Vriendschap is liefde en geeft ogen aan afstand
en een stem aan de stilte....
Al is het maar door de telefoon.
Annemiek.
88 Consumindermijmering 2019.
De band die ik met mijn kipjes had, de liefde die de diertjes me gaven. Ieder vanuit hun eigen karakter... ik doe niet aan kannibalisme door op te eten wat me dierbaar is. Dan zou ik ook aan de woensdagvriend kunnen beginnen.... of Floortje de poes.... Al mijn kipjes mochten lang leven en als ze ziek werden kwam de dierenarts en hoogbejaard (Madelon is dertien jaar geworden) werd euthanasie toegepast en kregen ze een plekje in mijn tuin en een bloemetje op hun grafje....
Komen we op de vegaburgers... Niet die de commercie maakt
maar de vegaburgers waar ik al jaren aan heb gesleuteld en steeds weer
verbeterd tot een volmaakt recept....Hierbij nogmaals het basisrecept en daar
kan je aan toevoegen wat je maar wil en je smaak is.....
Annemieks vegaburgers.
Ingrediënten:
1 beker witte bonen
1 beker kikkererwten
2 eieren
1 beker havermout
scheut olijfolie
2 halve paprika van verschillende kleuren
1 gesnipperde ui
of knoflookstengels
tijm
enkele blaadjes salie als je hebt
Peper/zout
bloem indien nodig
Voor de afwerking:
eieren
Werkwijze?
Peertjes stoven kan je al weken voor Kerst en ze
invriezen. Alleen al voor de geur in huis zou je het doen...
Recept:
Gieser Wildeman stoofperen
tot twee derde van de peren half water half rode
wijn
2 kaneelstokjes en een eetlepel suiker.
Werkwijze:
Gieser Wildeman zijn het meest bekend al zijn meer soorten
stoofperen te koop. Schil de peren met de dunschiller en laat de steeltjes
eraan. Zoek een pan waarin ze allemaal tegen elkaar passen en leg de
kaneelstokjes erbij. Giet een kopje water en een kopje rode wijn bij de peertjes
en herhaal totdat de peertjes tot net onder de halsjes in het vocht staan. (ongeveer voor
twee derde.) Een eetlepel suiker toevoegen. Breng aan de kook met de deksel op de pan op hoog gas. Aan het kookpunt op laag gas laten stoven.
Na een half uurtje kan je het pannetje in een fleece deken zetten of in een gewatteerde deken. De tijd stooft de peertjes in hun eigen warmte zonder gas..... Floortje ligt graag op de warme deken en stooft mee.....Afgekoeld kan je de peertjes in een doos allemaal of per twee invriezen....of direct opeten. Het sap is heerlijk als “wijn” bij de maaltijd. Omdat de alcohol al lang is verdampt kan je het sap ook aan kinderen geven en hebben
ze ook “wijn.”
twee derde.) Een eetlepel suiker toevoegen. Breng aan de kook met de deksel op de pan op hoog gas. Aan het kookpunt op laag gas laten stoven.
Na een half uurtje kan je het pannetje in een fleece deken zetten of in een gewatteerde deken. De tijd stooft de peertjes in hun eigen warmte zonder gas..... Floortje ligt graag op de warme deken en stooft mee.....Afgekoeld kan je de peertjes in een doos allemaal of per twee invriezen....of direct opeten. Het sap is heerlijk als “wijn” bij de maaltijd. Omdat de alcohol al lang is verdampt kan je het sap ook aan kinderen geven en hebben
ze ook “wijn.”
De oase moet zeker voor een derde boven bak of pot uitsteken. Wat van oase onder de pot rand zit moet bij het water kunnen...wat boven de pot rand uitkomt daar moet van de
zijkanten plat groene takjes in gestoken kunnen worden. Nog enkele voorbeeld foto’s van hoe een kerststuk kan worden......En waarom je de hele pot niet met aarde vult? Te zwaar....
Mijn leventje....
Het matrasje voor het bedje ligt ook al klaar en we zoeken nog twee aluminium kruiken. We hebben ook nog een box zag ik en die kan ook gebracht als Emma hem nu al wil. Ze wordt langzaam wat rustiger en ziet er goed uit vertelde Jozé. Haar ogen staan niet meer zo hopeloos vermoeid... De baby zit er nog en ze rust veel. Emma is nu 22 weken zwanger en we hopen dat alles lang goed blijft gaan....
Komend weekend schrijf ik enkele heel korte verhalen over mensen die in december opeens zonder inkomen zitten en vandaag konden we een mevrouw (in tranen) geruststellen dat we haar vanaf nu tot einde jaar en in januari steunen, tot de uitkering komt. Een meneer kreeg vandaag een inboedeltje en je zag dat hij zich geen raad wist van blijdschap. Al die hele mooie geluksmomenten brengen de energie als we doodmoe en overbelast toch weer verder gaan omdat het zo heel erg nodig is.....
Homa maakte Iraanse maaltijdsoep voor de knutselaars en toen ze hoorde dat ik een week niet meer had gekookt ging ze naar huis de rest van de soep halen en kreeg ik die mee. Ik heb de hoeveelheid in twee gedeeld en twee dagen heerlijk genoten van de zeer aparte soep. Met liefdevolle dank Homa....Een dezer dagen zal ik het recept met jullie delen...
Annemiek