Het beste moment om uit te rusten is
als je daar geen tijd voor hebt.
Dat noemen ze lief zijn voor jezelf...
Annemiek
10 Consumindermijmering
2017.
Tip.
Al eens van droog/vriezen gehoord? Als de stoep
droog is droogt de was..........en de stoep was droog. In een dag heb ik twee
machines was gedroogd tussen 9 en 17.00 uur. De was iets klam naar binnen en het
nadrogen was binnen een uurtje gebeurd op stoelen en bankjes.......
Tip 2
Ik ben gaan container diven in de olie container
van de PLUS. Kannen vol hergebruik frituurolie oftewel vloeibaar vet heb ik
opgedoken. De wilgenwand tegen de afrastering werd ermee ingesopt. De schermen
staan al langer dan tien jaar en nog geen houtje gebroken. Het is leuk werk en
de schermen zijn heel wat mooier dan plastic zeil. De windschermen laten iets
wind door en filteren de zon. Bovendien is het natuur.......
Aan de stroom frituurolie komt geen einde dus sop
de bielzen maar ruim in en de niet geverfde planken van het hekje. De tenen
manden en de oppottafel die jaren langer meegaan als ze waterafstotend zijn
gemaakt met de olie.....
Tip 3
Zelf peperkoek maken met walnoten en dadel vulling
is een fluitje van een cent. Je hebt niet eens een mixer nodig en ook geen
weegschaaltje. Het beslag maak je met een houten lepel en het recept is als
volgt:
1 beker bruine basterdsuiker
3/4 beker water
1 beker stukjes walnoten
anderhalve beker bloem
1 zakje bakpoeder
ik had 150 gram en heb een handje rozijnen erbij
gedaan
2 theelepels pimentpoeder
50 gram boter
1 ei.
Meng de basterdsuiker, in stukjes geknipte dadels,
de rozijnen, de boter en het water in een pannetje en breng langzaam aan de
kook. Laat afkoelen... Meng de stukjes walnoot met een geklutst ei in een
kommetje. In een grote kom de bloem bakpoeder en pimentpoeder mengen met de
walnoten en de inmiddels afgekoelde inhoud van het pannetje. Roer met de houten
lepel en bekijk of het beslag de dikte van cakebeslag heeft. Er kan eventueel
een beetje bloem bij. Het beslag in een ingevette langwerpige cakevorm scheppen
die ik niet had. Een vuurvaste schaal doet het ook. In een voorverwarmde oven op
180 graden in ongeveer 50 minuut garen. De peperkoek uit de vorm nemen en af
laten koelen. De peperkoek in plakken snijden en besmeren met
boter...
Mijn leventje...
Ik heb afgelopen weekend de tuinrubriek geschreven
voor GENOEGmagazine. Schrijven over de lente midden winter is niet eenvoudig.
Eerst de foto’s maar eens uitzoeken en kom ik
langzaam in lente sfeer. In de wollenwinterwoonmantel aan de PC krijg ik bijna
last van een hittegolf als ik maar niet naar buiten kijk waar de winterse sneeuw
niet wijken wil door de vorst. De handdoeken aan de lijn waaien stijf heen en
weer en je zou een handdoek zo rechtop kunnen zetten. Gaandeweg wapperen ze
soepeler als het vocht eruit is gevroren. Vriesdrogen noemen ze dat en de
fabrikant doet dit met groente voor de vriezer om de groente los te houden denk
ik. Geen was
zo fris dan droog gevroren en brengt me een stukje terug in de
tijd. Vlekken die niet uit de luiers gingen werden op de bleek gelegd in de
sneeuw met een klont sneeuw op de vlek. Ik zie het zo voor me........ Winters
weer.... ik ben er blij mee want de natuur maakt korte metten met jong grut van
slakken en andere diertjes die wel erg talrijk werden. Overbuurvrouw op de hoek
wist dat ik van diertjes hou en ze trof na een regenachtige nacht Floortje aan
op de stoep die met een kikker speelde tussen honderden slakken met huisjes op
de rug. Tja.......op een gegeven moment heb ik het vangen van slakken en aan de
bosrand brengen gestaakt. Ze mochten alles opeten wat ze ook hebben gedaan op
wortelloof na aardappelplanten, prei, uien en pastinaak. Die blieven ze
niet........en ik wel.
Annemiek