maandag 9 augustus 2021

Mijmering 61 Courget inmaken in zoet/zuur, luxe omelet, zaad oogsten, bernagie en de commercie...

 Beste mensen,

Innerlijke vrede daarvoor hoef je niet in de toekomst te kijken
richt je aandacht op het moment en zie alle moois in verborgen diepte....
 
Annemiek
 
Mijmering 61 2021.
 
Tip.
Geen kruimel brood in huis en geen zin om mijn hofje te verlaten... 


Dan maak ik een gevulde omelet als lunch en een pannenkoekje als avond maaltijd.

 Havermout morgen vroeg als ontbijt en zal ik dan maar eens boodschappen gaan doen. 

Terug naar de gevulde omelet en eerst maar eens gaan verzamelen in de tuin. Wat ik vond?
 
3 gele worteltjes
2 lente uitjes
partijtje laatste specieboontjes
In de koelkast:
halve paprika
half bakje champignons
in de vriezer
wat erwtjes
in het rekje
1 ei.
 
Werkwijze
De lente ui wassen en snipperen inclusief het loof en zachtjes fruiten in een scheutje zonnebloemolie. 


Paprika in stukjes toevoegen en de afgeborstelde in stukjes gesneden champignons. 

Vleugje kerrie en peper/zout toevoegen en langzaam op klein gas laten sudderen...
 
Ondertussen de gewassen worteltjes eventueel schillen en in kleine stukjes gesneden in weinig water in een steelpannetje
beetgaar koken. 

 De boontjes wassen de puntjes eraf en meekoken. 

Als de hardere groenten beetgaar zijn afgieten en in de wok bij de andere groente voegen en op hoog gas even mee roerbakken.

 
Deze consumindermens heeft het kokende water uit het steelpannetje opgevangen en met een bordje erop heb ik de groente uit de wok erop warm gehouden. 

Bord of deksel erop en in de wok werd de omelet gebakken. Tja... ik had nog maar een ei... 

Daar werd een scheutje melk bij gedaan en los geklopt. 

De omelet is weliswaar dun maar groot genoeg... al moet je omkeren maar vergeten... 

De omelet op een bord schuiven iets over laten hangen, de groente erop en de omelet dichtklappen zover dat kan... Verrukkelijk! De groente bouillon vol vitamientjes oftewel kookvocht heb ik opgedronken. 
 
Tip 2
Even teveel courget heb ik twee dikzakken meegenomen naar het consuminderhuis.

Daarvan hebben Homa en Jamila samen met de deelnemers vrijdag in de kookworkshop reifkoekjes gebakken.

Song heeft nog aardappels geoogst uit de moestuin die naast de keuken ligt... Daarvan werd een deel ook reifkoekjes.

Er waren veel gegadigden en Jamila had nog linzensoep en cake erachteraan gemaakt... Aan tafel met de harde werkers ging alles schoon op.
 
Weer twee courgetten aan de klimplant heb ik de twee ingemaakt in zoet/zuur en dat doe je als volgt:


Ingrediënten:
2 courgettes
4 uien
1 zakje inmaakkruiden
eventueel kurkuma
ik nam wat kerrie
enkele laurierbladeren
6 eetlepels zout
500 ml witte azijn
450 gram suiker

Werkwijze:
De courgettes wassen, in de lengte middendoor snijden en met een lepel het zaad eruit krabben. 


De courgettes in kleine stukjes snijden en in een grote kom leggen met vier in dunne ringen gesneden uien. 

Zes eetlepels zout erop en husselen. Theedoek erop en zeker drie uur laten staan en af en toe omscheppen. 

Als de tijd bijna om is de azijn suiker en kruiden in een grote
pan aan de kook brengen en op laag gas 5 minuut aan de kook houden. 

Ondertussen de courget/uien afgieten en onder stromend water in een vergiet goed afspoelen zodat alle zout verdwenen is. 

De groente in de pan aan de kook brengen en 3 minuut aan de kook houden op laag gas. 


In schone potten onderin een half laurierblad leggen en de groente kokend heet in de potten scheppen. 

Aandrukken met een lepel en kokend vocht aanvullen uit de pan tot aan de rand. 

Deksel erop en een half uurtje op de kop zetten. Daarna
omkeren en afgekoeld in de voorraadkast...
 
Tip 3
De wilde komkommertjes in schijfjes op de boterham is heerlijk op kaas met tomaat. 

Opeens waren enkele tegelijk oogst klaar en werden tot komkommersla verwerkt. 

De stekeltjes eraf geschraapt en werden ze gewassen. 

In schijfjes gesneden in een kom en maak je de dressing zo zoet/zuur als je wil. 

Beetje azijn, beetje olie, peper/zout en wat suiker. 

Fijn gesneden ui of lente ui past erbij of rode ui. 

Bij komkommer kan dille maar ook bernagieblad oftewel komkommerkruid dat in de zomer altijd in mijn tuin staat. 

Het blad wassen en in dunne reepjes bij de komkommers maar ook de bloemknopjes... 

De mooie paars/blauwe eetbare bloempjes maakten het af...
 
Tip 4
Elke ochtend lopen Floor en ikke door de tuin om te kijken wat de nacht ons bracht... 

De schimmel zit in de tomaten al trek ik ze nog niet allemaal uit. 

Het halfvolle glas speelt me nu parten en kan ik niet geloven dat alle planten zijn aangedaan... We wachten af...

 
Elke dag zijn weer een serie zaadjes van de chioggia gedroogd aan de plant. 

Ik liet hem een tweede jaar staan wetende dat hij door zou schieten bloemen en zaad zou krijgen...
 
Terwijl alweer nieuw rucola zaad in een pot werd gezaaid ben ik zaad aan het oogsten van de doorgeschoten planten die
bloei en zaad brachten... 

Zaad voor volgend seizoen...
 
Tip 5
Elke week maak ik nu wel een keer een menu met gepaneerde knolselderij schijven. 


Met verse boontjes uit de border. Een gefruit uitje erdoor en gebakken aardappeltjes. 

Of... komkommersalade met gebakken aardappeltjes en rabarber. 

Die rabarber of appelmoes kregen we als kind wel eens op de boterham als broodbeleg. 

Met rabarber heb ik dat onlangs weer geprobeerd toen de kaas op was... Niets mis mee.
 
Mijn leventje...
Ik ben met de hoorapparaten geschiedenis nog niet klaar en heb inmiddels besloten die droogkap (dry box) niet te kopen.
(125 euro.)  

Na marktonderzoek bleek dat weinigen die box gebruiken en als het regent naar mijn werk op de fiets doe ik de hoorapparaten wel in het doosje in mijn tas. 

Voor de lol in de regen fietsen doe ik niet meer. Verder is een mogelijkheid de droog box van de moeder van Jenny (mijmering fan) over te nemen... 


Inmiddels weet ik van Jenny dat voor een jaar verzekeren ook kan bij een andere verzekering en heel betaalbaar. Na dat jaar kan ik gezien verloop ziekte ADCA....eventueel verlengen of niet... Ik denk er nog over. De dry doos heb ik al ingepakt...die gaat terug. Ik heb nog een week bedenktijd en wij weten allemaal waarom op een snelle beslissing wordt aangedrongen... 

We hebben in CMP Molenberg nu ook een fietsenmaker die alle binnengekomen fietsen repareert. Verder kunnen minima die bij ons staan ingeschreven gratis hun fietsen laten repareren. Alleen de onderdelen worden verrekend en banden plakken gebeurd gratis. 
 
De traplift... (verder te benoemen het boemeltje). Floor en ikke moesten wennen aan het boemeltje dat heel langzaam de helling van mijn trap naar boven neemt of afdaalt. Het boemeltje bracht Floor even veel verdriet maar nu niet meer... 


Verwend als ze is werd ze elke morgen bovenaan de trap geknuffeld en goedemorgen gewenst. Ze gaf een zoen en werd geaaid maar door het boemeltje kon dat niet meer. Nu wacht ze boven aan de berg (trap) op me, tot ik een stukje afdaling heb gemaakt en bij het eerste stationnetje in de bocht even stil sta. 

"Uit het raam hangend" van het boemeltje kan ik net erbij om haar te verwennen met haar ochtendritueel. Dan gaat de afdaling verder...De berg omhoog hebben we geen ritueel al duurt alles me te lang. Als ik de lift onderaan de trap laat staan klaar voor gebruik, staat hij in de weg. Als ik hem tot de eerste bocht op laat klimmen duurt het weer zolang voordat hij beneden is... We denken erover...
 
Annemiek