maandag 29 juli 2019

Mijmering 57 Paddenstoelpizza, robotjes in de gang, groente in de vaas en de kindjes....

Beste mensen,
Het prettigste van de toekomst is
dat het met een dag tegelijk komt en heb je tijd om te wennen
als alles anders word.......

Annemiek

57 Consumindermijmering 2019.
Tip
Tijdens de wolkbreuk afgelopen weekend werden rotan stoelen in de regen gezet inclusief alle manden. Vele gieters regenwater vanuit de regentonnen werden over het rotan gegoten. Hemelwater dat het stof meenam.

Ze mochten nog uren in de regen blijven staan en nog een dagdeel in de woonkamer op de tegelvloer om uit te druppen en weer op te drogen. Daarna werden ze weer gevuld...Manden zijn decoratieve opbergplekken voor mijn zomer en winter woonmantels en gewatteerde deken. In de klepmand naast mijn stoel liggen de
boeken die ik op dit moment aan het lezen ben....met bovenop afzetruimte voor een kopje koffie of zo...  Opgeruimd huis betekend een opgeruimd hoofd. Je begrijpt wel dat in de woonmantel manden Floor wel eens een dutje doet....Alles bij de hand en opgeruimd in rotan brengt nostalgie  en breng ik je wellicht op een ideetje...
 
Tip 2
De doorgeschoten sla in bloei werd een grote bos bloemen op de tuintafel. De onderste bladeren werden verwijderd en de stelen schuin afgesneden. In het groente emmertje staan ze mooi te stralen... groente in de “vaas.”

Tip 3
Paddenstoelenpizza op het menu.
Ingrediënten:
1 grote bak champignons (400 gram)
1 rode paprika (ik had nog een halve)
3 knoflookteentjes
1 dikke ui
stukken courget als je hebt
1 blikje gezeefde tomaten
of tomatenblokjes
of drie ingevroren tomaten zonder schil
in dunne schijfjes gesneden
1 zakje mini mozzarella
geraspte kaas
wat rucolablaadjes of andere sla.
Voor het deeg:
8 eetlepels olie
4 eetlepels melk
snuf zout
zakje bakpoeder
1 ei
250 gram kwark (half doosje)

de nodige bloem.

Werkwijze:
Zet de oven op voorverwarmen 230 graden of de hoogste stand. Fruit de gesnipperde ui in een wok in iets zonnebloemolie en een likje boter.

 Voeg even later de gesnipperde knoflooktenen toe. Borstel de champignons, spoel ze kort af in een vergiet en snij in grove stukken. De paprika in kleine stukken snijden en een halve of kwart courgette (als je hebt) in grove stukken inclusief de schil. Je merkt dat zachte groente grof wordt gesneden en hardere groente fijner en zijn ze met z'n allen tegelijk gaar.


Champignons paprika en courgette in de wok omscheppen en het gas direct uit.

Maak het deeg als volgt: Alle ingrediënten behalve de bloem in een kom met een garde kort roeren tot de massa is gemengd. Op goed geluk ongeveer een halve kilo bloem toevoegen en met de hand kort snel kneden. Voeg bloem toe totdat het deeg loslaat van je handen. Maak een bal van het deeg en rol uit op je werkblad tot een dunne deeg/lap zo groot als de bakplaat of pizza bakplaten.


Ik hou van dunne bodem en zoals je ziet hoeft de bakplaat niet

eens helemaal gevuld te zijn. Verdeel met je hand de tomaat op de bodem en verdeel de wok inhoud gelijkmatig over de pizzabodem. Trek de mozzarella in stukken en verdeel over de pizza met tot slot geraspte kaas.  Liever niet uit het zakje maar met de rasp van het stuk...dan weet je wat je eet. Als je hebt... wat verse tijm of oregano en/of basilicum of...in gedroogde vorm. Bak de pizza ongeveer 15 minuut in de oven tot de bodem lichtbruin en bros is... Uit de oven de pizza bestrooien met blaadjes rucola of andere sla
Op je bord de pizza bestrooien met zeezout en gemalen peper naar smaak....
Tip 4
De courgette groentekoekjes hebben alweer variatie gekregen en ik rasp tegenwoordig van alles... van rest bloemkool wortel en paprika bij de courgette maar altijd 1 of 2 eieren plus gesnipperde ui en evenveel havermout en bloem om te binden. De groentekoekjes zijn snelle restverwerkers geworden en kunnen na het bakken bewaard om de dag erna koud in de boterhamtrommel naar school of werk meegenomen te worden. Eens iets anders dan een boterham.
 
Mijn leventje:
Vandaag zijn de hittegolf vakantiepark kids met hun ouders terug gekomen en de volgende groep gegaan... De laatste groep voorlopig... al kijken we nog naar jaarkaarten voor de GAJA ZOO die zeer in de smaak valt. De gezinnen gaan meerdere keren in de week en picknicken op meegebrachte badlakens met meegebracht eten. Dat scheelt heel veel... De kinderen kunnen spelen als beestjes bekijken niet leuk meer is en ik bekijk vele foto’s van blije kids maar ook in slaap gevallen kindjes in wandelwagens en in de schaduw gelegd op een badlakentje in het groen. Het is heerlijk om te zien en sorry dat ik ze niet doorstuur (privacy gevoelig en die schaamte hé) maar geloof me... ze zijn oh zo dankbaar en blij de kids EN de ouders..... Jullie hebben dit weer mogelijk gemaakt en daar mag je trots op zijn....
 
Iets anders...
De rollators zijn in de reclame bij den ALDI 99,99 euro. Omdat mijn linkervoet nu verlamd is sleep ik hem mee en is lopen met een stok niet meer te doen…Die stok zou eens in een rooster zakken.  Deze Rubensvrouw past niet zittend op de ALDI rollator heb ik gemerkt … nou ja NET en niet echt comfortabel als je met een schoenlepel tussen de zijstangetjes uitgepulkt moet worden. Sta je op…heb je die rollator aan je kont hangen.
Rollators zijn te koop op rommelmarkten en gratis af te halen, op marktplaats  en in het consuminderhuis… Dat zou belangenverstrengeling zijn en doe ik liever niet… Misschien een oudje vol roest voor in de tuin…. Voordat het ding naar de ijzerboer gaat.
De volgende optie is marktonderzoek en ga ik bij medipoint  eens wat rollators uitproberen. Hergebruik is me eigen. Medipoint heeft ook tweedehands en huurmogelijkheid. Ik vond rollators altijd ondingen omdat je die krengen mee moet zeulen stoep op en af…Ik zie veel mensen daarmee klunzen…  Voor de stoepranden heb ik nu truukjes geleerd…. Ik volg braaf de commando’s op van de therapeut die een eigenwijs mens als ikke de kelder van het ziekenhuis door laat strompelen. Hij weet niet wat hij aan me heeft en dat laat ik zo… Ik moet heel wat in gaan zien volgens meneer en dat doet hij als volgt:
Eerst met een stok en dan met een rollator de lange gangen door om me op de feiten te drukken dat met een rollator lopen met een lamme poot minder energie kost dan met een stok. “Ziet u wel mevrouw?”  Ik glimlach braaf om hem gelijk te geven en dat heeft hij ook… Zonder die hele circus weet ik dat natuurlijk ook wel… Onderweg wordt ik bijna overreden door robotwagentjes die de hoek om komen vliegen. Ze piepen als er een zot met een rollator in de weg loopt. De wagentjes hebben koplampen en zijn in hordes onderweg van de afdelingen naar de keukens/spoelkeuken waar ze karren op hun rug laden vol serviesgoed en voedsel. In galop naar de afdelingen terug... komen ze rinkelend weer op mijn weg en ik vraag me af hoeveel mensen ze daarvoor de laan uit konden sturen…  De robots zijn nooit ongesteld met zwangerschapsverlof of ziek en misselijk en hebben nooit vrijaf met Kerst of zo….
Meneer roept me weer tot de orde en we lopen even later de oefenzaal op de eerste verdieping voor de tweede keer in… en uit. Meneer probeert me in een gesprek te betrekken om te bewijzen dat gehandicapte mensen de meeste aandacht aan het lopen besteden en al lopende niet meer tot een gesprek in staat zijn. Dit mens deed altijd 5 dingen tegelijk dus iets minder is nog genoeg… de truuk mislukt dan ook.  Vervolgens moet ik tijdens het lopen van 100 met drie aftellen. 97 94 91 Geen probleem … Hij gaat over op het consuminderhuis en dat hij SPULLEN voor ons heeft. Wat slim van hem… Ik vraag al lopende aan meneer waar hij woont en dat is in Beek… Veel te ver voor ons, gezien de benzinekosten. Zolang we voldoende spullen rondom de kerk binnenhalen heeft dat onze voorkeur deel ik meneer mede…Elke gesponsorde euro kunnen we maar een keer uitgeven…
Och hij moet ook zijn werk doen en dat doet hij goed. Deze zwijgzame (tijdelijk) nurkse vrouw weet heel goed dat ze meneer de therapeut  niet zo blij verwelkomt omdat hij al die hulpstukken aan haar lijf hangt… Ik laat het allemaal zwijgend over me heen gaan en vandaag kreeg ik een beugel om mijn been en voet om het slepen te verminderen. Er wordt zoiets op maat gemaakt Ik was wat vriendelijker voor meneer en ach de arme hals kan er ook niets aan doen nietwaar... Cynisme was me altijd vreemd en zal zo voorbij zijn... Weten waar het vandaan komt is al richting  naar de weg van verbetering.
De voordelen van een lamme poot is dat je de eksterogen niet voelt als die verschijnen… Voorlopig zie ik die niet want ik leg die poot regelmatig in de schoot van de pedicure, die hem na afloop lekker masseert. Ik hoor met een glimlach haar al zeggen: “Ontspannen Annemiek,” terwijl ze die stijve klomp soepel probeert te maken…. Paarlen voor de zwijnen….
Annemiek.