dinsdag 24 januari 2017

Mijmering 11 Feest voor vogeltjes, tuindecoratie voederplek en pompoensoep...

Beste mensen,

Door de aandacht voor het moment
voel je hoe mooi het leven is...

Annemiek.
 
11 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Ik heb de vogeltjes op de thee gevraagd met dikke suikerklontjes en melk in vetbol vorm. Hoe ik aan die vetbollen kwam begon met een pak ossewit frituurvet kopen bij de PLUS. Daar zit geen zout in want zout is niets voor diertjes. Voor de mens trouwens ook niet.
 
Op de oppottafel heb ik een vogeltjes lunch gemaakt eigenlijk een dinertje en twee vliegen in een klap geslagen........Ik wilde de zaden uit de bol en langwerpige klim courget halen en drogen en dat leverde pracht kommetjes voor het vogel dinertje.
 
Ingrediënten vogeltjes dinertje.
1 zak zaad
ossewit frituurvet
pompoen courget of kalebas.
 
Werkwijze:
Twee pakjes ossewit smelten in een pannetje en weer af laten koelen tot lauw. Vogelvoer erin strooien, zoveel zaad als het vet opneemt en roeren. Even buiten zetten tot het vet een beetje stolt maar nog kneedbaar dus te verwerken, dat is het gemakkelijkste.
 
Ondertussen de courgettes kalebas of kleine pompoen met een elektrisch mes bewerken. Kijk naar het model of ze beter gekopt kunnen worden of middendoor. Eentje werd in de zomer aan de plant gegraveerd en het gegraveerde hartje moet zichtbaar blijven. De zaden worden met een lepel uit de bolletjes gehaald en het vruchtvlees blijft zitten. De zaden afspoelen in een vergiet en op kranten laten drogen. Schrijf op de krant om welke zaden het gaat.
 
De bolletjes worden niet helemaal met vet en voer gevuld want de vogels komen toch niet onderin en de vorst begint al aan de bolletjes te werken. Ze staan bij matige vorst hooguit drie weken en moet in de tussentijd het vet/voer op zijn. Onderin de bolletjes wordt vulling gestopt, wat je maar hebt. Ik had kleine katvoer blikjes die uitgespoeld en omgekeerd onderin gingen. Wat piepschuim of hard plastic in bolletjes waar geen blik in past. Tot 80% gevuld kwam het vet/voer erop en werd het dinertje geserveerd zie foto.... Floor blijft natuurlijk binnen en als ze even buiten is ( een uurtje per dag)
komt een handdoek over het voerplekje zodat de vogeltjes even wachten in de hoge boom.........
 
Tip 2
De sneeuw weerhoudt me boodschappen te doen en doe ik het met wat er is. Pompoensoep op het menu met wortel en pastinaak uit de inkuil want de aarde zit op slot en kan ik niet oogsten.......... De pompoen werd onthoofd want het pracht model wordt plantenbakje. Met de hand werden de zaden verwijderd en het vruchtvlees met een scherpe lepel uit gekrabd tot er nog een dun laagje overbleef. Er kwam een plastic zak in de pompoen en potgrond.......het plantje komt morgen.
 
De pompoen werd met de schoon gemaakte wortel en pastinaak met anderhalve liter water opgezet. Twee groentebouillonblokken erbij en aan de kook brengen. Op laag gas  gaar sudderen en de blender erdoor. Op smaak brengen met zout en peper....... er kan nog room in maar hebben we niet gedaan. Petra Logister kwam net binnen en konden we aan de soep.... Soep als lunch en avond eten. Pompoen laxeert en is prima voor de
slanke lijn en bij mij voorkomt het nog dikker worden........
 
Tip 3
De blender direct na gebruik in een sopje of wat water dat ergens staat laten draaien en is hij meteen schoon. Kan gedroogd zo de kast in want er is niets vreselijker dan ingedroogde blenders schoonmaken.
 
Mijn leventje...
Ik heb het voorzichtig afkijken van de vogeltjes bekeken door het zijraam. "Wat is al dat lekkers daar op tafel?"
 Mevrouw merel kwam regelmatig op het hekje koekeloeren maar echt durven was er nog niet bij. In de boom gezeten kwam een hele bende ongeregeld mee gluren en morgen zullen ze zeker toetasten want het is altijd rustig in de geveltuin.......
 
 Mijn voorraad pompoen is nu naar twee pompoenen terug gebracht en wil ik nog pompoenmarmelade maken met echt uitgeperst sinaasappelsap. Eerst maar eens perssinasappels kopen op de markt als de wegen weer begaanbaar zijn. Ik wil nog eens gevulde pompoen proberen die afgelopen keer mislukte omdat ik de pompoen te gaar liet worden en hij in elkaar zakte. De smaak van de vulling was er niet minder door. Ideetjes borrelen weer en de overige tuinboonzaden moeten in de rolletjes om voor te zaaien. Morgen maar...moestuinseizoen 2017 is gestart.......... Komt helemaal goed...
 
Annemiek