28 Consumindermijmering 2017.
De gele tros tomaten plantjes werden vanuit de
“couveuse” omgepoot in grotere potjes en komen veilig binnen op de vensterbank
aan de zonzijde achter het raam. Ook al is het heerlijk buiten... in de nacht is
het te koud voor deze warmte minnende plantjes....
Tip 2
De rucola en snij sla komt op... in de kratten in de
geveltuin en de glasplaten werden verwijderd van deze “koude kassen.” De zon
tegen de gevel kaast terug en het lijkt wel zuid Frankrijk. Bij gemelde
nachtvorst worden de glasplaten weer op de kratten gelegd dus blijven bij de
hand. Er kwam een tijdelijk gaas dekje over de kratten om te voorkomen dat floor
erin gaat spitten.
Tip 3
De hard groeiende tuinbonen planten in de bakjes
mogen uit de koude kas van onder het afdak naar de oppottafel. Deze plek is iets
kouder dan de koude kas en de plantjes zijn dan ook aan het afharden voordat ze
in de volle grond gaan.
In de borders op hoogte werden melde ( van eigen
geteeld zaad) gezaaid en wortel, prei, bewaar uien, chioggia en bietjes in korte
rijtjes. Tussen de wortels kwamen rijtjes ui en prei omdat de wortelvlieg niet houd van
de geur van look. Het zaad van de melde heb ik met hulsje en al gezaaid want die
vergaan wel en is teveel werk om het zaad uit de hulsjes te halen. Het werkt,
weet ik, uit vorige jaren.
Tip 5
In hoge gehavende manden ( wasbox) en rotan bak
kunnen plantjes in weinig potgrond als je onderin maar vulling aanbrengt van
hergebruik troep. Te beginnen met enkele klinkertjes om de mand te verzwaren,
anders valt hij om bij storm. Dan hergebruik plastic bloempotjes met eventueel
een plankje tussendoor of plastic schaaltje. Als je maar tot de rand gekomen
eindigt met schaaltje waar bloempotten in staan die gevuld met potgrond een
plantje krijgen. Het schaaltje of onderbakje is beslist noodzakelijk als
reservoir om het hemel of gietwater in op te vangen. Mos rondom maakt het af.
Mos houdt tevens vocht vast dus blijven de plantjes bij hoge temperaturen
heerlijk vochtig. Bij wijnkistjes gaten boren onderin de kistjes en met plastic
bekleden ( van potgrond zak) vertraagd het rotproces van het hout. Het hele
setje kostte 1,49 euro aan plantjes die winterhard zijn en elk jaar groter
worden. De manden en bakken staan op klinkertjes zodat de wind aan de onderkant
kan drogen en rot lang achterwege blijft. In de winter blijven de manden en
bakken staan en ze kunnen meer hebben dan je denkt...
Tip 6
Onder het afdak kwamen de kussens en kussentjes van
uit de winteropslag en we hebben heerlijk in de zon gezeten Floor en ikke. Bij
buiten lunchen en zonneschijn hoort kruidenkaas dus werd een halve liter Griekse
yoghurt uitgehangen en gemengd met veel knoflook pijpjes die bij deze
temperaturen uit de grond schieten. Beetje peper/zout erbij mengen en heerlijk
op een broodje. Terwijl de tuincentra al goede zaken doen en open zijn op zondag
maak ik potjes en bakjes van primulaatjes die uit de volle grond gewipt worden
en nada niets zero kosten... Meerdere harten weet je nog, dus wordt de
wortelkluit uit elkaar getrokken en ontstaan meerdere mini plantjes die in
potgrond in potjes en klompjes komen. Het rek ziet er al feestelijk uit en er
werd geen euro aan uitgegeven. Nou ja....potgrond...
Tip 7
en dit “onkruid” laat ik niet tot zeven blaadjes groeien. Bij drie blaadjes... dus heel jong wordt het afgeknipt en ....opgegeten rauw in
een puree van half aardappel en pastinaak. Dat mag ook alleen aardappels zijn. De jonge plantjes zijn zeer
gezond en smaken uitstekend. Gewassen en klein geknipt werd
de groente gemengd met een gesnipperd uitje, peper/zout en een scheutje
kruidenazijn ( of azijn.) Door de kokend hete puree mengen en direct serveren.
Er bestaan vele gerechten van zevenblad... zie de link.
https://www.ivn.nl/sites/default/files/afdeling-contentpagina/%5Bsite:current-group:label%5D/bestanden/Koppel%202013-3%20pag24-36.pdf Ik heb daar een vegaburger bij genomen ( uit de vriezer en
zelf gemaakt) Door dit onkruid op te eten wordt het wortelstelsel van deze
woekeraar minder en minder. Ik heb er helemaal geen hekel aan sinds het geoogst
wordt als eerste groente van het seizoen. Zijn de planten groter dan wordt de smaak
minder en trek ik ze uit.
Het hofje werd grondig geveegd en stukken boomstam
die al wel 20 jaar in een groepje bijeen stonden werden in de compostbak
gegooid. De houtworm de tijd en de regen, wind sneeuw vorst en hitte hebben het
hout tot pulver laten vergaan. Bij het oppakken vielen de meesten uit elkaar en
in de compostbak werden de “blokken” met de steekschop uit elkaar gestoken.
Tussendoor wat plantenresten dan composteert het wel. Een tafeltje dat terug
naar de natuur ging zakte door de poten en de balkjes die nog goed waren kwamen
onder potten groente planten die daardoor iets hoger gemakkelijker te bewerken
zijn. Een oud stevig eikenhout minisetje wat naar het milieupark moest werd
hergebruikt om mijn wasketels op te zetten waar geraniums in komen. Het vorige
tafeltje stond tien jaar dus kan het weer even lijden....Hergebruik brengt
verassende nostalgische decoratie. Als de weersomstandigheden de vernislaag van
de tafeltjes heeft gehaald worden ze pas echt mooi......
Annemiek