Innerlijke rust betekend niet dat je passief bent
Het betekend dat je activiteit voortkomt uit stilte
en daar zit veel liefde achter…
Annemiek
Mijmering 90 2020.
Tip.Uiensoep maak ik altijd voor twee dagen en om in te
vriezen. De echt goede smaak van uiensoep maak je niet zo zeer door speciale
ingrediënten maar door de manier waarop je hem maakt. De tips en de truuks....
en zal ik aan je doorgeven...
Uiensoep is gezond, gemakkelijk te maken en de
vele mensen die koolhydraten (vrij) arm
eten hebben met uiensoep een warme hap die vult en de
stofwisseling stimuleert.
In koude dagen kan je de soep als lunch en avond eten
op het menu zetten met wat fruit of... een dakje.
Smeer een halve snee brood met
boter en beleg met plakjes kaas, knip of snij het brood in blokjes en leg op de
soep in de soepkop.
Zet de kop soep even in de oven om de kaas te smelten.
Ingrediënten
uiensoep:
2 kilo
uien
3 groente
bouillonblokken
3 tenen
knoflook
scheut sherry witte port of
witte wijn
maar hoeft
niet
1 eetlepel kerrie of meer
naar smaak.
2 eetlepels
zonnebloemolie
scheut
olijfolie
Werkwijze: De
uien van schil ontdoen en het “kontje” (waar de wortels zaten) eraan laten.
De
ui in stukken snijden daar heb ik een handigheidje
voor...Eerst de ui middendoor en de halve ui in de lengte met een groot kartelmes in schijven snijden.
voor...Eerst de ui middendoor en de halve ui in de lengte met een groot kartelmes in schijven snijden.
Zoals
je ziet houdt het “kontje” de schijven ui aan elkaar. Nu van de top naar het
“kontje” snijden en zie je dat de ui nog steeds redelijk bij elkaar blijft.
Tot
slot rondom het kontje de stukjes ui wegsnijden... Op deze manier gaat het snel
en door de keukendeur open te
zetten heb ik geen last van tranende ogen.
zetten heb ik geen last van tranende ogen.
Buiten
snijden is ook een optie...
De
zonnebloemolie
in een grote ruime soeppan en de uien fruiten op hoog gas.
De uien geven pas
goed hun smaak af als ze gefruit zijn dus heb maar geduld... De
teentjes knoflook halverwege erbij en
mee fruiten..
mee fruiten..
Blijf in
de buurt en roer met de houten lepel de uien om en om tot ze allemaal licht
gebruind zijn (zie foto)
Dan
pas de eventuele knoflookstengels wassen, in ringetjes knippen boven de
pan en samen met de kerrie en de bouillonblokken toevoegen.
Door
het fruiten zijn de smaakjes mooi los gekomen.
Daarna nog 15 a 20 minuut op laag
gas de uien verder garen. Als je geen stengels knoflook hebt uit de tuin (voor
het leuke
groene snippertje) kan je ook in engelhaar gesneden prei de laatste minuut mee laten sudderen... of niets........
groene snippertje) kan je ook in engelhaar gesneden prei de laatste minuut mee laten sudderen... of niets........
Tip
2
De
hulp en ikke werken nog steeds in teamverband en doen elke week de wekelijkse
beurt en iets extra.
Dat extra was de keuken en gangvloer met SUNSODA bewerken
zodat het lijkt of de vloeren geschrobd zijn.
Het “inzetten” doe ik graag zelf
door klodders pure SUNSODA op de vloeren te gieten en kledders warm water.
(een
halve emmer voor de twee ruimtes) Met de dweil om de vloertrekker water en
SUNSODA op de vloeren vermengen en gingen we koffie drinken...
“Het is hier
nooit echt vuil” zegt Manuela... als ik na een half uur de dweil nog eens over
de vloeren beweeg.
Het losgeweekte vuil laat nu los en kijk maar eens hoe zwart
het water is als ik het sop van de vloeren trek... In een keer naar
buiten...
De
dweil boven de put uitgewrongen neem ik nog een halve emmer warm water en
verspreid dat weer met de dweil aan de vloertrekker over de vloeren.
Dat noemen
ze neutraliseren... De laatste restjes vuil komen
uit hoekjes en naden en trek ik de vloeren meteen weer af... zo naar buiten en gaat de droge dweil aan de vloertrekker erdoor...
uit hoekjes en naden en trek ik de vloeren meteen weer af... zo naar buiten en gaat de droge dweil aan de vloertrekker erdoor...
Manuela die al in de woonkamer is begonnen doet gebukt of
gehurkt met een goed droge dweil de hoekjes en de randjes... De vloer woonkamer
komt volgende week of zo...
De
regentonnen vol gratis hemelwater vul ik steeds opnieuw weer de gieter en met
een oud afwasborsteltje krijgen de kozijnen en onderkant achterdeur een
wasbeurtje...
Zo gepiept en de zwaartekracht spoelt het vuil met het regenwater
weg.
Een half uurtje later heb ik met een oude theedoek nog na gewreven en
hoefde eigenlijk niet eens...
Ondanks het vele ontspullen wat ik deed blijft mijn huis
gezellig... In de keuken is dat beslist door het boretti geëmailleerde beige
fornuis en de antieke waterketel die erop staat.
Van
mijn zus krijg ik een schemerlamp voor boven de sta-op-stoel die mijn
(ontspulde) staande lamp moet vervangen.
Die had ik lang niet nodig toen de orthese kwam. Nu gaat het lopen met de orthese ook al moeizaam en heb ik de rollator nodig voor een kort loopstukje buitenshuis.
Ik moet niet zeuren en tel
mijn zegeningen... De driewieler heeft een grote beurt gehad en kan ik de winter
weer door... Die fiets is goud waart... en de zon schijnt door de ramen en
heeft mijn huis opgewarmd tot 17 graden... De keukendeur nog steeds open en Floortje doet een dutje in mijn bed....Huisje Weltevree.
heeft mijn huis opgewarmd tot 17 graden... De keukendeur nog steeds open en Floortje doet een dutje in mijn bed....Huisje Weltevree.
Hoe prachtig kleurt de rode
snijbiet in de border en de snijbonen groeien nog steeds (bijna half
november...) Om de twee dagen frambozen als pracht cadeautjes van moeder
natuur, een kommetje vol die vandaag in de yoghurt gaan met een lik jam van
Mariëlle gekregen...
Een vriendin belde en ben ik een uur aan de praat geslagen
en besef wederom dat ik een rijk mens ben die steeds weer soulmates op haar pad
heeft en vind...en krijgt.
Hij die de sla laat groeien stuurt
nog steeds zijn zegeningen waar ik heel dankbaar voor
ben...