Geniet van de zegeningen van de dag
en het kwaad is gemakkelijker te
dragen.Elke dag opnieuw....
want we zijn dood voor gisteren
en morgen moet nog geboren worden...
Annemiek.
Tip.
Voor vier dagen een feest nagerecht maak je zelf
van de volgende ingrediënten:
60 gram suiker
bramengelei of bramen of zwarte bessenjam of
puddingsaus uit de super.
Werkwijze: 1 liter melk aan de kook brengen en de
griesmeel en suiker toevoegen aan de kokende melk. Roeren... weer aan de kook
brengen en op laag gas garen. Blijf roeren tijdens de twee minuten dikken van
de griesmeel. De griesmeel in een uitgespoelde vorm gieten met iets suiker
bestrooien en buiten laten afkoelen.
Tip: Een bodempje van 1 cm water in de pan aan de
kook brengen voor je de melk in de pan giet voorkomt dat pudding of griesmeel
aanbrand.
Tip: Op het pak staat 100 gram griesmeel...ik neem
5 gram meer voor stevige griesmeel die mooi stolt in de vorm. Bij custard maken werkt het ook zo.
....
Tip: Griesmeel kant-en-klaar bevat veel meer
suiker. In recepten staat ook meestal teveel suiker aangegeven....In mijn recept staat 15 gram minder
suiker dan op het pak. De eetlepel suiker voor bovenop nam ik
daar ook nog vanaf.
Tip: Suiker op pudding of griesmeel in een vorm strooien
voorkomt een vel.
Tip: De bramengelei is van bramen uit eigen tuin maar iedereen kan bramen plukken aan de bosrand in de herfst van wat moeder natuur gratis geeft.
Tip: De bramengelei is van bramen uit eigen tuin maar iedereen kan bramen plukken aan de bosrand in de herfst van wat moeder natuur gratis geeft.
Tip: Een mooie oude puddingvorm is decoratie en gebruiksvoorwerp tegelijk.
Tip: hete pannetjes direct in de week zetten met...regenwater als je hebt. Kost geen drinkwater en de tijd doet je werk.
Tip 2
Neem het juiste schoonmaakmiddel:
De trouwe lezers weten dat ik op zondagochtend een
kwartiertje tot half uurtje voor de badkamer uittrek. De douche wandtegels en
douchebak werden met pure SUNSODA op een schuursponsje ingezet en de tijd mocht
verder mijn werk doen en inweken. De douchekop werd deze keer in een emmertje
azijn gezet om te ontkalken... de tijd enz... Ondertussen werd het ligbad in de
SUNSODA met warm water gezet met het bezempje. ( doe ik eenmaal per maand) Het
is alleen maar stof dus inweken hoeft niet, want ik ga niet zo vaak in bad. Door
het zachte bezempje hoef ik niet te klimmen en kom ik in hoekjes overal goed bij.
Het bad wordt met de sproeier van sop ontdaan en met een grote handdoek ( uit de
vuile was mand) gedroogd.
Terug naar de douche: De douchekop is inmiddels
ontkalkt dat zie je aan de witte kleur van de douchekop. Met een oude
tandenborstel indien nodig in randjes schrobben. Heb je nog nooit de douchekop
ontkalkt zal het inweken langer moeten duren. Een dagdeel of zo. De tijd heeft inmiddels de zeepresten van
de tegels geweekt en bloot in de douche wrijf ik nog even met het schuursponsje
over de tegels alvorens ik mijn haren was. Inzepen, afspoelen en tegelijk de
tegels afspoelen. Het gaat allemaal in een moeite tijdens het douchen
door....
Tip: Als de tegels en douchebak na de SUNSODA
(ontvetter) behandeling nog stroef aanvoelen is er sprake van kalkafzetting.
Geen duur badkamer schoonmaakmiddel kopen maar met pure azijn op een
schuursponsje de plekken behandelen. De azijn behandeling kost iets van 2 cent
of zo. Je voelt wanneer de kalk loslaat en de tegels weer glad worden. Laat
nooit azijn lang inweken als het niet nodig is. Het tast tegels en douchebak
aan als de kalk al lang is opgelost en dat willen we ook weer niet. De dure
badkamermiddelen mogen ook nooit lang op tegels en sanitair inweken met
beschadiging als gevolg. Maar waarom zou je die kopen als het met goedkoop azijn ook
kan.
Tip: Het emmertje azijn in een hoekje bij je
schoonmaak spullen zetten want het kan jaren hergebruikt worden voor
douchekop en de restjes kalk rond kranen enz...
Tip: Een stukje closetpapier in azijn gedoopt rond
de kalk op je kraan gewikkeld, weekt de kalk los. Na het inweken de oude
tandenborstel erbij en voilà. Onderin de WC pot doe ik dat ook als met een dweil
het water eruit is gehaald. Altijd regelmatig controleren of de kalk al
loslaat.
Tot slot werd het wasbakje met SUNSODA schoon
gemaakt en idem de vloer met het bezempje in hoekjes en randjes rond buizen. Als
een mondschilder zonder handen leerde schilderen met zijn mond kan een mens
met scoliose ook leren te dweilen met haar voeten. Er is geen kunst aan.... (
zie foto). De inmiddels natte grote handdoek gaat direct met de bonte was in de
wasmachine op zondag daluren tarief.
Tip 3.
Doen met wat er is...
In de wasteil staat nog rucola oogstklaar ( ook te
koop bij de super) en komt champignon/ rucola pasta op het menu.
Ingrediënten:
1 grote of 2 kleine uien
teentje knoflook of knoflookstengels
1 paprika
zakje rucola van de super of vers uit je
tuin
schepje crème fraiche of scheutje slagroom of
koffiemelk
Werkwijze: De ui snipperen en fruiten. Als je een
teen knoflook gebruikt dan snipperen en iets later toevoegen. De champignons
afborstelen met een zacht borsteltje en in stukken gesneden mee roerbakken.
Peper/zout toevoegen of een kwart bouillontablet. Zet het water voor de pasta
maar op....De paprika in stukken gesneden toevoegen en mee roerbakken in de
wok. Als het water kookt de pasta in de pan. Ik nam spaghetti.... Met de
vergiet in
de tuin werd een lading rucola geknipt plus stengels van de knoflook. De knoflook gewassen en in stukjes geknipt in de wok. Omscheppen en sudderen maar... De rucola werd van mindere blaadjes ontdaan en kort afgespoeld. De schaar erdoor om de blaadjes te verkleinen. Als de spaghetti gaar is afgieten, terug in de pan met een scheutje olijfolie. De rucola in de wok kieperen samen met de crème fraiche en op hoog gas een minuut omscheppen... direct serveren.
de tuin werd een lading rucola geknipt plus stengels van de knoflook. De knoflook gewassen en in stukjes geknipt in de wok. Omscheppen en sudderen maar... De rucola werd van mindere blaadjes ontdaan en kort afgespoeld. De schaar erdoor om de blaadjes te verkleinen. Als de spaghetti gaar is afgieten, terug in de pan met een scheutje olijfolie. De rucola in de wok kieperen samen met de crème fraiche en op hoog gas een minuut omscheppen... direct serveren.
Tip: Plan je week menu, een
grote bak champignons is goedkoper dan twee kleine en kan voor twee menu's gebruikt worden. Morgen pizza op het menu en
gaan de champignons verder op.
Tip: Bij de PLUS 2 zakken stoplicht paprika ( dat
zijn er 6) voor 1,99 euro. Een paprika vandaag en een
morgen op de pizza a 33 cent per stuk. Rest nog vier voor de rest van de week. Ongesorteerde paprika inkopen op de
markt en in stukken rauw invriezen is nog goedkoper.
Tip: Ook nu nog...tenen knoflook in een pot
potgrond steken op je terras of in de tuin. Het puntje net boven de aarde. De
teentjes lopen uit en stengels brengen heerlijke zachte knoflooksmaak sprietjes,
steeds weer opnieuw. Dat kost je veel minder dan elke keer weer tenen knoflook
kopen.
Ondertussen is de griesmeel gestold in de kou op
mijn hofje. De griesmeel werd gestort op een schaal en met een mes twee plakken
eraf gesneden. Op een dessertbordje met de bramengelei geserveerd... en bracht de zondag
een zondagsmenu....
Mijn leventje....
Kant-en-klaar gekocht smaakt nooit zo lekker dan
zelfgemaakt. Het toetje maakt ook veel meer uit dan een lobbig kommetje te zoete
griesmeel uit een plastic pot van de super. Met de griesmeel kom ik wel vier
dagen uit en of dat zelf gemaakt nou duurder is? Verse groente smaakt veel beter dan de
gesneden macaroni roerbakgroenten in plastic zakjes. Het is gewoon niet te vergelijken en op de
markt zijn groenten echt wel goedkoop. Je moet er moeite voor doen en oké...ik ben ook niet
door de storm naar de markt gegaan maar als het droog is...zeker wel. Rucola
zaai ik altijd tegen de herfst in een wasteil en heb daar in de winter veel
plezier van. Drie stampotjes en tweemaal pasta van een beetje zelf geteeld zaad, tot nu toe... en er is nog rucola genoeg.
Dat zelf zaad telen doe je door een deel rucola plantjes door te laten schieten
en aan de bloei te laten komen. Daar komt zaad in dat droog en bruin op tijd in
een kommetje moet. Gewoon opletten en het wonder
aanschouwen... Als ik al die gratis blijheid zie op mijn hofje voel ik de aanwezigheid van moeder natuur die “Goed zo meidje,” zegt. Al wist ik niet dat ma natuur Brabants dialect spreekt....
aanschouwen... Als ik al die gratis blijheid zie op mijn hofje voel ik de aanwezigheid van moeder natuur die “Goed zo meidje,” zegt. Al wist ik niet dat ma natuur Brabants dialect spreekt....
Soms kan ik me ook grandioos vergissen. Ik herinner
me de herfst dat ik twee lange rijen haverwortel oogst/klaar in de moestuin had
staan. Laat ik daar achteraf gezien nou niet van houden... vrienden en kennissen
ook niet. De groenteboer wilde ze niet eens gratis want geen mens kocht die
krengen. Ik heb ze in etappes aan de paarden gevoerd. In mijn enthousiasme
zaaide ik teveel courget en omdat ik geen planten weg kan doen heb ik rijen
courgette planten in de moestuin gezet die monsterlijk hard gingen groeien. De
oogst was soms dertien courgettes per dag en ik ben ermee langs de deur gegaan.
Gratis weg gegeven want ik kan geen groente weggooien. Er was een jaar van 100
slakroppen tegelijk oogst klaar en toen had ik het wel geleerd... al blijft in het groot denken nog wel
een beetje erin.
Dertig zelf gezaaide tomatenplanten te dicht bij elkaar op een
te klein stukje grond bracht schimmel en onder de streep geen tomaatjes. Moeder
natuur blijft me lessen leren. Afgelopen jaar kreeg ik van Peter zes puntpaprika
plantjes waarvan drie in een donker hoekje tussen twee klimbonenrekken werden
gezet. Daarvoor een rijtje stambonen en het zou wel niets worden. Ze hebben de
meeste oogst gebracht tot laat in de herfst. Ik denk dat op dat plekje de felle
zon van de hittegolfjes werd gefilterd. Alweer iets geleerd....
Opeens leek het
me leuk om pompoenenplanten in mijn postzegel moestuin aan huis te zetten. Ze
bestormden de afrastering, klommen over de heg de hedera in en de kamperfoelie
werd onder de voet gelopen. Hoog op de schutting groeiden pompoenen en de mensen
bleven sprakeloos staan kijken. Pompoenen groeien toch op de grond? Tja de mijne
niet.... Enkele pompoenen waren half in gaas gegroeid zodat ze niet te oogsten waren
en ik ze moest opereren als een Siamese tweeling. Maar anderen zag ik ook
gigantische mis kleuners maken in de volkstuin. Een mevrouw hield ervan de
natuur haar gang te laten gaan en ze liet rijen pastinaken tot bloei komen in
het tweede jaar. Niets mis mee als je de bloemen als snijbloem oogst. Ze liet ze
staan en het zaad kwam erin, duizenden zaadjes door de wind meegenomen..... Dat jaar heb ik de
volkstuin opgezegd wetende dat een plaag pastinaken de percelen zou
overspoelen. Tussen de bessenstruiken en de bramen, langs de paden en tussen de
aardbei planten de hardnekkige pastinaakplanten die in die tijd nog zeer
onbekend waren. Een nieuw soort onkruid was ontstaan hoorde ik later van een
meneer en heb ik eens glimlachend met medeleven geknikt... Ik was de dans
ontsprongen..........
Annemiek