zondag 18 september 2016

Mijmering 109 Aardappeloogst, pompoen graveren en bruikbare wetenswaardigheden voor in huis.

Beste mensen,

Geniet van het leven en leef NU...
Elk moment bewust genot weeft zonnig lichte herinneringen
door je levens tapijtje...

Annemiek.

109 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Ruim op in de tuin wat in de winteropbergplaats moet. Het korte klimrek voor de bonen werd uit de aarde getrokken en van alle verdroogde ranken ontdaan. Dit rek gebruik ik steeds voor bonen die niet hoger dan twee meter klimmen en het krijgt een plek onder het natuurlijk afdakje waar het wacht op volgend moestuinseizoen. Dergelijke klimrekken zijn geweldig voor oudere en/of gehandicapte mensen die willen blijven moestuinieren. Vraag ernaar bij de hekwerkbedrijven. Als in opdracht nieuw hekwerk geplaatst moet worden nemen de bedrijven het oude hekwerk mee om als oud ijzer nog iets voor terug te krijgen. Voor die oud ijzer prijs kan je ze meestal opkopen weet ik...als je vriendelijk vraagt en uitlegt waar ze voor dienen. Ze zijn zo in de tuin geprikt en weer gemakkelijk verwijderd omdat je natuurlijk door toepassen wisselteelt de bonen elk jaar op een andere plek wil zetten. Een flinke stok erlangs is meestal al voldoende voor de stabiliteit..........
 
Tip 2
De sering hortensia probeer ik tevergeefs elk jaar te drogen maar het wordt nooit echt mooi. Deze keer werden de bloemtrosjes heel kort afgeknipt en op een taartschaal op voet gelegd. Nog niet eens zo  lelijk. Met de hortensia is drogen geen probleem als je maar wacht tot de blaadjes perkamentachtig aanvoelen...
 
Tip 3
Geplukte droogbonen gooi ik steeds onder het afdak op het tafeltje en als ik wat rusten wil gaan mijn handen verder met bonen doppen, een rustgevend karweitje en je wordt heel blij van al die cadeautjes uitpakken...
 
Tip 4
De herfst in zicht en tijd om elke dag het weerbericht te volgen. Als de nachten te koud worden krijgen de potten met paprika en peperplanten bescherming van een fleecedekentje en worden tegen de zijgevel van mijn huis gezet waar overdag de stenen zonnewarmte terug stralen en de schutting en wilgenschermen de warmte gevangen houdt.......Er zijn nog vele kleine pepertjes aan de plant die warmte nog wel even kunnen gebruiken om hopelijk nog groot te worden.
 
Tip 5
Pompoen en courget graveren kan nog net in september, met een hout guts lijntjes trekken en met een doekje de “wonden” drogen. De pompoenen moeten wel aan de stengels blijven. Ze kunnen nog zeker vier weken nieuw weefsel maken en komt het goed. Bij dagenlange regenbuien wat plukken hooi onder de grote exemplaren leggen maar pas op..... breek ze niet van de stengel... Je kan namen en bloemen op de pompoenen graveren of harten en WELKOM of WELCOME. Mooi om even op je stoepje te leggen en later in je woonkamer of hal tijdens de winter, om cadeau te geven of zelf van te genieten..... Pompoen kan bewaard worden tot maart en wordt uiteindelijk opgegeten, maar de mooiste het laatste. Wanneer een pompoen rijp is? Als de dikke stengel aan de pompoen kurkachtig is geworden.
 
De laatste aardappels werden geraapt op de heuvel bij onze sponsor waar de pompoenen nog even blijven afrijpen op het veld. De aardappeloogst is minder groot dit jaar en de aardappels zijn kleiner. Dat komt door de natte maanden in het voorjaar en omdat de planten van onze sponsor niet steeds bespoten worden zoals vele van hun maatjes die elders groeien. Het zijn goudklompjes die piepers op de heuvel en we waarderen ze ENORM.
 
Tip 6
Misschien heb je ook geraniums gestekt na mijn tip. Eenmaal per week gieten weet je nog, een eierdopje water per plantje... het liefst in het onder bakje. Ik hoefde niet te gieten want de regen bracht voldoende vocht en heb ik de onder bakjes nog leeg moeten gieten. De onderste blaadjes aan de stekjes zijn meestal na twee weken anno stekdatum verdroogd en je kan ze zo afnemen. Als je goed kijkt zie je dat er jonge blaadjes opkomen aan de stek en laat ze nog maar even staan tot de nachten kouder dan ongeveer 8 graden worden. Als ze op een tafel staan in de luwte duurt dat nog wel even.... Kom zo weinig mogelijk aan de stekjes want de haarfijne worteltjes die zich vormen tot wortelkluitje zijn teer en zo verbroken van de stek....
 
Tip 7
De rozet vetplant werd binnen gehaald en de cactus, het geeft geen meerwaarde om die nog buiten te laten. Rozet en cactus zijn jonge planten van stekken ontstaan afgelopen zomer. Ze werden met een gewoon kartel broodmes van de moederplant gesneden en in aarde gedrukt. De cactus in een pot potgrond gemengd met volière zand en de rozet eerst in de volle grond en later in een pot overgeplant toen een wortelkluit was ontstaan. Dit stekken kan het beste in de maand mei en zet maar in een boekje met de titel: Moestuinplanner 2017.
 
Tip 8
Zilveren bestek wordt weer glanzend mooi als je ze in kokend aardappelwater legt. Wil je zilver zo goed als nieuw hebben? In een pannetje een bol samen geknepen aluminiumfolie en een flinke schep soda. Leg het zilver in de pan en giet er kokend water bij. Als het water niet meer bruist is het zilver schoon. Direct uit de pan nemen. afwassen en drogen/opwrijven. Bewaar zilveren bestek in plastic zakjes dan blijft het langer mooi en glanzend. Door poetsen verslijt het bestek en zilver poetsen is niet zo’n leuk werkje....
 
Bruine aanslag in koffiekannen thermoskannen en theepotten kan je verwijderen met een reinigingstablet voor het gebit.
Zijkanten roosters en bodemplaten van de oven insmeren met groene zeep en een schaaltje ammoniak een nacht in de oven zetten. De volgende ochtend is ingebakken vuil gemakkelijk te verwijderen.
 
Leg voor het barbecue een velletje aluminiumfolie in de bak onder de kooltjes. As en vet zijn dan heel snel opgeruimd. Leg de rooster in het natte gras en het ingebrand vuil weekt al los. Leg de rooster eventueel als jij slaapt op een stuk plastic op het stoepje met een natte dweil erop.
 
Flessen en karaffen met een nauwe hals kan je reinigen met grof gestampte eierschalen. Beetje water erbij en flink schudden.....Met grof zand lukt het ook.
 
Reinig je kunstgebit met SUNSODA en vul een handzeepflaconnetje ermee. Op de wastafel in de badkamer altijd bij de hand. Het bespaart je de dure prothese reiniger en de PH waarde is hetzelfde....afgespoeld proef je niets van de soda.
 
Een föhn is niet alleen handig om je haren te drogen maar zeker ook om stof weg te blazen van moeilijke plaatsen, bijvoorbeeld van zijden bloemen.
 
Door een stukje samen gevouwen gaas in een vaas kan je bloemen mooi rangschikken. De vaas voor de helft vullen met knikkers kan ook... zeker als de stengels van de bloemen tekort zijn of de vaas te hoog. Te hoge vazen zijn ook prima te “verkleinen” door een bloempot op de kop erin te zetten met daarop het stukje gevouwen gaas.
 
Versterk wasmiddel door een beker soda toe te voegen. Ook als je wast met SUNSODA ( zelfgemaakt wasmiddel)
Zelf wasmiddel maken (ook te gebruiken als allesreiniger) kost maar 36 cent voor 5 liter. Je bespaart het milieu veel plastic en jezelf veel geld en gesleep van de super naar huis.
Start met sunlightzeep raspen met een gewone keukenrasp. Smelt in een pan 80 gram in een liter water tot de snippers opgelost zijn. Voeg 80 gram soda toe en vier liter water.
Verwarm het water naar heet ( nee geen kookpunt) en giet over in een emmertje waar een deksel op past. In een oude pan bewaren kan natuurlijk ook.
Laat maar 24 uur staan en kneed even met je hand goed door. Het wasmiddel is nu lobbig en zacht. Ik heb het wasmiddel de naam SUNSODA gegeven...
Sunsoda is prima als allesreiniger te gebruiken het heeft een turbo kracht en is 8 PH waarde. Ik vul  lege afwasmiddel flacons ermee door de lege flacon in het emmertje onder de sunsoda te houden en steeds kort in de flacon te knijpen. Op elke sanitaire ruimte keuken badkamer staat een flacon. Als garagezeep gemengd met koffiedrap samen in een pot ook prima en..... als wasmiddel. Doseer een beker SUNSODA op een volle wasmachine.
 
Mijn leventje...
Het was een heerlijkheid een dag bij onze (anonieme) sponsors op de heuvel in Duitsland door te brengen. Terwijl de mannen van het consuminderhuis de aardappels raapten hield Petra toezicht en kon ik enkele uren bezig zijn met pompoenen graveren. Met je handen dichtbij en in de aarde maakt je hoofd leeg en brengt rust. Pompoen graveren doe je knielend maar omdat ik dat door mijn handicap niet ( meer) kan heb ik me languit laten vallen op een dik oud tuinstoelkussen. Daar lag ik dan tot de pompoen klaar was en vroeg Petra aan twee stoere mannen om deze gevallen vrouw op te rapen. Bij elke arm een man en hopla werd ik weer op de voeten gezet. Tot zes keer toe hebben de mannen dit kunstje gedaan en mij
daarmee de mogelijkheid gegeven te graveren. Mijn dank is uiteraard groot en het was heerlijk door de twee zo gedragen te worden moet ik zeggen. We waren meer dan welkom oftewel WELCOME op de heuvel waar het stil werd na verloop van tijd en ieder in trance leek te zijn. Dat doet de aarde die troost... je helpt verwerken en energie brengt..... Na de vele hapjes aan het einde van de dag, de koffie het biertje voor de mannen en de zelf verbouwde sigaar ( nou ja de tabak ervan) zijn we weer naar huis gegaan en
werden de aardappels gelijk nagebracht. Met heel veel dank aan de sponsors voor de dag met het gouden randje verheugen we ons alweer op de pompoen oogst waarna in de kookworkshops alle heerlijkheden van pompoen verwerken wordt geleerd aan onze doelgroep.......Ze krijgen daarvoor de pompoen in stukken gesneden mee naar huis.
 
Ik heb aan Floortje vertelt dat elke dag in de zon in de tuin intens genoten moet worden. Het wordt immers herfst maar ze gelooft het niet zo. Ze schuilt bij regen wel onder een blaadje...Ze ligt daar alsof het altijd zo blijft doorgaan en eigenlijk voelt dat voor mij ook zo al weet ik beter. Alle karwetjes blijven we zolang mogelijk buiten doen, tot in de winter... Groenten schoon maken op de oppottafel en nu vooral potten schoonmaken met het laatste afwas sop. Elke dag een paar potten die schoon de schuur ingaan tot voorjaar 2017. In elke herfst ligt een voorjaar verborgen en is dat in het leven ook niet zo......
 
Annemiek