zondag 1 januari 2017

Mijmering 1 Gevulde pompoen die hoorn van overvloed werd...

   
Beste mensen,

Hou de goede dagen gevangen in je herinneringen.
Samen met leermomenten en verworven inzichten zijn ze je fundament,
om 365 keer dagelijks de zon op te halen...
Voor elkaar...

Annemiek
 
 
1 Consumindermijmering 2017
 
Een jaar vol nieuwe maagdelijk lege kalenderblaadjes van uren dagen en maanden waarin je een nieuwe koers kan gaan varen. Wat geweest is....is geweest...en was misschien pas de fundering die je legde? Dan kan je nu gaan bouwen met mooie heldere steentjes in groen goed voor de aarde, in zonnig geel hergebruik, in transparant eerlijk aarde aandeel. Afval beter scheiden of een moestuintje aanleggen, tenminste een kruidentuintje en geen spullen kopen die je niet nodig hebt of er al zijn.... Het ligt allemaal in jouw hand. De rijkdom van eenvoudig leven uitdragend mag ik wellicht weer je gids zijn in 2017 via de mijmeringen vol  tipjes en wetenswaardigheden...zelfspot miskleuners en humor.
 
Tip.
Terug op aarde komen na de feestdagen start bij mij al tussen Kerst en einde jaar door terug te keren in mijn geliefde sobere levensstijl. Alle koekjes die ik kreeg in Kerstpakketten de chocolade en de peperkoeken waar ik niet vanaf kan blijven gaan de doos in, die de laatste dag van 2016 nog naar het consuminderhuis verhuisde. Wat blijft zijn de geweldige lege flessen van puur peren/appelsap uit het gekregen GIJS PAKKET. Hoe natuurlijk dat sap ook, ik zal het nooit kopen en drink liever water met of zonder kruiden uit mijn tuin. Peren en appelsap “drink” ik liever al etende uit het fruit inclusief het klokhuis zeker als het fruit in stukjes gesneden door de sla wordt gehusseld. Het klokhuis is 30% van de appel en gezond, als je van onder naar boven aan een appel begint merk je niet eens dat er een klokhuis is. Alleen de pitjes spuw je uit....terug naar de aarde. Misschien groeit er zelfs een boompje uit.
 
Terugkomende op de lege flessen die ik bewaar om kruidenwater in te maken alvast het voorjaar recept: Kruiden in de fles zoals munt en zelfs jong braamblad en tijm wat maar lekker voor je is...  Net van de kook af water in de fles gieten en af laten koelen. De gekregen flessen brengen de lente al in zicht maar gaan nog even in de flessenmand......Voor nu kan kruidenthee gezet worden, van gedroogd salieblad en gedroogde vlierbloesem in het gezellige bonte theepotje en sudderen maar op het theelichtje om je warm van binnen te maken...met wat honing om te zoeten.
 
Tip 2
Een grote rijkdom is alle hooi in de GIJS pakketten. Je kan er kippen van knutselen rond een ijzerdraad wikkelen wat ik wel eens zal demonstreren in de mijmering. Maar vooral als vulling in Floortjes tuinmandjes die her en der staan in geveltuin onder het afdak en onder de sering hortensia struik waar Floor graag ligt te soezen tijdens warmere seizoenen. De doos van het pakket ben ik ook heel blij mee om hooi in te bewaren en staat al in de schuur.
 
Tip 3
Om weer op aarde te komen loop ik mijn huis na en ruim alweer.... Rommeltjes die de la in slopen wegruimend en een mooi matras dat ik bewaarde kan weg. Afstand van spullen nemen doe je in fases en het matras werd door Theo en mijn zoon Samir afgevoerd naar het consuminderhuis. De logeerkamer is daarmee direct weer opgeruimd. Ruimen wordt doorgetrokken en de kaarten met mooie teksten bewaard om later nog eens te herlezen. De voor doel hergebruik kaarten die verknipt kunnen worden voor Kerst 2017 worden in het kaarten bakje gezet. Een mega  gordijnhaak dient als paperclip......Wist je nog niet? nu wel.....Een mooi stuk bobbeltjesplastic van verpakking wordt ook bewaard en goed om een boek in op te sturen. De kunst kerstgroen guirlande met lampjes die ik op de vensterbank gooide enige dagen voor Kerst kan weer naar het consuminderhuis. Het voorkwam vele vragen uit de buurt waarom ik geen Kerstlampjes of boom in huis had......Af en toe heb ik het kreng laten branden....
 
Tip 4
De uitgelopen knoflooktenen in de knoflook pot werden in een pot vol aarde in de geveltuin gepoot en als ze bevriezen pech gehad. Enkele tenen zullen uitlopen en misschien wel allemaal. Een niet gevraagde kalender lag opeens op de deurmat en wordt moestuinkalender. Hij krijgt een plekje op mijn pc werkblad altijd bij de hand....... Alle zaai en poot acties van de moestuin worden beschreven om terug te kunnen kijken volgend jaar...Elke dag werk ik aan ruimen en terug naar eenvoudig leven met alleen de hoognodige spullen om gezelligheid in huis te creëren en een weelde aan ruimte..... Wat je niet hebt hoef je niet te onderhouden. Door mijn inboedel te halveren kan mijn maandelijks gereserveerde bedrag voor ingekochte huishoudelijke hulp voor de helft naar hulp in de tuin....en voor klussen.
 
Tip 5
De agenda voor 2017 was een cadeautje van een collega en wordt al regelmatig opengeslagen. De agenda kreeg een meerwaarde beurt door een vakje te maken van een stevige Kerstkaart envelop......met Duck tape de envelop ( zie foto) vastzetten en ontstaat een vakje voor tijdelijke opslag losse blaadjes die ik voorheen verloor met rampen als gevolg. Een postelastiek komt om de agenda en kieper ik hem zo in mijn  werk/tas. De agenda kostte een euro, die van vorig jaar 11 euro. In de dure agenda zat een elastiek ingebouwd en een vakje achterin van papier en betaalde ik eenmalig tien euro leergeld. Een mens is nooit te oud om te leren.
 
Nee ik hoef geen smartphone met ingebouwde agenda en weet ik veel met piepjes om me te herinneren aan afspraken. Je hersens moeten zelf denken en dat lukt als je NIET alles door apparatuur laat overnemen zoals snijden koken koffie zetten hoofdrekenen en blijft de zelfredzaamheid. Dan hoef je niet naar hersengymnastiek voor ouderen en kan de stroom uitvallen en heb je geen dure apparaten nodig inclusief onbetaalbare telefoon waardoor je weer afhankelijk van geld bent...... Wat is er mis met een potloodje en een agenda van een euro...Terug naar de rijkdom van eenvoudig leven weet je wel. De toetsentelefoons die anderen wegdoen worden door mij wel hergebruikt.
 
Tip 6
Verder experimenteer ik nog steeds en volgt hierbij mijn experiment waarin gevulde pompoen een hoorn van overvloed werd........
Er was zoveel groenten van eigen oogst in de bewaarkuil, de tuin, in huis en schuur, dat het eten weer zo goed als gratis was. Een paprika met een stuk eruit was blijven liggen bij de broodlijn en een wat slappe courget. Allemaal samen pracht ingrediënten voor een ovenschotel waar niet veel werk aan is. Maar hoe gaar je die grote pompoen? Met of zonder inhoud van de groente? Hierbij het recept...
 
Ingrediënten ovenschotel voor gevulde pompoen.
Topinamboer oftewel aardpeer
pastinaken
1 Japanse pompoen 'Uchiki Kuri'
1 dikke ui
enkele aardappels
enkele wortels
1 dikke paprika
Bij gebrek aan aardpeer en pastinaak wat meer aardappels of bietjes en meer wortels.
peper/zout olijfolie.
 
Werkwijze in volgorde...
De groente wassen eventueel schillen en in grove stukken snijden. De meest harde soorten in kleinere stukken dan de rest. De groente in een ovenschaal mengen met twee eetlepels olijfolie en in de oven zetten op 200/225 graden. Oven voorverwarmen hoeft niet........
 
Het kapje ( dekseltje)  werd van de pompoen gesneden en met de hand de zaden verwijderd die later werden afgespoeld en gedroogd om te zaaien in april. Met een eetlepel kan je gemakkelijk de laatste losse sliertjes weg krabben uit de pompoen. De pompoen uitspoelen en van binnen met peper/zout bestrooien evenals het dekseltje. Omdat de pompoen rond aan de onderkant was kreeg hij een staandertje van een bakvormpje. Het gaat erom dat de pompoen( en de deksel) zonder inhoud gaart en dan pas vullen met de groenten. Als de groente rauw in de rauwe pompoen word gedaan garen pompoen en groenten niet.. Zoals je ziet werd de deksel op de kop naast de pompoen bij de ovenschotel gezet die niet voor niets al eerder in de oven ging.
 
Ik weet nu dat de oven gaar tijd van pompoen 40 minuut duurt. Toch maar even prikken met een vork in de rand en het deksel om zeker te weten of de rand beetgaar is. De grootte bepaald de gaar/tijd. De pompoen en deksel uit de oven halen en even wegzetten met een theedoek erover om warm te blijven. De groenten controleren, husselen en eventueel wat olijfolie toevoegen en/of de schaal met aluminiumfolie afdekken als het bruinen sneller lijkt te gaan dan het garen. Tot slot kan de pompoen gevuld worden met de gare gegrilde groenten en nog voor vijf minuut in de oven gezet om weer door te warmen...
Zo had het moeten gaan.
 
Mijn leventje...
Ik was wat eigenwijs en dacht dat het wel kon de pompoen het hele uur mee garen met de ovenschotel. Dus niet... en aan vullen kwam ik niet eens toe... omdat de pompoen overgaar uit elkaar viel toen ik hem oppakte. Dan past dit flexibel mens de naam van het recept aan door de pompoen in een hoek van de ovenschaal te leggen vanwaar de groenten “uitstromen.” Een hoorn van overvloed........en die wens ik je toe voor 2017.
 
Middenin het leven blijven staan door werk of vrijwilligerswerk. Dat brengt hersengymnastiek, groei en inzicht waarna zaken aangepakt kunnen worden waar je moeite mee hebt en verwerkingen plaatsvinden. Ik wens je gedachten delen en vreugde van herkenning vinden bij elkaar. Ik wens je Liefde van vriendschap geven en krijgen. Veranderen wat te veranderen is en accepteren wat altijd zo blijven zal. Ik wens je een halfvol glas en je zegeningen kunnen blijven zien en vooral wens ik je een goede gezondheid....
 
Annemiek