maandag 27 maart 2017

Mijmering 34 Zon, lente, borrelwrapjes en brandnetelsoep....

Beste mensen,

Ik hou van je...om wat je van jezelf hebt gemaakt,
maar vooral om wat je van mij hebt gemaakt...toen de nacht niet wilde wijken...

Annemiek.
 
 
34 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Zaad dat in de grond zit kan kiemen en opkomen. Wat je ook uitstelt zaaien van groenten in de volle grond zeker niet... dat gaat VOOR ALLES. ( mits zaaitijd voor de betreffende groente) Om je huis schoon te maken sta je maar een uurtje eerder op. Vergeet ook het voor/zaaien niet van pompoen en courget zodat de planten na de ijsheiligen half mei in de grond kunnen. Einde van deze week kan je hier al mee aan de slag.... verslag ter plaatse zal ik door/mijmeren....
 
De voor gezaaide erwtjes planten staan tegen het hekje en ik kan het niet laten nog wat erwtjes ter plaatse te zaaien zodat het verschil duidelijk wordt hoeveel voor/zaaien scheelt...
De tuinbonen staan er goed op in de beschutte tuin van het consuminderhuis. Een moestuin tussen de huizen of open veld scheelt enkele graden en dat is bij vorst aan de grond belangrijk, dus houdt hier rekening mee. Direct na het opschonen (hardnekkig onkruid verwijderen) van de grond werd ingezaaid; Pastinaak, mosterdzaad, koolraap, wortelpeterselie,... en een hekje gezet om droogbonen tegen te laten groeien.( in mei)  Er komen nog worteltjes en chioggia bietjes maar geen koolsoorten omdat die steeds gestolen worden en gemakkelijk uit te trekken en mee te nemen. Ook geen courget of pompoen die telen we wel elders achter schuttingen en muurtjes...Verder teel ik in deze open moestuin veelal vergeten groentesoorten die minder bekend zijn..... We overwegen camera’s.  
 
Je zou het niet geloven maar ik oogst dagelijks van de bloedzuring planten in de moestuin bij mijn huis. Zuring die met witlof of chinese kool wordt gemengd. Zelfs een op een en de kleine blaadjes zijn heerlijk. Door blaadjes van de plant af te knippen komen steeds meer nieuwe blaadjes. Al die zon brengt een hang naar frisse sla waar ik steevast fruit door meng. De zoet/zure dressing deze keer wat dunner.....
 
Kopje yoghurt en een eetlepel frietsaus  of mayonaise.
tipje mosterd
olijfolie
azijn
peper/zout
beetje suiker
Als je een dikke dressing wil en geen dikke yoghurt hebt... laat de yoghurt dan even uitlekken in een filterzakje of doekje. Dunne dressing geen probleem? Neem dan de yoghurt puur.
 
Tip 2
Ken je de wrapjes nog? Gemakkelijk zelf te maken van een beetje bloem, snuf zout en water. Maak het beslagje iets dikker dan melk en bak de wrapjes in een koekenpan met iets olie op hoog gas. Beetje beslag in het midden en uit laten lopen naar de kanten, even oefenen totdat je heel dunne wrapjes kan maken. Als ze mat verkleuren omkeren en zijn ze al gaar. Bruinen hoeft niet... Leg ze maar op borden of een snijplank tot ze afgekoeld zijn. Besmeer de wrap met de kruidenkaas (zie*) en rol ze strak op. Leg enkele in de koeling en snij later in reepjes voor zalige borrelhapjes bij een glas wijn. Er kan op elk rolletje een toefje peterselie........
 
* Kruidenkaas maak je van uitgelekte yoghurt in een doek of filterzakje. Uitlekken tot een dikke net nog te smeren substantie. Fijn gesnipperde  daslook of bieslook of knoflook pijpjes door de substantie mengen. Peper/zout toevoegen naar smaak en roeren.
 
Geen zin om boodschappen te doen heb ik brandnetelsoep op het menu gezet. Brandneteltoppen staan voor nop tussen de heesters in het gemeenteplantsoen naast mijn huis. Geen hond of kat waagt zich daar tussen de prik prik ...alleen deze vrouw met hoge schoenen en een dikke jeans aan. Wat je nodig hebt? HANDSCHOENEN! En:
 
1 flinke vergiet vol malse topjes van jonge brandnetels
1 ui of halve grote ui
3 tenen knoflook
3 aardappeltjes eventueel pastinaakje
2 groente bouillonblokken
scheutje room of koffiemelk
1 liter water
beetje olie.
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in iets olie en even later de gesnipperde knoflook toevoegen. De brandnetels wassen en door het vergiet afgieten.  Brandnetels bij de ui/look plus water en bouillonblokken. De aardappels schillen, wassen en in blokjes gesneden toevoegen aan de soep. Er was nog pastinaak in de bewaarkuil die op moest, dus kwam eentje bij de soep... in blokjes. Op kookpunt laten komen en op laag gas gaar smoren in 20 minuut. De blender erdoor en iets nootmuskaat of koriander. Een scheutje room op de soep in de soepkop. Er kan een broodje bij.
 
Mijn leventje...
Als de zon schijnt in de vroege lente voel ik me door de aarde beloond. Alsof ik jarig ben en cadeautjes krijg. Ik mag weer meedoen en mee delen met alles wat moeder aarde aan ons geeft. Ik mag erbij horen en kijken naar wat groeit en bloeit in zonnige voorjaarswarmte. Al dat jong gezond spul dat ons
gratis wordt aangeboden wordt door mij zeer gewaardeerd en voordat de groente in de moestuin oogst/klaar is heb ik al weken gegeten van de moestuin van moeder aarde. Brandnetel zevenblad en zuring in soorten. De zon lokt ons uit onze huizen en op de tafel buiten naast mijn bank in de zon ligt altijd wel een boek. We werken en eten buiten en drinken koffie en rusten in de zonneschijn...mijn floor en ikke. Floortje ligt steeds op haar ruggetje en laat de zon warm op haar buikje schijnen met haar pootjes wijd. Ze straalt van geluk en tevredenheid...... Als er in huis gewerkt moet worden doe ik dat wel in de late avond en vroege ochtend. Deze pracht lente dagen zijn een gouden gift en moet je elke minuut van genieten als het kan.......De winterkou is vergeten en de eerste zeurkous krijgt van mij een mep....
 
Annemiek