zaterdag 3 augustus 2019

Mijmering 58 Tomaat/ei salade, komkommer anders en Volkstuinvereniging Oud Molenberg...

Beste mensen,

Een keten is zo sterk als de zwakste schakel,
waar zwakke mensen
die zich niet kunnen verdedigen meetellen
telt iedereen mee....


Annemiek.

58 Consumindermijmering 2019.
Tip.
Restjes leer kan je snijden of knippen uit versleten leren jassen of bankstellen of een stoel of afgedankte tassen. Louki verzamelt ze voor ons waardoor Gerry van tijd tot tijd een workshop werken met leer kan geven. Enkele voorbeelden en wellicht een ideetje? 
Ik maakte voor een van mijn echtgenoten leren shagzakjes en had zelfs een apparaatje om drukkers erop te zetten. Ikzelf heb nooit gerookt.... maar je rookt mee als je regelmatig in de kwalm zit. Dat is gelukkig verleden tijd....

 
Het zachte leer naaide ik op de naaimachine tussen krantenpapier.... dan stagneert het niet. Pennenzakjes tamponzakjes en kleine toilettasjes waar alleen oogschaduw een groen oogpotlood en een lipstick in pasten...dat was genoeg. Gerry mag voor mij een katheter etuitje maken waarin drie katheters passen... Als ze tijd en zin heeft....
Dat gebeurde allemaal afgelopen vrijdagmiddag...maar er gebeurde meer. Van resten palen en golfplaat werd in een hoek van het pleintje een rokers afdakje gemaakt... De muur van de aangrenzende volkstuin en garages leek me een goede plek. In een hoek zijn vanzelf twee kanten al hemelwater dicht. De mannen Hansi en Joey hebben de klus geklaard. Er komen nog stoelen in...maar eerst wordt er opgeruimd. 

Wiel de klusser maakte ondertussen in een gangetje van de kledingafdeling drie hufterproof rekken om de herenjassen op te hangen. Stalen buizen die niet doorzakken werden uit een beddenspiraal gezaagd. Ik lanceerde alweer ideetjes, daar ben ik goed in. De eigenlijke spiraal wordt tussen een raamwerk van latten gespijkerd en word een afbakening voor de oud ijzer, rest/hout opslag plaats. De kleine plankjes en stukken die overbleven van het zaagwerk gaan naar Math van de volkstuinvereniging die in de winter van restjes een kacheltje stookt in zijn werkplaatsje in de tuin. Het snoeihout wordt gesnipperd nu het droog is geworden en kan ook naar de buren volkstuin...voor op de paden...
 
Tip 2
De tomaten in mijn moestuintje in de border beginnen te kleuren. Ze kregen de tijd om te rijpen en dat proef je. Ik heb een tomaten/ei salade ermee
gemaakt.
 
Ingrediënten:
De nodige tomaten
drie of vier eieren
enkele takjes tijm
peper/zout
heel klein beetje yoghurtdressing.
 
Werkwijze: De eieren koken en pellen. De tomaten zo van de plant kort afspoelen (ik heb ze met een theedoek afgeveegd) en in grove stukken snijden. De eieren in vier delen en in een kom voorzichtig omscheppen met de tomaten peper/zout en het scheutje dressing. Koel wegzetten? Ik heb het niet gedaan en het gerechtje waarvan de tomaten nog warm waren van de zon gewoon direct opgegeten. Van elk stukje heb ik genoten en die
tomaten smaakten zoals een tomaat moet zijn... Verrukkelijk! Met genoegen heb ik gekeken hoeveel tomaatjes nog aan de planten hangen.... Tomaten zet ik nooit meer in potten maar in de volle grond eh... moestuin border.
Tip 3
Overrijpe tomaten in overvloed? Gooi ze maar in zakken en vries ze in. Na drie uurtjes de zak eruit halen en even losschudden. Dan weer in de vriezer. Los ingevroren tomaten heet dat...en je neemt wat je nodig hebt. Heerlijk voor tomatensoep en pastasaus. Op de markt kan je tijdens de volle oogst kisten vol overrijpe tomaten kopen voor een euro of zo... Ze moeten ze kwijt. Overrijp zijn ze vol smaak en na het invriezen vallen de schillen er zo vanaf. Half ontdooide tomaten kan je in flitter dunne schijfjes snijden om het deeg van zelfgemaakte pizza mee te beleggen voordat de rest van de groente erop gaat. 
Tip 4
De lavas oftewel de maggiplant zit in het zaad. De zaden kunnen nadrogen onder het afdak om door te geven aan de volkstuin. Een gedeelte van het gedroogd zaad komt in een potje om in wintersoepen te gebruiken als smaakmaker, als de vorst de plant boven de grond heeft weggevaagd. De smaak van het blad zit in het zaad... en de plant? Komt in het voorjaar gewoon weer terug...
 
Tip 5
De mooiste courgette heb ik laten doorgroeien en ze geeft me zaden voor volgend moestuin seizoen. Ik heb haar een steuntje gegeven van enkele klinkers, een eigen stoepje waar de regen vanaf loopt...om rotten tegen te gaan. Tot de koude nachten komen mag ze aan de plant blijven en krijgt dan een plekje bij de bewaar pompoenen in een vorstvrije koele ruimte... Tijdens de winter worden de zaden eruit gehaald en te drogen gelegd op een krant om in maart te zaaien in bakjes en... om zaad en plantjes weg te geven aan de volkstuin.
 
Tip 6
De vergiet eierschalen is vol. Hij staat in de border vlakbij de keukendeur en het hemelwater spoelt de schalen zodat geen stank ontstaat. Met de moulinex heb ik de eierschalen vermalen tot gruis dat onder het afdak mag nadrogen. Voor de winter wordt de kalk over de moestuin borders gestrooid. Natuurlijk komt daar nog gekochte kalk bij maar alle beetjes helpen en we gaan voor hergebruik....
 
Tip 7
Ik ben helemaal weg van de augurk die ik als komkommer gebruik. Soms snij ik eentje op een boterham met kaas of eet ze als snack bij het uitrusten en genieten van het hofje... Deze keer werden twee augurken een komkommersalade.

Ingrediënten:
1 komkommer of twee grote augurken uit eigen tuin
niet uit een pot...
1 kleine ui

Voor de dressing:
2 eetlepels kwark of Griekse yoghurt
of andere dikke yoghurt
1 eetlepel mayonaise
peper/zout
dille of beetje verse tijm.
Werkwijze:
De komkommer (augurk) in schijven schaven of snijden en de ui heel fijn snipperen. De dressing mengen en met de ui en komkommer omscheppen. Heerlijk met nieuwe aardappeltjes gebakken in olie en een vegaburger.

Mijn leventje...
Afgelopen vrijdagmiddag heb ik een bezoek gebracht aan Volkstuinvereniging Oud Molenberg. Een regenwolk dreigde en de dikke grote boom net voorbij de ingang bood een welkome schuilplaats. De boom strekt wijd zijn takken uit waaronder het goed toeven is. Hij beschermd de tuinier tegen regen en de tropenzon tijdens hittegolf dagen. Er staan wat stoelen en een tafel onder de boom en mijn fiets werd er gestald. Het was alsof de veiligheid en bescherming van de boom me vergezelde terwijl ik samen met Harrie Meevis (die me hartelijk ontving) naar een bouwwerkje liep.  

De koffie werd vers gezet door Math de beheerder die met hart en ziel aan de volkstuin verbonden blijkt en ieder ondersteunt die dat maar nodig heeft. Hij is meestal de eerste en de laatste die de poort opent en sluit vertelde Harrie en Math is duidelijk onmisbaar voor de tuin en deelt de gedrevenheid van Harrie. 

Wie op bezoek komt brengt iets mee  en onze mannen van de logistiek laden onze bestelbus uit. Resten gaas en veel touw uit mijn schuurtje en vooral veel hergebruik tuingereedschap dat we in voorraad hebben. Een grasmaaier en een sproeiapparaat.... Wat teveel is moet je delen en het wordt met dankbaarheid aangenomen. 

Het consuminderhuis en de volkstuin grenzen aan elkaar en en de samenwerking is al gestart... In deze wijk van vele minima zit de moestuinier in de volkstuin op rozen... De huur van een flink perceel is met gebruik water en contributie 25 euro per jaar. Dan zit je voor een duppie op de eerste rang... Het zijn niet alleen de biologische groente die je teelt maar meer nog het thuisgevoel... de sociale contacten, verbondenheid en de vredige rust van met je handen in de aarde die energie geeft..

De boom schijnt dat gevoel over de hele tuin uit te dragen en terwijl ik wandel in de regen langs pracht perceeltjes weet ik.... Hier zal ik regelmatig komen om onder de grote boom even te rusten en wat te brengen wat nog ontbreekt want onze buren heb ik in mijn hart gesloten.... Er staan al houten stoelen en een tafel bij ons voor hen klaar om onder de boom erbij te zetten want bij deze tijdloze pracht hoort geen plastic....Er zijn nog enkele perceeltjes vrij... voor ieder die wil tuinieren....  voor Nederlanders en Medelanders en je hoeft niet in Molenberg te wonen om dat geluk mee te mogen maken....Iedereen is welkom.

Annemiek