Hang je leven aan een ster
dan kan zelfs de nacht je niet
deren...
Annemiek.
144 Consumindermijmering
2016.
Tip.
Sterren van knolselderijknol als
vegetarisch kerstmenu is een plaatje. Je maakt ze als volgt: De
knolselderij in 2 cm dikke schijven snijden en de schil eraf snijden. In een pan
met water aan kookpunt brengen en 8 minuut aan de kook houden op laag gas. De
schijven voorzichtig uit de pan nemen en af laten koelen. Met een koekjessteker
sterren uitsteken. De resten van de schijf apart leggen en in ongeveer gelijke
stukjes snijden en roerbakken met wat olie in de wok met peper/zout. De stukjes
in een vuurvast schaaltje overhevelen en met geraspte kaas bestrooien. Even
apart zetten......
Pastinaak/aardappelpuree in
rozetten. ( alleen aardappelpuree kan natuurlijk ook) Gelijke delen
aardappel en pastinaak schillen en in stukjes gesneden met een bodempje water in
een pan aan de kook brengen met wat zout. Gaar koken, afgieten en puree van
maken met de mixer. Nootmuskaat en klontje boter toevoegen en iets melk tot een
luchtige niet te dunne puree pureren. De puree in een spuitzak lepelen en
rozetten spuiten op een bakplaat met duurzame folie of bakpapier. In de oven
krijgen de rozetten een knapperige buitenkant en de binnenkant blijft zacht.. De
puree kan ook in een vuurvaste schaal en bestrooien met paneermeel en klontjes
boter....... even apart zetten.
Spruitjes met champignons en
sinaasappelschil. De spruitjes schoonmaken en in een pannetje water aan
de kook brengen met iets zout. Vanaf kookpunt 8 minuut koken en afgieten. Van
een sinasappel die flink schoongeboend is de schil raspen en apart houden. De
champignons afborstelen en kort afspoelen. De
champignons roerbakken in iets
olie peper/zout en kerriepoeder tot lichtbruin. Spruitjes champignons en de
geraspte sinaasappelschil mengen en in een ingevette vuurvaste schaal
overhevelen. Bestrooien met wat nootmuskaat en klontjes
boter.
De groenten en de puree plus rozetten en schaaltje
stukjes knolselderij in een voorverwarmde oven op 200-225 graden bruinen op
grilstand......De sterren ondertussen bakken in de wok in iets olie en
peper/zout. De sterren voorzichtig keren zodat ze aan beide zijden bruinen. Op
een bord geschoven direct met geraspte kaas bestrooien en even in de oven zetten
met de rest......om warm te blijven.
Zelfgemaakte appelmoes hoort daarbij of
stoofpeertjes maar die komen morgen in de mijmeringen........
Mijn leventje.....
Ik ben aan het proef koken zodat de mijmeringfans
nog wat vegetarische Kerstmenu ideetjes opdoen en starten we
met bovengenoemde klassieker. Die koekjessteker in ster vorm doet het...... Ik
ben vandaag boodschappen gaan doen en was voor 35 euro klaar vanaf nu tot en met
de kerstdagen. Nu blijf ik weg uit de supers en shop alleen nog in de tuin en de
voorraadkast. Je kon nu al over de koppen lopen en men zou je doodrijden om een
auto te kunnen parkeren. Zorgelijke gezichten en haast haast haast........Ik
weet niet wat al die mensen allemaal aanslepen en hoef het niet te weten.......
Als er maar eenvoudig voedsel op tafel staat van de minder bedeelden en daar
zijn we volop mee aan de slag. Vandaag kreeg ik wederom een crisis binnen van
een meneer die met alleen de kleding die hij aanhad buiten is gezet. Hij kreeg
een plekje bij het sociaal pension Rimo Heugderlicht en wordt door ons
donderdagochtend in de kleren gezet....... In december zijn de crisis
aanmeldingen hoger dan de rest van het jaar en ik weet nog steeds niet
waarom.....
Een slechtere maand geeft het niet om je zoon
partner kind of vrouw de straat op te gooien........... In de zomer buiten
slapen is niet zo erg maar in de kou en regen.... Mijn contact persoon van Rimo zegt
dat ze rond de feestdagen nooit iemand wegsturen en daar ben ik blij
om.......
Annemiek.