woensdag 10 januari 2018

Mijmering 5 Maak zelf pizza met een dunne brosse bodem van witte bonen.

Beste mensen,

Gelukkige mensen zijn nooit gevaarlijk.

 

Annemiek.
 
5 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Vijf bekers witte droogbonen ( goedkoopste bij de Turk) heb ik een dag en een nacht in de week gezet. Dat doe je als volgt: De bonen afspoelen in een vergiet. In een ruime pan 15 bekers water met de 5 bekers bonen vermengen. Deksel erop en laten staan. Na 24 uur het gas eronder en aan de kook brengen en op laag gas garen..... De bonen afgieten en af laten afkoelen. De boterkuipjes ( foto) zijn heel geschikt voor hergebruik om de bonen in te vriezen. Alle soorten bonen gebruik ik als vleesvervanger maar de witte boon het meest. In puree en stamppotjes maar ook in een vegetarisch wok gerecht. Vandaag leer ik je
pizza maken met een bodem van witte bonen. Een kind kan het leren.....
 
Witte bonen weken en zie boven de bonen garen. Als je slim bent weeg je porties van 220 gram  gekookte bonen. Dat is precies voldoende voor een flinke pizza voor een of twee personen. De afgewogen witte bonen in bakjes of zakjes in de vriezer. Hang er maar een labeltje aan met PIZZA. Hoe voelt dat? Al die pizzabodempjes in wording in de vriezer in voorraad?
 
Ingrediënten pizzabodem:
220 gram gare witte bonen ( niet uit pot of blik)
1 ei
snuf zout
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels melk
 
Ingrediënten voor de vulling:
Tomatensaus
geraspte kaas
gesnipperde ui
gesnipperde paprika
gedroogde of verse oregano tijm en/of basilicum.
 
werkwijze:
De ontdooide bonen in de keukenmachine pureren of met de blender erdoor. Mengen met het ei zout olie melk en roeren. Schep de substantie op een ingevet pizza bakplaat of de bodem van een springvorm. Met een vork gelijkmatig verdelen. Ik vet niet in maar neem duurzame folie of bakpapier .....dat bakt nooit aan en lijkt me het meest geschikt voor deze pizzabodem. De bodem in een voorverwarmde oven op 180/200 graden zetten en afbakken tot  de pizzabodem een geheel is en lichtbruin hier en daar. Als je met een panne mes eronder steekt en je kan de bodem optillen is het goed........
 
De bodem uit de oven nemen en bestrijken met tomatensaus (gezeefde tomaten) uit een pakje. Bestrooien met gesnipperde ui en daarna fijn gesneden paprika. Wat geraspte kaas en eventueel enkele schijfjes verse champignons. Die had ik niet dus nog wat paprika en kaas. Bij gebrek aan verse tijm of basilicum werd het knoflookstengel uit de tuin in reepjes geknipt. De pizza in de oven en in 20 minuut afbakken. De bodem is heel stabiel zoals je ziet en lekker dun en bros. Eigenlijk veel lekkerder dan de bodem van deeg. Er kan salami op de pizza en erwtjes of tonijn.... wat je maar hebt en lekker is.
 
De rest halve ui en de rest paprika wordt in het menu voor morgen verwerkt en dat wordt gevulde omelet....met wat aanvulling van een paar champignonnetjes en wat erwtjes van eigen oogst uit de vriezer is het menu weer geregeld. Doen met wat er is.....

Wat je allemaal NIET  nodig hebt? Pizzaborden zijn vlaaischotels of omgekeerd. De bodems van springvormen in alle maten zijn pizza bakplaten. Bakpapier kan je ook meermalen gebruiken als je geen folie hebt.
 
Mijn leventje.....
steeds meer mensen hebben een allergie tegen gewone bloem en willen toch pizza eten. Met dit recept een fluitje van een cent. Gemakkelijker kan niet als je de moeite neemt droogbonen te weken en koken. In de ochtend een zakje bonen uit de vriezer en later op de dag zo je pizza gemaakt. Je wordt steeds handiger in bodems maken lijkt me. Je zou de bonen zelfs al kunnen pureren voor ze de vriezer ingaan. 220 gram gemalen boon in doosjes invriezen dan heb je maar eenmaal de blender vuil. Daar had je ook wel eerder op kunnen komen....oen van Deursen. De bonen liggen nu al in de vriezer maar jij, de lezer kan je voordeel hiermee doen. Hoef je alleen die gemalen bonen te ontdooien en mengen met de rest.
Hup op de plaat...hup de oven in om voor te bakken terwijl je de groente snijdt. Mijn zoon de wetenschapper heeft het uitvinden niet van een vreemde.....
 
hoe meer flauwe kul de commercie uitbrengt hoe meer ik ga experimenteren... Vol verbazing zie ik naked union in plastic verpakt ( geschilde uien) en pizzabodems van bloemkool die meer kosten dan een hele pizza bij de pizzaboer. Die bodem moet je dan zelf vullen en kan je je man proberen wijs te maken dat je het ding zelf hebt gemaakt. Ik zag crêpe suzette in veel plastic verpakt die je zelf nog moest vullen. De prijs daarvan wil je niet weten. Ik zag rond Kerst alle soorten verse besjes die gewoon niet te betalen waren. Je kon met een kant-en-klaar pakket cranberry marmelade maken en de show stelen bij je schoonmoeder voor bijna een tientje per potje marmelade. Ik kan met verbijstering al dat onnodig spul bekijken en vervolgens thuis de eigen teelt framboosjes en aardbeitjes uit de vriezer halen en me schatrijk voelen. Ik zag half zachte pastinaken die jong en viriel probeerden te lijken en “vers gesneden” groente is nog lang niet vers aangekomen in het schap. De aluminiumschaaltjes met een laagje
pompoen/wortel in plastic verpakt komen steeds weer op mijn netvlies en ik ga weer een stapel dun nylon zakjes maken met een tunnel ingenaaid waar een koordje doorkomt. Het nylon van een kapotte afgeschreven tent en de veter die als handvat dienst deed in een papieren tasje. Als je bij de super koffie inschenkt in drie plastic bekertjes tegelijk tegen de warmte en een dikke dame stoot je “per ongeluk” aan dan ben ik dat geweest.....Het is maar dat je het weet.
 
Annemiek