De kale kersenboom stond te jubelen in de
zon,
De zonnestralen in zijn takken speelden
“lente”en we hebben met een glimlach meegenoten....
Annemiek.
6 Consumindermijmering
2018.
Een zonnige winterdag lokte me de tuin in waar best
al veel klusjes gedaan kunnen worden. De wilde wingerd zonder blad is
gemakkelijk te snoeien. Alle twijgen snoei ik op afrasteringhoogte want de buren
hebben een heel andere tuin waar geen wilde wingerd inpast. Ik hou weer niet van
het zeildoek wat aan buur/kant tegen het gaas is gespannen en mijn wingerd weeft
aan mijn kant twijgjes en blad tot een levende groene afrastering. Beiden
tevreden... De gesnoeide twijgjes worden gebruikt om kransjes te vlechten en
deze keer maak ik eerst een vogelnestje. Natuurlijk lukt dat nooit zo als de
vogels dat doen maar heel in de verte een beetje.
Bind drie dunne twijgjes aan elkaar en vlecht
losjes een vlecht. Vlecht de wikkeldraad mee dan kan je altijd bij aanhechten
nieuw twijgje de draad daarvoor gebruiken. Probeer maar in nest vorm een laagje
vlecht op te werken en wikkel met de draad vast. Maak maar een lange vlecht en
zet vast.... Met een stuk wikkeldraad door een grote naald kan je hier en daar
het nest vastzetten.
probeer maar geen bodem in het nest te maken want dat lukt niet. De rand werd op een passend schoteltje gezet en gevuld met mos dat ik van een muurtje heb gekrabd.
probeer maar geen bodem in het nest te maken want dat lukt niet. De rand werd op een passend schoteltje gezet en gevuld met mos dat ik van een muurtje heb gekrabd.
Weet je nog hoe je eieren moet uitblazen? Met een
naald twee gaatjes in een ei prikken tegenover elkaar en een stukje schaal
wegbreken zodat het gaatje iets groter word. De naald diep in het ei steken zodat
de dooier stuk gaat. Dat vergemakkelijkt de doorstroom. Het ei boven een
kommetje houden en flink blazen op een gaatje. De eierstruif loopt er zo uit. De
leeggeblazen eitjes kunnen in je nestje en heb je de eerste paasdecoratie.... Het
nestje kan binnenkort in een kom met sleutelbloemen plantjes rondom afgedekt met
mos waar het nestje beeldig in zal staan. Nog wat veertjes erbij van een oude
witte boa van carnaval of bij de kippenboer netjes veertjes vragen....Kopen kan altijd
nog...je hebt nog alle tijd. Blijf eieren uitblazen elke keer als ei op je menu
staat....voor Paas knutsels weet je wel...
Tip 2
Uitgeblazen eierstruif wordt boerenomelet, het boerderij/gevoel brengt bij de vegetariër de gesnipperde ui en bij de niet
vegetariër uitgebakken spekjes.
Wat ik verder nog gebruikte:
Halve gesnipperde ui
halve paprika
enkele peterseliewortels
pastinaak
als je dat niet hebt gewoon meer
wortel
erwtjes uit de vriezer
tuinbonen uit de vriezer ( hoeft niet)
enkele champignons als je die hebt
peper/zout
Eerst de harde groente zoals wortels wassen
eventueel schillen en in kleine stukken snijden. Opzetten met weinig water en
zout en aan de kook brengen. Daarna op laag gas garen en na twee minuut de
diepvries erwtjes en eventuele tuinbonen toevoegen. Gas weer hoog tot kookpunt
en weer laag... In de wok in iets olie de gesnipperde ui fruiten tot lichtbruin
en de klein gesneden paprika toevoegen. Op laag gas garen en na enkele minuten
de groente uit het pannetje afgieten en bij de groente in de wok mee roerbakken. Voeg
peper en eventueel nog wat zout toe.... In een koekenpan de omelet bakken en op
een groot plat bord half over de rand leggen ( zie foto) De groente op de omelet
leggen en de omelet
dichtvouwen.
dichtvouwen.
Tip 3
Half januari en de bieslook in de tuin loopt al uit, dat is heel bijzonder. Hij
staat op een beschut plekje en de zachte winter brengt een lentegevoel zodat de bieslook zich zomaar kan "vergissen."
De eerste bieslook brengt zachte kruidenkaas en als je vergeten bent hoe dat
gaat, als volgt het recept:
Een halve liter volle yoghurt in een filterzakje in
een houder uit laten lekken...een nacht lang. Zet maar in het aanrecht dan kan
het vocht direct weglopen. De dikke substantie die je in de ochtend vind in een
kommetje leggen. Knip verse bieslook in superfijne ringetjes. Ik deed daar
stengeltjes van de knoflook bij. Wat peper/zout en mengen. Het was de eerste dag
in het nieuwe jaar dat ik buiten heb geluncht in de geveltuin aan de oppottafel
waar menig klusje werd gedaan. Zoals je ziet zet ik verse koffie per beker door
een beker water in een steelpannetje aan de kook te brengen. Koffiebonen malen
en een schepje koffie in een filterzakje in houder op de mok. Water opgieten en
mmm. Daar kan geen duur espressoapparaat of senseo tegenop. De rijkdom van
eenvoudig leven mevrouw/meneer....
Johan de woensdagvriend kent de zachte
kaas vanuit zijn jeugd en heette toen fluitekaas. Hij is ermee opgegroeid en op de
boerderij werd de kaas driemaal per week gemaakt van zure melk. Een welkom
goedkoop boterhambeleg voor het grote gezin want melk was er genoeg met 26 koeien in de wei. Moeder bewaarde drie dagen lang de volle melk, zo van de koe in een speciale melkbus tot de melk zuur
was en dikke klonten erin dreven. De zure melk werd in doeken gedaan en opgehangen buiten
op een koele plek. Het vocht werd opgevangen en ging door het varkensvoer want
er ging niets verloren op de boerderij waar ook nog 16 zeugen verbleven en duizenden kippen vrij rond scharrelden in weilanden. Verder waren er drie paarden want pa wilde niet aan de tractor. De boerderij was een gemengd bedrijf......Heerlijk om die verhalen te horen over de tijd toen de dieren nog vrij rond liepen en de werkpaarden met veel respect werden behandeld.
Terug naar de kaas die op bruinbrood werd gesmeerd met een laagje appelstroop. Zojuist vers van de pers van de woensdagvriend vernomen. .In sommige gezinnen werd suiker op de kaas gestrooid dat weet ik zelf nog wel, maar dan wel op wittebrood. Dan werd het zoiets als een gebakje.....Iets van vroeger en deze tijd samen en ontstond mijn kruidenkaas...
Wat hebben we genoten afgelopen weekend Floor en ikke. De hele dag buiten op het hofje klussen in de tuin. De zon was heerlijk warm als je maar bezig bleef en zittend werk werd afgewisseld met vegen waar je weer warm van werd. De ramen en deuren in het hele huis dagen open zodat het luchten kon. De verwarming uit en na zo’n dag was het 12 graden in huis. Deuren en ramen dicht in de late namiddag en de verwarming aan. Aangenaam warm was het zo... Verse lucht warmt immers snel op. Terwijl de woonkamer weer opwarmde deden Floor en ikke een dutje in de sta-op-stoel op platte stand gezet. Lekker in de woonmantel met de plaid daar bovenop. Even bijkomen van de gevulde omelet en het lente tuingevoel middenin de winter.....
Terug naar de kaas die op bruinbrood werd gesmeerd met een laagje appelstroop. Zojuist vers van de pers van de woensdagvriend vernomen. .In sommige gezinnen werd suiker op de kaas gestrooid dat weet ik zelf nog wel, maar dan wel op wittebrood. Dan werd het zoiets als een gebakje.....Iets van vroeger en deze tijd samen en ontstond mijn kruidenkaas...
Wat hebben we genoten afgelopen weekend Floor en ikke. De hele dag buiten op het hofje klussen in de tuin. De zon was heerlijk warm als je maar bezig bleef en zittend werk werd afgewisseld met vegen waar je weer warm van werd. De ramen en deuren in het hele huis dagen open zodat het luchten kon. De verwarming uit en na zo’n dag was het 12 graden in huis. Deuren en ramen dicht in de late namiddag en de verwarming aan. Aangenaam warm was het zo... Verse lucht warmt immers snel op. Terwijl de woonkamer weer opwarmde deden Floor en ikke een dutje in de sta-op-stoel op platte stand gezet. Lekker in de woonmantel met de plaid daar bovenop. Even bijkomen van de gevulde omelet en het lente tuingevoel middenin de winter.....
Annemiek