maandag 27 februari 2017

Mijmering 24 kaas brood bij maaltijdsoepje en tuinklusjes in februari...

Beste mensen,

In de economie van de liefde moet je meer geven dan je bezit.
Je moet jezelf geven en dat is wel eens beangstigend....

Annemiek.
 
24 Consumindermijmering 2017.
 
Tip
Tijd om peterselie te zaaien in een bakje op de vensterbank. Potgrond in een bakje een half kopje water verdelen op de aarde en zaaien. Twee cm aarde er bovenop en aandrukken. Zet maar aan het licht en als de aarde droog wordt iets water nevelen met de sproeiflacon. Als de plantjes groter zijn zet ik ze in kleine polletjes in potjes en mandjes op de oude ladder waarvan met planken een rek is gemaakt. Hij staat tegen de zijgevel van mijn huis waar de zon wordt gevangen. Daar ontstaat de eerste oogst van het nieuwe moestuinseizoen.
 
Tip 2
Aardbeiplanten in wasteilen en hoge bakken betekend op hoogte tuinieren. Op een krukje gezeten kon het tijdrovend werkje worden gedaan van gedroogd blad verwijderen. Met een grove keukenschaar aan de slag en het gedroogd blad komt in de compostbak. Mijn aarbeiplanten staan beschut op het hofje dat dieper ligt dan de buurtuinen en daardoor uit de wind tussen afrastering en muren. Daardoor is er eerder oogst en dat betekend de plantjes in februari al mesten met koemestkorrels. Mesten kan het hele seizoen door. Ik heb een doordragend ras en eenmaal dragend ras en beiden hebben hun voordeel. De vruchten van eenmaal dragend ras zijn groter en van doordragend ras kan je een zomerlang snoepen. In de teilen en bakken zit humusrijke aarde dat lang vocht vasthoud want aardbeien hebben veel water nodig. Te weinig water betekend kleine vruchtjes en teveel brengt waterbommen met weinig smaak dus proberen maar en ervaring opdoen om de gulden middenweg te vinden.
 
Aan de uitlopers komen nieuwe plantjes en het eerste neem ik meestal als stek en druk het jonkie zover de “navelstreng” toelaat in de aarde iets van de moederplant. Een tweede stek aan dezelfde navelstreng laat ik niet toe en knip de streng af. De plant heeft immers alle kracht nodig om vruchten te brengen. In het najaar als het jonkie goed geworteld is kan de navelstreng door geknipt worden en de stek omgepoot naar het teelplekje “jongeren in groei.” In het tweede jaar brengt de plant de meeste vruchten en daarna wordt het minder. Dan zijn de jonkies alweer zover en als je het goed doet heb je altijd wel een aantal planten vol in oogst. Rondom de aardbeien ligt los mos van het verticuteren van het gazon van vrienden. Dat kan ook hooi en stro zijn om later de aardbeien droog te houden en minder verdamping gietwater...
 
Tip 3
De gedroogde bloemen van vorig jaar worden uit de hortensia geknipt en eventueel de wisteria gesnoeid om een zomerlang bloei te garanderen tussen de bladeren die ontstaan net na de eerste bloei.
 
Tip 4
Een oude rotanstoel met plantjes die nu wel erg scheef is getrokken wordt geruimd en vervangen. Het rekje met huislook wederom met mos gevuld komt erop te staan met wat oesterschelpen die ik raapte in Zeeland. Het hoefijzer werd op de stoel genaaid met wikkelklos ijzerdraad. Met de open kant naar boven dan kan het geluk erin vallen.....
 
Een bakje werd opgelapt en weer met mos gevuld tussen de plantjes en de mos/gaas tas bijgevuld met mos. Mos wordt door de vogels gebruikt om nestjes te voorzien van zachte vulling en om als cement tussen de takjes gaatjes te dichten. De vogels weten waar ze het moeten halen en elk jaar zie ik hele “kunstwerkjes” uit elkaar gehaald worden en dat mag. Mos genoeg......dat na het verticuteren gedroogd wordt en opgeslagen...
 
Tip 5
Een plant in een mandje zo goed als vergaan krijgt een nieuwe mand. Door een plastic voering van een meststofzak wordt het vergaan vertraagd en kan wel vijf jaar duren. Zeker als de mand op klinkers staat en de wind eronder door kan en het water wegvloeien. Er kwam wat compost en potgrond in de mand en de plant werd voor de helft van oude grond ontdaan waarna hij in het nieuwe bedje werd gezet. Grond erom heen en werden stukjes mos van de muur gestoken om het randje plastic weg te werken dat nog een beetje uitstak. Met een breinaald heb ik onderin de mand tussen de rotan gestoken tot ik de plastic
doorboorde. Zo kan het teveel hemelwater weg en wordt de grond niet zuur...
 
Tip 6
Een lectuurmand die op mijn pad kwam heb ik buiten aan de muur gehangen. De manden zijn met hergebruikt frituurolie ruim ingesopt om ze waterafstotend te maken en minder snel rot. Onderin komen omgekeerde plastic potjes waarop een bakje met potjes eenjarige bloemetjes of misschien wel peterselie. We zullen zien.
 
Tip 7
Van een beker linzen, een paprika, een ui en knoflook, enkele wortels en pastinaak heb ik een linzensoepje gemaakt. Er kwamen drie groente bouillonblokken in en ik heb er nog de tomaten van de pizza een minuut ingelegd om gemakkelijker te ontvellen. De soep is snel gemaakt voedzaam en voor twee dagen. Zoals ik beloofde het recept van de soepstengels oftewel kaasbrood.
 
Maak het deeg als in mijmering 24 ( voor de pizza) en rol het deeg uit tot een langwerpige dunne plak. Maak de plak nat en bedek mruim met geraspte kaas. Druk de kaas goed aan met je hand en snij de deegplak in stroken. Draai de stroken en leg ze op een bakblik. Lukt het draaien niet zo goed dan kan je nog bijwerken op het bakblik. Bak het kaasbrood af op 200 graden in een voorverwarmde oven.
 
Het kaasbrood kan in de vriezer en ook enkele dagen bewaard worden en is een heerlijkheid bij maaltijd soepen. De laag kaas kan ook papaverzaad zijn of gerstekorrels sesamzaad of wat je maar hebt.
 
Mijn leventje....
Carnaval is aan mij niet besteed en betekend flarden hoempa muziek door de wind gedragen over mijn hofje. De telefoon van het consuminderhuis die vijf dagen in de week een flink deel van mijn tijd inneemt blijft stil en dat is even een welkom iets. Er wordt gewoon door gewerkt en de broodlijnen worden dagelijks bezocht zes dagen in de week. Dat doen mijn collega’s en ik ben gezegend met een heel stel betrouwbare mensen die met hart en ziel werken. Er rust een zegening op ons consuminderhuis want alles wat we nodig blijken te hebben komt op ons pad. Gordijnenrails van een heel verzorgingshuis werd opgehaald en ze zijn zo goed als nieuw. Ons klussen team onder leiding van Alex kan de rails ophangen bij mensen die na een diep dal een woning krijgen en graag de gordijnen willen sluiten tegen inkijk, veilig voelen, energiezuinig en en.... De gordijnen kregen we erbij en dat is een grote gift. Al dat moois krijgt door ons een tweede leven en was zonder ons op de afvalhoop beland.
 
Verloren eindjes verbinden is mooi werk. Een pracht bed afbreken ( door onze klusmeneer) en ophalen wordt doorgebracht naar een mevrouw die niets meer heeft nadat haar man haar de rug toekeerde. Ze krijgt een woning en het bed kan zo door geschoven worden. Het bed was van een gehandicapte oudere dame die niemand had om het bed af te breken en te ruimen. Ze krijgt een senioren aangepast bed en zo helpt de ene hand de ander.......
 
Annemiek