Beste mensen,
Identificatie is een rot woord en voor het eerst gebruikt
door Freud.
Het betekend je meer waard voelen omdat je jezelf
vergelijkt
met een mens of instelling van aanzien.
Kortom directeur spelen met labels en vooroordelen
en
het blokkeert elke ware relatie
tussen jou en jezelf
tussen jou en de medemens
tussen jou en de natuur
tussen jou en God
Annemiek
Mijmering 91 2020
Tip.
De vorst laat nog op zich wachten en vrolijkheid brengen
in de tuin kan nog steeds...We zitten nog steeds regelmatig in de tuin Floortje
en ikke.
Viooltjes werden in de hoorn van overvloed gezet
en een petflesje met open dop en afgeknipte bodem voorin de hoorn ingegraven.
Als je goed kijkt zie je tussen het mos een opening.
Met de gieter kom ik erbij
en door het petflesje vol te gieten geeft ik de plantjes water waar het nodig
is...vlakbij de wortelkluit.
Viooltjes zijn winterhard en bloeien op momenten
als jij wat vrolijkheid nodig hebt. De eindspurt hebben ze rond de maand mei met
een fortissimo aan bloei...
Dankbare vrolijke gezichtjes vanuit je raam
misschien te zien...en je kan ze nog altijd zetten in bakjes en mandjes....
Van mijn zus en zwager kreeg ik een pracht goed
onderhouden afscheidingsrek op stalen poten Het rek staat nu aan de rand van
mijn afdak en houd de wind tegen.
Aan het rek heb ik klompjes opgehangen met
viooltjes en mijn geliefde mos hoed. Wat een plaatje... Al die vrolijkheid
geeft me al een blik op de lente... Misschien heb jij ook iets om in de winter de nieuwe lente al te voelen?
geeft me al een blik op de lente... Misschien heb jij ook iets om in de winter de nieuwe lente al te voelen?
Tip 2
Nog steeds pluk ik frambozen en werd wederom een
appel/frambozen pannenkoek gemaakt. Doen met wat er is en weten dat november
zuinig aan moet... werd de zin in een laten bezorgen heerlijkheid (doe ik
nooit maar speel met de gedachte) onderdrukt en drie eieren gebakken op brood en
veel fruit na.
Tip 3
Ruim voor de Kerst wil ik jullie het recept van
Kerstbroodjes geven in woord en beeld.
Je kan ze zo duur maken als je wil. De
duurte hangt van de vulling af.
Dus kom niet aan met “ik ben maar alleen.” Het heerlijke is dat ze niet meteen
op moeten en omdat het “breekbroodjes” zijn hebben ze ook geen harde korst.
Elk
weekend meestal op de zaterdag trakteer ik mezelf op een Kerstbroodje en kom ik met
de hele kluit ruim uit tot de Kerst.
Natuurlijk zijn ze veeeeel lekkerder dan de
stollen van de supermarkt en de bakker. Je kan ze nu al maken en heb je ze al in
huis eh...vriezer...
Variaties vulling:
Een pakje amandelspijs: 2,49 euro
Een handvol rozijnen ongeveer: 30 cent.
Wil je goedkoper dan kan je de noten vervangen voor de
helft van een zakje klein geknipte tutti frutti dat kost dan 90 cent.
Wil je nog
goedkoper laat dan de amandelspijs weg.... of koop zo’n kerstbrood van de
super...
500 gram kwark of volle yoghurt
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
2 handen suiker
snuf zout.
anderhalve kilo bloem.
Voor de vulling nam ik:
half bakje gemengde ongezouten noten
flinke handvol rozijnen
1 pakje amandelspijs
2 extra eieren voor de afwerking.
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg voor een grote
ovenplaat en bakpapier.
Meng in een grote deeg/kom alle ingrediënten voor het deeg
met uitzondering van de bloem. Roer met een garde klontjesvrij en kieper bijna
een kilo bloem bij de massa.
Zeef de rozijnen en leg ze op
het werkblad en bestrooi ze met bloem.
Kneed kort de noten en rozijnen door het
deeg en rol met de deegrol de bal deeg uit tot een dunne langwerpige plak.
Brokkel met je vingers de amandelspijs in stukjes op een
bord en roer een half losgeklopt ei erdoor. (alles met je vingers)
De andere
helft van het ei op de deeg lap smeren en de amandelspijs zo goed mogelijk daarop verspreiden.
Laat rondom 2 cm vrij en als je niet helemaal
uitkomt met de spijs is dat niet erg.
Rol strak op en maak steeds het deeg nat dat je oprolt met je vingers.
Bestrooi je werkblad met bloem en leg de sluiting van de rol
beneden.
Snij de rol in dikke plakken en leg begin en eindstuk
midden op het bakpapier.
Leg daarom heen de overige plakken rondom tegen elkaar. Besmeer met je vingers de bovenkant met losgeklopt ei.
Het hangt van de oven af of de
baktijd langer of korter duurt...
Uit de oven het brood af laten koelen en in broodjes
breken. Per stuk invriezen... of per twee naargelang je ze nodig hebt en je
gezinssamenstelling is.
Tip 4
Maak zelf tegen heel redelijke prijs Kerstpudding in een
tulbandvorm of wat je maar hebt van puddingvorm of schaal.
De pudding kan een dag van te voren in
de ochtend gemaakt en is wel voor acht tot tien personen.
1 liter melk
80 gram custard
60 gram suiker
half pakje goedkope lange vinger koekjes
scheutje rum of amandellikeur
of vieux of sinaasappellikeur
Heb je allemaal niet? Koop dan een klein
buisje rum smaakstof van dr. Oetker.
Zet ongeveer 90% van de liter melk op in een pannetje waar
je eerst een bodempje water in hebt laten koken.
Dan brand de pudding niet aan.
In een kommetje de rest melk met de custard en de suiker losroeren.
De
puddingvorm uitspoelen met koud water en de helft van de lange vingers in stukken
gebroken in de vorm.
besprenkel met de smaakstof en dat was bij mij een scheutsinaasappelbrandewijn en een scheutje Cointreau oftewel sinaasappellikeur waar
ik heel zuinig op ben.
Ik heb hem al wel 15 jaar en van de woensdagvriend
gekregen...Er zit nog maar een vinger hoog in de fles...Breng me terug... Oh
ja...
Bij kookpunt van de melk het custardpapje bij de melk en
met de garde omroeren op laag gas en al roerende even laten doorkoken tot de
pudding dikker wordt.
De hete custard over de lange vingers gieten en de
bovenkant heel zuinig met suiker bestrooien om velvorming te voorkomen.
De
pudding laten afkoelen tot kamertemperatuur en een nacht in de koelkast zetten.
De pudding een uurtje voor gebruik storten op een platte schaal en met slagroom
decoreren... Mijn pudding koelt nog af dus de afwerking komt in de volgende
mijmering...
Mijn leventje...
Door de vele regen heb ik regenwater in overvloed in de
regentonnen en staat een gieter vol van dit gratis hemelwater in de keuken.
Om
pannetjes en vormen mee in de week te zetten en om voor te spoelen. Een vriend
heeft de leeslamp (die ik kreeg van mijn zus) opgehangen boven de sta-op-stoel
en de inbetween gordijnen opgehangen aan een rail tegen het plafon voor het
voorkamer raam.
Natuurlijk hangen de gordijnen tot op de vensterbank en opmeten
kostte 50 euro en heb ik dus niet laten doen...
Dat opmeten hebben de hulp
Manuela en ik gedaan. Wel twee keer... om zeker te zijn dat het goed was...
Elke ochtend lopen Floor en ikke nog steeds door de tuin
om te genieten van onze zegeningen.
Mijn eerste Kerstverhaal ben ik begonnen en dat duurt
wel een week met tussenpozen voordat het af is. Deze keer verhalen met een happy end want er is al
genoeg gruwel om ons heen... Blijf blij...
Annemiek