maandag 16 januari 2017

Mijmering 8 Pastinaak chips, bonensoep en hergebruik koffiedrab...

Beste mensen,

Zelfs de grootste klus kan worden geklaard
als hij in kleine stappen wordt opgedeeld.

Annemiek.
 
8 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Pittige bruine bonensoep kan gemaakt worden van een grote pot bruine bonen van HAK bijvoorbeeld, maar daar zitten weer God weet wat voor toevoegingen in dus gebruik ik gedroogde bruine bonen al of niet uit eigen tuin of een pak uit de super of van de Turk. Twee bekers gedroogde bruine bonen werden 24 uur geleden in vijf bekers water in de week gezet in de oude melkkoker.......De tijd maakte de bonen zachter en dikker.
 
Ingrediënten pittige bruine bonensoep.
2 bekers gedroogde bruine bonen of een grote pot bruine bonen kant-en-klaar.
1 gedroogd pepertje of vers
2 of 1 grote ui
2 tenen knoflook
enkele wortels
enkele pastinaken als je ze hebt
enkele aardappels
1 kleine paprika ( had ik niet)
1 eetlepel tomatenpuree ( werd 1 tomaat uit de vriezer}
3 blokken groente bouillon
2 theelepels kerriepoeder
zout/peper
kleine prei ( had ik niet)
eventueel stukjes knolselderij ( werd bladselderij)
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui aanfruiten in een soeppan. Even later de gesnipperde knoflooktenen toevoegen en mee fruiten. Twee liter water toevoegen, de geweekte bruine bonen en aan de kook brengen.
 
De pastinaak heb ik geschild en met de kaasschaaf dunne schijfjes van gehaald ( zie foto) Dat worden chips..... Dat doe ik meestal als pastinaak verwerkt moet worden...Leg de schijfjes maar even in een kom water en met aardappels lukt het ook. Verder met de soep werden de resten pastinaak in blokjes gesneden en met de gesneden wortel en selderijgroen plus bouillonblokken en kerrie in de soep gedaan. Het selderij groen staat nog steeds in overvloed op de vensterbank en verser kan niet. De peper werd open geknipt en van zaad ontdaan op een zaadje na. De peper in snippers in de soep met het zaadje en de hele tomaat die zo uit de vriezer ijselijk bevroren schrikt van de kokende soep. Na een minuut de tomaat weer uit de soep en het velletje valt er zo af. Tomaat ontvellen en in stukken gesneden weer in de soep. Een blikje of potje tomatenpuree open maken voor een eetlepel doe ik niet....vandaar die hele tomaat. De aardappels schillen wassen en in dobbelsteentjes gesneden in de soep en de stukjes paprika als je die hebt........ Laat maar sudderen op kookpunt op een laag pitje driekwart uur of zo. Zet voor gratis na/garen de pan in een gewatteerde deken of in bed, op het gas kan ook tot de bonen gaar zijn. De soep werd als lunch gegeten met een kommetje rijstebrij met die hemelse bramen confituur van gisteren. Als avond eten van hetzelfde want bonensoepjes geven heerlijke warmte af in je lijf........
 
Tip 2
Pastinaakchips zijn heerlijk en zoals hierboven beschreven maak ik altijd chipjes als pastinaken op het menu staat. Van de dikste kan je met een kaasschaaf mooie grote dunne schijfjes schaven en de rest van de pastinaak verwerken in de soep stamppot of wok gerecht. De schijfjes kan je een
uurtje bewaren in een kom water en na het eten even in een oud wokje bakken in zonnebloemolie. Wel even in een schone theedoek drogen voordat de schijfjes in de olie gaan, voorkomt onnodig gespetter. De olie kan na afkoelen in een conserven pot bewaard worden voor de volgende chips bakkerij.
 
Tip 3
De slakkenplaag van afgelopen jaar herinnerend ben ik al koffie drab aan het sparen van het consuminderhuis. Rond jonge plantjes in april komen dijkjes van drab want slakken vinden drab akelig aan hun velletje. De vele cursisten en vrijwilligers drinken heel wat koffie weg. De drab wordt gespaard in een open plastic bak waar onderin gaten zitten om het hemelwater door te laten. In een dichte bak met deksel zou de drab gaan schimmelen. Omdat de gaten in de bak best groot zijn en om wegspoelen van de drab te voorkomen heb ik propjes panty in de gaten geduwd. Het water kan eruit en de drab blijft in de pot...
 
Koffiedrab gemengd met SUNSODA in een pot werkt als garagezeep om zeer vuile handen te wassen.
Koffiedrab als scrub  voor onder de douche maak je door in een lege jampot een derde suiker en een derde koffiedrab te strooien. Meng met zonnebloemolie tot de substantie smeerbaar wordt.
Koffiedrab om afvoer  verstopping te voorkomen. Eenmaal per week een beker drab door de afvoer rolt vette aanslag weg van binnenkant buizen.....
Koffiedrab als slakken afweermiddel.
Poezen hebben het ook niet op drab, vooral de geur staat ze tegen. Strooi hier en daar drab in de tuin en de poes gaat elders haar hoopje leggen en ondergraven.
Koffiedrab is mest voor planten die van iets zurige aarde houden zoals tomaten worteltjes lavendel rozen hortensia en pompoenen.
Meng een eetlepel koffiedrab met een eetlepel warm water en een eetlepel azijn. Meng en wrijf met een wattenschijfje over krassen op meubels. Even laten intrekken en opwrijven.
Koffiedrab is prima als organisch schuurmiddel op een schuursponsje om aangekoekte pannen mee schoon te schuren.
Koffiedrab voor mensen met donker haar na het wassen inmasseren en krijgt de hoofdhuid een goede doorbloeding. Het haar gaat glanzen van de drab die goed uitgespoeld wordt. Voor blond haar niet toepassen omdat het haar verkleurd.
 
 
 
Mijn leventje....
Wintersoepen zijn geweldig... vol groente en pittigheid staan ze in je maag en geven warmte af. Vlees hoeft er niet in want de bonen zitten vol eiwit. Als ik nog denk aan die varkenspoten die vroeger in de soep dreven krijg ik de rillingen. Het vel nog erom en soms de haren nog erop. Hard en stug en kon ik me voorstellen dat ze daar borstels van maakten. Die poot lag dan op een bord middenop tafel en ik kon daar niet naar kijken. Al die dood en verdoemenis is me zeer bijgebleven. De kippen die met de hakbijl de kop werden afgehakt en de konijnen gevild hangend aan de “kloplat.” Levende wezentjes die ik verzorgde en lief had en liefde gaven. Liefde van mensen was toen heel erg karig in mijn leven en dan hou je nog meer van de beestjes. Alleen die haan daar had ik het niet op, nadat hij mijn zus Tonnie een litteken op haar gezicht bezorgde.... Ze zal hem wel geplaagd hebben. In die tijd is al een zaadje gezaaid denk ik van het vegetariër worden. Morgen mag ik mijn ouderlijk huis bezichtigen want de mevrouw die het kocht is een collega van een vriendin en zo is het gekomen... Ik zal mijn eerste boek meenemen als cadeautje waarin het huis wordt beschreven. De buurvrouw van ongeveer mijn leeftijd komt ook binnen lopen. Ze kocht het huis indertijd van haar moeder dus woont er al 60 jaar of zo. Ik ben benieuwd of ik nog de sfeer voel van weleer. Als dat zo zou zijn is dat zeker in de kelder..... waar de konijntjes zaten en de gezinswas werd gedaan die ik als achtjarig kind al deed. Waar de weck stond, het zuurkool vat, de aardappels en de eierkolen lagen en het kachelhout. De fietsen van die hele zwerm van Deursen kinderen niet te vergeten.......Het huis is helemaal onder keldert en dat kwam goed uit met die tien mensen in het toch wel kleine huis......
 
Annemiek