit de border. Een gefruit uitje
erdoor en gebakken aardappeltjes.
Of... komkommersalade met gebakken
aardappeltjes en rabarber.
Met rabarber heb ik dat onlangs weer geprobeerd
toen de kaas op was... Niets mis mee.
Mijn leventje...
Ik ben met de hoorapparaten geschiedenis nog niet klaar en
heb inmiddels besloten die droogkap (dry box) niet te kopen.
(125 euro.)
Na
marktonderzoek bleek dat weinigen die box gebruiken en als het regent naar mijn
werk op de fiets doe ik de hoorapparaten wel in het doosje in mijn
tas.
Voor de lol in de regen fietsen doe ik niet meer.
Verder is een mogelijkheid de droog box van de moeder van Jenny (mijmering fan) over te nemen...
Inmiddels weet ik van Jenny dat voor een jaar verzekeren ook kan bij een andere
verzekering en heel betaalbaar. Na dat jaar kan ik gezien verloop ziekte
ADCA....eventueel verlengen of niet... Ik denk er nog over. De dry doos heb ik al ingepakt...die gaat terug. Ik
heb nog een week bedenktijd en wij weten allemaal waarom op een snelle
beslissing wordt aangedrongen...
We hebben in CMP Molenberg nu ook een fietsenmaker die alle binnengekomen fietsen repareert. Verder kunnen minima die bij ons staan ingeschreven gratis hun fietsen laten repareren. Alleen de onderdelen worden verrekend en banden plakken gebeurd gratis.
De traplift... (verder te benoemen het boemeltje). Floor
en ikke moesten wennen aan het boemeltje dat heel langzaam de helling van mijn
trap naar boven neemt of afdaalt. Het boemeltje bracht Floor even veel verdriet
maar nu niet meer...
Verwend als ze is werd ze elke morgen bovenaan de trap
geknuffeld en goedemorgen gewenst. Ze gaf een zoen en werd geaaid maar door het
boemeltje kon dat niet meer. Nu wacht ze boven aan de berg (trap) op me, tot ik een
stukje afdaling heb gemaakt en bij het eerste stationnetje in de bocht even stil
sta.
"Uit het raam hangend" van het boemeltje kan ik net erbij om haar te
verwennen met haar ochtendritueel. Dan gaat de afdaling verder...De berg omhoog
hebben we geen ritueel al duurt alles me te lang. Als ik de lift onderaan de
trap laat staan klaar voor gebruik, staat hij in de weg. Als ik hem tot de
eerste bocht op laat klimmen duurt het weer zolang voordat hij beneden
is... We denken erover...
Annemiek