donderdag 15 april 2021

Mijmering 30 De pot schaft "wat er is" pasta, moestuintje in pocketformaat, achterstallig onderhoud en Fatima van Ahmed...

Beste mensen,

Als je kritisch naar jezelf durft te kijken
dan zal je geestelijk groeien,
want je blijft aan jezelf bouwen en schaven.
 
Als je jezelf gelijkwaardig voelt aan ieder ander mens
dan zal je in volkomen vrijheid je unieke zelf behouden,
want je mag er zijn in je eigenheid.....
 
Hoe dit heet? zelfbewustzijn.
 
Annemiek

 
Mijmering 30 2021.
 
Tip.
Wat koken we vandaag? Je kan bij jezelf te rade gaan waar je zin in hebt... 

Een consuminder mens kijkt welke ingrediënten aanwezig zijn
in huis of tuin. 

Misschien een enkel onderdeel bijhalen? Op internet kan je bij supercook de ingrediënten intypen die je hebt en komen de recepten die je hiermee kan maken... 

Meestal weet ik het zelf wel... Ik heb die wortels nog en bleekselderij en wordt het pasta bolognese. 


Daar gaat die halve prei van gisteren nog bij en past prima in het recept. (voor 2 a 3 personen)
 
De ingrediënten zijn:
2 grote wortels
2 stengels bleekselderij
1 paprika
handvol rozijnen
1 grote ui
de halve prei (hoeft niet)
3 tomaten
pakje gezeefde tomaten
2 bekers pasta
olijfolie
1 groentebouillonblok
peper/zout
oregano tijm knoflooktenen of stengels
daslook kan ook
olijfolie
zonnebloemolie
eventueel geraspte kaas.
 
Werkwijze:
Water opzetten voor de pasta met de drie tomaten in de pan. Als het water kookt de twee bekers pasta toevoegen en volgens aangegeven kooktijd garen. 

De tomaten na twee minuut op kooktijd met een schuimspaan uit de pan halen. De schillen vallen er zo vanaf. 

Als de pasta gaar is afgieten, door een vergiet en weer in de pan. Een scheut olijfolie erbij om plakken te voorkomen en voor de smaak.
 
In een braadpan of wok de gesnipperde ui aanfruiten en even later eventueel de gesnipperde knoflooktenen toevoegen. Ik had knoflookstengels die later erbij gingen. De prei in dunne reepjes toevoegen en de geschilde en heel klein gesneden wortels. 

De paprika in kleine stukjes en alles mee roerbakken. De tomaten van velletjes ontdoen en in stukken gesneden toevoegen evenals de bouillonblok de gezeefde tomaten en de kruiden. Heb je geen verse kruiden neem dan gedroogde Italiaanse kruiden of zo... Alles vanaf kookpunt op laag gas laten stoven tot beetgaar.
 
Zoals ik al eerder beschreef kan je de saus kokend heet in potten met schroefdeksel gieten. Deksel erop en op de kop zetten. Je kan de saus zo wel 2 maanden bewaren in de voorraadkast.  De "schillen" van de groente en buitenste blad kan gewassen samen in een zak de diepvries in. Daar maak je groente bouillon van als de zak vol is...

 
Tip 2
Als ik iets koop in de super neem ik met het kiezen rekening mee waarin het product verpakt is. Ik koop geen gesneden spul en mijdt zoveel mogelijk plastic. Ik koop bulk van houdbare droge producten wat ook nog goedkoper is en groente op de markt zonder krimpfolie.
 
Het liefst los zonder plastic zak en gebruik zakjes van vitrage
gemaakt om de groente in te doen. Die zakjes zitten altijd in mijn schoudertas zo bij de hand, samen met de nylon of stoffen tasjes.
 
Tip 3
Vanmorgen liepen drie workshops tegelijk in consuminderhuis Molenberg. 

Naaien... moestuintjes maken in pocketformaat en hoe pak je
een erg vuile auto aan. Met de tips kan jij ook weer verder lijkt me zo...
 
Van katoenen tafelkleden oftewel ontbijtlakens van 100% katoen kan je pracht theedoeken maken. De tafellakens liggen bij de oudere generatie nog wel in de kast. Meestal ongebruikt...
 
Onze mannen kregen een workshop met SUNSODA en de
cirkel van Sinner. Je maakt iets schoon met de volgende vier onderdelen (samen een cirkel) Tijd-mechanische kracht-chemische kracht-temperatuur. 

Als je een onderdeel verhoogt kunnen de andere lager. Onze mannen zijn slim en volgens hen verhoog je de tijd die niets kost. Helemaal goed! 

De vieze vrachtwagen werd met pure SUNSODA ingezet met
een uitschuifbare raamwisser met borstel. 

We lieten de tijd ruim het werk doen... dus gingen aan de koffie. Alle druipers weekten los en hebben we met heet water nog even over de vrachtwagen geborsteld met SUNSODA. 

Daarna aftrekken met een vloertrekker en met warm water neutraliseren oftewel het laatste vuil verwijderen met een
schone borstel. 

Aftrekken en hebben de mannen de stralend schone vrachtwagen nog even losjes met was en shine gedaan die we eens van iemand hebben gekregen en niets heeft gekost.

Daardoor kwam een glanslaagje erop. De mannen zagen hoe SUNSODA werkt hoe weinig het kost en het snelle resultaat bracht enorm veel plezier

 Ze gingen helemaal door het lint en sopte Ron de wielen ook nog en werd wat onder die wagen hangt van kastjes enweetikveel ook nog gedaan. 

De koplampen straalden en stond het water in hun schoenen maar waren ze verrukt... Ik heb ze naar huis moeten jagen want ze bleven maar blij staren naar hun wonderwerk...
 
De moestuintjes?
In wat potjes (wij hadden blik) werden afwatering gaatjes geslagen met een priem en een hamer. 

In drie potjes kwamen: 1 voor gezaaide lage groene sperziebonenplant-1 gele sperziebonenplant-snijsla.  De drie samen op een plaatje of in een bakje wat je maar hebt... 

Je kan op de potgrond mos leggen en dat hebben we met de
sla gedaan. De bonenplantjes werden omringt met stukjes scherven want zelfs kapotte potjes kunnen hergebruikt worden door ze tot moes te slaan en wordt het decoratie materiaal. 

Deze workshop was tevens therapeutisch want je mocht een mens in gedachten houden terwijl je met de hamer op de doek sloeg waaronder de scherven lagen. 


Je mocht schreeuwen schelden en alle schuttingtaal gebruiken die je maar kent. Je mocht ze de kop inslaan zonder een van hen een haar te krenken... Het lucht op moet ik zeggen... Tja en dit mens kon het niet laten steeds te zingen: “Ik heb een tuintje in mijn hart voor jou.”
 
Tip 4
De mannen willen een grote bak maken op een pallet. In die
bak komt het oud ijzer dat
we verzamelen. Omdat we een palletwagen hebben en een vrachtauto met hydraulische laadklep kan die bak zo met de palletwagen in de vrachtwagen geschoven als de bak vol is. 

Klein ijzer sparen we in plastic kratten die in een oude kaduuke mega diepvrieskist staan waar stapels kratten inpassen. 


Deksel dicht en mooi opgeruimd. Hoe maak je nu die bak zie ik ze denken... Ik heb ze uit de droom geholpen en een zwaar beschadigde tafel op de kop op de pallet laten zetten... 

Toen begonnen de kwartjes te vallen... Een paar lichte platen van resthout van tafelpoot naar tafelpoot en voilà...
 
Mijn leventje...
Mijn Floor heeft consuminderen uitgevonden omdat ze moest kotsen van het dure gourmet voer. 

Omdat ik haar elite smaak ook goed zat ben, heb ik weer eens Whiskas gekocht en die vrat ze alsof het verse wilde zalm was. 

Ze kotst niet meer en dat is me toch een weelde... Ze ligt weer in de mand onder mijn bureau waar ik de betere wollen
woonmantel in bewaar. 

Die zat op een gegeven moment helemaal vol kattenhaar en dat krijg je alleen weg door... Kammen met een kattenvachtborsteltje. 

Ik heb de woonmantel gewassen en in een flanellen hoeslaken gewikkeld en weer in de mand gelegd... Floor ligt
zalig in de mand te slapen als een Princes op een erwt...de trut.

Tip de tel kwijt...
Een bankstel aanbieden bij het milieupark kost je 7,50 euro per zitplek dus voor een driezitter 22,50 euro. Zie foto wat ervan overblijft als je het ding sloopt. Dat heeft Song vandaag gedaan... IJzeren bodem voor de oud ijzerboer, het hout kan gratis gebracht bij milieupark (2x per jaar per gezin) en van de kussens knip je vlokken voor hoofdkussens of kussen op de nieuwe bank...
 
Rest mij deze mijmering weer een stukje verder te verhalen over Fatima de echtgenote van Ahmed...
 
De laatste alinea van vorige keer was...
Ik geniet het meest als ze dichtbij elkaar samen van een bord eten en hij haar thee
brengt op haar werkplek...
Je begrijpt het al... ze werken als vrijwilliger in Consuminderhuis Molenberg om de taal beter te leren en Fatima heeft daarbij een grote voorsprong.
 
Fatima kwam terecht bij het consuminderhuis omdat de opgelopen schulden (door een tijd geen inkomen) moesten
afbetaald en weinig overbleef voor voedsel. Voor wat hoort wat... en Fatima kwam bij het consuminderhuis werken. 

Een korte tijd samen met mij in Landgraaf en later in Consuminderhuis Molenberg in een ontwikkelplek van Mens Ontwikkel Bedrijf. (MOB) Dit bedrijf is onderdeel van de sociale dienst en ik begeleid deze mensen naar het arbeidsproces. 

Er wordt een contract gemaakt en om de zoveel tijd bespreken we de voortgang... Fatima, haar begeleidster en ik. We streven een doel na en daar staat een tijd voor. Ik heb al vele mensen in begeleiding gehad en zelfs aan werk geholpen. 


Mijn doel is vooral de mens meer zelfverzekerd te maken, de taalbarrière eventueel verlagen (Fatima spreekt al vloeiend Nederlands) en zelfredzaamheid mee te geven. Meestal gaan deze mensen in een consuminderkring waardoor ze tevens meer grip op geld en leven krijgen. 

Fatima heeft in die kring geleerd dat ze niet alleen moeder en echtgenote plus dochter is. Waar ze zelf was en is ... wist ze niet eens, maar nu wel. Ze kan al in zelfreflectie haar doen en laten bekijken en dan leert een mens pijlsnel. Ze heeft al veel meer inzicht opgedaan in de kring die tijdelijk stop ligt (corona). 

Fatima haar ontwikkeling is nog steeds gaande en wordt binnenkort weer uitgebreid. Ze is de verantwoordelijke bij het in en uitschrijven van de spullen die binnenkomen en die mensen meenemen. 

Ze maakt de afspraken voor kleding uitzoeken en maakt pasjes en doet de ingekomen post en schrijft mensen in ons bestand op de PC. Kortom de administratie maar het gaat verder... 

Fatima is zo ongeveer mijn privé secretaresse en zorgt ervoor dat ik afspraken niet vergeet, stopt inschrijvingen in mijn werktas en tolkt bij gesprekken. De Medelanders met zorgen kunnen die bij haar kwijt en af en toe heeft ze weer een mens in crisis zonder bed of voedsel en kunnen we weer helpen. Ze verlaagd de drempel van schaamte door met de mensen in hun eigen taal het leed te kunnen bespreken. Fatima voorziet in een behoefte dat moge duidelijk zijn... in deze wijk waar vele Medelanders wonen tussen de Nederlanders. Door het Consuminderhuis gaan ze meer en beter met elkaar om in respect en liefde.
 
Toen we op een dag wat krap in de mannen zaten bood ze aan dat haar man wel even kon helpen als hij “het kleintje” bij haar moeder bracht. Meneer verstond toen nog weinig Nederlands en we leerden Ahmed kennen. Als ze hem riep was dat met een andere naam dan en wel... Hajattie. 

Inmiddels weten we dat dit schatje betekend en soms noem ik meneer zelf zo als hij wederom een wonder heeft verricht...

Ik weet ook dat in de jaren dat hij zijn kinderen al moet missen hij zijn grote liefde en zijn jongste wel eens wilde achterlaten omdat hij de moed verloor en terug naar Somalië wilde gaan om samen met de zeven kinderen die achterbleven paal te houden in de oorlog. 

We weten inmiddels dat de jihadistische terreurorganisatie Al Shabaab hem zo te pakken zou hebben om onder dwang te strijden of te worden vermoord zoals zijn broer...Afgelopen week vertelde hij hoe hij wanhopig had gezocht tussen het puin van de bomaanslag en alleen zijn verkoolde bovenlijf had gevonden... 

Ik dank God dat hij nog zoveel liefde heeft voor de medemens en zo attent en meevoelend is. Het is haast een wonder na de wreedheid die hij heeft ervaren. Hij kwam van ver en van heel diep en samen werken we naar het eindbedrag wat nodig is om zijn kinderen thuis te laten komen en het gezin eindelijk compleet zal zijn. De helft is al binnen... en hoe dankbaar zijn ze daarvoor...
 
Annemiek