donderdag 5 december 2019

Mijmering 88 De mens wil geen kannibaal meer zijn en de volmaakte vegaburgers....

Beste mensen,

Vriendschap is liefde en geeft ogen aan afstand
en een stem aan de stilte....
Al is het maar door de telefoon.
Annemiek.
88 Consumindermijmering 2019.
Tip.
Eindelijk schijnt het bij mensen binnen te komen hoe slecht vlees eten is. Voor de dieren het milieu en de mens....of het rijtje omgekeerd...jij mag kiezen. Ik kan uren schrijven (kort door de bocht) waarom dit zo is. De trouwe lezer van de mijmeringen weet inmiddels hoe ik erover denk.... 

De band die ik met mijn kipjes had, de liefde die de diertjes me gaven. Ieder vanuit hun eigen karakter... ik doe niet aan kannibalisme door op te eten wat me dierbaar is. Dan zou ik ook aan de woensdagvriend kunnen beginnen.... of Floortje de poes.... Al mijn kipjes mochten lang leven en als ze ziek werden kwam de dierenarts en hoogbejaard (Madelon is dertien jaar geworden) werd euthanasie toegepast en kregen ze een plekje in mijn tuin en een bloemetje op hun grafje....
 
Doordat zoveel mensen vlees aten (en nog...al is het minder) kregen dieren een ellendig bestaan in veel te kleine hokken waar door ruimtegebrek nooit fijne gewoonten uitgevoerd kunnen worden. Zoals scharrelen bij kippen en rollen in de modder bij varkens worden dieren agressief. Ik noem zoiets geestelijk gestoord worden trauma’s krijgen en agressief worden. Varkens vreten de oren en staarten van elkaar op uit pure frustratie.... Volgens mij moet je de ellende proeven als je de lijfjes van die arme beestjes opeet.....

Komen we op de vegaburgers... Niet die de commercie maakt maar de vegaburgers waar ik al jaren aan heb gesleuteld en steeds weer verbeterd tot een volmaakt recept....Hierbij nogmaals het basisrecept en daar kan je aan toevoegen wat je maar wil en je smaak is.....
Annemieks vegaburgers.
 
Ingrediënten:
1 beker witte bonen
1 beker kikkererwten
2 eieren
1 beker havermout
scheut olijfolie
2 halve paprika van verschillende kleuren
1 gesnipperde ui
2 tenen knoflook
of knoflookstengels
tijm
enkele blaadjes salie als je hebt
Peper/zout
bloem indien nodig
Voor de afwerking:
eieren
paneermeel.

Werkwijze?
Was een beker gedroogde kikkererwten en een beker witte gedroogde bonen en zet elke soort in een pan in de week met drie bekers water. Een nacht minimaal of langer is goed. Zet ze met het weekwater op hoog gas tot kookpunt en laat ze op laag gas garen. De witte bonen zijn eerder gaar daarom is het beter om ze niet samen te koken. Ze moeten goed gaar zijn... Heb je nog kookvocht over giet dit af en bewaar nog even... misschien heb je vocht nodig in de burgers...
Ondertussen dat de bonen koken kan je al de ui heel fijn snipperen en de knoflook. De paprika fijn snijden en voor het kleurtje neem je twee halve in groen en rood, al kan natuurlijk ook een hele paprika in een van de twee kleuren. 

De kruiden fijn knippen of gedroogde kruiden nemen. De bonen en erwten fijn malen in de keukenmachine, moulinex of met de staafmixer. Een helft heel fijn malen en de andere helft wat grover zodat de burgers bite hebben. (Veel mensen houden van vlees burgers voor de grove structuur.) Meng in een kom de gemalen erwten/bonen met de eieren, kruiden, peper/zout en de havermout. Giet een scheut olijfolie erbij. Meng met je handen en voel of de brij te droog of te nat is. Te droog? voeg kookvocht toe of nog een scheut olijfolie of beiden. Te nat? Voeg bloem toe....en/of nog wat havermout.

Je kan de brij nog wat op laten stijven in de koelkast en soms hoeft dat niet eens. Rol balletjes van de brij en de maat neem je naar eigen smaak. Als je hamburgers van de balletjes wil maken kan dat ook met kleine harde kaiser broodjes gemaakt worden dus rol ze niet te groot.. Je kan zelfs nog kleinere balletjes draaien (iets groter dan soepballetjes) die je gebakken en warm op een maaltijdsalade kan leggen....

Terug naar de balletjes die eventueel iets afgeplat nog gekoeld kunnen worden in de koelkast. kijk maar hoe het lukt... Daarna door losgeslagen ei wentelen door paneermeel, weer door ei en nogmaals door paneermeel. De balletjes een voor een verpakken in een diepvries zakje. De sla balletjes per portie.... Invriezen en bakken als volgt: Uit de vriezer nemen en direct in een klein pannetje met zonnebloemolie leggen op hoog gas. Blijf er even bij en wacht tot de ene kant bruin is. Keren en op laag gas zetten. Met de deksel op de pan 8 tot 10 minuut bakken... De burger is nu ontdooit en warm van binnen en bruin aan beide kanten....

Tip: Probeer eerst deze basis methode en recept. Wil je een ander smaakje voeg dan eventueel een likje mosterd toe of wat ketjap of sweet chilisaus of wat je maar wil maar niet alles tegelijk. Zoek je eigen smaak of....laat het zo. Wil je een vegaburger die wat betreft kleur meer op vlees lijkt neem dan in plaats van witte bonen kieviet/bonen of chili/bonen.... Bij de Turkse winkels heb je vele soorten en heel betaalbaar.....

Tip 2
Peertjes stoven kan je al weken voor Kerst en ze invriezen. Alleen al voor de geur in huis zou je het doen...
Recept:
Gieser Wildeman stoofperen
tot twee derde van de peren half water half rode wijn
2 kaneelstokjes en een eetlepel suiker.
Werkwijze:
Gieser Wildeman zijn het meest bekend al zijn meer soorten stoofperen te koop. Schil de peren met de dunschiller en laat de steeltjes eraan. Zoek een pan waarin ze allemaal  tegen elkaar passen en leg de kaneelstokjes erbij. Giet een kopje water en een kopje rode wijn bij de peertjes en herhaal totdat de peertjes tot net onder de halsjes in het vocht staan. (ongeveer voor
twee derde.) Een eetlepel suiker toevoegen. Breng aan de kook met de deksel op de pan op hoog gas. Aan het kookpunt op laag gas laten stoven. 

Na een half uurtje kan je het pannetje in een fleece deken zetten of in een gewatteerde deken. De tijd stooft de peertjes in hun eigen warmte zonder gas.....  Floortje ligt graag op de warme deken en stooft mee.....Afgekoeld kan je de peertjes in een doos allemaal of per twee invriezen....of direct opeten. Het sap is heerlijk als  “wijn” bij de maaltijd. Omdat de alcohol al lang is verdampt kan je het sap ook aan kinderen geven en hebben
ze ook “wijn.”
Tip 3
Nog enkele tips bij het kerststukken maken: Een hoge of grote pot vul je niet helemaal met oase dat is te duur. Onderin een omgekeerde plastic bloempot en wat klein plastic potjes of spul. Oude oase van vorig jaar kan ook dus bewaar ze... Al nemen ze geen vocht meer op als vulmiddel goed. Daarop kan je best een laagje tuinaarde leggen met daarop een oaseblok die 24 uur in het water heeft gelegen. 

De oase moet zeker voor een derde boven bak of pot uitsteken. Wat van oase onder de pot rand zit moet bij het water kunnen...wat boven de pot rand uitkomt daar moet van de
zijkanten plat groene takjes in gestoken kunnen worden. Nog enkele voorbeeld foto’s van hoe een kerststuk kan worden......En waarom je de hele pot niet met aarde vult? Te zwaar....
 
Mijn leventje....
Tijdens de weken tot einde jaar zal ik zo tussendoor vertellen over Emma en haar gezin....vooral het baby'tje dat hopelijk nog niet geboren wordt. Jozé en Theo hebben gisteren een pracht babybadje gebracht op staander en de kinderwagen die binnen kwam. Een aankleedkussen en een Maxi-Cosi en nog het e.e.a. 

Het matrasje voor het bedje ligt ook al klaar en we zoeken nog twee aluminium kruiken. We hebben ook nog een box zag ik en die kan ook gebracht als Emma hem nu al wil. Ze wordt langzaam wat rustiger en ziet er goed uit vertelde Jozé.  Haar ogen staan niet meer zo hopeloos vermoeid... De baby zit er nog en ze rust veel. Emma is nu 22 weken zwanger en we hopen dat alles lang goed blijft gaan.... 

Komend weekend schrijf ik enkele heel korte verhalen over mensen die in december opeens zonder inkomen zitten en vandaag konden we een mevrouw (in tranen) geruststellen dat we haar vanaf nu tot einde jaar en in januari steunen, tot de uitkering komt. Een meneer kreeg vandaag een inboedeltje en je zag dat hij zich geen raad wist van blijdschap. Al die hele mooie geluksmomenten brengen de energie als we doodmoe en overbelast toch weer verder gaan omdat het zo heel erg nodig is.....

Homa maakte Iraanse maaltijdsoep voor de knutselaars en toen ze hoorde dat ik een week niet meer had gekookt ging ze naar huis de rest van de soep halen en kreeg ik die mee. Ik heb de hoeveelheid in twee gedeeld en twee dagen heerlijk genoten van de zeer aparte soep. Met liefdevolle dank Homa....Een dezer dagen zal ik het recept met jullie delen...

Annemiek