dinsdag 26 mei 2015

Mijmering 72 RVS reiniger en meubelolie voor twee cent en vlierbloesemsiroop maken.


Beste mensen,

Vertrouwen....gaat over in kracht.

Annemiek.
72 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Een bonte bloementuin betekend altijd gratis een boeket blijheid in een vaas of pot op tafel. Geen energie voor kas en koeling ( bij de tuinder en de bloemist) en de aarde vaart er wel bij........
 
Tip 2
Gebruikte soappads oftewel zeepstaalwol roest snel na gebruik. Bewaard voor hergebruik in een stukje aluminiumfolie is roest bijna nihil.
De gaspitten hadden weer eens wat vlekjes en de tijd werd ingezet om de vlekken gemakkelijk te kunnen verwijderen want ik hou niet van schuren. Na de afwas van gisterenavond heb ik de gaspitten in het sop gegooid en hebben ze de nacht door geweekt. Met zeer weinig moeite zijn de vlekjes verwijdert met de soappad.
 
Het gasfornuis met de naam Madame Boretti kreeg een sopbeurt en ontdekte ik een druipertje op de achterwand en wat niet te verwijderen vlekken op het RVS rond een pit. Tipje zonnebloemolie op een zachte doek en de vlekken zijn weg of veeeeeeeel minder. Kijk maar..... RVS reiniger hoef je niet te kopen. Meubelolie evenmin... Wat krassen op de eetkamertafel en de doek toch bij de hand..... Tipje zonnebloemolie op de krasjes en voilà........
 
Tip 2
Nu ruim ik elke dag een schap van de boekenkast leeg, in het kader van gedeeltelijke  ontruiming van mijn huis. De verzameling Suskes van mijn zoon blijft in de opslag in een krat. Wat dierbare boeken van mezelf blijven bewaard ook in een krat. Een hoge stapel boeken plus kast en linnengoed gaat naar het consuminderhuis.... De kratten met boeken die bewaard moeten blijven komen in de antieke kleerkast waarvoor ik een meneer vraag planken te maken. Bewaard in een gesloten kast betekend minder onderhoud.Tweede boekenkast volgt.......Elke dag een stukje van wat gewoon gedaan moet worden en dan blije dingen gaan doen. Dat is voor mij in de tuin gaan kijken hoe goed alles groeit.......Tijdmanagement!
 
Tip 3
De vlierbloesemschermen plus citroenschijven hebben zo’n 30 uur in water in de aardewerk pot gestaan. Alles in een grote pan aan de kook brengen Nee niet doorkoken.........Het prutje wordt gezeefd door het vergiet en daarna het vocht nogmaals gezeefd door een schone theedoek in een vergiet. Het vocht wordt gewogen en evenveel suiker toegevoegd. Samen weer in de pan en aan de kook brengen. Het resultaat is vlierbloesemsiroop. Kokend heet in schone potten met schroefdeksel en op de kop zetten... een dagdeel.
 
Ik gebruik vlierbloesemsiroop niet alleen als limonadesiroop maar vooral in alle gerechten waar zoet in moet. Sla vooral.......Af en toe maak ik Hugo, een trendy cocktail over gewaaid uit Zuid Tirol en Italië en langzaam aan verovert dit drankje Europa.  Mooi fruitig en fris voor warme zomerdagen. Licht alcoholisch.... Scheutje witte wijn scheutje vlierbloesemsiroop en spa rood al neem ik meestal water uit de kraan dat kost bijna niets. Een ijsblokje kan erbij maar hoeft niet. en een takje munt of citroenmelisse.......
 
Als je water kookt af laat koelen en ijsblokjes van maakt zijn de blokjes helder. In elk ijsklontje een blaadje munt invriezen en je steelt de show.......in de HUGO!
 
Mijn leventje....
Monique mijn hulp is weer geweest en wat een berg werk hebben we samen verzet. Teamwork! De plintjes en hoekjes zijn weer door Monique stofvrij gemaakt en gesopt. Ik heb alles op reikhoogte gedaan en als ik de keukenlade leeg ruim staat zij al met de stofzuigerslang klaar om de la van kruimels te ontdoen. Bestek la gesopt en het bestek... dat kan ikzelf wel en ben ik al onderweg om de ramen boven op de slaapkamer en de logeerkamer te wassen. Daar loop ik zo langs zonder trapje omdat ik groot ben. Fluitje van een cent maar oh dat lage werk en het hoge werk.... dat blijft voor Monique.

De tuin en de eerste snijbiet die geoogst kan worden komende zaterdag. Zomeravonden met een boek op het hofje in het gezelschap van HUGO. De kipjes die binnenkort eitjes zullen gaan leggen en de weelde van groei en bloei...Mijn eerste aardappel en tuinbonen oogst uit de voortuin. Zo uit de tuin in de pan.... hoe rijk voelt dat. De aardbeitjes in de border. Ze hebben al een rozig blosje van wat rood en rijp zal worden. De jonge aardbeiplantjes uitlopertjes met de kindjes aan de navelstreng en de vele potjes waar die kindjes in gaan aarden. De reuzenberenklauw die mega hoog wordt dit jaar en de tweejaars pastinaken die al in de knop zitten. De vele framboosjes want de struik zit boordevol evenals de kruisbes. De melde en het net opkomende komkommerkruid en het zaad in het eeuwig moes wat van groen naar bruin zal kleuren........Terwijl ik zo genietend rond wandel en mijn schatten bekijk besef ik wat een rijkdom het is door de natuur te kunnen relativeren.... wat minder was en is verwaait in de wind....
 
Annemiek
 
ps Een gedichtje van Alet Boukes.
 
 
MEI
k Zie boterbloem en fluitenkruid
de aarde ademt jubelend uit
een regenbui, het frisse groen,
zonovergoten gulle zoen.
 
Een reiger baant op hoge poot
door ‘t wuivend grasveld, langs de sloot;
en uit het tuintje van mijn buur
piept paars sering boven de schuur.
 
Een witte vlinder fladdert daar
van pruimenboom tot perelaar
een merelpaar vliegt af en aan
k zie in de sloot een witte zwaan.
 
Dit alles vormt een blij accoord
voor componist en dichterswoord
komt, alles is voor ‘t feest bereid…
t is Mei, de maand vol majesteit!