Beste mensen,
 
Plekken met een helende kracht vind je overal 
waar de mens zijn wezen, zijn wording en 
levenskracht ontwikkelt....
Je hoeft er niet voor naar Lourdes te 
gaan.
 Annemiek
 
25 Consumindermijmering 2017. 
 
Tip.

De erwtjes komen op in de voor/zaai/bakjes in het 
consuminderhuis. De glasplaten werden verwijderd van de bakjes omdat de aarde 
wat aan moet drogen. Nu is het zaak de plantjes af te harden zodat ze korte 
stevige stengels krijgen. Afharden kan door ze heel weinig water te geven en dat 
betekend alleen een beetje sprayen met een sprayflacon gevuld met water eenmaal 
per dag als de verwarming aan is (in het Consu huis) en minder vaak als de 
verwarming uit is. We hebben alleen op donderdag en vrijdag de verwarming aan 
dus wordt het maatwerk en elke dag even controleren. De erwtjes werden per twee 
in een closetrolletje gezaaid en komen per twee closetrolletjes later in een 
pootgat in de volle grond. Eerst moet er gespit worden en een klimrek verzet 
omdat we aan wisselteelt doen en erwtjes vier jaar op een andere plek worden 
gepoot om dan weer terug te keren op plek een.... Ze staan nu een hele tijd 
achter de ramen voor de glas gordijnen om maar zoveel mogelijk licht te krijgen 
en wat zonneschijn bij betere dagen....Zaak is de moestuin op orde te hebben als 
de plantjes groot genoeg zijn om naar de volle grond te verhuizen. 
Tegelijkertijd moet het weer dan al op lente lijken.......Het blijft een gok 
oftewel ervaring......en mijn positieve denkwijze heeft me al menige keer de das 
omgedaan.... 
Tip 2
Uiensoep is gezond, gemakkelijk te maken en de vele 
mensen die koolhydraten (vrij) arm eten https://thenewfood.nl/hoe-word-ik-100/ hebben 
met uiensoep een warme hap die vult en de stofwisseling stimuleert. In koude 
dagen kan je de soep als lunch en avond eten op het menu zetten met wat fruit of 
een snee brood besmeren met roomboter en plakjes kaas belegd, in blokjes 
gesneden op de soep in de soepkop en even in de oven zetten........ 
 
Ingrediënten uiensoep: 
2 kilo uien
4 groente bouillonblokken
3 tenen knoflook
scheut sherry of witte wijn maar hoeft 
niet
1 eetlepel kerrie of meer naar smaak.
eetlepel olijfolie 
 
Werkwijze: De uien 
van schil ontdoen en in grove stukken snijden. De olijfolie in een grote 
ruime soeppan en de uien fruiten op hoog gas. De knoflook kan halverwege erbij 
en tegelijkertijd met de knoflook de kerrie. Het fruiten duurt nogal een tijd en 
roer af en toe zodat de uien niet aanbranden. Als je denk ze gaan bijna 
verbranden dan afblussen met de wijn of sherry en twee liter water. Door het 
fruiten zijn de smaakjes mooi los gekomen. De bouillonblokken toevoegen en de 
soep op hoog gas aan de kook brengen. Daarna nog 15 a 20 minuut op laag gas de 
uien verder garen. Ik heb wat knoflookpijpjes uit de tuin toegevoegd voor het 
leuke groene snippertje. Dat hoeft niet. Dat kan ook in engelhaar gesneden prei 
zijn of stengel/ui of niets........ 
Mijn leventje...
het is heerlijk om na een drukke werkdag thuis te 
komen en alleen een kop soep warm te hoeven maken. De soep kan ook in de vriezer 
en soep kook je niet voor een dag. Uiensoep kost weinig aan ingrediënten want 
een zak uien van 2 kilo heb je al voor iets meer dan een euro en de bio uien niet veel meer. De niet 
vegetariër kan ook nog geroosterde spekblokjes toevoegen aan de soep al is dat 
niet mijn ding maar ieder zijn/haar eigen sprookje.  
 

De ervaren moestuinier voelt aan zijn/haar water 
wanneer de erwtjes voor gezaaid kunnen worden. Nou jaaa, dat is de bedoeling. 
Voor/zaaien verlengt de oogst maar het hoeft niet. je kan ook de lente lekker 
over je heen laten komen en op een zonnige dag besluiten erwten te gaan zaaien 
in april of zo. Dan heb je ergens in de zomer erwtjes als de mijne al weken op 
het menu staan en de tweede lichting groeit. Voor/zaaien brengt veel werk en als 
je dat worst zal wezen ga je maar nu aan de slag met zaaien.  
 
De kinders hebben 
dagelijks een beetje aandacht nodig en het kan best eens wezen dat ze de grond 
in moeten als april die doet wat hij wil, nog tien graden onder nul nachtvorst 
brengt. Daar sta je dan en wordt het feest uitgesteld en heeft elk plantje een 
persoonlijk klimstokje nodig omdat de rankjes al aan de groei zijn 
en met elkaar 
slaags dreigen te gaan in de bakjes. Dan moet je die krengen overdag buiten 
zetten in de kou om groei te voorkomen en in de nacht binnen en loop je elke 
avond en ochtend te slepen met die bakken. Afharden is flink werken maar kan ook 
van leien dakjes gaan als de plantjes net voor het ranken gooien in de volle 
grond aan het klimrek staan in volle zonneschijn.
 
 
Het weer is de baas maar dat ben ik gewend... Als 
het regent werk ik in huis en met mijn administratie en als het maar even droog 
is werk ik in de tuin. Naar een man heb ik me nooit willen aanpassen maar naar 
de natuur ben ik zo ongeveer horig en loop slaafs zonder morren achter de kont 
van ma natuur aan. De mens wil zoveel regelen maar het weer de wind de regen en 
de temperaturen zijn niet te regelen en dat is maar goed. We kunnen niet meer 
dan goed met de aarde omgaan zodat er niet nog meer zal veranderen en de aarde 
onleefbaar wordt en uitgeput van grondstoffen. Daar hebben we wel invloed op en 
volgens mij zijn we verplicht hieraan mee te werken. Zoals o.a. al die gratis zon via 
zonnepanelen binnen halen zodat je zelf je stroomverbruik scoort. 
  
Straten vol huizen met tuinen vol grindbakken waar 
sla en boerenkool kon groeien. Al die uitkeringen van gratis geld en mensen die 
niet uitkomen met hun leefgeld.
Veelal jonge mensen die ik aanraad een moestuin te starten door hun grasveldje om te spitten 
 Ik 
raad flatbewoners aan een volkstuin te nemen en zelf bijna gratis bio groenten te telen 
inclusief het zaad. De huur van een volkstuintje is hier in ieder geval nog zeer laag. Ze kopen vaak
dure sapjes in flessen en misschien kan men beter gewoon biologisch seizoenfruit eten 
met schil en vruchtvlees en al. Natuurlijk is het heel anders als je oud en ziek 
bent en niets meer in de grond kan stoppen. Gelukkig zijn er ook mensen die weten waar oude hoogstam appelbomen 
staan en de eigenaar gratis die “gouden appeltjes” weg geeft. Er zijn mensen die 
wildplukken zoals bramen noten brandnetel voor soep en die figuren kom ik wel 
eens tegen omdat ze ook achter de kont van ma natuur te vinden zijn.... Je 
herkent ze aan de blije blik in hun ogen...zo’n blik van met de kont in de boter 
gevallen. 
 
Annemiek