Donkere dagen eind november,
regenvlagen wind en mist...Als Sint richting consuminderhuis gaat komen
omdat zelfgebakken het lekkerste is....
Annemiek.
105 Consumindermijmering 2018.
Ingrediënten: (ik nam het dubbele van alle
ingrediënten omdat ik en gevulde en gewone
speculaas wilde bakken inclusief de Rubens pepernoten...
Ingrediënten:
Ingrediënten:
250 gram donkere basterdsuiker
350 gram bloem en meer
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
klein ei
plus ei voor amandelspijs
15 gram speculaaskruiden.
pakje amandelspijs
Werkwijze:
Boter 1 ei, de basterdsuiker, bakpoeder, zout speculaaskruiden, melk en ongeveer de helft van de bloem in een deeg/kom kieperen. Met twee messen de boter in kleine stukjes snijden en met je hand kneden tot het deeg samenhangend wordt door steeds iets bloem toe te voegen. Uit de kom nog eens goed door kneden en tot een bal vormen. Niet iedereen heeft zo’n grote handen als ik dus het deeg halveren en per deel na/kneden is gemakkelijker. Met mijn grote bol van dubbele ingrediënten was dat beslist noodzakelijk....
Tip: Waar de deeg lap wat dun uitvalt plak je een
laagje erop van de afsnijdingen die over zijn. In een klein bakblik alle
“oplappingen” een beetje recht rollen doe je met een rond kruidenpotje of
zo...
Je weet dat je amandelspijs zelf kan maken van
amandelen? Lekkerder maar wel meer werk.
Ingrediënten voor 500
gram amandelspijs.
250 gram amandelen
schil van een kleine afgeboende
citroen
beetje water ongeveer 50 gram
Werkwijze:
Mijn leventje....
Mijn Floor kijkt mee vanuit haar mandjes naar wat
ik allemaal doe. Ze heeft er een hele hoop omdat elke mand die ik ergens neerzet
door haar wordt ingenomen. Dozen neemt ze gewoon erbij....Het mandje uit haar babytijd is het
meest toegetakeld...daar heeft ze een oor vanaf gebeten. Misschien met het
wisselen van de tandjes...of wisselen poezen niet? In de grote mand ligt het
paarse dekje van een mijmering/fan die ze speciaal voor Floor maakte. Ze krijgt
wel eens een zakje poezen snoepjes per post van een fan, maar die eet ze niet.
Ze is niet verwend met snoep... nou jaaa. Melk krijgt ze ook niet meer nadat een
wijze mevrouw ons leerde dat van melk poezen maagjes van streek raken. Geef haar
maar Whiskas brokken met die gele ertussendoor die ze als eerste eet, want
lekker moet het eerst op bij Floor. Dat heeft ze niet van mij want het flintertje spek
wat de kinderen van Deursen op de stamppot kregen
bewaarde ik tot het laatst. Bovenop een torentje stamppot lag het daar mooi te
wezen. Toen wist ik nog niet dat spek beestjes waren... of wist niet hoe het
anders kon.
Nu bewaar ik de mooiste reepjes boterham voor het laatst. Geknipte reepjes boterham is een noodzaak geworden nadat de tandtechneut een overbite prothese voor me maakte. Het onder gebit past niet op het boven gebit en heb ik een soortement “centenbakje.” Zoiets kan je ook alleen maar in Landgraaf gebeuren. Regelmatig bedenk ik scenario's hoe ik de man ga afstraffen en ik ben er nog niet uit..... Ken je dat? Opgekropte woede daalt neer als je deeg bewerkt met je handen. In het consuminderhuis tijdens bak workshops gooi ik regelmatig het deeg met een klap tegen de muur en beuk erop los. De workshoppers nodig ik uit om ook wat moorden te plegen op het aanrecht... Je hoeft er niet voor in de bak en het lucht zo heerlijk op...
Nu bewaar ik de mooiste reepjes boterham voor het laatst. Geknipte reepjes boterham is een noodzaak geworden nadat de tandtechneut een overbite prothese voor me maakte. Het onder gebit past niet op het boven gebit en heb ik een soortement “centenbakje.” Zoiets kan je ook alleen maar in Landgraaf gebeuren. Regelmatig bedenk ik scenario's hoe ik de man ga afstraffen en ik ben er nog niet uit..... Ken je dat? Opgekropte woede daalt neer als je deeg bewerkt met je handen. In het consuminderhuis tijdens bak workshops gooi ik regelmatig het deeg met een klap tegen de muur en beuk erop los. De workshoppers nodig ik uit om ook wat moorden te plegen op het aanrecht... Je hoeft er niet voor in de bak en het lucht zo heerlijk op...
Annemiek