vrijdag 24 april 2020

Mijmering 33 Pizza maken, maaltijdsalade nog warm van de aarde, popje en de mannen...

Beste mensen,

Ik heb intens de liefde lief gehad
de zon de dieren en de mensen
in mijn levens herfst aanbeland
heb ik daardoor niets meer te wensen....


Annemiek.


Mijmering 33 2020.
Tip.
Echtpaar merel en een duif plunderen de bessen van de Hedra vlakbij mijn zij gevel raam. Als ik even een siësta hou in mijn sta-op-stoel kan ik dit groot geluk bekijken. Dat heet gelukkig zijn...

Popje kwam vandaag veel dichterbij omdat ze graag dat beetje koffiemelk wilde hebben. 

Song Michael en ikke hebben ademloos toegekeken naar dit eerste blijk van vertrouwen. Ze ging erbij zitten en waste haar kopje en pootjes... 

We hebben om dit groot geluk  extra lang vast te houden onze pauze drastisch verlengd...Dat heet gelukkig zijn.

Ondanks de droogte hebben we de meeste van de voor gezaaide bonen aan de volle grond toevertrouwd... Dat kon omdat alle wortelkluitjes in hun eigen huisje zitten (closetrolletje) en geen groeistop ontstaat. 

Dit toevertrouwen van ons kroost aan moeder aarde brengt het warm geluk van terugkeer in de moederschoot... De cirkel is weer rond... zaad plant bloem oogst zaad....enz.. Onder moeders vleugels... dat heet gelukkig zijn.
 
Tip 2
Ik heb weer eens pizza gebakken en voor degene die het niet meer weet... nog even het recept...

Ingrediënten deeg:
250 gram kwark of volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 ei
1 zakje bakpoeder
snuf zout
bloem

Voor de vulling:
2 paprika
1 dikke ui of 2 kleinere
klein bakje champignons
rest kaas om te raspen
verse kruiden zoals
salieblad oregano basilicum
of gedroogde Italiaanse kruiden
doosje tomaten prut
peper/zout.

Werkwijze:
Eerst maar de groente verwerken. Wassen en in kleine stukjes snijden. De champignons afborstelen en heel kort afspoelen. 

De kaas raspen... en als je dat zelf doet en geen geraspte kaas in zakjes koopt...weet je wat je eet. De oven voorverwarmen op 180 graden.

Alle ingrediënten voor het deeg (niet de bloem) in een kom met een garde roeren. Ongeveer 300 gram bloem toevoegen en met je hand kort kneden. 

Deeg op het werkblad en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Kort kneden en het deeg in twee stukken verdelen. Elke homp deeg is voldoende voor een pizzabodem. 

Rol het deeg heel dun uit en leg op een ingevette pizzaplaat... Met een vork enkele malen het deeg inprikken...

In de volgende volgorde de pizza beleggen:

Tomatensaus
twee derde van de gesnipperde ui
alle stukjes champignons
geraspte kaas
kruiden
peper/zout
paprika stukjes
restje gesnipperde ui
geraspte kaas.

De pizza de oven in en bakken tot de deegrand lichtbruin is, de groente beetgaar lijkt en de kaas gesmolten... Helaas heb ik de foto’s van het resultaat per ongeluk gewist... Je kan je wel een voorstelling maken als je ziet hoe de pizza de oven in ging....

Tip 3
Eens heb ik een potje zeezout met peper gekregen... Er zit een maalsysteempje in. Toen het potje leeg was heb ik uit een groot pak zeezout en wat losse pepers het potje weer gevuld en weer... en weer....

Tip 4
Specerijen potjes met strooigaatjes zijn geweldig om rucola zaad in te bewaren en te zaaien. Papaverzaad idem...  
Alleen moet je niet als deze oen ze tussen de specerijen in de keukenkast zetten.....
 
Tip 5
De voorgekookte kidney bonen in de vriezer zijn geweeeeeldig. Ze hebben precies dezelfde kleur als de nerfjes van de bloedzuring. 

Mijn eerste sla oogst van de snij sla werd een feestje... De sla 10 cm boven het groeipunt afgeknipt. 

Veel  jonge bloedzuringblaadjes in snippers erbij... Peper/zout olijfolie en kruiden azijn. Ietsje honing of suiker en mengen... 

Zo uit de tuin met de zonnewarmte nog op de blaadjes... De ontdooide kidneybonen heb ik vooraf door een scheutje olijfolie gewenteld waardoor ze een prachtige glans kregen. 

Een gekookt eitje en een lijntje bonen plus de dressing (zelf gemaakt vorige mijmering). 

In de tuin vond ik nog daslook bloemen (eetbaar) die de maaltijdsalade een feestelijk tintje gaven... Ook dat is gelukkig zijn.


Mijn leventje...
De mannen hebben vandaag prachtwerk geleverd... op mijn aan wijzigingen zijn de voor gezaaide klimbonen in de volle grond gezet. 

 Pootgaten werden gemaakt met de bollen poter waarin in elk pootgat twee closetrolletjes gingen met in ieder een klimboon. Alles klopte zoals ik het in mijn gedachten had....

De bonen hebben ondanks alleen benevelen toch nog teveel water gekregen omdat Song de hoeveelheid nevel niet helemaal begreep (taalbarrière). Dat kan gebeuren... en leren we ervan....

Te lange stengels en de reden dat de bonen vandaag de grond in moesten... Het komt wel goed... Langs de muren tot het dak de grove soort klimboon. 

Tegen de schutting kwamen de heilige boontjes die niet zo hoog klimmen. Langs de touwen van de bonen molen werden twee soorten lange en korte klimmers gezet.

Twee rijtjes struikbonen planten werden gepoot... gele en groene...
Op de composthoop hebben we nog bol courgettes gepoot die met hun grote bladeren de helft van de composthoop zullen bedekken. Daardoor blijft het vocht in de compost en is snel compostering het resultaat...


Er werden door de leerling moestuiniers weer jonge plantjes gehaald... bol courgette en lage bonen planten. Flink wat pluk sla plantjes die in tuinen weer een plek krijgen. 

Dat is handen vol geluk uitdelen en doorgeven... omdat de mensen net als Floor en ik elke morgen direct gaan kijken of hun kindjes zijn gegroeid....

En denk ik opeens aan Hansi die zo kon genieten van al wat groeit en bloeit. “Je hoeft alleen maar te kijken” waren meermaals zijn woorden...In bewondering Hans? Merk jij ook dat  in de natuur alle geluksmomenten als pareltjes aan een snoer de revue passeren? 

Je hoeft de pareltjes alleen maar door je vingers te laten glijden.... Herinneringen die je in mindere tijden kan bovenhalen om het nog even vol te kunnen houden...

Annemiek