woensdag 6 mei 2015

Mijmering 63 Duurzaamheidstips .........

Beste mensen,

Handenarbeid is een eenvoudig natuurlijk en gratis efficiënt middel
om frustraties  te ruimen en mensen geestelijk gezond te houden.

Annemiek
52 Consumindermijmering 6 mei 2015.
 
Tip.
Een sering/hortensia van buur die over kwam groeien heb ik enkele jaren geleden langs een lijn gespannen richting dak van de schuur. Gewoon een spandraad vastgezet aan een haak hoog in de muur van de schuur. Een natuurlijk afdakje vol bloei en groei waaronder ik bonenstokken en rijshout bewaar in de luwte. De regen komt er zelden onder en voorziet het “afdakje” helemaal in een behoefte zonder dat er een paal of dakpannetje of een euro aan te pas kwam...
 
Tip 2
In de tuin werken met de handen in de aarde brengt viezigheid en niet met vieze schoenen naar binnen in de keuken willen op de schone mat..... een handwasplekje buiten voorziet in een behoefte. Een pantykousje met een stukje zeep erin hangend aan een haak. Een oud bakje met regenwater en helemaal goed op een beschut plekje in je tuin. Een handdoek hoeft niet eens...die zou steeds nat worden in de regen....
 
Tip 3
Filterzakjes koop ik niet meer en werden gemaakt van lapjes restkatoen. De koffiedrab wordt eruit geschud in de drab emmer en op de kop worden de filterzakjes op stokjes in de border gezet. Ze drogen en valt de rest drab eraf. De filterzakjes gebruik ik wel twee dagen keer op keer en gaan ze in de was...als het niet regent. Bezoek krijgt een schoon filterzakje.....ik neem het niet zo nauw en voel me gelukkig bij simpele eenvoud. 
 
Tip 4
Regenwater in overvloed en worden wederom klussen gedaan waar veel water aan te pas komt. Mijn E-bike met een borsteltje en een sopje ontdaan van wintervuil en goed nagespoeld. De fietstassen op de kop gezet. Je wil niet weten wat ik daarin vervoer. Er lag een rotte vergeten banaan in en een verloren sleuteltje in de smurrie van enz.... Wat aarde van de tuin toen ik zonder mand wat pastinaak was gaan oogsten in de tuin van het consu huis. De tas is weer in redelijke staat herstelt en uitgespoeld en te drogen gehangen en weer op de fiets gezet. De fiets is al zes jaar oud en wordt tweemaal per jaar met auto/was gepoetst want waslaagjes voorkomen dat het vuil verwoestend werk aanricht van pekel van wegen. Even een rotklus maar de fiets gaat langer mee.......
 
Tip 5
Regenwater in overvloed en de poort wordt afgesopt met SUNSODA. Heerlijk dat geklus met gratis hemelwater. De groene aanslag vliegt eraf want ook daarop zit auto/was voor de winter aangebracht. Met ruim regenwater nagespoeld wordt de poort weer opnieuw in de was gezet. Ook tweemaal per jaar voor en na de winter. De poort is nog als nieuw al is het al een oudje en geen omkijken meer naar........Duurzaamheid! Auto/was op kunststof raamkozijnen en op rolluiken en het meest succes wel op mijn geëmailleerde afzuigkap waar de vetaanslag geen vat meer op heeft. Eenmaal per week even afstoffen met een oude theedoek. Voorheen trok die vetaanslag in de lak......
 
Tip 6
Zet maar op de kop die olieflacon voor de scooter….zet maar op de kop de afwasmiddelflacon in een beker naast de shampoofles. De zwaartekracht laat het laatste druppie naar de stop/dop lopen zodat je het onderste uit de kan krijgt. We hebben immers betaald voor de gehele inhoud en er wordt al zoveel weggegooid…..je zou de flacons nog open kunnen snijden met het zaagmes en met de flessenlikker leegtrekken.
 
Tip 7
Bij het nijpend gebrek aan gietwater voor de potplanten kan tijdens het wassen in de wasmachine het water van de laatste spoelgang opgevangen worden. Wel geen wasverzachter gebruiken en ook geen azijn want dat is moordend voor de planten….Hang de slang maar in een curverbak of zo en blijf in de buurt…..
 
Tip 8
Je wil een stapje verder gaan? Vang het sop maar op en schrob het stoepje, poets de fiets de keukenvloer of de plee ermee…..of het vloertje van de badkamer.
 
Tip 9
In de moestuin staat steevast een vork mes en houten lepel. Met het mes wip ik kleine plantjes uit de grond met verspenen. Ik zet de plantjes in de moestuin aan huis best dicht op elkaar voor veel oogst. De schoffel kan er niet meer tussen maar wel een vork…….Met de achterkant van de houten lepel maak ik mooie ronde gaatjes voor de jonge plantjes die na het uitdunnen een stukje verder weer in de grond gezet worden. Het zou jammer zijn als ze weg werden gegooid……tuinieren met mes vork en lepel……..
 
Tip 10
De gieter wordt soms verlengt door middel van een pijpje om niet in de tuin te hoeven lopen als een ver plantje water nodig heeft…..(reststukje waterleidingpijp)
 
Tip 11
Steeds weer hoor ik van mensen dat de komkommerplant schimmelziekte krijgt. Schimmels komen meestal voor op planten die weinig weerstand hebben. De meeste komkommerplanten hebben van tijd tot tijd bijna een “hartaanval” van te slechte zorg, gaan kwakkelen en krijgen schimmels….wat is goede zorg?
Zet de plant in een pot met gaten onderin, daarop eventueel een prop panty (om uitstromen potgrond tegen te gaan) potscherven en potgrond. Zet de plant met de wortelkluit DIEP en zet er een plastic flesje bij met de open hals net tegen de wortelkluit aan (op de kop dus) De bodem van het flesje afknippen natuurlijk. Zet de pot in een ruime onder/pot waar ALTIJD water instaat. Geef de plant water door in de flacon te gieten en onderin de overpot. De stengel van de plant mag nooit nat worden dus NIET gieten op de aarde…..Het water komt via het flesje direct bij de wortelkluit en via de onder/pot aan de wortels onderin de wortelkluit, de stengel van de plant blijft droog. Mooie komkommertjes en een gezonde plant zal je loon zijn…..
 
 
Mijn leventje....
Nu zijn alle jaarlijkse klussen gedaan en niet op hoog tempo maar wel gedaan. De badkamertegels met SUNSODA samen met de hulp en ze blinken de tegels zodat ik me erin kan spiegelen. Ik de bovenkant en het bad en Monique de douche en waar ik niet bij kan. De wasmachine van de plaats waar vele vergeten washandjes achter lagen. Het zibro kacheltje kan naar boven want daar wil ik geen zomerlang tegenaan kijken in de woonkamer. Een bananendoos boeken ruimen daar ben ik nu mee aan de slag. Minder minder minder...... De smaak helemaal te pakken streef ik naar ruimte en gemakkelijk onderhoud van mijn huis....
 
Deeg kneden is een pracht therapie als je het over handenarbeid en frustraties ruimen hebt. Tijdens de kookworkshop gooi ik wel eens als voorbeeld het deeg met een klap op tafel en beuk erin. Ik heb eens om om frustraties te verwerken bij relatieproblemen een gazon van een buurvrouw afgestoken met de steekschop en er blommen gezet. Dat ruimde heerlijk op. Ik heb in het verleden 32 coniferen mee omgezaagd en fundering gegraven voor de muren in mijn hofje. Ik heb 12 containers aarde met de schop gegraven uit dat zelfde hofje en daar maanden over gedaan. Dat waren van die bakken die ze met een vrachtwagen kwamen ophalen. Ontelbare kruiwagens grond die via een loopplank in die bakken verdwenen. Tijdens een regenbui ben ik nog eens van die plank af gelazerd. Waren mijn enkelbanden gescheurd. Ik heb er nu nog last van want de gips heb ik met de snoeischaar voortijdig verwijdert en bergschoenen aangedaan strak getrokken met veters. Het werk wachtte....... Tja....ik ken geen maat he... maar als je bovenstaande aanhef leest dan bedoel ik dus handenarbeid met mate......bij zorgen en tegenslag. Er is nog nooit een mens dood gegaan aan werken.
 
De erwtjes bloeien zag ik zojuist en de flinke tomatenplanten gegeseld door de wind kon ik nog net redden met een reepje panty aan een stok gebonden. Net niet gebroken en denk ik terug aan mijn vakantie in Noord Holland. Op de fiets van Schermerhorn naar Alkmaar en zo fijn over die dijken. Je ging als vanzelf en het fietste zo licht totdat ik terug kwam en als tegen een muur van wind op moest turnen. Ik kwam langs volkstuinen aan het water waar schuttingen omheen stonden en de mensen teelden zelfs bonenplanten voor in huis want alles waaide plat. Grote planten moesten gestut en ik was verbijsterd van de windkracht die hele rijen molens op dreef hield. De huisjes onderaan de dijk daar was het goed toeven en bovenop die dijk scheelde een jas......Land van wind en water heb ik er leren kennen en het heeft zijn charme.........
 
Annemiek