Ons lichaam is onze tuin
waarvan onze wil de tuinman is...
Annemiek.
23 Consumindermijmering
2017.
De primula vulgaris oftewel stengel/loze
sleutelbloem heeft binnen een week een enorme groeispurt gemaakt in de
woonkamer. komende week zal ik wat paaseitjes erbij leggen en wat veertjes en is
het bakje paas stukje. Zo uit de tuin kostten de plantjes helemaal niets....je
hebt nog tijd dus wat let je...
Tip 2
De ribes in het gemeenteplantsoen naast mijn huis
werd getopt en de houterige takken schuin afgesneden en ingesneden. Een stuk
kippengaas in een vaas of kan en de stelen blijven staan waar je ze hebben wil.
Na een dag gaan de bladknoppen van de ribes al open......... Haal de lente
gratis in je huis.....en de struik lijdt er niets van.......
Ga maar sla zaaien in kratten en je hebt een
moestuintje op je stoepje. Ik heb dit jaar duurzaam plastic wandjes voor de
kratten gemaakt zodat de aarde niet door de gaatjes aan de zijkanten uitspoelt.
Van een plastic tuin zeil werden stroken geknipt op hoogte krat en de stroken
rondom in de kratten gezet met iets overlapping. De bodem van de kratten hoeft
niet bedekt want die is dicht met hier en daar gaatjes dus helemaal goed om het
teveel aan giet of hemelwater weg te laten vloeien. De kratten kwamen elk op
vier op klinkertjes iets van de grond maar je zou ze ook nog hoger kunnen zetten
op wat je maar hebt. Op stapels oude trottoirtegels bijvoorbeeld....Gemakkelijk
voor de oudere tuinier........
Onderin de kratten kwam tuinaarde tot halverwege
krat. Daarop 10 cm potgrond omdat ik daar graag in zaai. Twee geultjes in de
kratten en snij sla zaaien plus rucola. In de krat aan de voet van het klimrekje
komt even niets en later klimbonen....einde april is vroeg genoeg....Ik
heb tijdelijk stokken op de kratten gelegd omdat floor de poes graag krabbelt in
losse aarde en dat moeten we niet hebben. De stokken ontmoedigen haar. Theo
bracht later op de dag glasplaten van oude kasten en werden de glasplaten op de
kratten gelegd waardoor ze koude kas werden. Tegen de gevel is dat zo koud niet
met de zon gevangen tussen schutting en wilgenschermen. Omdat er groeiruimte is
tussen aarde en glas voor de opkomende plantjes kunnen de glasplaten nog lang op
de kratten blijven....
De stroken zeil zijn duurzaam en kunnen volgend
jaar even afgesopt worden als er nieuwe aarde in de kratten komt. Elke jaar
wordt de aarde verwisseld in de kratten, steeds uit een andere border waardoor
wisselteelt wordt toegepast op een aparte manier. Geen wisselend gewas in de
aarde maar wisselende aarde en steeds hetzelfde gewas tegen de gevel.
De zelf gemaakte mand van snoeihout van wilde
wingerd kreeg een olie beurtje met een kwast. De takken zijn daardoor
waterafstotend en gaat de mand langer mee. De olie is hergebruik van
frituren........
Zin in een goed gevulde pizza betekend zelf
maken........ Ik start altijd met eerst de vulling maken oftewel het beleg, en
in schaaltjes klaarzetten. Die vulling bestaat bij mij uit de volgende
ingrediënten:
Enkele ingevroren tomaten
250 gram champignons
1 paprika
halve dikke ui
Geraspte kaas ( heb ik altijd in de
vriezer)
Ingrediënten voor het deeg:
250 gram kwark
1 zakje bakpoeder
1 ei
8 eetlepels zonnebloemolie
snuf zout
ongeveer 500 gram bloem.
Werkwijze: Alle deeg ingrediënten met uitzondering
van de bloem met de houten lepel mengen in een deeg/kom. Ongeveer de helft van
de bloem toevoegen en kneden met je hand. Steeds bloem toevoegen tot het deeg
loslaat van je handen. kneed kort want het deeg rijst onder je handen. Rol de
helft van het deeg uit tot een dunne grote lap en bekleed een pizza vorm ermee.
De randen afknippen met de keukenschaar en met een vork in het deeg prikken op
enkele plaatsen. De tomaten heb ik zo uit de vriezer in de kokende soep gelegd (
die ik net maakte) en na een minuut weer eruit waarna de velletjes van de
tomaten vielen. In een pannetje kokend water kan natuurlijk ook. De half
ontdooide tomaten in zeer dunne plakken snijden en op de pizza leggen. Daarna de
gesnipperde ui en wat champignons schijfjes. De kruiden en wat geraspte kaas.
Daarna de paprika stukjes, weer wat ui en champignons en als laatste nog wat
kaas........ Natuurlijk beleg je jouw pizza met wat voor jou lekker is. Chorizo
of tonijn wat je maar wil........Heb je geen verse of ingevroren tomaten neem
dan tomatensaus uit een potje.
De pizza in een voorverwarmde oven op 200 graden
afbakken tot de rand deeg gaar is en lichtbruin........ Ik gebruik geen zout op
de pizza omdat de kaas al zout is maar dat is persoonlijk....Je kan altijd nog
wat zeezout toevoegen op je bord.....Wat ik van de andere helft van het deeg
maakte? Kaas stengels en dat zie je morgen in de
mijmering...........
Mijn leventje........
Een weekend lang op mijn gemakje in de tuin werken
doet een mens goed. Floortje de poes trouw aan mijn zij en op ons gemakje zonder
druk werd er toch veel gedaan. We vergaten de tijd en als ik moe werd even
pauze gemaakt door een half uurtje rusten in mijn stoel. Het huis werd goed
gelucht door ramen op kiep en de deuren open te zetten en op een gegeven moment
was het 14 graden in de woonkamer maar daar merk je niets van in de tuin. In de
avond werd de thermostaat pas hoger gezet op 17 graden en komt het dekentje
eraan te pas. Natuurlijk ben ik weer met vieze tuinschoenen naar binnen gelopen
en op een gegeven moment stond ik met mijn sloffen in de tuin. Dat komt door het
enthousiasme.... Er moest zaad van boven gehaald worden en mijn fotoapparaat ben
ik tijdens tuindagen vaak kwijt.... Ik probeer me dan te herinneren wat ik het
laatste fotografeerde en daar in de buurt moest het ergens liggen. Soms zomaar
op een kei in de tuin. Ja ik ben een slodder en dat komt van de vlinders in mijn
buik die lente heten.... Okee.... het duurt nog even maar er kan al zoveel
gedaan worden nietwaar.
Annemiek