zondag 24 januari 2021

Mijmering 7 Hergebruik matrassen en meubels, eieren uitblazen en wentelteefjes...

 Beste mensen,

Liefde voor de medemens brengt het inzicht
dat de mensen niet anders kunnen zijn dan wat ze zijn...
(En dat is niet eens sarcastisch bedoeld) 
 
Annemiek.
 
Mijmering 7 2021.
 
Tip 1
We hebben onze workshops in CMP Molenberg vernieuwd en werken steeds meer met hergebruik afvalmateriaal van de
consumptie maatschappij en wat in bedrijven overblijft bij het produceren van spullen.
 

Natuurlijk naaiden we al kussenslopen en hoeslakens van lakens overgebleven uit de uitzet van moeder en oma. Velen kennen de WALRA linnenuitzet onverslijtbare lakens van de vorige generaties die bewaard bleven. 

Ieder kent wel de bonte gekochte lapjes in kasten opgeborgen, waar nooit iets van werd gemaakt.  

Ze worden nog steeds bij ons verwerkt tot boodschappen tasjes zodat je de aangeboden plastic zakken in winkels kan
weigeren. 

Het plastic eiland in de Atlantische oceaan is al groot genoeg en zou er niet moeten zijn...
 
We gaven en geven  nog steeds (na de lockdown) handwerk les van gekregen wol en katoen en niets mis mee als je bedenkt dat daar o.a. mutsen en sjaals van worden gemaakt
maar....het kan nog beter...Tijd voor iets nieuws!
 
Als je bedenkt dat oude matrassen inleveren bij het milieumarkt een dure bedoening is, maken wij daar sinds kort elke gewenste maat kussen van voor o.a. pallet banken en stoelen. 

We krijgen wel eens overtrekken van een bedrijf en zelf maken kan ook. Die overtrekken worden op een matras gelegd en rondom tien cm breder uitgezaagd. 

De vulling kan het best dubbel gevouwen erin geschoven. Vul eerst de uiterste hoeken goed op en stroop daarna de hoes verder om de vulling. 

Met een stuk plastic om de vulling glijd het nog beter. Trek na
het vullen wel de plastic weg. 

Rits sluiten en voilà... Jij kan dit ook en gaat je bankstel met losse ingezakte kussens nog een ronde mee...
 
De oude matrasdelen snij je met een elektrisch mes in elke gewenste maat. 

Van de resten kan je repen snijden en vlokken knippen.
Mooie vulling voor hoofdkussens in je bed of losse kussens in stoelen en banken.
 
We vulden vele overtrekken die we kregen... en maken daar DAN PAS een passende palletbank bij. 

Mooier kan het niet. Vele Medelanders die bij ons werken zitten graag in de zomer buiten op de grond en ze denken mee... 

Hoofdeind of planken van een niet compleet bed of kast kunnen verzaagd tot laag buiten/bank onderstel waar de kussens opkomen... 


De kussens gaan in de avond of bij regen naar binnen in de schuur op een (hergebruik) bed spiraal die aan de balken werd opgehangen.. Een pracht vide...waar je zo onderdoor kan lopen.
 
Een oud donker eiken bankstel met losse kussens kan op je hof terug naar de natuur. Nieuwe fleurige kussens erin van matrasdelen gemaakt. Wil je dezelfde bank naar het milieu park brengen kost je dat naast het vervoer tussen de 35/40 euro.

Mijn prachtige oppottafel op het hofje tegen de zijgevel van mijn huis is al ruim 45 jaar oud en was tientallen jaren mijn eetkamertafel in huis tot ik hem bijna had afgevoerd. Hij stond al in de bestelbus in delen uit elkaar toen mijn hart zo ongeveer brak... Jawel... hij werd er weer uit gesleurd en kwam op mijn hofje. 


Op de tafel heeft Floor al dertien jaar haar prieeltje en onder de tafel wordt tuin spul bewaard dat ik nodig heb bij het oppotten. De tafel is prachtig verweerd en nu ligt een dikke laag sneeuw erop.
 
Al jaren staat een klein eiken tafeltje buiten waarop de weckketel met viooltjes en ik heb vanaf het begin spijt van de nieuwe tuintafel die ik kocht. Dat had een hergebruik tafel moeten wezen... Ook ik maak miskleuners...
 
Tip 2
Met nieuwe ogen kijken we naar wat hergebruikt kan en op welke manier. Van de rode gekregen hoezen voor over krukjes werden tassen gemaakt. 


Van repen stof werden handvaten genaaid die aan de tas moesten komen. Onder de naaimachine kon niet...en met de hand lukte vaak niet en de tassen bleven liggen. 

Ik heb de tassen nogmaals bekeken en mijn truukendoos gedachten erover laten gaan... De tassen lijken machinaal gehaakt of gebreid dus kan het weefsel worden uitgetrokken en jawel.... dat lukte. Het garen wordt gebruikt voor hengsels...
 
Gerda en ik maakten elk een eigen ontwerp... De handvaten van Gerda werden gehaakt en meteen strak aan de tassen vast gehaakt. 

De handvaten rekten iets uit en nu haakt ze met dubbel garen
waardoor ze nog steviger zijn dan het voorbeeld op de foto. 

Mijn optie is vlechten maken van zes even lange draden en drie vlechten tot een dikke vlecht vlechten. 

Met een grove haaknaald werden de drie vlechtjes door het weefsel van de tas getrokken (door drie verschillende gaatjes) en samen geknoopt. 


Ook onverbrekelijk verbonden. De tassen zijn pracht bad of sporttassen, handwerktassen, voor sjaaltjes of speelgoed.
 
Ik heb nog stapels pracht ideetjes voor wat dan ook en je ziet ze wel voorbij komen. 

Ik heb je zeker op ideetjes gebracht met de oude matrassen... ideetjes om je oude meubels te hergebruiken en wat je van
lapjes o.a. kan maken....
 
De kiemgroente groeit met de dag en elke ochtend sprayen en de deksel weer erop is voor de tweede en derde dag voldoende. 

Het zaaien in de eier doos is mislukt en zoeken we ander hergebruik. ....Wordt vervolgt en al doende leert men.
 
Tip 3
Ingesneeuwd en het brood op en geen zin om brood te bakken. 

Een hard bruin bolletje ligt nog van donderdag dus vier dagen oud. Dat worden wentelteefjes en ik heb het bolletje overdwars met het kartelmes in dunne schijfjes gezaagd. 

De eieren werden uitgeblazen en dat doe je als volgt:
Met een dikke naald (stopnaald) boven en onder in de schaal van het ei kleine gaatjes maken. 

Je mag de gaatjes ietsje afkalven oftewel groter maken. Door
op een gaatje te blazen komt het eierstruif uit het onderste gaatje in bord of kom. 

Als je met de naald de dooier in het ei doorsteekt hoef je
minder hard te blazen... 

Een dun rietje in een gaatje of strootje waarop je blaast kan ook. Ik kan geen naald meer vasthouden en heb een scherpe kopspijker gevonden waarvan ik de kop wel hanteren kan. De lege eieren leg je tot twee weken voor Pasen in de kast. 
 
Terug naar de wentelteefjes. De eieren losroeren met iets peper/zout. 

De brood schijfjes erin laten weken en wentelen. In wok of koekenpan bakken aan weerskanten in zonnebloemolie...
Een pracht manier om hard oud brood op te maken vooral stokbrood doet het goed...
 
Mijn leventje...
De sneeuw is een pracht cadeautje en siert mijn hofje... Zonder tuin zou mijn kwaliteit van leven 90% omlaag gaan. Ik heb nog overwogen een sneeuwpop te maken maar de dooi was al ingezet. 

De vogels hebben hun voer op de plank boven poezen klim hoogte en de takken van de sering bogen zwaar door onder de witte last. De boom is al meer dan 50 jaar oud en mag nog een tijdje mee... dus heb ik met een zetje van een lange bezemsteel de zwaarte eraf getikt. 

 Floor mocht niet buiten want de sneeuwlaag was 20 cm diep en zou ze tot haar buikje in de witte wereld zakken. De buren hebben hun paadjes naar de deuren in de ochtend al sneeuwvrij gemaakt en laat in de middag heb ik dat pas gedaan... 

Ik wilde het mooie maagdelijke jasje niet verstoren... Nu loopt een smal slingerpaadje naar mijn schuur en naar de voordeur waar wederom een onverlaat troep heeft neergezet die hij/zij kwijt moet en aan het consuminderhuis doorgeeft zonder overleg! 

Dat ik die zooi op de fiets met zijwielen niet kan vervoeren lijkt men geen boodschap aan te hebben...Verder zit spul erbij waar we niets mee kunnen en in mijn vuilnisbak restafval zal moeten op mijn kosten....  Als ik ze betrap krijgen ze een sneeuwbal in hun nek! Bij Gerda’s voordeur stonden ook alweer dozen van anonieme gevers en kan ik na een woede schreeuw alleen nog maar denken “Heer vergeef het hen want ze hebben geen verstand en wat er zit is ego.”
 
Foei Annemiek...