woensdag 11 november 2020

Mijmering 90 Uiensoep met een dakje en rondom “ramen wassen” in 5 minuut…

Beste mensen,

Innerlijke rust betekend niet dat je passief bent

Het betekend dat je activiteit voortkomt uit stilte

en daar zit veel liefde achter…

Annemiek

 
Mijmering 90 2020.
 
Tip.
Uiensoep maak ik altijd voor twee dagen en om in te vriezen. De echt goede smaak van uiensoep maak je niet zo zeer door speciale ingrediënten maar door de manier waarop je hem maakt. De tips en de truuks.... en zal ik aan je doorgeven...
 
Uiensoep is gezond, gemakkelijk te maken en de vele mensen die koolhydraten (vrij) arm eten hebben met uiensoep een warme hap die vult en de stofwisseling stimuleert. 

In koude dagen kan je de soep als lunch en avond eten op het menu zetten met wat fruit of... een dakje. 

Smeer een halve snee brood met boter en beleg met plakjes kaas, knip of snij het brood in blokjes en leg op de soep in de soepkop.
 
Zet de kop soep even in de oven om de kaas te smelten.

Door de brood/kaas stukjes klein te knippen kom je niet in gevecht met gloeiend heet gesmolten kaas/brood die niet te hanteren zijn...
 
Ingrediënten uiensoep:
2 kilo uien
3 groente bouillonblokken
3 tenen knoflook
eventueel knoflookstengels
scheut sherry witte port of witte wijn
maar hoeft niet
1 eetlepel kerrie of meer naar smaak.
2 eetlepels zonnebloemolie
scheut olijfolie 
 
Werkwijze: De uien van schil ontdoen en het “kontje” (waar de wortels zaten) eraan laten. 

De ui in stukken snijden daar heb ik een handigheidje

voor...Eerst de ui middendoor en de halve ui in de lengte met een groot kartelmes in schijven snijden.
 
Zoals je ziet houdt het “kontje” de schijven ui aan elkaar. Nu van de top naar het “kontje” snijden en zie je dat de ui nog steeds redelijk bij elkaar blijft. 

Tot slot rondom het kontje de stukjes ui wegsnijden... Op deze manier gaat het snel en door de keukendeur open te

zetten heb ik geen last van tranende ogen. 

Buiten snijden is ook een optie...
 
De zonnebloemolie in een grote ruime soeppan en de uien fruiten op hoog gas. 

De uien geven pas goed hun smaak af als ze gefruit zijn dus heb maar geduld... De teentjes knoflook halverwege erbij en

mee fruiten..

Blijf in de buurt en roer met de houten lepel de uien om en om tot ze allemaal licht gebruind zijn (zie foto)
 
Dan pas de eventuele knoflookstengels wassen, in ringetjes knippen boven de pan en samen met de kerrie en de bouillonblokken toevoegen. 

De kerrie goed mee fruiten op de bodem want ook die geeft dan pas de smaak af. Als je denkt de uien gaan bijna verbranden dan afblussen met de wijn, port of sherry en anderhalve liter water.
 
Door het fruiten zijn de smaakjes mooi los gekomen. 

Daarna nog 15 a 20 minuut op laag gas de uien verder garen. Als je geen stengels  knoflook hebt uit de tuin (voor het leuke

groene snippertje) kan je ook in engelhaar gesneden prei de laatste minuut mee laten sudderen... of niets........
 
Tip 2
De hulp en ikke werken nog steeds in teamverband en doen elke week de wekelijkse beurt en iets extra. 

Dat extra was de keuken en gangvloer met SUNSODA bewerken zodat het lijkt of de vloeren geschrobd zijn. 

Het “inzetten” doe ik graag zelf door klodders pure SUNSODA op de vloeren te gieten en kledders warm water.

 (een halve emmer voor de twee ruimtes) Met de dweil om de vloertrekker water en SUNSODA op de vloeren vermengen en gingen we koffie drinken... 

“Het is hier nooit echt vuil” zegt Manuela... als ik na een half uur de dweil nog eens over de vloeren beweeg. 

Het losgeweekte vuil laat nu los en kijk maar eens hoe zwart het water is als ik het sop van de vloeren trek... In een keer naar buiten...
 
De dweil boven de put uitgewrongen neem ik nog een halve emmer warm water en verspreid dat weer met de dweil aan de vloertrekker over de vloeren. 

Dat noemen ze neutraliseren... De laatste restjes vuil komen

uit hoekjes en naden en trek ik de vloeren meteen weer af... zo naar buiten en gaat de droge dweil aan de vloertrekker erdoor... 

Manuela die al in de woonkamer is begonnen doet gebukt of gehurkt met een goed droge dweil de hoekjes en de randjes... De vloer woonkamer komt volgende week of zo...
 
Tip 3 en mijn leventje...

De regentonnen vol gratis hemelwater vul ik steeds opnieuw weer de gieter en met een oud afwasborsteltje krijgen de kozijnen en onderkant achterdeur een wasbeurtje... 

Zo gepiept en de zwaartekracht spoelt het vuil met het regenwater weg. 

Een half uurtje later heb ik met een oude theedoek nog na gewreven en hoefde eigenlijk niet eens... 

Zie zo... en lijkt het of rondom de ramen zijn gewassen... De loper weer in de 
keuken en die ene stoel en is het weer “ingericht.” 

Ondanks het vele ontspullen wat ik deed blijft mijn huis gezellig... In de keuken is dat beslist door het boretti geëmailleerde beige  fornuis en de antieke waterketel die erop staat. 

Het handdoekrekje met de overhanddoek en het antieke Franse kruidenrek...
 
Van mijn zus krijg ik een schemerlamp voor boven de sta-op-stoel die mijn (ontspulde) staande lamp moet vervangen.

Zoveel mogelijk zooi van de vloer en mijn rollator staat weer in de gang (van boven gehaald.) 

Die had ik lang niet nodig toen de orthese kwam. Nu gaat het lopen met de orthese ook al moeizaam en heb ik de rollator nodig voor een kort loopstukje buitenshuis.

Ik moet niet zeuren en tel mijn zegeningen... De driewieler heeft een grote beurt gehad en kan ik de winter weer door... Die fiets is goud waart... en de zon schijnt door de ramen en

heeft mijn huis opgewarmd tot 17 graden... De keukendeur nog steeds open en Floortje doet een dutje in mijn bed....Huisje Weltevree. 

Hoe prachtig kleurt de rode snijbiet in de border en de snijbonen groeien nog steeds (bijna half november...)  Om de twee dagen frambozen als pracht cadeautjes van moeder natuur, een kommetje vol die vandaag in de yoghurt gaan met een lik jam van Mariëlle gekregen... 

Een vriendin belde en ben ik een uur aan de praat geslagen en besef wederom dat ik een rijk mens ben die steeds weer soulmates op haar pad heeft en vind...en krijgt. 

Hij die de sla laat groeien stuurt nog steeds zijn zegeningen waar ik heel dankbaar voor ben...
 
Annemiek