woensdag 7 september 2016

Mijmering 105 Geraniums stekken en derde serie enerziezuinige tips...

Beste mensen,

Vriendschap geeft je hart vleugels
in de naderende herfst van je leven...

Annemiek.
 
105 Consumindermijmering 2016. 
 
Tip.
Ik kies niet meer voor bewerkelijk en de keukenlamp werd gewisseld. Nu hangt er een lamp met gesloten kap van porselein die met drie schroefjes met de hand losgemaakt kan worden en zo het sop in kan. Fluitje van een cent om schoon te maken en ook nog mooier dan het oudje. De “boekenkast” met boeken die ik bij de hand wil hebben krijgt nog een extra plank en met wat schuiven lukt het om nog een extra rijtje boeken kwijt te kunnen. Geen stofnest want er zit een deur voor. Hoe minder tijd ik in huis met schoonmaken verdoe hoe beter. Ik geef liever de beschikbare energie aan de tuin en genieten daarvan. Door elke week tijdens mijn ijkpunt te bekijken wat ik nu echt wil, ben ik daarachter gekomen.....
 
Tip 2
De Mooiste courget heb ik door laten groeien en heeft inmiddels een megaformaat. Er liggen twee klinkers onder het gevaarte zodat hij vrij van de aarde ligt en de wind eronder door kan om zijn velletje droog te houden en de regen geen schimmel brengt. Later zal hij geel worden en de zaden rijp om te drogen en weer uit te zaaien in april 2017. Vele zaden zullen weer doorgegeven worden aan de mensen van het consuminderhuis...
 
Tip 3
Van een vetplant op de vensterbank die bij mij logeert heb ik maanden geleden rozetten geplukt en in de aarde van een border gedrukt. Een rozet heeft inmiddels een behoorlijke wortelkluit zag ik en kreeg een plekje in een terracotta pot. Hergebruikt filterzakje op het afwatering/gat en wat potscherven onderin. Potgrond in de pot en de rozetplant. Nu staat hij aan de schaduwzijde van mijn huis op een tafel en blijft daar tot de nachten te koud worden en de plant naar binnen mag. De lidcactus heeft de hele zomer op die plek doorgebracht en dat bekomt goed. Ook zij mag naar binnen als de nachten te koud worden maar dat duurt nog wel een maand of zo.....

 
Verder kwamen tien stekgeraniums de lidcactus en de vetplant gezelschap houden. Augustus is de stekmaand voor geraniums maar oké.... het kan nog net en als je nog niet stekte...aan de slag. Mooie topjes van de bestaande geraniums knippen... onderste blad... knoppen en bloemen verwijderen. Potjes vullen met aarde en middenin met een stokje een gaatje maken in de aarde. De stek erin en de potjes in een onder/bakje plaatsen. De eerste keer de potjes van boven een eierdopje vol en onderin het bakje 2 cm water gieten zodat de aarde van boven en onder eenmaal goed vocht kan opnemen. De dag erna het onder/bakje leeggieten als er nog water instaat. Zet de stekken niet in de volle zon maar in (half)schaduw en eenmaal per week karig gieten in het onder bakje ( ongeveer 2cm water). Het is de bedoeling dat de plantjes niet rotten maar wortelen en dat gebeurt als je ze aan de droge kant houd. Bij regenweer de onder/bakjes leeg gieten. Evenals de andere plantjes gaan de stekjes naar binnen als de nachten te koud worden en dat is bij temperaturen lager dan 6 graden... Op de vensterbank in een vorstvrije kamer overwinteren de stekjes en krijgen eenmaal per week 2 cm water in de onder/bakjes. Steeds de bloemknoppen eruit knippen want de kracht moet in de plant blijven. In maart mogen de knoppen bloemen worden en in april 2017 zijn het mooie jonge planten in de knop..klaar om naar buiten te mogen. 
 
Tip.
De pepers werden geoogst en aangeregen. Ze kregen een plek aan het keukenrek. Ze zaden van de sier erwt die bruin zijn verkleurd werden ook nog verzameld. De jonge rucola bewonderd want daar houden ze van en de lange ranken van de klimcourget weer terug geleid op het gaas. Het hekje van Tineke heeft een gefestonneerd randje gekregen van een klimcourget die geen klimcourget blijkt te zijn.  Het is geel en het klimt ra ra......... De boerenkool in de voortuin is al oogst klaar veel te vroeg en een spruitkoolplant heeft al mini spruitjes.
 
Tip
Energiezuinige tips vervolg...
ü DE TV: Het loont om goed na te denken over de aankoop van een televisie. Led- televisies zijn het energie­zuinigst. LCD en plasma televisies zijn minder zuinig. Ook de grootte van het scherm beïnvloedt het stroomverbruik. Hoe kleiner het scherm des te minder stroom wordt verbruikt.
ü  TV en andere apparatuur op standby brengt sluipverbruik doordat apparatuur in de stand-by blijft aanstaan,dit  kost gemiddeld per huishouden al snel zo’n €70 per jaar. Door je apparatuur echt uit te zetten, bespaar je jaarlijks heel eenvoudig tientallen euro’s. Gebruik een standby-killer/bespaarstekker.
ü  PC: Voor het energieverbruik maakt het veel uit of je een desktop of een laptop hebt. Een laptop is zuiniger dan een desktop. Trek stekkers van randapparatuur uit de contactdoos, zoals luidsprekers en printer als je zonder kan. Plaats plastic broodzakclip rond de kabel van de desbetreffende stekker en schrijf  met permanentmarker het woord of eerste letter erop van het apparaat wat erachter zit.   
ü   Ben je klaar met internetten en/of werken achter de computer? Zet de computer dan helemaal uit, ook het beeldscherm. Leer dit vooral ook je kinderen! Zet je vaste telefoon en internet ( modem)  helemaal uit als je slaapt en zeker als je op vakantie bent.
Koelen, vriezen en koken
Vervang je oude koelkast en vriezer. Koel- en vriesapparatuur zijn grote energieverbruikers in het huishouden. Nieuwe koelkasten en vriezers zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger. Vervang daarom je  oude, onzuinige vriezer voor een nieu­we. Let daarbij op het energielabel! Zo kun je al snel €40 per jaar besparen. Heb je een tweede koelkast? Gebruik deze dan alleen op de momenten dat je  extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje in de zomer.
ü  In de winter kan je drank en eten ook koelen door het buiten te zetten in een koelbox. Wil je een nieuwe koelkast aanschaffen en heb je ook een vriezer nodig? Koop dan een koel/vries combinatie. Een gecombineerde koelkast met vriezer kost minder energie dan twee losse apparaten. Heb je een extra vriezer in huis omdat je ruimte tekort komt? Koop dan liever één grote energiezuinige vriezer. Dat kan  €90 euro op je energierekening besparen!
ü  Diepvries regelmatig ontdooien.  Veel ijsafzetting in de vriezer kost een hoop extra stroom. Goed regelmatig onderhoud van je spullen bespaart dus veel energie en verlengt de levensduur van je apparatuur.
ü  Zet een koelkast ver genoeg van de muur af zodat de warmte die vrij komt weg kan.
ü  Koelkast en fornuis zo ver mogelijk van elkaar vandaan zetten en kan dit niet door ruimtegebrek, plaats dan een isolerende aluminium laag tussen beide apparaten.
ü Vaak staat de temperatuur van de koelkast te laag afgesteld. De optimale tem­peratuur voor een koelkast is ongeveer 4 graden. Voor een vriezer geldt een temperatuur van -18 graden. Controleer vooral bij oudere koelkasten en vriezers of de deur nog goed sluit. Door het rubber regelmatig schoon te houden, blijft het soepel en sluit de deur goed.
ü  Geen warme gerechten in de koelkast zetten. Het kost veel elektriciteit om de warme etenswaren in de koelkast af te koelen en het is ook niet bevorderlijk voor de houdbaarheid van de producten die er al in staan. Andersom geldt dat je bevroren producten het beste in de koelkast kunt laten ontdooien. De kou van de ingevroren producten helpt de koeling van de koelkast waardoor je energie spaart, en dus geld. Ontdooien in de magnetron proberen te voorkomen.
ü  Koelkast niet langer en vaker open laten dan nodig is. Haal in één keer alles uit de koelkast wat je nodig hebt en sluit de koelkast weer. Kan je niet alles tegelijk meenemen, zet alles eerst bij elkaar dichtbij de koelkast voordat je het verder brengt.  Hetzelfde geldt voor het naar de koelkast brengen van etenswaren. Verzamel eerst alles naast de koelkast en zet dan in één keer de verzameling erin.
Koken op gas in plaats van op stroom Kook op gas. Op gas koken verbruikt nog altijd minder energie dan het koken op elektriciteit. Bovendien belast je het milieu minder. Heb je of wil je geen gas om op te koken? Kies dan voor een inductiekookplaat. Koken op elektriciteit is het minst energiezuinig.
ü  Deksels op de pannen tijdens het koken. Zorg ervoor dat je niet in te grote pannen kookt. Hoe groter de pan, hoe meer water er in moet en dus hoe meer energie je verbruikt. Zet je water voor thee of koffie op of kook je water voor pasta of aardappelen? Let er dan op dat je niet meer water verwarmt dan nodig is. Groente hebben geen hele pan water nodig om gaar te koken, net onder water is ruim voldoende. Kook eens wat vaker eenpansgerechten ( wok) of gebruik een stoomopzet op je aardappelpan, en stoom zo je groente gaar, zonder extra energie. Wanneer je eieren hebt gekookt ( als dat niet bij de aardappels kan) of iets opgewarmd laat dan het hete water op de hete kookplaat of fornuis staan en gebruik dit na het eten om de afwas te doen. Je bespaart hiermee zowel water als energie. Koken op gas en combineren met koken in de hooikist bespaart veel gas. In een thermos gieten en het blijft nog langer warm. Koken op gas in combinatie met de hooikist bespaart veel gas. Een hooikist kan ook een gewatteerde deken zijn waar je de kokende pan in verpakt. Door de warmte die in de deken blijft gaart het gerecht gratis verder. De warmte in een oven blijft vaak heel lang hangen. Heb je de oven gebruikt, zet dan het deurtje open. De warmte van de oven zal dan voor een groot deel de keuken  in gaan en deze verwarmen. Hierdoor kan je op de verwarmingskosten bezuinigen. De laatste tien minuten bakken met de oven op nul is ook een optie. De oven voor verwarmen hoeft niet altijd, zeker niet bij pizza en ovenstoofschotels maar zeker wel bij biscuitdeeg en brood.
ü Doe de afwas met de hand Met de hand afwassen is nog steeds het voordeligste voor je portemonnee én het milieu. Laat dan niet de kraan onnodig stromen, maar gebruik een afwasteiltje. Ouderwets afwassen levert je jaarlijks circa €45 extra op. En gebruik je de vaatwasser toch? Dan pas aanzetten als hij helemaal vol is! Wanneer je de vaatwasser ook op een lagere temperatuur zet, bespaart je nog eens extra. Dat kan zo’n €20 op je ener­gierekening schelen en de vaat wordt er net zo schoon van! Vaat was tabletten halveren bespaart je geld.
ü  Bespaar op je kopje koffie. De meeste mensen houden van een vers bakje koffie in de ochtend. Voor het energieverbruik maakt het niet zoveel uit of je koffie zet met filterapparaat, coffeepads of een espressomachine. Wat wel aantikt is als je  iedere ochtend teveel koffie zet en de helft weg moet gooien. Je kunt direct op je energierekening besparen door het apparaat na gebruik direct uit te zetten. Gebruik  een thermoskan als je koffie warm wilt houden, dan kan je jaarlijks €10 besparen. Voor je beurs is gewone ouderwetse filterkoffie trouwens  wel het voordeligst.  Ca 12 cent per kopje tegen ca. 40 cent per kopje bij cups.  Bij 4 kopjes per dag scheelt dat per jaar ruim 400 euro! Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen koffie te zetten en te koken. Zet een mooie pan of kom met deksel voor dit doel naast de kraan.
 


Mijn leventje...
Vroeg en laat op de dag is al een vleugje herfst in de lucht. Ik hou van de dauw die spinnenwebjes met pareltjes behangt en een kralenrandje rond koolbladeren legt. Ik wil erbij zijn en alles zien als de seizoenen wisselen. Het is de zomer van leven laten leven en de rupsen die mochten blijven in de andijvie die de vlinder als waardplant had uitgekozen, hebben het nodige gegeten en zijn verdwenen. Om te verpoppen neem ik aan dat doen ze ergens anders meen ik me te herinneren. In ieder geval is de andijvie weer aan de groei geslagen en zo zie je dat diertjes verdelgen niet altijd hoeft want er blijft voldoende voor de hobby moestuinier. De teler voor zijn dagelijks brood zal er anders over denken...
 
De oude keukenlamp is naar het consuminderhuis gegaan met een mand en een bananendoos spullen. Een ander is er wellicht nog blij mee nietwaar. Doorgeven na ruimen voelt beter dan naar het milieupark brengen. Door de warmte gebeurd het wel eens dat er toch wat maaien in de GFT container huizen en de vogels helpen je wel ruimen als je de deksel openzet. De maaien zijn zo verdwenen en worden voer voor de vogels voordat het vliegen zijn...
 
Het is een dagelijkse gang naar de gele kers tomaatjes die steeds weer rijpe tomaatjes brengen. De toppen van de planten heb ik niets eens getopt en ze groeien maar verder. Kijken wat het worden gaat. De zonnebloemplanten gekregen van Jo zijn inmiddels wel vier meter hoog en er komen weer bloemen aan. Ik zal ze aan de dakrand van het afdak moeten vastbinden als de herfststormen komen...en wat zou ik met die dikke kaarsrechte stengels niet allemaal kunnen doen als ik die droog. Drogen kan hangend onder het dak van het afdak... In stukken gezaagd zijn die stengels prachtig in herfst en kerststukken evenals de gedroogde stengels van de topinamboer die ook als rijshout kunnen dienen...Oh ja ik wil nog wat courget graveren zaterdag  en...en....
 
Annemiek