Beste mensen,
Leef en heb intens lief,
de poes je partner of een kind, je medemens, een voorbijganger
de lente die je al ruiken kan en de zegeningen van de dag,
je hebt niet eeuwig de tijd.....
Annnemiek.
Tip.
Afgelopen weekend ben ik aan de slag geweest met
verbetering van mijn groenteburgers en de tip wil ik graag met je delen.
De ingrediënten zijn:
1 beker blonde linzen.
1 grote ui of twee kleintjes
3 tenen knoflook of minder
1 rode paprika
peper/zout
scheut olijfolie
beetje havermout indien nodig
of beetje bloem indien nodig
1 ei
paneermeel
zonnebloemolie om de burgers in te
bakken.
Om hamburgers te maken:
Ronde afbakbroodjes
blaadjes sla
heel fijne ui ringetjes
tomatenketchup
Werkwijze:
Een beker linzen in drie bekers water aan de kook
brengen en 30 minuut op laag gas garen. De linzen nemen het water zo ongeveer
helemaal op. Controleren of de linzen zacht zijn en afgieten in een vergiet.
Eventueel kookvocht opvangen.
De ui snipperen en aanfruiten in olijfolie en even
later de gesnipperde knoflook toevoegen. De paprika
schoonmaken en klein gesneden toevoegen aan de ui/knoflook met peper/zout en op hoog gas mee roerbakken.
schoonmaken en klein gesneden toevoegen aan de ui/knoflook met peper/zout en op hoog gas mee roerbakken.
Wat bladgroente ( zie foto) wassen klein snijden of
knippen en laten slinken bij de groente in de wok. Gas uit en uit laten lekken
in een zeef...vocht opvangen. Ongeveer negentig procent van de linzen door de
keukenmachine, de tien procent blijft grof voor de bite. Meng groenten en linzen
goed door elkaar met een scheutje olijfolie en eventueel nog peper/zout naar
smaak. De houten lepel moet rechtop erin blijven staan. Eventueel wat
havermoutvlokken of bloem toevoegen maar zo weinig mogelijk. Eventueel opgevangen kookvocht toevoegen als de smurrie te dik is. Al doende leert
men... Zet de kom maar een uurtje in de koeling om op te stijven.
Ik heb van een bakje de rand plus 5 cm afgeknipt en
dat wordt mijn burger stans. Zoek een beker die daarop past om aan te drukken.
Met je hand een hoopje linzen met groente in de “stans" en aandrukken met je
vingers. De beker erop en drukken met een draaiende beweging. Als je eerst wat paneermeel op de burger in de stans strooit plakt de beker niet aan de burger. De stans optillen
en de beker drukt de burger eruit. Even oefenen en het lukt je wel. Het klinkt
moeilijker dan het is. Met een breed mes of pannenkoekmes de burger optillen van
het werkblad en in een bord paneermeel leggen. Keren en zorgen dat de randen ook
gepaneerd worden. even in de koelkast en/of per stuk invriezen om te bewaren.
Net voor het bakken de burger uit de koelkast door geklopt ei wentelen en
nogmaalds door de paneermeel. Bakken in zonnebloemolie......keren en de andere
kant bakken op laag gas.
erHamburgers op het menu en de kaiser afbakbroodjes
in de oven afbakken. De sla wassen en drogen en de kleine ui flitterdun snijden. De broodjes middendoor snijden en de blaadjes sla op het broodjesbodempje. Druppel wat
tomaatketchup op de sla en de vegaburger erop. Weer ketchup en de uienringen.
Dekseltje brood erop en voilà.... Variaties mag je
zelf bedenken.....
Twee groenteburgers werden na het bakken in stukjes
verdeeld. Die gaan in een kommetje afgedekt met een bordje. Morgen komen die
stukjes bovenop een maaltijdsalade.....
Tip 2
Je kan de linzen een dagdeel van te voren al koken
of een dag van te voren als dat gemakkelijker is. Door het roerbakken van de ui
en knoflook heeft de groenteburger meer smaak want ui smaakt gebakken veel
lekkerder dan rauwe ui met gemalen bonen zoals ik eerst deed. De rode paprika geeft
kleur aan de groenteburger. Er kan stengel van stengel/ui in en zoals ik deed
rucola of boerenkoolblad. Bladgroente altijd laten slinken en kort mee
roerbakken. Zonder bladgroente kan het natuurlijk ook en proberen maar wat
lekker voor je is en betaalbaar. Ik maakte voorheen burgers van witte bonen en
kikkererwten maar die moeten eerst een dag weken en soms wil je direct
vegaburgers. De linzen zijn snel gaar......dat is een voordeel.
Door het flexibele van de plastic “stans” valt de
schijf goed uit de stans en door met de onderkant van een beker aan te drukken
krijg je overal evenveel druk. Met je vingers zou dat minder zijn. Onder de
streep kon de schijf nog iets vaster zijn en dat kwam omdat ik de groente niet
heb laten uitlekken in een zeef. Misschien moest de scheut olijfolie iets
kleiner zijn geweest. Twee schijven waren te dik naar mijn smaak en ik moet de
volgende keer de stans maar voor de helft vullen en dat kan als de burger iets
vaster van structuur is. In ieder geval heeft de burger veel meer smaak dan de
vegaburgers die ik voorheen maakte en dat komt zeker door het fruiten van de
ui/knoflook en de paprika die voorheen rauw met de gemalen bonen werden gemengd.
Ik zoek nog naar een stans van iets dikker plastic en die vind ik wel in een
plastic beker of bakje dat ik op maat knip.......
Een ui bewaar je in de koeling in een lege
conserven pot met deksel. Geen geur en smaakoverdracht als je steeds dezelfde
pot voor uien gebruikt.
In de knoflook pot in de keuken zijn de tenen
knoflook aan het uitlopen. Direct maar de tenen van de bol losmaken en in de
border in de aarde drukken. De topjes er bovenuit laten komen en gaan de tenen
wortelen. Heerlijke knoflookstengels het hele jaar door. Ik heb gemerkt dat ze
het tweede jaar ook weer uitkomen.
De stengel van de chayote groeit gestaag en de
lidcactus op de vensterbank gaat voor de tweede keer deze winter aan de bloei.
Ik heb haar wat mest gegeven. De gewone cactus heeft een roze bloemknopje en dat
is de eerste keer in deze soort. Cactussen vermeerderen doe ik met grof geschut.
Gewoon met een broodmes een dop eraf snijden en in een pot met potgrond gemengd
met zand een gaatje maken waar ik de cactus indruk. Iets water geven en
afwachten... Meestal gaan ze aan maar wel in de zomer dus ga niet direct aan het
amputeren eh opereren. Cactus en lidcactus gaan van mei tot september naar
buiten en dat doet ze goed. Annemiek en Floortje ook en we tellen de dagen en de
weken af. De magnolia takken uit de tuin in water gezet hebben bloemen en
knoppen. ik zag ze bij de bloemist voor 26,95 de bos. Bij mij zijn ze gratis. Er
bloeien krokus en sneeuwklokjes en tijd om tuinbonen te zaaien in de koude
kas...maar ik ben wat lui vandaag en neem de zondagsrust in acht. Dat heb ik van
de woensdagvriend geleerd..... Al zijn de supers open op zondag ik ga er niet
heen hooguit naar mijn eigen winkeltje in de moestuin. Ik kwam wel even bij je
op bezoek en hoop dat je iets kan met de zondagtipjes....
Annemiek