Met weinig tevreden zijn
is het geluk van vrije mensen....
Annemiek.
3 Consumindermijmering 2018.
Groentesoep op het menu...zonder pakjes en zakjes.
Vers van groenten uit de moestuin of van de markt, zonder plastic verpakkingen
zo in de meegebrachte tas. De zware groenten eerst kopen, die komen onderin de
tas. Dan de kwetsbare groenten. Neem eventueel zelf
kleine zakjes mee, gemaakt van dun nylon, die wegen niks. Een kapotte
paraplu geeft je voldoende stof. Je geeft je zakje aan de marktkoopman of vrouw
en wegen ze daar je spruiten wel in af. Weiger plastic.... zoveel
mogelijk.
De groente voor de soep bracht de
moestuin
Pastinaak
peterseliewortel
Uit de inkuil:
wortels
uit de schuur:
uien
uit de keukenkast:
3 bouillonblokken
Werkwijze:
De uien van schil ontdoen, snipperen, aanfruiten in
iets olijfolie in de wok of koekenpan tot lichtbruin en de gesnipperde
knoflooktenen een minuutje mee fruiten. In de soeppan kieperen met twee liter
water en de wok/koekenpan met wat water boven de soeppan schoonspoelen. Een
beker blonde linzen erbij. De groenten wassen, eventueel schillen en klein
gesneden toevoegen. Omdat mijn groenten uit de tuin en inkuil komen heb ik ze
eerst met regenwater afgeschrobd. Na het schillen werd de groente met
leidingwater gewassen en dan pas gesneden. Dat spaart leidingwater. De eenzame
bleekselderij die in de border staat is nog niet bevroren en twee mooie stengels
kwamen na wassen en met de schaar in reepjes geknipt, in de soep. * De
bouillonblokken erbij en alles aan de kook brengen. Vanaf kookpunt op laag gas
30 minuut sudderen. Ik had nog wat kleine preitjes in de border staan die ik
niet had uitgezet en die waren toch nog een pink dik geworden zo bij een klutje
op elkaar. Ze werden uitgedaan, gewassen en met de keukenschaar in julienne
geknipt. De laatste
minuut mogen ze in de soep want er is niets lekkerder dan een minuut prei....
minuut mogen ze in de soep want er is niets lekkerder dan een minuut prei....
* De bleekselderij is gekocht in de herfst en op de
tuintafel in een glazen vaas met water gezet. Elke keer als ik een stukje nodig
had werd dat eraf genomen en de groente bleef weken mooi. Elke week werd het
water ververst zoals je met bloemen in een vaas zou doen. De bleekselderij kreeg
wortels en werd in de border in de aarde gezet waar hij aan de groei is gegaan.
Mooie tip voor volgende zomer. Nu is het natuurlijk te koud om dit truukje
buiten toe te passen. De groente zou gaan rotten. Hou gekochte bleekselderij in
wintertijd in een glazen pot op de vensterbank in keuken of woonkamer dan gaat
hij weken mee. Mocht hij toch wortels krijgen dan kan hij in een bloempot met
potgrond binnenshuis verder groeien.....
De knolselderij is niet wintervast, dus werd
uitgedaan en de mooiste kregen een plek in de inkuil. Er is matige vorst gemeld
en daar kan de knol niet tegen. Eigenlijk is de peterseliewortel ook niet
wintervast en morgen zal ik de rest uitdoen en in de inkuil opslaan. De
pastinaak laat ik in de volle grond want die kan wel tegen vorst. Het irisblad
heb ik op een droge dag net voor de winter afgeknipt en in een doos in de schuur
opgeslagen. Het heeft dezelfde functie als stro of hooi en de inkuilplek kreeg
een laagje om de groente te beschermen tegen vorst. Doen met wat er is betekend
zelfvoorzienend leven en ik kom daar een eind mee........
Hergebruik en repareren... Van Decathlon kregen we
o.a. een nieuwe jas met een scheur. Hoogstwaarschijnlijk bij het uitpakken met
een stanleymes uitgeschoten. De jas werd afgevoerd en krijgen wij.... Voor mij
is zoiets een uitdaging en heb ik de jas eens van binnen en buiten bekeken. Er
zit een afritsbare voering in waar langs de rits wel een beetje stof gemist kan
worden. ( zie foto) Het reepje stof werd langs de scheur genaaid en het kopje
aan de bovenkant onder een losgetornd naadje geschoven. Het reepje werd
omgeslagen en vast genaaid. Een natte pers/doek erop en een heet strijkijzer om
het stukje stof wat platter te persen. De kleurrijke sierritsjes vallen meer op
dan het opgestikte stukje stof....... Wat een weelde dit hergebruik van een
afgeschreven jas....Helemaal nieuw........
Mijn leventje....
Ik heb rond de feestdagen weer eens marktonderzoek
gedaan en met verbijstering gekeken welk inferieur materiaal in hopen
milieuverontreinigende plastic werd verpakt. In de supers zag je op aluminium
schaaltjes blokjes pompoen gemengd met schijfjes wortel in een jasje van
plastic. Ze zijn natuurlijk gewassen in spul waardoor ze lang mooi blijven en ze
waren loeiduur. Drie van die bakjes had je nodig voor een pan pompoensoep en die
kwam dan op 7,50 euro en dan de rest nog. Hoe de groente smaakt is de vraag na
al die tijd in stukjes gesneden in het lang houdbaar badje en op dat schaaltje.
Het smaakt allemaal anders dan zelf gemaakt. De bieslook kruidenkaas is vooral
zout en smaakt niet naar bieslook. Geen ene meneer van Unox kan de groentesoep
maken van bovenstaand recept. Dat zou te duur zijn en voor mij is het ongeveer
voor niets als je bedenkt dat het gekochte deel bestaat uit leidingwater,
bouillonblokken en een
beker linzen. Bij voorgesneden sla zijn plastic zakjes met dressing en stukjes kaas of nootjes. Alles uit de zakjes halen met een schaar, door elkaar mengen en eten maar. Door de vele snijvlakken heeft de sla na een dag of twee bruine randjes langs de snijvlakken ondanks het gloor/bad. Wat krijg je niet allemaal binnen.... Dat ongewenst binnen krijgen van landbouwgif wordt voorkomen als je zelf een moestuintje hebt. Wat je nog erbij moet kopen koop je biologisch want dat kan bruin wel trekken als je minder hoeft te kopen...... Ik zag carpaccio binnenkomen in het consuminderhuis en omdat het toch al dood was heb ik een meneer laten proeven. De kiloprijs was tegen de 35 euro en meneer was niet bekend met dergelijk duur vlees. Hij kocht meestal kippenpoten en van die schijven die op vlees lijken omdat er geen geld voor duurder is. Ik zie dit meer in het consuminderhuis. Dure stooflappen en biefstuk wordt tekort of te lang gebakken. Ik geef zoveel mogelijk de gaartijden erbij al ben ik vegetariër. Het beestje is immers toch al gestorven en als ik het weer tot leven kon brengen deed ik dat.... In ieder geval heeft de betreffende meneer de carpaccio van rauwe ossenhaas rauw opgegeten en dat is ook de bedoeling.
beker linzen. Bij voorgesneden sla zijn plastic zakjes met dressing en stukjes kaas of nootjes. Alles uit de zakjes halen met een schaar, door elkaar mengen en eten maar. Door de vele snijvlakken heeft de sla na een dag of twee bruine randjes langs de snijvlakken ondanks het gloor/bad. Wat krijg je niet allemaal binnen.... Dat ongewenst binnen krijgen van landbouwgif wordt voorkomen als je zelf een moestuintje hebt. Wat je nog erbij moet kopen koop je biologisch want dat kan bruin wel trekken als je minder hoeft te kopen...... Ik zag carpaccio binnenkomen in het consuminderhuis en omdat het toch al dood was heb ik een meneer laten proeven. De kiloprijs was tegen de 35 euro en meneer was niet bekend met dergelijk duur vlees. Hij kocht meestal kippenpoten en van die schijven die op vlees lijken omdat er geen geld voor duurder is. Ik zie dit meer in het consuminderhuis. Dure stooflappen en biefstuk wordt tekort of te lang gebakken. Ik geef zoveel mogelijk de gaartijden erbij al ben ik vegetariër. Het beestje is immers toch al gestorven en als ik het weer tot leven kon brengen deed ik dat.... In ieder geval heeft de betreffende meneer de carpaccio van rauwe ossenhaas rauw opgegeten en dat is ook de bedoeling.
Carpaccio is uitgevonden in mijn geboortejaar in
Italië door de heer Cipriani restauranteigenaar. Een Gravin die in die tijd veel
te gast was en bloedarmoede had moest van haar dokter veel rauw vlees eten. De
heer Capriani ontwierp toen een schotel die hij naar de plaatselijke
kunstschilder Vittore Carpaccio vernoemde. Charly Chaplin was in die tijd
regelmatig te gast en ook al weg van rauw vlees. Echte slagers vinden ossehaas
een overgewaardeerd stukje vlees. Doordat ossehaas geen werkspieren heeft is het
alleen maar zacht en heeft weinig smaak. Staartstuk of zijlende zou beter smaken
zegt de slager... Nou alweer veel geleerd zou ik zeggen en misschien de aanzet
om van vlees eten af te zien of veel te minderen. Als je dan bij uitzondering
een stukje koopt neem dan scharrel of bio vlees......Bovenstaand soeprecept is
vol van plantaardige eiwitten door de linzen en is vlees overbodig.....
Annemiek