dinsdag 6 november 2018

Mijmering 100 Restjesdag, chips zelf maken, warme custard en appelcake

Beste mensen,

Er is een verhaal van stille goedheid en vriendschap
geschreven door gewone mensen die niet oordeelden...

Annemiek.
 
 
100 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De trouwe mijmering lezers weten inmiddels dat ik aardappels in stamppotjes en puree meng met groente knollen zoals koolraap en knolselderij. Vandaag kwam daar aardpeer oftewel topinamboer oftewel Jerusalem artisjok aan te pas. Prachtige namen voor een onvergetelijke groente. Bijna nergens te koop en als je eentje in je tuin wil hebben meldt je dan en kan je rond februari eentje komen afhalen. Ik heb ze al een eeuwigheid in mijn voortuin en de moestuin van het consuminderhuis. In Molenberg zal ik er ook een paar zetten. Aardperen zijn de voorlopers van de aardappel en in de middeleeuwen werd daar grif gebruik van gemaakt. Ze groeien als gekken en van eentje gepoot in maart heb je in oktober wel 5
kilo... gratis en voor niets. Ze wandelen door je tuin en nemen hem over als je niets doet dus je moet wel eten ervan... De buren weten niet beter dan ik heb veel zonnebloemen in mijn tuin waar zelden eentje van bloeit. De plant is inderdaad familie van de zonnebloem en als achtergrond tegen muren en hekken of als windvang uitermate geschikt. Ik hou van dit eigenwijs grof soort plant uit de oertijd...of zo. De
eeuwen dat ze overleefden en ze zijn zo ontzettend mooi in hun roze/rode schil.....
 
Ze zijn het lekkerst direct na de oogst verwerkt en de winter door kunnen ze in de volle grond blijven staan. Gemakkelijk en altijd bij de hand als je krap zit of zoals vandaag wat extra te geven aan restjesdag..... Wat zuurkool met witte bonen over van gisteren heb ik een pureetje gemaakt van twee derde aardpeer en een derde aardappel. Geschild gewassen en in grove stukken samen gekookt met een beker water en iets zout. Aardpeer is iets sneller gaar dan aardappel dus snij ze niet te klein. Eventueel afgieten (als het goed is niet) en met de mixer pureren of de stamper met een klontje boter en nootmuskaat plus een scheutje melk en.... koffiemelk als je hebt. De zuurkool met de bonen erbij en omscheppen en nog even opwarmen op zeer laag gas.
 
Aardpeer kan je frituren tot chips oftewel heel dunne schijfjes en om “restjes” feestelijk te maken heb ik enkele aardperen gefrituurd. Dat doe je in een klein pannetje in zonnebloemolie. Gewoon met een kartelmes de aardperen heel dun snijden en in de olie frituren in kleine hoeveelheden. Bestrooien met een beetje zout liefst zeezout. Ik heb ze bij de zuurkool stamppot opgegeten en dat was heerlijk. Ze zaten immers
ook daarin verwerkt. Als je geen cent te makken hebt en een kot vol kinders ruk je op een koude dag de aardperen uit je tuin en ze hebben feest....... nou ja als je een fles zonnebloemolie hebt...
 
Tip 2
Warme custardpudding is ook zoiets lekkers dat de super je niet kan bieden. Voor drie ruime kommetjes heb je nodig:
 
Halve liter melk
33 gram custardpoeder
33 gram (ik nam 23 gram) suiker
 
Werkwijze:
In een deel van de melk de custard en suiker oplossen en de rest melk aan de kook brengen. Laat in de pan eerst 1 cm water aan de kook komen voordat je de melk toevoegt. Dat voorkomt aanbranden van de custard. Dit is met elk pap of pudding gerecht zo. De opgeloste custard/suiker toevoegen aan de kokende melk en roeren tot de custard dikt. Een minuutje doorkoken op laag gas en de custard in kommetjes gieten. Strooi heel zuinig wat suiker bovenop, dat voorkomt velvorming.... Serveer warm/lauw en de rest koud voor morgen...of zo.
 
Tip 3
Herfst tijd appeltijd maar dat had je al in de gaten denk ik wel. Een appelcake is een fluitje van een cent en kan een kind maken.... Volg het recept stipt in hoeveelheden en er gaat niets mis...
 
Ingrediënten:
250 gram boter of margarine Ik nam half/half.
200 gram cakemeel
200 gram suiker (Ik nam 180 gram)
4 eieren
4 appels
abrikozenjam (ik nam pompoenjam)
springvorm middelmaat.
boter op kamertemperatuur.
 
Werkwijze:
Zet de oven op voorverwarmen 175 graden en meet de boter/margarine af. Vet de springvorm in met margarine of boter en bestuif met cakemeel. Mix met de mixer de boter met de suiker en ik mix nooit zo lang. Hoe langer hoe luchtiger maar dat mag je zelf weten. Mix elke keer een ei erbij en voeg op het laatst in etappes de cakemeel toe. Dat kan gewoon met de mixer op lage stand. Het beslag werd in de springvorm
gebracht met de deegkrabber en ja als je die nog niet hebt knip er dan eentje uit een plastic yoghurt emmertje. Handig zo’n ding dat al de half ronde vorm heeft...
 
De appels werden geschild, in parten gesneden en klokhuis verwijdert. In de ruggen van de partjes diepe inkervingen maken en de parten op het beslag in de vorm leggen. In de oven zetten en de tijdklok op 55 minuut. Bij mij moesten daar nog 15 minuut bij maar elke oven is anders. Laat de appelcake niet te donker worden want dan is hij droog. Met een breinaald of saté prikker erin steken om te kijken of de cake gaar is. Droog eruit...cake gaar. Direct uit de oven de appeltjes ruim besmeren met de jam en af laten koelen... Ik heb hem warm meegenomen naar het consuminderhuis waar gewerkt werd met kleding sorteren. We hebben een stukje kunnen redden voor Theo die met de steekkar naar de smid moest. Er was iets afgebroken en voor 5 euro heb je geen nieuwe steekkar nietwaar....
 
Mijn leventje...
Jozé geeft de broodlijn van de dinsdag uit na een ochtend kleding sorteren die de week ervoor binnen kwam. Vandaag nam ik de uitgifte over om de mensen van de dinsdag weer eens te zien. Even horen hoe het nu met ze gaat en weet ik dat die meneer waar mijn hart zo naar uitgaat over een week eindelijk in de WSNP zit. Ik kon hem nog enkele tips geven en duidelijkheid hoe e.e.a. zal gaan verlopen. WSNP is voor velen een veilige haven met eindelijk de hoog nodige rust. Geen schuldeisers meer aan de deur en geen vervelende brieven als je je maar aan de regels houdt. De meneer met het gezin die drie maanden geen inkomen heeft hebben we vlees mee kunnen geven waarvan ik weet dat erwtensoep wordt gemaakt. We hebben een tientje erbij gedaan voor de erwten en de knolselderij en en....
 
Er was brood wat koekjes veel groente boterhamvlees yoghurt pudding en kon ik voor vier dagen maaltijden samenstellen voor het gezin. Toiletpapier uit ons “winkeltje” en shampoo, afwasmiddel thee en bloem en zo... dingen die we zelf inkopen van geld van de Kerstactie over. Het komt zo goed van pas... Soms eten ze dagen aardappelsalade omdat dat nu eenmaal veel binnen kwam en verheug ik me alweer op de Kersttijd waarin veel overblijft bij de supers en onze mensen Kerst vieren na de Kerst. Voor onze doelgroep is elke dag restjes dag en ze weten niet beter dan dat het brood van gisteren en eergisteren over vier dagen nog gegeten wordt. In de zomer staat snel de schimmel erop weten ze...
Ik was blij voor een mevrouw en meneer die goedkoop accu’s konden kopen voor de oude E-bike die van mij is geweest. Meneer kon ze reviseren heb ik begrepen en kunnen ze wat verder naar de goedkope winkels. Mevrouw weegt de helft van mij denk ik wel dus die accu's hebben het niet zo zwaar. Een totaal opgeleefde jonge man terug van het verkeerde pad krijgt vrijdag een slaapbank en wat spul. Hij heeft een kamer gekregen ergens en we zorgen dat hij warm ligt of het nu wel of niet goed blijft gaan.... Hij is er oh zo dankbaar voor... en wie zonder zonden is werpe de eerste steen zou ik zeggen. Ze doen het met wat er is en ze zijn allemaal onze (en die van Hij die de sla laat groeien) kinders die we de winter weer door moeten helpen....
 
Annemiek.