Mooie momenten kun je niet maken,
ze overkomen je als je een handje
helpt....
Annemiek.
20 Consumindermijmering
2017.
Tip:
Tweemaal bezoek op een dag verwacht. Om 10 uur en
in de middag. Je zou vroeg in de morgen een appeltaart bij de SUPER of de HEMA
kunnen halen of bij de bakker en ben je gered........
Ik denk er niet aan en op mijn gemakje blijf ik
lekker thuis en maak ik een zandtaart deegje binnen een kwartiertje en maak twee bakjes crumble........
Om negen uur in de oven en toen Monique ske kwam om tien uur rook mijn huis naar
roombotergebak en de koffie liep door.......Zelf gemalen bonen koffie... drie
flinke scheppen op een thermos door een filterhouder met zakje. kokend water
erop en mmmmmmmmm. Echte koffie zoals Monique zegt.... Als de koffie klaar is
komt de crumble uit de oven en wordt warm aangesneden en geserveerd.... Ben
vergeten een foto te maken toen hij af was, maar je kan het je wel voorstellen
denk ik........ De ingrediënten en werkwijze als volgt:
Half pakje roomboter op
kamertemperatuur
75 gram suiker
snuf zout
1 ei
kopje melk
half zakje bakpoeder
Voor de vulling... pompoen confituur of light
abrikozenjam goedkoop merk of enkele appels in stukjes gesneden blancheren met 2
eetlepels water eetlepel suiker en kaneel naar smaak. De appels aan kookpunt
brengen en met de deksel op de pan op laag pitje 2 minuut sudderen....Heb je dat
allemaal niet maak dan van een halve liter melk een custard en gebruik 10 gram
meer custard dan op de gebruiksaanwijzing staat. Dan heb je banketbakkersroom.
Die kan er warm in.
Werkwijze:
De ingrediënten voor het deeg samen in een
deeg/kom met de helft van de bloem. met twee messen de boter in kleine stukjes snijden en met de hand kneden. Steeds bloem aan het deeg toevoegen tot de deeg loslaat van je handen. Twee of een groter vuurvast bakje invetten met boter en de helft van het deeg voor de bodem gebruiken. De deeg bol dus heel dun uitrollen met de deegrol en de bodem van de bakjes bedekken plus de zijkanten. Zie foto voor de gemakkelijkste manier.... De marmelade of jam of geblancheerde appels of pudding op de bodem en de deegrandjes van de zijkanten een beetje indrukken of naar voren klappen ( zie foto). Van de rest van het deeg met twee messen kruimels snijden en dat gaat gemakkelijk met iets bloem erbij. Met de losse hand de kruimels door elkaar husselen en verdelen op de vulling van de crumble. De crumble in een voorverwarmde oven op 180 graden tot lichtbruin. De crumble direct warm serveren kan en dan loopt de vulling een beetje uit en is heel lekker. Af laten koelen dan is de crumble stabieler en blijft in vorm. Op warme en koude crumble kan slagroom maar hebben we maar niet gedaan.........
deeg/kom met de helft van de bloem. met twee messen de boter in kleine stukjes snijden en met de hand kneden. Steeds bloem aan het deeg toevoegen tot de deeg loslaat van je handen. Twee of een groter vuurvast bakje invetten met boter en de helft van het deeg voor de bodem gebruiken. De deeg bol dus heel dun uitrollen met de deegrol en de bodem van de bakjes bedekken plus de zijkanten. Zie foto voor de gemakkelijkste manier.... De marmelade of jam of geblancheerde appels of pudding op de bodem en de deegrandjes van de zijkanten een beetje indrukken of naar voren klappen ( zie foto). Van de rest van het deeg met twee messen kruimels snijden en dat gaat gemakkelijk met iets bloem erbij. Met de losse hand de kruimels door elkaar husselen en verdelen op de vulling van de crumble. De crumble in een voorverwarmde oven op 180 graden tot lichtbruin. De crumble direct warm serveren kan en dan loopt de vulling een beetje uit en is heel lekker. Af laten koelen dan is de crumble stabieler en blijft in vorm. Op warme en koude crumble kan slagroom maar hebben we maar niet gedaan.........
De pracht deeg/kom van aardewerk is gewoon een deel
van een flink beschadigd lampetstel nadat de kan is overleden. er is ook nog een
barst in de kom en laat ik nou het formaat als geweldig ervaren als deeg/kom...
Hij staat onder het aanrecht in het kastje en de afwasbak staat erin dus echt
niet in de weg. De plastic deegkommen gingen naar het consuminderhuis....... De
kom is bovendien prachtig voor grote groenten hoeveelheden en om vlierbloesem in
de week te zetten en en en....... Schoonheid met een verleden.... Ik werd er
helemaal blij van........
Tip 3
Het irisblad is knisperig droog in de tuin en ik
heb het met een snoeischaar gesnoeid oftewel geoogst. Onder het afdak na drogen
in de zon en kan het in jute zakjes in de schuur voor op de inkuil komende
winter.........of in de zomer als vulling in Floortje haar mandje op de
oppottafel.......
De uitlopende knoflook in de tuin is sneller en
verder dan de knoflook in pot. In de tuin staat ze al vanaf september en de
heerlijke pijpjes eet ik soms als ik er langs loop. Heerlijk voor in sla en
gerechten. Ik heb het blad dekje rond de plantjes een beetje weg geschoven
zodat de zon de aarde kan verwarmen.....
tip 5
De primula's hebben bloemknoppen en drie hartjes en
na de bloei worden ze gescheurd. Dat scheuren is de plant uit de grond halen en
de wortelkluit van de plant voorzichtig in drie scheuren want drie harten zijn
drie plantjes. De wonderbaarlijke vermenigvuldiging... Ze houden van verhuizen
en komen op een hele andere plek met z’n drie, 20 centimeter van elkaar in de
tuin en ze zijn hun koffertjes al aan het pakken.... enkele dagen flink water
geven....en willen ze nooit meer weg van de nieuwe stek.
Mijn leventje...
nu blijft het al langer licht, elke maand verder is
een uur langer. ik ruim wat in de tuin en Mia de buurvrouw praat me weer bij wat
afgelopen winter allemaal is gebeurd. Ze ziet er pittig uit met haar witte kort
geknipte kopje en ik maak graag een praatje met haar.... Dan ben ik even vrouw
uit de straat...
Afgelopen middag was ik rebels en dat resulteert in
veel lachen. Geen dag zonder een lach...
We hebben DECATHLON als sponsor voor ons
consuminderhuis en als de mega bak in het magazijn vol is mogen we hem komen
leeghalen. Daarin zitten beschadigde spullen en soms spullen met een foutje.
Onparen van schoenen en vraag ik me af wie nu pijn aan linker of rechter voet
heeft. Ik bewaar die onparen en hoop dat de ware echtgenoot de volgende keer
erbij is. Met een volle kar met drie mega zakken geweldig spul gaan we dan de
winkel uit stralend en ontzettend ontroerd. Een gevoel dat bij mij tot uiting
komt in kluchtjes opvoeren. Ik vraag aan Theo of hij denkt dat de kinders nu wel
genoeg sportspullen hebben.... “Minstens tot de grote vakantie,”merk hij op.
“Jij wilde toch acht kinderen.” De mensen kijken hun ogen uit en kunnen hun oren
niet geloven.......Er was een boksbal bij waar ik al op begon te meppen terwijl
Theo de bestelbus haalde en dat lijkt me nu echt iets om in het consu huis
blijvend neer te zetten voor de agressievelingen. Vroeger sloeg ik op kussens of
stak een gazon af bij Hanny de buurvrouw waarna ze een bloem tuintje kreeg.
Frustratie ontladen heet dat....Dat was in de tijd toen ik op haar huis paste
toen ze op vakantie waren. Ideetjes genoeg met al die vurigheid... Ik heb als
verrassing voor een goede vriend eens de kussenovertrekken van zijn wit (
smoezelig) stoffen bankstel op kookwas gewassen met een scheutje gloor. De
kussenovertrekken waren fantastisch geworden en leken nieuw. Alleen pasten ze niet meer om
de kussens die ik er toch maar in heb geperst en erop ben gaan zitten waarna de
naden kerfden.... Op een gegeven moment heb ik het oppassen van huizen maar
achterwege gelaten om mijn vrienden te kunnen behouden.... al was de tuin van
Hanny een plaatje.....
Annemiek