donderdag 14 januari 2021

Mijmering 4 Pompoensoep, extra schoonmaakbeurt voor een kwartaal in 20 minuut... en vulling snijden voor bankstelkussens.

Beste mensen,

Je kan lijden door krampachtig aan iets vast te houden,
of weerstand bieden tegen iets...
Beide zijn een teken van onwil
om met het leven mee te bewegen...
 
Annemiek
 
Mijmering 4 2021.
 
Tip.
De schoonmaakochtend is voor mij de dinsdag. Dan krijgt mijn huis de wekelijkse
beurt en blijft daarmee op het schoon niveau waarin ik me goed voel. 

Voor jou kan dat een andere ochtend zijn en weet... als je weken overslaat zakt het schoon niveau al direct in achterstand onderhoud waardoor je nog meer werk krijgt....

 
Spelenderwijs plakken we in deze tijd elke week wat extra beurten erbij. De kwartaal of halfjaarlijkse beurten, zeker als het regent... 

Het hoeft maar gedaan te zijn. Als de lente komt hebben we leukere zaken om te doen offe als de lockdown voorbij zal zijn. 

Dus pak NU aan dat werk...aanpakken doet goed en pieker je niet...over hoe alles zo is gekomen.

Nu nog de tipjes om “spelenderwijs”  e.e.a. te laten verlopen en deze week kreeg het kleinste kamertje oftewel de plee een grote beurt en hierbij de werkwijze:
 
1. Start met kijken wat overtollige zooi is oftewel wat weg kan en het schoonhouden vergemakkelijkt. 

Geen stoffige blommen  op de plee of ander prullaria als je het spul toch
niet schoonmaakt...

2. ruim alles uit en dat gaat snel.... kieper maar op de gang. 
 
3. Met plastic handschoenen en een oude dweil het waterslot
van de toiletpot leeg maken. Giet wat azijn onderin en als kalk aan de wanden zit... plak stukjes toiletpapier doordrenkt met azijn op die plek. Inweken maar.... de tijd doet je werk.

4. Met een oude tandenborstel rondom de schroeven toiletbril schrobben en rondom kraan wasbakje... Inweken maar.
 
5. Neem een halve emmer warm water waar je het bezempje in kan soppen. 

Wat afwasmiddel of SUNSODA komt op het vloertje waar je het natte bezempje (met ingeschoven steel) insopt en de tegelmuur mee inzet. Je kan ook een zachte handveger nemen.

6. Sop met ruim water en borstel in hoekjes en gaatjes. Aan voor en achterkant radiator...

Tussen en achter buizen en de bril en schroeven toiletpot op
het vloertje plus rondom de pot. 

Borstel rond de sifon waar zo snel stof op ligt en eventuele handgrepen aan de muur en tot slot het vloertje.
 
7. Een dweil op de vloer als je met schoon helder water en een bekertje alles afspoelt van boven tot beneden tegels en buizen...

Wasbakje en buitenkant toiletpot en vergeet niets, zodat
sopresten verwijderen en de zwaartekracht je werk doet...

8. Met de dweil het water op soppen en kan je eens kijken of de kalk heeft losgelaten in het waterslot. Te lang azijn op het aardewerk tast aan dus genoeg is genoeg...
 
9. Maak het spul schoon dat weer erin moet en dat zijn bij mij de twee planken en wat daarop hoort plus een spiegel en een prikbord plus de wc borstel en houder. 

Ondertussen heeft de tijd het werk gedaan en hoef je alleen nog maar met een oude theedoek de tegels en... en... op te wrijven en kan alles weer ingeruimd.
 
Hoeveel tijd dat deze manier van rigoureuze kwartaalbeurt kostte? Minder lang dan om het te schrijven en wel:  20 minuut en hoef je drie maanden lang alleen nog maar een dagelijks twee minuten beurtje toe te passen. 

Op deze manier werken is veel gemakkelijker dan rond die
wc pot kruipen met een schuursponsje waarmee je nooit het schoonpunt bereikt zoals nu in mijn pleetje...
 
De kast in de gang ging ook van de plaats en erachter stof verwijdert. Het spinrag met de stofzuiger met aan de buis het kleine zuigmondje met borstel zodat je geen strepen op je plafon krijgt en de webben niet rond dwarrelen. 

De voorjaarsschoonmaak is al halverwege door elke dinsdag na de wekelijkse beurt iets extra te doen....

Zet een oud flesje parfum of eau de toilette  (dat je kreeg en niet gebruikt) bij de toiletrollen en sprenkel wat op de achterste of onderste rol. Mooie gratis luchtverfrisser...
 
Tip 2
Ik neem dagelijks een stukje keukenblok mee in grote beurt, na of tijdens de afwas. Niets vreselijker als de keuken in een keer een grote beurt geven...dus werken we in etappes. Ik begon met het meest bewerkelijke hoekje. 


En ja.... ook uitruimen dat stukje aanrecht... en alles afsoppen met het laatste afwas water. De bak waar de flessen instaan en de voorkant van het boerenbont rekje met laatjes. Bovenop kwam een dubbel stukje closetpapier waarop de kleine rode pannetjes kwamen. 

Het vettig stof wat meestal in keukens op spul valt kan beter op het papier vallen dan op het hout van het rekje. Vroeger

legde ik lagen krant op de keukenkastjes van het keukenblok. Om het kwartaal vernieuwde je de kranten/laag en was het weer schoon. Slim moet de mens zijn...Het stukje tegelmuur tot het gasfornuis en de afzuigkap en fornuis kreeg een sopbeurt. Ha...en dan... dan ben je klaar!
 
Elke dag een stukje keukenblok of een onderdeel van de keuken. Een dag de radiator of het Franse antieke kruidenrek. Over ruim een week heeft elk onderdeel van de

keuken een grote beurt gekregen en ben je weer voor een kwartaal er vanaf....
 
Tip 3
Bij de LIDL zijn nog altijd flespompoenen te koop en met wat wortels uit de inkuil heb ik een soepje ervan gemaakt. Receptje?
 
Flespompoen of andere pompoen
vier wortels
3 blokken groentebouillon
1 ui
teentje knoflook
1 beker blonde linzen
eventueel voorgekookte witte
bonen of kikkererwten.
 
Werkwijze:
De pompoen in schijven  snijden en van schil en zaden
ontdoen. De zaden bewaren en op een stuk papier laten drogen. 

Schrijf erbij welke soort pompoen en waarvan. Het stuk papier heb ik op de hoge woonkamerkast gelegd. Geen mens die het ziet.
 
De pompoen in stukken snijden en de wortels schillen met de dunschiller, wassen en eveneens in stukken snijden. De
gesnipperde ui fruiten in de soeppan in een scheutje olie. 

Iets later de gesnipperde knoflook toevoegen...  mee fruiten en even later afblussen met anderhalve liter water. De pompoen linzen en wortel toevoegen en wat voorgekookte kikkererwten of witte bonen. 
Bij mij werd het witte bonen die ik voorgekookt in porties in de vriezer bewaar. Bonen zijn vleesvervangers en door de soep (de bonen) met bruinbrood te eten worden de eiwitten beter opgenomen.
 
Terug naar de soep... Als de pompoen en wortels gaar zijn kan de blender erdoor... in de soepkop kan een scheutje room of koffiemelk...
 
Tip 4
We zijn al een beetje begonnen met het ruige werk in onze workshopruimte. Heb je stoffen hoezen waarin “nieuwe” vulling op maat moet komen? 

Leg de hoes op een oud matras waar nog goede stukken inzitten. Teken de omtrek met een viltstift en zaag de vorm uit met een elektrisch mes. 

Neem de vorm liever iets groter want je kussen zit pas perfect
als je de de vorm erin moet “stompen.” 

Onze nieuwste workshops zijn dus banken bekleden oftewel kussens maken.... 

Van de resten die over zijn van het matras worden repen gesneden en en vlokken geknipt voor vulling in hoofdkussens...
 
Mijn leventje...
Vanmorgen hebben de mannen een serie lampen aan het plafon gehangen. 

Jawel met stukjes panty en ze hangen niemand in de weg. Als iemand van onze doelgroep een lamp nodig heeft (als we weer open mogen) hoeft hij/zij maar te wijzen en het trappetje komt te voorschijn. 

Losknippen met een schaar en de lamp is vrij... Natuurlijk zijn we gesloten in lockdown maar ver van elkaar met mondkapjes op kan door een zeer beperkt aantal vrijwilligers gewerkt worden... 

We werken ideetjes uit en Fatima doet de administratie thuis. En jawel... we hadden vandaag ook weer een crisis... 

Een meneer zonder geld die een flatje had gekregen. We
hadden een goed gesprek samen over “voor wat hoort wat.” 

Meneer mocht met hulp onze vrachtwagen volladen en heeft nu een bed met toebehoren en bank plus een fauteuil en salontafel. Een ladekast en een tv kast. 

Meneer kreeg linnengoed en beddengoed plus servies en bestek en pannen. Een vloerkleed voor onder de zithoek en een eethoek (tafel met vier stoelen). God zij dank belde
lampengalerij.

iemand waar we een koel/vriescombinatie mogen halen en een wasmachine... 

Ik weet nog iemand die een gasfornuis heeft staan... en als kers op de taart krijgt meneer een doos levensmiddelen mee uit ons “winkeltje” gekocht van jullie kerstsponsoring want geld voor voedsel was er nog niet...  Meneer was ontroerd en emotioneel heeft hij heel hartelijk bedankt.... Bij deze....doorgegeven.
 
Annemiek