maandag 12 april 2021

Mijmering 29 Een kruidentuin voor peanuts, bietensoep met wortel en rode linzen plus deel drie van Fatima en Ahmed...

Beste mensen,

Laten we niet vooruitzien in onzekerheid of angst voor de toekomst
We leven in het HIER EN NU
Elke voet voor de andere brengt op het juiste moment de juiste beslissing.
Vertrouw daarop en pak aan wat voor je voeten ligt.....
dat is voldoende voor vandaag.....
 
Annemiek.
 
Mijmering 29 2021.
 

Tip.
Bij de LIDL kan je kruidenplantjes kopen rond de 1,49 euro. De wortelkluitjes van de plantjes hebben amper aarde en ze zitten met teveel in een potje. 

We hebben verschillende soorten gekocht o.a. munt bieslook en tijm. Elk wortelkluitje kan uit de pot in drie gescheurd worden en in een nieuw potje met goede potgrond gezet.

Onderin de potjes die van aluminium zijn hebben we met een priem en een hamer een afwatering gaatje geslagen. 

Onderin de pot potgrond, daarop de plant, rondom potgrond aanbrengen en de aarde aandrukken. De potjes werden in bakjes gezet die vlakbij de keukendeur buiten aan schutting
of muur een plekje krijgen. 

De bakjes kregen we en zijn weer en wind vast. Kruiden binnenshuis in lente en zomertijd kan ook... al doen ze het daar minder. Hang je de bakjes buiten, zorg dan dat de ophangbakjes regelmatig van hemelwater worden ontdaan en vergeet ze niet te gieten.
 
Natuurlijk kan je ook dezelfde drie of meer verschillende planten kopen... scheuren en de planten in de volle grond poten. Begin maar direct aan de bieslook te knippen, die kan het hebben en laat de andere even aangaan...
 

Tip 2
Tien dagen geleden kocht ik voor tien euro groenten en fruit (op de markt) waar ik nu nog elke dag van eet. 

Natuurlijk bewaarde ik de meest goed te bewaren soort tot het laatst en dat zijn de bietjes en wortels. 

Daar werd een stang (nieuw woord) prei bij gekocht die 50 cent per stuk kosten, en dan neem je de dikste. 

Ook heb ik bleekselderij gekocht waarvan twee stengels in mijn menu moesten. Bleekselderijen zijn ook per stuk te koop en woog ik verschillenden op mijn hand waarna de zwaarste werd gekocht  1,14 euro. 

Bleekselderij bewaar je in een glazen vaas in ruim water op de vensterbank. 

Eenmaal per week het water vernieuwen dan blijft de groente wel zes weken goed...  elke keer wat je nodig hebt eraf trekken.

Het laatste restje maak je niet op en laat je wortels krijgen in de vaas waarna hij in de aarde kan. Bij voorkeur vlakbij de keukendeur om je nog heel lang verse soepgroenten (selderij blad) te geven. 

Je dwaalt weer af Annemiek en hierbij het recept van:
Bietensoep met wortel en rode linzen.
 
Ingrediënten:
 
6 rode bieten (ik had er 7 en die ene hoef je toch niet weg te gooien)
4 stuks bospeen ( ik realiseerde me dat ik dikke winterpeen had en heb er 3 stuks van gemaakt)
1 rode ui
1 stang prei
2 stengels bleekselderij
4 eetlepels citroensap (bij mij uit het flesje)
4 eetlepels kokosmelk
2 groente bouillonblokken
50 gram rode linzen (ik had groene en gele en heb ze bij de bieten gekookt en werden ze rood.
driekwart liter water.
 
Werkwijze:
Kook de bietjes in ongeveer 25 minuut gaar en in een ander pannetje de linzen. 

Daarna vallen de schillen zo van de bietjes. Ik deed weer moeilijk en heb de bietjes eerst geschild met de dunschiller (ik oen) en kookte ze samen met de linzen gaar.

De wortels werden geschild, de ui van schil ontdaan en de
prei overdwars doorgesneden want we gebruiken alleen het wit van de prei. (morgen de rest van de prei op het menu)

Van de bleekselderij twee stengels aftrekken en de rest in een glazen vaas met koud water voor het raam of zo... 

 Alles in kleine stukjes snijden en in een soeppan het eerst de gesnipperde ui in iets zonnebloemolie aanfruiten. 


Even later de prei in dunne stukjes erbij, de bleekselderij in dunne schijfjes en de wortels. Alles samen op hoog gas 5 minuut roerbakken in de soeppan. 

De in stukken gesneden bietjes toevoegen het water en de bouillonblokken. 

Aan de kook brengen en op laag gas nog even laten nagaren.
Met de staafmixer erdoor tot een glad mengsel ontstaat. 

Dat was bij mij niet echt mogelijk omdat de wortels net niet helemaal gaar waren maar niet getreurd.... 

Ik hou wel van grof zoals je inmiddels weet en helemaal goed. De kokosmelk erdoor en aan tafel... 

Ik geef de smaak een 9 en dat is elk cijfer waard... Wat
verrukkelijk en de tweede dag alleen maar lekkerder. Deze soep is koud ook heel lekker heb ik vannacht gemerkt...
 
Mijn leventje...
Het hagelt en sneeuwt en dat leert ons dat we moeten aanvaarden dat alles komt zoals het komt. 

Daarom is het leven goed dichtbij de aarde om steeds weer hieraan herinnert te worden. 

De zomerbloeiers worden nog niet gekocht en de voor gezaaide bonen binnenshuis worden afgehard door ze heel weinig water te geven. 

Alleen met de sprayflacon een vleugje vocht erover heen. Dat remt de groei nu het voorjaar lang op zich laat wachten...


Volgende week wordt het beter... Iets anders... omdat ik een hekel heb aan bestellingen aan de deur gebracht, koop ik niets op internet. 

Op afspraak kopen is ook niet mijn ding omdat ik vandaag niet weet hoe ik me morgen voel... dus koop ik niets. 

Ik maak op en hergebruik wat ik heb en dat is genoeg...
Alleen in de super loop ik af en toe binnen en sinds kort weer op de markt. Daardoor heb ik bij mijn maandafrekening bijna geen geld aan diversen uitgegeven. 

In maart was dat de 300 euro voor Ahmed en zijn kinderen plus de kapper en had ik nog ruim 300 euro over. 

Deze maand leef ik nog steeds zo en zal beslist nog een bedrag voor Ahmed en zijn kinderen overblijven... 

Wat over is in april gaat wederom voor de helft naar de actie  en voor mij de helft voor in mijn spaarpot... Daar voel ik me goed bij... en ik kom niets te kort. 
 
Ik heb beloofd het verhaal over Fatima (en Ahmed) verder te vertellen en begin ik met de laatste alinea van vorige keer:
 
Er was een feest en stond zijn koffertje in de gang van Fatima’s huis aan de overkant van de straat waar de huwelijksnacht zou plaatsvinden. De wittebroodsweken hebben een weekend geduurd want Ahmed moest zich op maandag weer in het asielzoekerscentrum melden.
 

Zijn aanvraag voor asiel liep immers door en was het afwachten... Ambtelijke molens malen traag en verstreken twee jaren en nog steeds had Ahmed geen asiel. Evenveel jaar verliep tot een dochtertje werd geboren. Ahmed was inmiddels wel met goedkeuring van de IND verhuisd naar AZC Heerlen. 

Hij was dagelijks wel een aantal uren thuis bij Fatima en zeker elk weekend. Het wettelijk huwelijk werd gesloten nadat hun dochtertje was geboren en werd Ahmed ingeschreven op het adres van Fatima.

Daardoor werd haar uitkering per direct gekort met meer dan 500 euro per maand zodat net de volle huur kon worden betaald. De zorg en huurtoeslagen vielen weg alleen de kinderbijslag bleef komen. 

Ahmed moest opkomen voor betaling van de rest en omdat hij geen asiel had kreeg hij geen euro inkomen. Hij mocht ook niet werken in die tijd... dat is verboden voor asielzoekers.

Familie heeft geholpen...  Fatima’s moeder en broer en schoonzus. Een advocaat werd ingeschakeld die bekend was met de wet rondom asielzoekers en die meneer kwam na drie maanden met de boodschap dat Ahmed asiel had moeten krijgen omdat hij een kind van de Nederlandse nationaliteit had verwekt. 


Daar hadden Fatima en Ahmed geen moment aan gedacht omdat ze het niet wisten en niemand het belangrijk had gevonden dit aan hen te vertellen. Zijn asiel werd wettelijk toegewezen omdat hij voor dat kind moest zorgen. Zo zit de wet in elkaar... Wisten zij veel... 

Asiel toekennen betekend direct de inburger cursus doen en Ahmed leerde drie dagen in de week de Nederlandse taal zodat hij aan het werk kon. De schulden werden afgelost en zeer sober geleefd om over te houden. 

Er werd stevig op de prijzen gelet volgens mij teveel en Ahmed gebruikte geen cent van het inkomen alleen wat karig voedsel. 

De reden daarvan is je inmiddels bekend. Hij droeg alleen maar afdankertjes en inmiddels alles van het Consuminderhuis waar we deze geliefde man met liefde met het mooiste kleden... Sinds we met de actie zijn gestart zie ik hem iets minder zwaarmoedig worden...alsof hij geloven kan dat zijn kinderen nu binnenkort komen. Hij kan weer iets eten merk ik en het belangrijkste is wel dat zijn zeldzame lach ook in zijn ogen te zien is...dat was eerst niet zo...  Dat doet zo goed dat ik niet vaak genoeg naar onderstaande foto kan kijken... Hij is mijn kind evenals Fatima en velen met hem... van deze oermoeder die vele kinderen heeft...
 

Fatima is vooral gelukkig en bloeit als een bloem in de zon van haar geliefde... Ze denken dat ik de lieve woordjes niet versta die ze elkaar toeroepen en als dat zo zou zijn hoef je maar hun blikken naar elkaar te volgen. 

Ik geniet het meest als ze dichtbij elkaar samen van een bord eten en hij haar thee brengt op haar werkplek... 

Je begrijpt het al... ze werken als vrijwilliger in Consuminderhuis Molenberg om de taal beter te leren en Fatima heeft daarbij een grote voorsprong. 

Ahmed neemt ondertussen rijlessen omdat zijn rijbewijs uit Somalië hier niet wordt geaccepteerd al heeft hij al 15 jaar auto gereden. Hij heeft de theorie al gehaald ondanks de taalbarrière en zal niet veel lessen nodig hebben. Dit allemaal om de afstand naar werk kleiner te maken en werk is hem al beloofd... Afgelopen week was er een workshop op ons plein van een gekregen bed met een foutje in elkaar te zetten en het foutje te repareren... Ahmed als hoofd klussendienst was daarbij een belangrijke deelnemer...

Wat een groei als je bedenkt van hoe ver hij kwam...

 
Wordt vervolgt
 
Annemiek.