maandag 16 november 2020

Mijmering 91 Luxe Kerstbrood zelf bakken voor een passende prijs en Kerstpudding maken voor een habbekrats....

Beste mensen,

Identificatie is een rot woord en voor het eerst gebruikt door Freud.
Het betekend je meer waard voelen omdat je jezelf vergelijkt 
met een mens of instelling van aanzien.
Kortom directeur spelen met labels en vooroordelen 
en het blokkeert elke ware relatie
tussen jou en jezelf
tussen jou en de medemens
tussen jou en de natuur
tussen jou en God
 
Doe maar gewoon dan ben je speciaal genoeg...

Annemiek
 
Mijmering 91 2020
 
Tip.
De vorst laat nog op zich wachten en vrolijkheid brengen in de tuin kan nog steeds...We zitten nog steeds regelmatig in de tuin Floortje en ikke. 

Viooltjes werden in de hoorn van overvloed gezet en een petflesje met open dop en afgeknipte bodem voorin de hoorn ingegraven. Als
je goed kijkt zie je tussen het mos een opening. 

Met de gieter kom ik erbij en door het petflesje vol te gieten geeft ik de plantjes water waar het nodig is...vlakbij de wortelkluit. 

Viooltjes zijn winterhard en bloeien op momenten als jij wat vrolijkheid nodig hebt. De eindspurt hebben ze rond de maand mei met een fortissimo aan bloei... 

Dankbare vrolijke gezichtjes vanuit je raam misschien te zien...en je kan ze nog altijd zetten in bakjes en mandjes....
 
Van mijn zus en zwager kreeg ik een pracht goed onderhouden afscheidingsrek op stalen poten Het rek staat nu aan de rand van mijn afdak en houd de wind tegen. 

Aan het rek heb ik klompjes opgehangen met viooltjes en mijn geliefde mos hoed. Wat een plaatje... Al die vrolijkheid
geeft me al een blik op de lente... Misschien heb jij ook iets om in de winter de nieuwe lente al te voelen?
 
Tip 2
Nog steeds pluk ik frambozen en werd wederom een appel/frambozen pannenkoek gemaakt. Doen met wat er is en weten dat november zuinig aan moet... werd de zin in een laten bezorgen heerlijkheid (doe ik nooit maar speel met
de gedachte) onderdrukt en drie eieren gebakken op brood en veel fruit na.
 
Tip 3
Ruim voor de Kerst wil ik jullie het recept van Kerstbroodjes geven in woord en beeld. 

Je kan ze zo duur maken als je wil. De duurte hangt van de vulling af. 

Het mooie van dit Kerstbrood is dat ze in stukjes een geheel vormen waardoor je de broodjes los per stuk kan invriezen.

Dus kom niet aan met “ik ben maar alleen.” Het heerlijke is dat ze niet meteen op moeten en omdat het “breekbroodjes” zijn hebben ze ook geen harde korst. 

Elk weekend meestal op de zaterdag trakteer ik mezelf op een Kerstbroodje en kom ik met de hele kluit ruim uit tot de
Kerst. 

Natuurlijk zijn ze veeeeel lekkerder dan de stollen van de supermarkt en de bakker. Je kan ze nu al maken en heb je ze al in huis eh...vriezer...
 
Variaties vulling:
Een pakje amandelspijs: 2,49 euro
Ik nam daarbij een half bakje gemengde ongezouten noten: De helft van 2,72 euro is 1,35 of zo.

Een handvol rozijnen ongeveer: 30 cent.
 Wil je goedkoper dan kan je de noten vervangen voor de helft van een zakje klein geknipte tutti frutti dat kost dan 90 cent. 

Wil je nog goedkoper laat dan de amandelspijs weg.... of koop zo’n kerstbrood van de super...
 
Ingrediënten voor het deeg:
500 gram kwark of volle yoghurt
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
2 handen suiker
snuf zout.
anderhalve kilo bloem.
 
Voor de vulling nam ik:
half bakje gemengde ongezouten noten
flinke handvol rozijnen
1 pakje amandelspijs
2 extra eieren voor de afwerking.
 
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg voor een grote ovenplaat en bakpapier. 

Plet de noten in kleinere stukjes met een schone theedoek erover met de deegrol. De rozijnen laten wellen in een bodempje water in een steelpannetje op het gas. Tot kookpunt en uit...
 
Meng in een grote deeg/kom alle ingrediënten voor het deeg met uitzondering van de bloem. Roer met een garde klontjesvrij en kieper bijna een kilo bloem bij de massa.

Kneed kort want het deeg rijst al onder je handen. Voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. 

Zeef de rozijnen en leg ze op het werkblad en bestrooi ze met bloem. 

Kneed kort de noten en rozijnen door het deeg en rol met de deegrol de bal deeg uit tot een dunne langwerpige plak.
 
Brokkel met je vingers de amandelspijs in stukjes op een bord en roer een half losgeklopt ei erdoor. (alles met je vingers) 

De andere helft van het ei op de deeg lap smeren en de amandelspijs zo goed mogelijk daarop verspreiden.

 Laat rondom 2 cm vrij en als je niet helemaal uitkomt met de spijs is dat niet erg.
 
Heb je een open stuk zonder spijs, start dan met de lap
oprollen precies aan de overkant. 

Rol strak op en maak steeds het deeg  nat dat je oprolt met je vingers. 

Bestrooi je werkblad met bloem en leg de sluiting van de rol beneden. 

Druk de rol goed aan en rol hem door de bloem zodat hij niet gaat plakken op je werkblad. 

Snij de rol in dikke plakken en leg begin en eindstuk midden op het bakpapier. 

Leg daarom heen de overige plakken rondom tegen elkaar. Besmeer met je vingers de bovenkant met losgeklopt ei.

Bak het brood op 180 graden ongeveer 45 minuut gaar en
lichtbruin. 

Het hangt van de oven af of de baktijd langer of korter duurt...
 
Uit de oven het brood af laten koelen en in broodjes breken. Per stuk invriezen... of per twee naargelang je ze nodig hebt en je gezinssamenstelling is. 

Ze zijn heeeeeeerlijk!

Tip 4
Maak zelf tegen heel redelijke prijs Kerstpudding in een tulbandvorm of wat je maar hebt van puddingvorm of schaal. 

De pudding kan een dag van te voren in de ochtend gemaakt en is wel voor acht tot tien personen.
 
Ingrediënten kerstpudding.
1 liter melk
80 gram custard
60 gram suiker
half pakje goedkope lange vinger koekjes
scheutje rum of amandellikeur
of vieux of sinaasappellikeur
Heb je allemaal niet? Koop dan een klein
buisje rum smaakstof van dr. Oetker.
 
Werkwijze:
Zet ongeveer 90% van de liter melk op in een pannetje waar je eerst een bodempje water in hebt laten koken. 

Dan brand de pudding niet aan. In een kommetje de rest melk met de custard en de suiker losroeren. 

De puddingvorm uitspoelen met koud water en de helft van de lange vingers in stukken gebroken in de vorm. 

besprenkel met de smaakstof en dat was bij mij een scheut
sinaasappelbrandewijn en een scheutje Cointreau oftewel sinaasappellikeur waar ik heel zuinig op ben. 

Ik heb hem al wel 15 jaar en van de woensdagvriend gekregen...Er zit nog maar een vinger hoog in de fles...Breng me terug... Oh ja...
 
Bij kookpunt van de melk het custardpapje bij de melk en met de garde omroeren op laag gas en al roerende even laten doorkoken tot de pudding dikker wordt. 

De hete custard over de lange vingers gieten en de bovenkant heel zuinig met suiker bestrooien om velvorming te voorkomen. 

De pudding laten afkoelen tot kamertemperatuur en een nacht in de koelkast zetten. 

 De pudding een uurtje voor gebruik storten op een platte schaal en met slagroom decoreren... Mijn pudding koelt nog
af dus de afwerking komt in de volgende mijmering...
 
Mijn leventje...
Door de vele regen heb ik regenwater in overvloed in de regentonnen en staat een gieter vol van dit gratis hemelwater in de keuken. 

Om pannetjes en vormen mee in de week te zetten en om voor te spoelen. Een vriend heeft de leeslamp (die ik kreeg
van mijn zus) opgehangen boven de sta-op-stoel en de inbetween gordijnen opgehangen aan een rail tegen het plafon voor het voorkamer raam. 

Natuurlijk hangen de gordijnen tot op de vensterbank en opmeten kostte 50 euro en heb ik dus niet laten doen... 

Dat opmeten hebben de hulp Manuela en ik gedaan. Wel twee keer... om zeker te zijn dat het goed was... 

Goed gelukt is het zeker en de gordijnen hangen prima op maat. Ik heb ze gekocht en laten maken bij de Kwantum...Ik kan ze in het midden open schuiven en dat kon voorheen niet omdat ik een gordijnrail met tyraps aan de rail van de oude lamellen had bevestigd. Wat een gekluns he... De lamellenrail is nu weggehaald.
 
Elke ochtend lopen Floor en ikke nog steeds door de tuin om te genieten van onze zegeningen. 

Het scherm van mijn zus en de pracht gelukte hoorn van overvloed. Er wordt regelmatig gegeten aan de vogeltjes taart door een koolmeesje zag ik... 

Mijn eerste Kerstverhaal ben ik begonnen en dat duurt wel een week met tussenpozen voordat het af is. Deze keer verhalen met een happy end want er is al genoeg gruwel om ons heen... Blijf blij...
 
Annemiek