dinsdag 13 december 2016

Mijmering 144 Sterren van knolselderij, puree rozetten en spruitjes champignons......

Beste mensen,

Hang je leven aan een ster
dan kan zelfs de nacht je niet deren...

Annemiek.
 
144 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Sterren van knolselderijknol als vegetarisch kerstmenu is een plaatje. Je maakt ze als volgt: De knolselderij in 2 cm dikke schijven snijden en de schil eraf snijden. In een pan met water aan kookpunt brengen en 8 minuut aan de kook houden op laag gas. De schijven  voorzichtig uit de pan nemen en af laten koelen. Met een koekjessteker sterren uitsteken. De resten van de schijf apart leggen en in ongeveer gelijke stukjes snijden en roerbakken met wat olie in de wok met peper/zout. De stukjes in een vuurvast schaaltje overhevelen en met geraspte kaas bestrooien. Even apart zetten......
 
Pastinaak/aardappelpuree in rozetten. ( alleen aardappelpuree kan natuurlijk ook) Gelijke delen aardappel en pastinaak schillen en in stukjes gesneden met een bodempje water in een pan aan de kook brengen met wat zout. Gaar koken, afgieten en puree van maken met de mixer. Nootmuskaat en klontje boter toevoegen en iets melk tot een luchtige niet te dunne puree pureren. De puree in een spuitzak lepelen en rozetten spuiten op een bakplaat met duurzame folie of bakpapier. In de oven krijgen de rozetten een knapperige buitenkant en de binnenkant blijft zacht.. De puree kan ook in een vuurvaste schaal en bestrooien met paneermeel en klontjes boter....... even apart zetten.

 
Spruitjes met champignons en sinaasappelschil. De spruitjes schoonmaken en in een pannetje water aan de kook brengen met iets zout. Vanaf kookpunt 8 minuut koken en afgieten. Van een sinasappel die flink schoongeboend is de schil raspen en apart houden. De champignons afborstelen en  kort afspoelen. De
champignons roerbakken in iets olie peper/zout en kerriepoeder tot lichtbruin. Spruitjes champignons en de geraspte sinaasappelschil mengen en in een ingevette vuurvaste schaal overhevelen. Bestrooien met wat nootmuskaat en klontjes boter.
 
De groenten en de puree plus rozetten en schaaltje stukjes knolselderij in een voorverwarmde oven op 200-225 graden bruinen op grilstand......De sterren ondertussen bakken in de wok in iets olie en peper/zout. De sterren voorzichtig keren zodat ze aan beide zijden bruinen. Op een bord geschoven direct met geraspte kaas bestrooien en even in de oven zetten met de rest......om warm te blijven.
 
Zelfgemaakte appelmoes hoort daarbij of stoofpeertjes maar die komen morgen in de mijmeringen........
 
Mijn leventje.....
Ik ben aan het proef koken zodat de mijmeringfans nog wat vegetarische Kerstmenu ideetjes opdoen en starten we met bovengenoemde klassieker. Die koekjessteker in ster vorm doet het...... Ik ben vandaag boodschappen gaan doen en was voor 35 euro klaar vanaf nu tot en met de kerstdagen. Nu blijf ik weg uit de supers en shop alleen nog in de tuin en de voorraadkast. Je kon nu al over de koppen lopen en men zou je doodrijden om een auto te kunnen parkeren. Zorgelijke gezichten en haast haast haast........Ik weet niet wat al die mensen allemaal aanslepen en hoef het niet te weten....... Als er maar eenvoudig voedsel op tafel staat van de minder bedeelden en daar zijn we volop mee aan de slag. Vandaag kreeg ik wederom een crisis binnen van een meneer die met alleen de kleding die hij aanhad buiten is gezet. Hij kreeg een plekje bij het sociaal pension Rimo Heugderlicht en wordt door ons donderdagochtend in de kleren gezet....... In december zijn de crisis aanmeldingen hoger dan de rest van het jaar en ik weet nog steeds niet waarom.....
Een slechtere maand geeft het niet om je zoon partner kind of vrouw de straat op te gooien........... In de zomer buiten slapen is niet zo erg maar in de kou en regen.... Mijn contact persoon van Rimo zegt dat ze rond de feestdagen nooit iemand wegsturen en daar ben ik blij om.......
 
Annemiek.