maandag 13 februari 2017

Mijmering 19 Pasta met broccoli roomsaus wordt romige broccolisoep...

Beste mensen,

Het gaat niet om het kunstwerk, de muziek of het verhaal,
maar om wat het teweeg brengt....

Annemiek.
 
19 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Ik heb een lits-jumeaux bed met een topmatras van traag schuim  op het deel waarop ik lig. Een eenpersoons hoeslaken past niet goed omdat de twee matrassen op elkaar te hoog zijn. Een hoeslaken van een twijfelaar biedt uitkomst of een zelfgemaakt hoeslaken van een tweepersoons laken met rondom een tunnel genaaid waar elastiek in wordt geregen. Wat je ook hebt of maakt een strak onderlaken is altijd gewenst en dat bereik je door een elastieken bretel. ( zie foto) Misschien heb je zoiets of kan je eraan komen....zo niet zet dan gewone witte knopen aan weerskanten van de hoeslakens en koop een halve meter knoopsgaten elastiek op de markt.........
 
Tip 2
Ik hou van ruime kussens op mijn bed en de meeste kussenslopen zijn dan ook te klein. Kussenslopen op maat maak je van lakens die misschien bij je moeder nog in de kast liggen uit de tijd toen de hoeslakens nog niet uitgevonden waren... Ruime kussens maak je van stukken schuimrubber matras. Met een elektrisch mes ( of gewoon mes)  in repen snijden en de repen in snippers ter grootte van een dobbelsteen. Ik heb zelfs zeer grote hard gevulde kussens op mijn zwee zitter om in te hangen als ik in de avond niet meer rechtop kan zitten...
 
Tip 3
De tijd waarmee het basisschema eerste etage wordt gedaan is aanzienlijk korter dan voorheen. Doordat er geen prullaria op kasten staan. Daardoor kon de ladenkast van de plaats gehaald en de ventilator aan het plafon gestoft worden. Dat was in tijden niet gedaan. Het basis schema begane grond kon erachter aan omdat een huis op schoonmaak niveau amper werk is....
Het volgende wat geruimd moet worden is de kleerkast en elke ochtend pas ik drie kledingstukken die of op de stapel consuhuis gaan of apart in de kast bij het rijtje “nog te dragen.” Na twee weken is die klus ook weer geklaard zonder merkbare energie en tijd........
 
Tip 4
Of ik de reclames nog naloop? zeker wel en de klaverland kaas bij de PLUS is met 50% korting en neem ik voor twee weken mee. De kaas met smaak moet ik zeggen. De closetpapier is ook voor de helft en een betere soort voor geld van goedkope soort. Verder koop ik alleen wat ik gebruik en laat me niet verleiden tot onnodige aankopen...
 
Tip 5
Jampot deksels zijn pracht dekjes voor o.a. blikjes kattenvoer en op kopjes waar een eiwit of geel even in bewaard werd of het beetje room of wat je bewaren wil al of niet in de koeling.....
 
Tip 6
Wasknijpers gebruik ik in kleerkast en keuken. Om wijde truitjes op kleerhangers vast te pinnen en om zakjes dicht te klemmen al of niet in de keukenkasten....
 
Tip 7
De broccoli was ook in de reclame en een stronk kostte 70 cent waar ik twee dagen van eet. Een dag als pasta met broccoli roomsaus en dag twee als romige broccoli soep. Een fluitje van een cent en recept als volgt:
 
Ingrediënten:
Stronk broccoli
klontje boter
ongeveer evenveel bloem
kruidenbouillonblok
peper/zout
beker pasta
water
scheutje olijfolie
melk.
 
Werkwijze:
De broccoli wassen en in stukken snijden inclusief de stronk. De broccoli in een pannetje water aan de kook brengen en vanaf kookpunt 10 minuut op laag gas garen. Water opzetten voor de pasta en koken volgens gebruiksaanwijzing. Net voor de kooktijd voorbij is de boter smelten in een pannetje en de bloem toevoegen. Met de garde roeren en steeds scheutjes melk toevoegen tot een net nog lopende saus. Peper/zout toevoegen naar smaak. De pasta afgieten en weer in de pan met een scheutje olijfolie.
De broccoli afgieten en het water opvangen. Pasta op een diep bord de nodige broccoli erop en een deel van de saus over de broccoli gieten.
 
Doe maar direct het kookvocht van de broccoli, groente bouillonblok en de overgebleven broccoli in de sauspan.  Goed roeren en even op laag gas laten sudderen terwijl je eet. Eventueel tussendoor uit zetten en later de blender erdoor. Heerlijk gebonden broccolisoepje die je afmaakt met een scheutje room of koffiemelk. Als nagerecht was er weer een bramen/yoghurt toetje van een restje bramen confituur. Gewoon doen alsof je een cocktail mixt....
 
Mijn leventje...
Floor wordt vegetariër, nou ja... bijna want ze is op de vis toer. Zelfs een iets goedkoper merk gaat erin als het maar vis is in gelei of saus. Geen grote brokken die moet ze niet. Ze haalt nu haar neus op voor de vlees gourmet en misschien is ze toe aan senior voer zou je zeggen. Welnee want de harde whiskas droge brokken eet ze knarsetandend fijn als er maar van die gele inzitten tussen het andere spul. Die haalt ze er het eerste uit terwijl ik nog zo heb gezegd het lekkerste voor het laatste te bewaren. Uitstel en verlangen daar heeft ze geen zin in. Ze kijkt me aan alsof ze zeggen wil “carpe diem”of “na mij de zondvloed.”  Nieuwsgierig als ze is kijkt ze toe bij alles wat ik doe en als het bed verschoont is en opgemaakt duikt ze onder de sprei en zie je een heuveltje schuiven. Dan is ze voor uren onder zeil. Als ik de woonkamer schoon aan kant heb gaat ze met de hooi kip spelen of met geld smijten en de stuivers vliegen heen en weer als doppen in de sjoelbak. Ik noem haar wel eens Dagobert Duck en ze doet me denken aan mijn moeder die geld in plastic emmers in de kruipruimte van haar huis bewaarde. Door het verschil in temperatuur werden de briefjes vochtig en hingen ze op een gegeven moment aan de lijn op zolder na de zoveelste tel sessie. Ik raadde haar aan ze met het strijkijzer te strijken dan leken ze nieuw. Ze deed het ook nog en ik kon wel een kind van de melkboer zijn want ik geef niets om geld.... Ik wordt er dood nerveus van en dat is misschien wel de reden dat mijn valkuil teveel geld weggeven is....
 
Annemiek