Beste mensen,
Als je gelukkig wilt zijn denk
dan aan gelukkige momenten.
De gedachten die we de wereld
insturen komen immers naar ons terug....
Annemiek.
Mijmering 88 2020.
Tip.
Mijn keukendeur staat overdag nog steeds open en de
verwarming uit, tenzij het regent... We drentelen steeds van binnen naar buiten
en omgekeerd...
Floor en ikke. Het hofje voorziet in alles... en besluit ik
vandaag vogeltjes verjaardag te gaan vieren...
Floor mag even niet meedoen en
gaat dutten in de zonneschijn onder het afdak...
Wat heb je nodig voor het feest?
vogelzaad
mos
naaigaren
verder alles wat je vind in de tuin
Dat was bij mij:
Hederabloesem
half kalebasje
besjes
eventueel wat late
blommen
bosje kaardenbol of zo
rotan of riet/stro decoratie schaaltjes.
Werkwijze:
“Bak” een taart door mos met naaigaren om de bak te
wikkelen. Het mos voor bovenop leg je gewoon los erop.
Ik hoefde dat niet want
de bak was over van vorig jaar en heeft een jaar ergens in de tuin gestaan.
De besjes liggen al een tijd onder het afdak en kwamen
goed van pas. Je kan natuurlijk ook hulstbesjes nemen of wat je maar hebt.
Daar
omheen een ring vogelzaad met als “slagroomrandje” de hederabloei maar dat mogen
ook pinda’s in de dop zijn of zo...
Ik stel me zo voor dat een vogel mevrouw op bezoek een
bosje blommen (kaardenbol) meebracht en een andere mevrouw een
“plantenbekske” van de mert. (flash back)
Dat “bekske” is het kleine pompoentje
middendoor gesneden uitgehold en een beetje potgrond en een viooltje erin. (uit
de border gesleurd)
De potgrond afgedekt met mos van de muur gekrabd (nee zus
niet met het goei bestek maar met mijn eigen goeiekope uitzetlepel waar ik ook
mee in de tuin werk.)
De verjaardag tafel heeft een mooi feest tafelkleed van
kleurend herfstblad (van de aardbei planten) en heb ik de stengels door de
kieren van de tafel gestoken dan waaien ze niet weg.
Er hoort natuurlijk ook een
drankje bij en dat is de terracotta kom op hetzelfde schaaltje. De vogels
kunnen uit het smalle “slootje” drinken en niet badderen. Dat zou te koud
zijn...
Natuurlijk horen hapjes bij het feest... gevulde eeuwig moes
blaadjes...met zaadjes.
Het mooie is dat je alles dichtbij je huis hebt, nergens
heen hoeft en lekker thuis aan de knutsel kan gaan...
En Floor? Die is niet meer
zo happig om buiten achter de vogels te jagen en slaapt veel... in haar mandjes.
Alleen in de zon wil ze nog wel eens buiten liggen en ben ik er altijd bij...
ze is een ouwe dame geworden die graag warm ergens ligt
en het allemaal wel gelooft...
Een snelle rij vegaburgers is zo gemaakt, zeker als je
voorgekookte witte bonen in de vriezer hebt liggen. Wat je nodig
hebt?
Ingrediënten:
1 beker groene linzen
halve rode paprika
halve groene paprika
1 gesnipperde ui
salie tijm lavas
scheut olijfolie
havermout of bloem
peper/zout
1 of 2 eieren
paneermeel
1 beker groene linzen in een pannetje met 2 bekers water
en aan de kook brengen op hoog gas.
Daarna op laag gas garen (ongeveer in 20
minuten). Ik heb een geëmailleerd bord op de pan gezet als deksel waar twee
zakjes bevroren witte bonen op ontdooiden. ((Heb je geen bonen in de vriezer, zet dan een beker gedroogde witte bonen een dag eerder in twee bekers water. En kook ze de dag erna apart van de linzen.))
Dat geëmailleerd bord is een geweldig
ontdooiapparaat op een pannetje water voor koffie (boterhammen ontdooien).
Breng me terug... oh ja... de paprika werd in heel kleine
stukjes gesneden (lukt me niet) en de ui gesnipperd.
De kruiden "gezeumerd" in de
tuin en klein geknipt. Alles in een kom met een scheut olijfolie, schep havermout
of bloem en peper/zout. Even husselen en laten staan.
De linzen hadden inmiddels bijna alle vocht opgenomen en
waren bijna gaar. De witte bonen kwamen op het laatst erbij en werden mee omgeschept...
Na 5
minuut op middelhoog gas ging het gas uit en werd het pannetje buiten gezet om
af te koelen. Afgieten hoefde niet want alle vocht was opgenomen.
Na een kwartiertje werden de bonen en linzen in de
moulinex grof gemalen en dat gaat vanzelf. Onderin is alles fijn en bovenin
grof. Dat geeft bite aan het geheel.
Je zou zweren dat het gehakt is
van dooie varkens...en kan je iedereen “ver eppelen” oftewel erin laten lopen...
“Kijk eens schat, nieuw gehakt met veel paprika en ui.” “Lekker
hoor!”
De smurrie in de kom bij de paprika en ui enz.. en met je
hand even “omzetten.”
Er kan een half losgeklopt ei bij en misschien nog wat
olie? Lekker smeuïg moet het zijn zodat je mooie stevige balletjes kan vormen.
De balletjes gingen even in de koelkast om op te stijven. Na een half uurtje
door paneermeel rollen... door losgeklopt ei en weer door paneermeel.
De
balletjes werden een voor een verpakt en in de vriezer gelegd... op twee na...
die kwamen bij de snijbonen stamppot van vandaag...
Snijbonen stamppot:
Snijbonen en evenveel aardappels of
aardappel met topinamboer
beker water
zout
klontje boter
nootmuskaat
Werkwijze:
De snijbonen snipperen. Ik had gesnipperde snijbonen in devriezer en werd de zak eruit gehaald... ze ontdooien snel.
De topinamboer werd
snel geoogst uit de voortuin. (Geweldig dat looprek gooi je zo in de tuin.)
Neem ongeveer evenveel
aardappel topinamboer en snijboon.
Ga ik morgen misschien chips van schaven als ik pleisters in
huis heb...
De aardappels en topinamboer geschild gewassen en in klein stukken gesneden opgezet met iets zout en een
beker water.
Aan de kook brengen en 8 minuut op laag gas laten garen.
De snijbonen erbij met iets zout en weer even op hoog gas.
De snijbonen erbij met iets zout en weer even op hoog gas.
Kijk hoeveel kookvocht
nog in de pan zit of de deksel schuin moet om meer vocht te laten verdampen of niet...
Twee vega balletjes werden gebakken in zonnebloemolie (8
minuut) en tot slot de stamper door de stamppot... met een klontje boter en wat
nootmuskaat...
Daar hoort een herfst nagerechtje bij... van naturel
griesmeel met een laagje jam van Mariëlle (sorry bewaren tot Kerst is me niet
gelukt)
Hoe ik griesmeel maak? Ongeveer een halve liter melk in een
steelpannetje.
Oh ja eerst een bodempje water erin verhitten en dan de melk
erbij... Dan brand de pudding of griesmeel niet aan...
Bij de kokende melk naturel griesmeel op goed geluk en
ongeveer een eetlepel suiker.
Aan de kook brengen en op hoog gas met de garde
laten dikken en garen... Te dik?
Pleur wat melk erbij... Te dun? Wat griesmeel
erbij... en ja jij mag de ingrediënten afwegen volgens achterkant pak....
En jawel ik
kon weer een schaaltje frambozen plukken van de struik voor op de griesmeel
waar een piepklein scheutje limonadesiroop van roosvicee opkwam. Wat een
geweldig menu...
Mijn leventje...
Na ons dutje in de stoel met Floor op mijn buik heb ik de
staande lamp onder het afdak gezet. Weg ermee... en komt boven de stoel een
schemerlampje...
Voorlopig dat van de logeerkamer tot ik tegen iets passends
aanloop. Na een jaar of wat naar tweedehands inbetween gordijnen zoeken heb ik
het opgegeven.
Dat is driemaal de breedte en dus elf meter. Ik heb een
slag om de arm gehouden en bij de vrouwen op mijn werk eens geïnformeerd en bij
de hulp niet te vergeten...
De KWANTUM daar moest ik zijn! Daar zijn ze voor de helft!! Omdat ik steeds
verdwaal...en het regende dat het goot ben ik met de REGIO taxi gegaan.
Ik raakte
met meneer de chauffeur in een diepgaand gesprek en dat overkomt me nogal eens... Je zou het niet zeggen maar deze kletsmajoor kan goed luisteren.
Meneer
vertelde over zijn vrouw en gezin... De dood van een kind en de verwerking daarvan en hoe hij als
medelander in Nederland zijn weg had gevonden...
Ik raakte ontroert totdat ik al driemaal de KWANTUM langs
had zien gaan... Meneer bekende een ommetje te hebben gemaakt omdat het zo
gezellig was en een goed gesprek had hij zelden met zijn passagiers....meestal zeuren ze over ziektes...
Tja...
in ieder geval beter dan die geile vent indertijd in de duinen in Zeeland die
vertelde dat zijn vrouw hem niet begreep... Het zal aan de leeftijd liggen en
hoe ouder dit mens... hoe beter de gesprekken...
Annemiek