zondag 8 december 2019

Kerstverhaal drie en meekijken hoe een werkweek van crisis in het consuminderhuis verloopt...


Kerstverhaal 3.

Na twee lange kerstverhalen neem ik je mee om een kijkje te nemen hoe een werkweek bij het consuminderhuis verloopt…

Elke donderdag en vrijdag zijn we in beide consuminderhuizen open voor mensen die kleding en spullen willen uitzoeken. Tijdens die dagen zijn tevens workshops zoals koken, naailes handwerken, knutselen (o.a. kerststukken maken) moestuinieren en werkt de logistiek. (Spullen ophalen en uitbrengen). In consuminderhuis Parkstad Landgraaf wordt zelfs zes dagen in de week een dagdeel gewerkt…

Zes dagen in de week halen we uiterste houdbaarheid producten op bij de supers PLUS en JUMBO. Tussen 12.30 uur en 13.00 uur geven we de producten uit. We proberen zo goed mogelijk te verdelen. Melk voor gezinnen met kleine kinderen, groente en fruit. Mensen die van niets iets kunnen maken geven we tevens pakken bloem en aanverwanten mee. Ik weet dat ze van pakken oliebollenmix middenin de zomer rozijnenbollen maken en brood. Van bloem maken ze zelf pasta… De meneer met de twee dochters kan niet zo goed koken en geven we zoveel mogelijk recepten mee…. Natuurlijk kan ik uit privacy overwegingen niet alles beschrijven en foto’s zijn zeker niet gewenst….maar je mag meelezen…. Hoe wij mensen in crisis hielpen en blijven helpen…Week na week na week…vooral in wintertijd als alle leed dubbel zwaar lijkt te zijn…omdat het vroeg donker is en koud en nat….

Tom….Bij deze beschrijving zal je tussen de regels moeten lezen…als je dat kan… Afgelopen week hebben we het appartementje van een meneer (we zullen hem Tom noemen) ingericht en we hebben overal vandaan een moderne gezellige inboedel bij elkaar gekregen die warmte uitstraalt. Een eetkamertafel is nog onderweg en komt alles goed. Tom heeft heel veel in te halen, is tegen de dertig en voor het eerst op eigen benen. Hij kent de wereld van internet waar hij zijn “studie” deed en kennis opdeed.…
Je hoort wel eens dat mensen hun kind in een glazen huisje willen zetten om te beschermen tegen de boze wereld en zoiets moet het zijn geweest. 

De mensen die hem groot brachten waren overbezorgd en hebben het goed bedoeld… neem ik aan… Ze waren niet bij machte in te zien wat ze hebben aangericht. Tom is gevlucht… Meer wil ik er niet over schrijven…Tom werkt al enige tijd bij ons en neemt sinds kort deel aan een cursus….(consuminderkring)  Hij weet geen raad met de hulp die we hem zomaar geven. We geven gedoseerd alles wat hij nodig heeft om geen dam van emotie te laten losbreken… Alles op zijn tijd…dan breekt zijn lijntje niet…

Daar tussendoor het pracht nieuws dat een meneer die wij hielpen, hebben ingericht en begeleid een baan kon veroveren. We nemen komende week afscheid van hem….

Verder op een van de voedsel lijnen:

Marlies… Ze heeft het grootste deel van haar leven getracht haar enigste zoon (met een psychische stoornis) boven water te houden… Vanaf zijn achttiende (wettelijk volwassen) kon ze niets meer regelen en stond Marlies aan de kant van zijn weg toe te zien hoe hij steeds weer opnieuw relaties begon… die gedoemd waren te mislukken. De zoon heeft enkele kinderen in meerdere relaties verwekt. Marlies probeerde te sturen en met raad bij te staan die meestal in de wind werd geslagen.

Marlies voelde zich als moeder verantwoordelijk en geroepen om steeds weer financieel te ondersteunen om relaties van haar zoon overeind te houden voor de kindjes en daar is ze heel ver in gegaan. Het mocht niet baten…De achter gebleven vrouwen en vooral de kindjes (haar kleinkinderen) heeft ze ook nog weten te ondersteunen en onderhoudt Marlies nog steeds contact…

Marlies zorgde slecht voor zichzelf… werkte zich kapot in alle soorten banen en bijbaantjes, leefde zelf van bijna niets en maakte zelfs schulden die ze de rest van haar leven af zal moeten lossen…Wat ik persoonlijk het ergste vind is het feit dat Marlies heel veel verdroeg van haar zoon,  meer dan ze van wie dan ook zou verdragen. De reden? Ze wilde kost wat kost  een open lijntje houden om haar kleinkinderen te kunnen helpen en een beetje toezicht houden. Verder schaamde ze zich kapot dat haar zoon zo weinig bijdroeg aan de maatschappij….

De zoon van Marlies is in rustiger vaarwater gekomen Godzijdank en Marlies te vroeg voor haar leeftijd lichamelijk gesloopt en getraumatiseerd…Een vrouw die uit moederliefde de klappen opving en ontiegelijk leed in stilte…..

Ik ken Marlies al zolang het consuminderhuis bestaat en ze is me zeer dierbaar. Er is een tijd geweest dat ze babyspullen vroeg en later kinderkleertjes en warme jasjes en ik gaf haar altijd wat ze nodig had…wetende dat haar zoon weer ergens iets verwekt had. Ze hielp ons (nadat ze bij gratis af te halen, iets vond om een speelzolder te creëren) aan een “voetbalveld” vol heugafeld tapijttegels waar we vele woningen van mensen in crisis mee van vloerbedekking konden voorzien. Natuurlijk werden de nodig tegels voor de speelzolder voor haar kleinkinderen afgesplitst.

Ze wil zo graag iets terug doen en dat is dus gelukt… Marlies leeft al jaren van 25 euro per week en doordat meer van haar schulden  zijn afbetaald krijgt ze nu 35 euro per week. Ze moet daar alles van doen… We geven haar eenmaal per week de voedsel lijn en dat helpt natuurlijk. Ze hoopt zolang te blijven leven tot alle schulden zijn voldaan….

Marlies heeft een scootmobiel en huishoudelijke hulp gekregen van WMO en haar wekelijkse “uitje” is naar het consuminderhuis om dat voedsel te halen. Verder komt ze niet, hooguit wat boodschapjes doen die niet bij de uiterste houdbaarheid boodschappen zitten. Op vakantie is ze nooit geweest en voor andere uitjes is geen geld...Ze heeft veel aandoeningen vooral artrose en heeft een slangetje in haar neus aan een zuurstofapparaat. COPD… en niet zo’n beetje. Ze kan de trap niet op naar de kledingafdeling en ze zou naar Molenberg moeten komen waar alles begane grond is… Ze kan daar zo langs de rekken rijden… maar het is te ver en ze weet niet of ze het red ook nog terug… Dus blijft ze thuis en doet ze het met wat er is….

Marlies spaart haar goede kleding voor de “uitjes” en een BH draagt ze al lang niet meer (te duur) en daardoor heeft ze smetplekken gekregen die behandeld worden met (zelf kopen) speciale talkpoeder. Door te leven in een dunne katoenen nachtpon (met daarover wollen truien en een deken) kan ze de katoen in de huidplooien leggen wat erg helpt. Ze leeft op de bank en waggelt wat in huis rond… moeizaam dingen doen en ze heeft veel last van bijwerkingen van de medicijnen die ze moet nemen (duizelig misselijk en moe) Als ze bij moet betalen neemt ze de medicijnen niet. 

Ze heeft geen vrienden meer… alleen haar hulp waar ze geen echte band mee heeft. Haar kleinkinderen en zoon komen nog zelden…

Als de hergebruik bank die ze van ons kreeg versleten is, brengen we weer een andere hergebruik bank… Afgelopen week huilde ze bij de voedsel ophaal dag en heb ik haar voor laten gaan en gevraagd of ik iets voor haar kon doen…. Ze schudde haar hoofd en kon verder niets zeggen en heb ik haar maar eens geknuffeld…

Soms kan ze niet komen en is te ziek. Dan belt ze af en hoor ik aan het wanhopig naar lucht happen hoe slecht het met haar gaat. Ik probeer haar altijd terug te bellen en praten we lang bij (als het praten haar lukt) omdat ik weet hoe eenzaam ze is…  Ze is de enigste persoon die mag schuiven van voedsel ophaal dag en mijn hart gaat naar haar uit…. Ik wil een zachte toch steun gevende BH voor haar kopen voor de Kerst liefst twee en een huis/pak (of twee) of zo, opduikelen bij onze kledingafdeling… Vooral wat goede katoenen onderbroekjes kopen waar ze nooit geld voor heeft en natuurlijk goed voedsel om de feestdagen mee rond te komen….Wat zal ze blij zijn met het kerst voedselpakket dat we kunnen geven…en het envelopje… 

Annet… crisis. Ook binnengekomen afgelopen week. Ze is al een tijd weduwe en heeft her en der baantjes gehad vanuit uitzendbureaus of geregeld door de sociale dienst. Tussendoor was enige tijd een bijstandsuitkering nodig naarmate ze ouder werd en de baantjes moeilijker te krijgen. De sociale dienst wil regelmatig weten hoe het gaat met Annet en of ze past in een van hun nieuwe trajecten want ze moet aan de slag blijven en terecht. De uitnodiging voor een gesprek moet ze hebben gemist en is wellicht tussen de reclame beland die haar zoon of zij ongewild bij het oud papier heeft gelegd. Daarna is Annet ziek geworden. Een slepende longontsteking en de post is niet met de nodige zorg behandeld en in een lade verdwenen….Zoiets mag niet gebeuren…zeker niet. Wie kritiek heeft mag tevens naar zichzelf wijzen want ieder maakt wel eens een fout… Annet zal NOOIT meer die fout maken…De rekening is te hoog…..

Haar begeleider van de sociale dienst heeft de envelop met de nieuwe oproep nog persoonlijk in haar brievenbus gestopt werd later vertelt… Hij kwam er toch langs… Even aanbellen als je toch voor de deur staat of opbellen doen ze niet meer tegenwoordig.  Het lijkt me toch niet dat ze dat met opzet doen…? Hopen dat weer iemand erin stinkt…Zo zijn ze toch niet?

Ik weet wel, dat na de gemiste afspraak de uitkering per direct is stopgezet en daar sturen ze geen brief over. Dat merk je pas na de dertiende van de maand als geen geld op je rekening komt. Annet belde op naar de sociale dienst en werd mede gedeeld dat ze geen uitkering meer heeft omdat ze niet op de afspraak is verschenen. Annet was er helemaal kapot van en na veel tranen heeft ze een afspraak gemaakt bij maatschappelijk werk. Ze hoorde dat ze in beroep kan gaan tegen de beslissing (wat zeker drie maanden duurt) of een nieuwe uitkering aanvragen. Het laatste heeft ze samen met de maatschappelijk werker gedaan….

Annet heeft op de datum nieuwe aanvraag al een gat van een maand zonder inkomen dat nooit aangevuld zal worden. Dat is een kleine 1000 euro. De nieuwe aanvraag in behandeling nemen duurt vanaf afgelopen week zes weken ( in de feestmaanden tijd langer) en heeft ze al die tijd alleen de huurtoeslag en zorgtoeslag waar ze  de maandpremie zorgverzekering en Essent van betaald. De maatschappelijk werker kent onze organisatie en mij persoonlijk en heeft Annet naar ons doorgestuurd voor voedsel… Helpende ouders heeft ze niet meer, die zijn overleden. De enigste familie is haar zoon…

Om die schuld van 1000 euro niet nog meer op te laten lopen helpen we Annet en haar studerende zoon met tweemaal per week een voedselpakket uiterste houdbaarheidsproducten en ingekocht spul uit ons “winkeltje.” Ze heeft de verhuurder gebeld dat de huur van december en januari hopelijk eind januari komt, als ze met terugwerkende kracht de uitkering krijgt vanaf de nieuwe aanvraagdatum… We hebben haar een kunst kerstboom gegeven en wat kerstspul waarmee ze kerststukken kan maken en het kerstvoedsel geven we in het pakket….

Maja…en Gus. Maja komt elke week voedsel halen bij onze voedsel lijn voor haar zieke broer Gus. Gus werd door zijn echtgenote aan de deur gezet toen hij zwaar ziek werd. De liefde was over en ze hoefde hem niet meer en hij moest maar bij zijn hoog bejaarde moeder gaan wonen. Zo ziek als hij was heeft hij geen weerwoord gegeven en zich weg laten sturen, te ellendig om te strijden….Wat moet je ook als je niet meer gewenst/geliefd bent…

Wonen bij zijn moeder kan natuurlijk niet omdat moeder door haar kinderen al geholpen moet worden en een zieke zoon niet verzorgen kan. Moeder krijgt bovendien AOW en dan mag je geen zoon zonder inkomen bij je laten wonen….al doet ze wat ze kan.
Gus verhuisde dus van de ene zus en broer naar de ander terwijl hij steeds zieker werd en langere tijd tussendoor in het ziekenhuis verbleef. De familie deed alle moeite om een klein flatje voor Gus te krijgen wat lukte en zijn moeder en de familie legden maandenlang bij elkaar voor de huur en en en.  Waarom? 

Omdat op dat moment niet duidelijk was waar zijn inkomen vandaan moest komen, Gus niets zelf kon regelen en hij niet meer woonde op het adres vanwaar hij ziek gemeld was bij zijn werk. Inmiddels had Maja bij ons consuminderhuis aan de bel getrokken. Ze heeft vele jaren geleden bij ons gewerkt en een cursus gedaan….

We hebben het flatje van Gus per direct ingericht en hem voorzien van linnengoed keukenspul en wat verder nog nodig was…. De scheiding loopt inmiddels en de kinderen komen bij Gus op bezoek in een omgangsregeling. Hij is nog een schim van zichzelf en zo goed als blind en heel zwak. Zijn eens forse mannenmaat is een kindermaatje geworden en we zoeken een winterjas extra smal of zo zodat hij aan de arm van Maja even aan de frisse lucht kan…Zijn ziekte is eindelijk gediagnosticeerd al schiet je daar niet altijd iets mee op…

De familie zorgt om de beurt voor hem met veel liefde weet ik en er wordt gekookt en schoon gemaakt en de was gedaan. Inmiddels maanden verder zal eerdaags een uitkering komen van UWV denk ik wel en welke dat is zal Maja me nog wel vertellen…Ik was even te druk met de voedsel lijn uitgeven…en ze hoeven geen verantwoording af te leggen…geen eerlijker mensen als zij. Ze zullen nooit de kluit belazeren, daar zijn het geen mensen voor… Dat proberen anderen wel waar we stokjes voor steken. Natuurlijk willen we Gus ook een kerst voedselpakket laten toekomen…

Koen en Mara… Op straat gezet omdat de bewindvoerder de huur niet betaalde om welke reden dan ook. Stom natuurlijk want je hebt met een bewindvoerder nog een zorg erbij en meekijken is aan de orde door jezelf of familie. Hoe naïef kunnen mensen zijn als ze denken met een bewindvoerder niets meer te hoeven regelen en veilig zijn. Zwakke afhankelijke mensen worden regelmatig in de pan gehakt door bewindvoerders want ze zijn een gewillige prooi. Koen werd op een ochtend uit huis gezet inclusief zijn inboedel zonder dat hij wist waarom. De bewindvoerder ontvangt de post en de gerechtelijke beschikking die wellicht nog in het laadje “nog te behandelen stukken” ligt.

Koen en Mara zijn in de klomp beland. Een opvang voor daklozen… Koen belde me afgelopen week met zijn verhaal en ik hoorde wel dat hij wanhopig was. Hij heeft het buskruit niet uitgevonden en dat is niet erg. Door bemiddeling van een begeleidster van de klomp heeft hij een kamer kunnen huren. Ze slapen op de grond op een jas in die kamer en het is al heel veel om droog en warm te zitten. Ze zullen nog even paal moeten houden (tussendoor gooien we wel een matras naar binnen) want aanstaande donderdag brengen we een klein inboedeltje en ja alles is goed en ze zijn zooo dankbaar…..

De week vorderde en we haalden speelgoed bij AH die een actie voor ons hield. We gaven veel speelgoed uit voor Sint Niklaas…en sparen alweer voor de Kerst…

De week vorderde en Joze Theo en ikke kochten al wat boodschappen voor in de big shoppers kerstpakketten. Dan ben ik een echt kreng in handelen. Alle reclames van afgelopen week en het weekend moeten erin (als ze in ons voorgenomen pakket passen.) 

Ik vroeg of we de resten van Sinterklaas snoepgoed gratis mochten hebben en omdat ze ons kennen en een warm hart toedragen komt het goed….Ik had er al rekening mee gehouden want op mijn lijstje stond geen snoepgoed maar wel een kistje mandarijnen dop pinda’s groente rijst pasta chocomel bonen, houdbare melk en en en. Komende maandag worden de boodschappen opgehaald en gecontroleerd door Gerda die daar een kei in is… We maken foto’s als iets niet klopt…Over ruim een week gaan we de tweede ronde boodschappen halen…

De week vorderde en een nieuwe meneer kwam bij ons werken in Molenberg. Hij heeft nog heel wat spullen nodig en we zijn blij met hem omdat hij in een half uur samen met Michael bergen werk verzette…

De laatste dag van de week vorderde en een alleenstaande meneer kreeg een crisis voedselpakket omdat hij en vooral zijn vijf kinderen even niets hebben omdat hij door verhuizing en een halve maand dubbel huur geen leefgeld meer heeft. Komt ook goed…Hij komt elke donderdagochtend werken….We zullen in januari nog wat goede bedden brengen naar zijn huis en kroost…

De laatste uren van de week braken aan en Mart (eerste kerstverhaal) heeft nu een “office” oftewel kantoortje achter twee hoge kasten die haaks op elkaar staan. Tegen een raam hebben we een dressoir zonder poot (nu een houtblok) in de gecreëerde ruimte gezet… waarop Mart in bakjes gaat zaaien voor de moestuin. In januari zaaien we samen de tuinbonen buiten in de koude kas en in de laden en de kastruimte komen potjes, klein tuingereedschap, zaaibakjes zaad en en… Er komt nog een bureaustoel en een tafel en de stralende lach van Mart toen hij het door had zal ik nooit meer vergeten… 

In elke winter schuilt een lente en dat dragen we uit om een voorbeeld te geven… Waar zouden ze zijn zonder jou…en mijn team en mij…al die arme stakkerds die niet geholpen zouden worden omdat ze tussen de wal en het schip vallen en niet worden gezien….

Help jij mee? Alles is goed en niets blijft aan de strijkstok hangen. In de mijmeringen zal ik foto’s delen van wat werd gekocht….

Stort je bijdrage op IBAN NL14 RABO 0173658903 van Consuminderhuis Parkstad te Landgraaf. Zet er maar Kerstactie bij….

Annemiek