Ik voel me het beste wanneer ik bij mezelf
thuis ben...
Wat klusjes, wat uitvinden, wat
verzorgen...en delen.
Annemiek
13 consumindermijmering
2017.
Tip 2
De grond is niet meer op slot en kan er weer
geoogst worden. Pastinaken zijn nu zo heerlijk en zo dankbaar met aardappels tot
puree verwerkt spaart je aardappels. Als je wat selderijknol over hebt van soep
kan die ook erbij. Gisteren maakte ik hete bliksem met gekarameliseerde rode
uien.
Ik had bijna de pan uitgelikt zo
lekker.
Recept Hete bliksem met gekarameliseerde uien.
2 grote rode uien ( of gele)
peper/zout
eventueel schepje bruine suiker
olie
Voor de hete bliksem:
evenveel aardappels en pastinaak
of alleen aardappels.
evenveel bewaarappels zoals goudrenet boskoop of
andere stevige appels.
klontje boter, peper/zout/nootmuskaat.
De uien van schil ontdoen en in ringen snijden. In
olie aanfruiten op hoog gas en op laag gas smoren met de balsamicoazijn
peper/zout en eventueel schepje suiker wat ik niet heb gedaan want de uien
waren zoet van zichzelf. Deksel op de pan en smoren laten. Af en toe
omscheppen...en eventueel beetje water toevoegen.
De aardappels en evenveel pastinaak schillen wassen
en in stukjes snijden. Alleen aardappels kan ook. Opzetten met een bodem water,
zout en ongeveer evenveel appels schillen, van klokhuis ontdoen en in partjes
bij de aardappels/pastinaak voegen. Als het prutje gaar is eventueel afgieten en
kookvocht opvangen. Met de stamper stampen tot een grof stamppotje. Eventueel
kookvocht en/of melk toevoegen. Serveren met de gekarameliseerde
uien.
Tip 3
Pastinaken genoeg en omdat ik het doe met wat er
is... nog een tweede stamppotje.
Stamppotje witlof.
evenveel aardappels dan pastinaak
of alleen aardappels
2 stronken witlof
1 klein uitje
peper/zout/nootmuskaat
scheutje azijn en klontje boter.
De aardappels en pastinaak schillen wassen en klein
gesneden opzetten in een bodem water. Aan de kook brengen en op laag gas
garen. De witlof stronkjes van de buitenste blaadjes ontdoen, halveren in de
lengte en in kleine reepjes snijden. De bittere harde kern niet mee snijden. De
witlof mengen met een scheutje azijn en de klein gesneden ui plus peper/zout en
even laten staan.
Giet de aardappels/pastinaak zo nodig af, kookvocht
opvangen, boter nootmuskaat toevoegen en met de mixer pureren. Indien nodig
kookvocht en/of melk toevoegen. De witlof met de houten lepel door de puree
scheppen. Voor de niet vegetariër kan daar vlees bij en voor de vegetariër een
vegaburger of een handvol witte gare bonen met de puree mee mixen. Dat is
vervangend eiwit genoeg...
Een restje yoghurt in een zo goed als leeg potje
bramen confituur brengt een heerlijk nagerechtje. Yoghurt in de pot, deksel erop
en schudden maar....
Met een flessenlikker kan de pot echt leeg gemaakt
worden....Dit werkt natuurlijk met alle jammetjes.
Tip 5
Tegenwoordig hebben we Decathlon als sponsor voor
het consuminderhuis. Alle schoenen en kleding met foutjes mogen we ophalen en
het beeldig sportpakje met de vreselijke roestvlek in de broek wilden ze al
weggooien. Ik heb het meegenomen en met een doekje met pure azijn het grootste
deel van de vlek weg gekregen. Daarna pure azijn op de vlek en de tijd werkte
verder. Het broekje in een kom water wacht op de witte was die morgen in de
wasmachine gaat. Ik ben ervan overtuigd dat het laatste beetje vlek ook zal
verdwijnen. Azijn verwijdert roestvlekken of neem ontkalker... als azijn niet
helpt.
Mijn leventje...
In Tunesië kookten we tweemaal per dag en dat is me
een beetje bijgebleven. De stamppotjes rond de middag gegeten worden tegen 18.00
uur opgewarmd en zijn dan nog lekkerder. Groente kan je immers nooit teveel
binnen krijgen.
elke ochtend als de gordijnen worden open geschoven
moet ik even spieken in de bakjes met opkomende tomatenplantjes. Ze groeien naar
het licht en wordt het bakje gekeerd. dat deden ze vroeger met baby'tjes ook.
Ene zij, andere zij... om en om anders werd het hoofdje scheef. nou de lijfjes
van mijn plantjes worden niet scheef...Ze krijgen ook nog elke ochtend een
nevelbadje vanuit de sprayflacon met water op kamertemperatuur zodat ze niet
schrikken. Na het weekend zal ik eens kijken in de koude kasjes onder het afdak
of de tuinbonen al opkomen.... Het wordt warmer en met al die plantjes zorg haal ik het
voorjaar dichterbij.......
Annemiek.