woensdag 8 februari 2017

Mijmering 17 Basisschema onderhoud huis twee uurtjes per week....

Beste mensen,

Luiaards hebben altijd zin om iets te gaan doen en nooit tijd.
Hij die aanpakt in regelmaat heeft zeeën van tijd....en een goed gevoel.

Annemiek.
 
17 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
 
Elke week eenmaal het basisschema schoonmaak afwerken houdt je huis op schoon niveau. Maak zelf je basisschema en neem mijn schema maar als voorbeeld. Mijn basisschema duurt twee uurtjes voor woonkamer keuken gang en toilet.
De eerste etage korter.
 
Je gezondheid bepaald of je basisschema boven en beneden in een dag gedaan kan worden eventueel achter elkaar. Mij lukt dat niet.....
 
Wat je nodig hebt voor je basisschema schoonmaak:
1 sproeiflacon met een druppel afwasmiddel, 1 druppel ammonia en verder afvullen met water. Dat heet consuminder glassex.
1 sprayflacon met twee vingers hoog SUNSODA en verder water. Dat heet consuminder superontvetter.  Flink schudden voor gebruik en is o.a. de vlekverwijderaar voor vinger tasten rond deurknoppen enz...
bakje sop van afwasmiddel en warm water en een schone gele vaatdoek. ( dat soort wringt zich goed uit)
oude theedoek
stofzuiger.
 
Voor de gehandicapte of oudere of gemakkelijke mens 1 plumeau en een borsteltje aan steel.
Dat borsteltje is van een setje handveger en blik aan steel en het borsteltje is geweldig om o.a. plinten mee af te borstelen. De stofzuigerbuis maakt strepen op de muur en een doekje pluist in de sierpleister of kneust het behang..........
 
Start met alle losse lappen en kleden buiten uit kloppen en te laten luchten. Steek een punt van de theedoek in je zak zodat je hem steeds bij je hebt. Spray met de glassex met een vleugje alle kast/raampjes glasplaten spiegels en glazen tafels achter elkaar van woonkamer gang en toilet. Wrijf droog met de theedoek. Start daarna bij de kamerdeur door alle horizontale vlakken randen en richels tot reikhoogte rondom de ruimtes vochtig stof af te nemen en spoel de doek steeds uit in het sop. De doek heel goed uitwringen. Daarna de spullen die in het midden staan. Waar je niet bij kan de plumeau even nemen dat is beter dan niets. De keuken en gang plus toilet idem. Tot slot met het bezempje dat lekker stevig is, de plinten afborstelen in alle ruimtes. Een vlek in een kleedje betekend niet direct in de was. Gewoon draaien en iets erop zetten. Bij de tweede of derde vlek is wassen pas aan de rij.
 
Het wasbakje toilet kan met de SUNSODA flacon en de bril en de toiletpot buitenkant plus plankjes en schapjes. De toiletpot van binnen sla maar over want die doe je dagelijks met het laatste afwas sop. Loop maar langs alle deuren en spray met de SUNSODA op vlekken rond deurklinken en poets met het doekje weg. eventueel met theedoek na wrijven. Loop direct maar naar buiten langs de raamkozijnen met de SUNSODA. De ramen hebben een wasbeurt nodig zou je denken.....Dus niet... spray maar met de SUNSODA en het doekje het vuil op de kozijnen horizontale vlakkenweg. met de theedoek na wrijven onderkant raam( pootjes van floor) en de kozijnen.
 
Zet de stofzuiger klaar en controleer of de zak niet vol is. Zet de stofzuiger met de uitlaat bij de deur en begin van daaruit te stofzuigen. Zo waait het stof niet opnieuw rond door de lucht die uit de stofzuiger blaast. Goed stofzuigen vergt tijd en kracht dus zet maar hoog en de borstel op de voet bij tapijt stofzuigen. Neem om de week de bank van de plaats of een zware stoel en schuif elke week de salontafel weg want rond de poten stofzuigen kan alleen maar goed als de poten er niet meer staan.
 
Ga niet in de fout om toch wat extra te doen want daar is het basisschema niet voor. Bovenstaande schema duurt anderhalf tot twee uur. Gewoon strak doorwerken met een muziekje aan of zo. Het voldane gevoel is ENORM!!!
 
Op de eerste etage duurt mijn basisschema korter. Naar gelang je gezin groter is langer....
De douche en het wasbakje sop ik in het weekend op mijn gemakje voor het douchen dus nu niet. De vloer wordt tijdens die dag ook gedweild.

Bed eventueel verschonen en dekbedden uitkloppen plus sprei en toebehoren. Bed opmaken en vochtig stof afnemen op randen en richels tot reikhoogte in alle slaapkamers. De raamkozijnen ook weer met de sprayflacon SUNSODA schoonmaken. Tot slot slaapkamer vloeren en badkamervloer plus overloop stofzuigen...eventueel ook de trap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eenmaal per week een extra beurt uitvoeren of twee... op een andere dag dan het basisschema...
 
Wat zijn extra beurten?
Ramen wassen.
Badkamer tegel wanden afsoppen.
Bovenop hoge kasten stoffen.
Een kast of lade opruimen
Keukenkasten schoon maken
Koelkast schoonmaken.... enz....
 
Elke dag na de afwas (die gedaan moet zijn als je naar bed gaat) met het laatste sop de toiletpot schoonmaken en de vaatdoek schuursponsje en theedoek op een lijntje om te drogen voor ze in de was/box gaan. Schone doeken en spons klaarleggen voor morgen op het schone aanrecht.
 
De keuken is ongeveer “zelfreinigend” als je bij elke afwas een onderdeel meeneemt zoals een stuk tegelwand, de oven een radiator of keukenkastje. Op deze manier je huis schoonhouden kost het minste tijd en bespaart je tegenzin...........
 
Mijn leventje.......
Ik ben vanmorgen vroeg gestart met mijn basisschema B.G.G. schoonmaken en wetende dat alles even werd nagelopen brengt rust. De rest van de week kijk ik daar niet meer naar om. Wel de dagelijkse zaken in strak regiem blijven afwerken hoe laat het ook worden zal. De planten kregen nog water en de losse flodders die ik tegen kwam zoals een brief of een kladje werd op de plaats gelegd waar het hoort. Rest nog even met de wisser over de vloer te gaan met het laatste afwas sop als de plee is gedaan. Eenmaal per maand wordt de vloer “geschrobd” en dat hoort bij extra werk. Na de twee uur basisschema had ik een heerlijk gesprek met Antonia zittend in mijn luie stoel met een kopje koffie. We hebben hartelijk gelachen over mijn “kroegentocht” van afgelopen zaterdag en Antonia herkent hierin weer een metafoor. Annemiek die zich uiteindelijk niet laat wegsturen zonder zich danig te melden en toch haar rust plekje vindt. Leren doen we tot de dood en dat is prima.... Floor kreeg weer haar injectie en het krabben is meteen gedaan. Haar lipjes zijn minder gevoelig merk ik bij het eten en ze was 250 gram aangekomen en dat is veel op 4 kilo poes. Ik heb niet meer betaald dan de injectie dus 8.40 euro. Ze heeft gelijk weer een pipetje anti vlooi van me gekregen dat elke maand de 7e wordt herhaald. ( data agenda)  Ze zal meer buiten gaan en vlooien en teken willen we niet. Rest mij nog de maandafrekening van januari af te ronden en door alle zuinigheid heb ik dan toch nog gespaard ondanks het etentje waar ik Petra Logister op trakteerde.
Dat is wel nodig ook want in februari kocht ik de kleding en heb ik extra zuinigheid wel nodig van januari EN februari........Wie schrijft die blijft!
 
Annemiek