woensdag 4 januari 2017

Mijmering 3 Gebonden champignonsoep waar meneer Unox van kan leren...

Beste mensen,

Als je geluk wil denk dan aan geluk. 
Als je liefde wil denk dan liefdevol,
want de gedachten die we de wereld insturen
komen naar ons terug......

Kijk daarom naar het mooie van elk mens,
en probeer erachter te komen waarom hij/zij zich niet verzorgt of negatief is.
Praat er voorzichtig over op een geweldloze manier...
Want elk mens heeft toch zijn mindere kant...
en kan via vele wegen uit de put geholpen worden...
Veroordelen is wel de meest slechte manier....

Annemiek.
 
3 Consumindermijmering 2017
 
Tip.
Gebonden soepen zijn gemakkelijk te maken. Deze keer gebonden champignonsoep omdat de champignons zwaar onder de prijs aangeboden worden bij de supers. Over van de feestdagen en misschien wel bij jou achter gebleven in de koelkast. Als de deukjes en gekwetste plekjes je storen trek dan maar indien nodig het schilletje van de champignon...en snij een plakje van het steeltje. Daarna kort afspoelen en is de champignon als nieuw.......Omdat ik aan vier bakjes kon komen a 250 gram werd een voorraad bovenste beste driesterren soep gemaakt met het recept als volgt....
 
Gebonden champignonsoep:
1 kilo champignons
1 ui
3 groentebouillonblokken
Kerrie
3 liter water
scheut slagroom of kookroom
150 gram roomboter
150 gram bloem.
Peper/zout
bosje peterselie
 
Werkwijze:
Drie liter water opzetten met 3 groentebouillonblokken. De ui snipperen en fruiten in iets boter maar niet echt bruinen. Laat maar sudderen op laag gas. De champignons afborstelen en kort afspoelen. Bij mindere champignons het velletje eraf halen en van het steeltje een schijfje wegsnijden. De champignons vijf minuut op hoog gas met de ui mee fruiten met een halve eetlepel kerrie. Kerrie champignons en ui geven hun smaak pas echt goed vrij bij het roerbakken. Alles zo in water in de soeppan gooien brengt geen smaak.....
 
De boter in een grote pan smelten maar niet bruinen. Evenveel bloem erbij roeren. De inmiddels kokende bouillon voor de helft bij de boter/bloem gieten en direct met de garde roeren tot een gladde roux tot kookpunt.  Weer bouillon erbij... weer roeren en aan de kook brengen tot alle bouillon op is. In een grote pan de dunne roux en champignons mengen en tot kookpunt brengen. Een bosje peterselie fijn snijden en eventueel nog fijner knippen met een schaar in een beker. De peterselie toevoegen aan de soep en een minuut mee koken op laag gas. Scheut slagroom ( half doosje) of kook/room erbij en gas uit......Zo maakt meneer Unox ze niet. Natuurlijk is mijn soep wel erg rijk gevuld en met een bakje minder kan natuurlijk ook. Maar ze moesten opgemaakt vandaar de rijke vulling...Oké het is even werk maar wel voor vier dagen maaltijdsoep die ingevroren kan worden en er ging geen champignon verloren die op de wip stonden om GFT te worden.......
 
Tip 2
Variatie op champignonsoep is bloemkoolsoep.
In de drie liter water met bouillonblokken roosjes bloemkool meekoken inclusief stronk en de blender erdoor als de bloemkool gaar is. Verder dezelfde werkwijze van roux maken als hierboven. 
 
Tip 3
Variatie asperges hetzelfde verhaal. Ik heb nog asperges ingevroren en een makkie om die mee te koken met de bouillon. Half ontdooid snij ik de asperges in stukjes en kunnen ze zo in het water met de bouillonblokken. Vanaf kookpunt acht minuut op laag gas aan de kook houden en de aspergestukjes uit de bouillon zeven en even apart leggen. Nadat de roux klaar is kunnen de stukjes asperge weer in de soep........
 
Mijn leventje,
Floortje de poes blaakt van gezondheid en haar wintervacht is dik glanzend en van pracht conditie. Ondanks dat Floor toenam in gewicht heeft ze het guitige lieflijke niet verloren. Ze lijkt wel tien jaar jonger dan ze is. Onder die lieflijkheid zit een lellebel die van elk mens die op bezoek komt een zoen moet hebben op haar bekje...... Net een bakje Gourmet bijna leeg gegeten schooit ze alweer voor nieuw maar ze krijgt niet meer dan twee blikjes per dag in vier keertjes verdeeld. Ze zal moeten leren haar bordje leeg te eten...daarnaast zijn er dure brokjes die goed voor poezentandjes zijn. Ze blijft een filmster en is zich daar heel bewust van .......
 
Morgen is het consuminderhuis weer open na de feestdagen sluiting. Alleen de broodlijnen bleven open en werd zes dagen in de week voedsel uitgedeeld want net met de feestdagen is ondersteuning zo nodig. Ook mensen met alleen de kleren die ze aan hebben en verder niets werden van een garderobe voorzien en doucheschuim en zo. Ze waren dakloos maar kregen een plekje in het sociaal pension. Godzijdank!
 
Als ze bij ons komen werken en leren budgetteren krijgen ze ook nog een inboedel als ze weer een klein flatje of studiootje hebben.
 
We hebben veel gekregen overvloed van de PLUS en JUMBO supers uit kunnen delen en crisis gezinnen konden hun vriezers vullen. Bij een meneer heb ik een vriezer laten brengen door onze logistiek drie trappen omhoog op in een flatje. Het was de zeer dankbare meneer waarover ik eerder schreef. De nierbekkenontsteking meneer die uiteraard meesjouwde. Hij is weer beter en heerlijk adrem. Morgenmiddag komt hij wat meubeltjes uitzoeken even na zijn werk en hij is blij met alles.... In het consuminderhuis zal hard gewerkt moeten worden want het lijkt of er een bom is gevallen.....De Kerstzooi geruimd en goed gestofzuigd en kleding gesorteerd en de pleetjes schoongemaakt. Bij de koffie is er misschien wat lekkers dat overbleef al doen we daar door het jaar heen niet aan.....Ik kreeg al berichtjes dat velen blij zijn weer te kunnen gaan werken. De coördinatie en de logistiek had geen feestdagen vakantie en werkten harder dan door het jaar........een dankjewel is wel op zijn plaats voor Petra, Jozé, Theo, Kevin, Dave en Jan..... en deze drammer.
 
Annemiek