zondag 17 mei 2015

Mijmering 67 De dikke boterham lunch, soep "inmaken" en bloemenmand voor 1,20 euro.


Beste mensen,

Moed ontstaat uit een aaneenschakeling van mislukkingen
zonder daarbij het enthousiasme te verliezen....
 
Annemiek.



 
67 Consumindermijmering 2015.
Tip
Afgelopen jaren heb ik ervaren dat bietjes bewaard in de inkuil in de tuin de hele winter goed blijven. Wat er na de winter van bietjes over bleef werd in maart in een oude zinken emmer bewaard tussen aarde. Onderin de emmer zit een gat zodat hemelwater weg kan. De kuil moest dicht en de aarde opnieuw ingezaaid. Afgelopen week... dus midden mei heb ik de laatste bietjes gegeten en nog steeds keihard en vers.........van oogst 2014. De chioggia rauw geraspt smaakte nog net zo als de eerste exemplaren in augustus 2014 en met Kerst. De aarde is een bovenste beste bewaarplek...helemaal gratis en voor niets. De juiste temperatuur en vochtigheidsgehalte.... tot ver in het voorjaar. Mooie tip om te onthouden.
Tip 2
Een pracht zaterdag gemakkelijke maaltijd is de dikke boterham lunch. Hoe je aan die dikke boterhammen komt?
Af en toe koop ik een heel bruin brood en snijdt het in dikke sneeën. De sneeën per stuk in boterhamzakjes kunnen in de vriezer bewaard. Wat je er allemaal mee kan? Lees verschillende voorbeelden....
Bak in iets olie of boter een half pondje grof gesneden champignons met peper/zout/kerrie. Op het laatst de dikke boterham een minuutje om en om in de pan of wok roosteren.
De boterham wordt een beetje krokant. Leg het brood op een mooi bord....Champignons erop en een toefje sla, het liefst rucola. Er kan een half tomaatje in stukjes gesneden bij.
Tip 2a
Een dikke boterham om en om een minuutje in de wok roosteren en op een bord beleggen met verschillende soorten sla kaas tomaat en/of uienringen of schijfjes paprika. Peterselietoefjes erop.
Tip 2b
Een dikke boterham in de wok roosteren en beleggen met geroosterde paprika tomaten uienringen in de wok geroosterd. Direct geraspte kaas erop strooien zodat de kaas smelt.

Maak je eigen lievelingsvariaties van de dikke boterham lunch. Denk aan tonijn of zalm met sla op de krokante dikke boterham.
Tip 3
Alweer twee bloemkolen oogst/klaar in de moestuin en heb ik ze verwerkt tot bloemkoolsoep die kokend heet in potten met schroefdeksel werd gedaan. Een halve dag op de kop laten staan en krijgen ze een plek in de donkere voorraadkast. Ze staan naast de potten pastasaus die op dezelfde manier werd “ingemaakt.” Het is mijn gemakkelijk snelle kant-en-klaar maaltijd van eigen hand waar geen vriezer aan te pas komt. Prachtige tip voor klein behuisde kamerbewoners en alleenstaanden. Restjes “inmaken.” De pot open gedraaid en inhoud in een pannetje heb je binnen vijf minuut een maaltijdsoep op tafel. Nog sneller dan friet halen bij de friettent en veeeeeel gezonder en goedkoper! De soep invriezen kost stroom en moet je altijd van te voren bedenken of er ontdooit moet worden........
Tip 4
Ik heb een oude verstofte rotan flessenmand gevonden in de schuur. Het verdeelraamwerkje bovenin heb ik eruit geknipt met de snoeischaar en een plastic zak (hergebruik) in de open gewerkte mand gedaan. Een plastic bakje (hergebruik) onderin zodat niet
direct alle gietwater wegstroomt en wat vocht in het bakje blijft staan. In de zak heb ik onderin met een breinaald wat gaatjes geprikt om het teveel regenwater af te laten vloeien om zuur worden van de aarde te voorkomen. Aarde in de zak in de mand en wat plantjes. Ze zijn klein en daardoor goedkoop en groeien doen ze vanzelf. De plantjes bij elkaar was
1,20 euro. De aarde is van zelfgemaakte compost uit de compostbak gemengd met wat tuinaarde. Gratis en voor niets. Tussen de mandwanden en de zak zit ( hergebruik) gedroogd mos van het verticuteren maar het kan ook stro of hooi zijn. Bovenop de aarde mos ( of stro) om de randen van de zak te camoufleren. Door de mand goed te begieten met regenwater spoelde stof eraf en kreeg het rotan weer een diepe kleur. Kosten van deze bloemenmand? 1,20 euro van de plantjes en de rest is hergebruik. Mooie plantenmand voor op de tuintafel....een gaasmand op een stoel die langzaam terug naar de natuur gaat werd opnieuw gevuld met drie kleine plantjes. De plantjes de tijd geven en over een maand zijn de manden een zee van bloemen voor peanuts aan geld.

Tip 5
Al eens honing/rozemarijn slagroom geprobeerd? Doosje slagroom en twee theelepels (biologische) honing lobbig kloppen. Dan een eetlepel heel fijn gesneden rozemarijn erdoor en verder stijf kloppen. Het kan ook met ( citroen) tijm. Mooie kleur en heerlijke smaak…..op ijs met aardbei en helemaal van deze tijd.
Tip 6
Barbecue sausen in flesjes, als je ze dan toch in huis hebt, kun je de restjes verwerken in slasaus voor bij de rauwkost en sommigen zijn bruikbaar in de soep (als ze niet op mayonaisebasis zijn) Restjes tomatenketchup? Water erbij goed schudden en in de tomaten/groentesoep kieperen.
Tip 7
Stukjes stof die overbleven na het naaien van vitrage….gooi maar niet weg. Naai schelpjes of zware kralen aan de randen. Tijdens picknicken of buiten op terras lunchen komen de vitrages van pas…. over schalen gedrapeerd houden ze de vliegen weg van het eten en door de zwaarte waaien ze niet weg. Zit je toch een stuk rustiger…..
Tip 8
Hopelijk warm weer binnenkort en de kinderen zeuren wellicht dagelijks om ijs? Koop een megadoos goedkoop schepijs en maak maar alvast bolletjes op een duurzaam bakvel of dienblad en zet even in de vriezer. Als ze goed diepgevroren zijn de bolletjes in een zak bij elkaar doen. Klop een doosje slagroom stijf en spuit roosjes op een duurzaam bak/vel of dienblad. ( als je al slagroom wil) In de vriezer invriezen... ook in een zak. Zo maak je snel a la minute ijsjes voor de kids. De slagroom ietsje eerder uit de vriezer nemen dan het ijs. Bolletje ijs in schaaltje wat jam erbij of siroop eventueel fruit en het slagroomtoefje erop zetten. Ga je fietsen met de kids koop dan bij een super een doos “magnum” ijsjes of wat erop lijkt. Deel uit en besef dat dezelfde ijsjes apart gekocht bij een restaurantje ijssalon of tankstation veeeeeeeeeeeeel duurder zijn. Gewoon meer doen met minder....
Mijn leventje....
Mijn vriezer tafelmodel kan nog kleiner en terug naar een vriezertje van twee laden en is mijn consuminder genoegpunt weer verhoogd. Er was een tijd dat ik twee vriezers op elkaar gestapeld had. Was er eentje leeg dan kon hij uit. Dat vond ik al heel veel besparing en beter dan een hele grote vriezer. Ik vond terugindetijd inkuilen uit en nu dus in potten  “inmaken” van wat over is en voorheen in de vriezer verdween en soms zelfs werd vergeten. Pas op de plaats en bedenken waar je een vriezer voor nodig hebt...wat brood en klein/fruit uit de tuin. Vegaburgers voorraad en wat stukjes eigen gebakken gebak. Een AA twee laden vriezertje staat op het wensenlijstje....
Ik zag bij het tuincentrum compleet opgemaakte vol in de bloei plantenbakken hangen die gekocht werden. Je betaald de bak en de tijd die werd geïnvesteerd om de planten te verzorgen. Het waren zomerbloeiers die al in de helft van hun eenjaars leven waren beland. Ze bloeien hooguit tot eind augustus en hebben het dan wel gehad. Ze kosten klauwen vol geld en zijn op het moment van aankoop dan ook precies zoals je de decoratie wenst.
De consumindermens koopt kleine plantjes en gebruikt hergebruik potten of dozen/manden wat dan ook. De consumindermens maakt het hele leven van die eenjaars groei/bloei mee inclusief het goed gevoel voor de aarde van hergebruik....

Mijn zomer woondeken van fleecestof gemaakt ligt altijd onder handbereik in een mand. De temperatuur zakt in huis tijdens een regenachtige zaterdag tot 17 graden en is de woondeken zalig. Ik denk er niet aan de verwarming aan te zetten in mei. De regen spoelt over de vele schakeringen groen op het hofje en de regentonnen lopen weer vol. Gratis hemelwater oogst. Ondanks de frisse dag zit alles in een groeispurt. De kipjes scharrelen springen en dartelen door de ren in de meiregen en de keukendeur staat open zodat Floor in en uit kan als ze daar “goesting”aan heeft. Ik hang een beetje in het weekendgevoel van alles kan en nergens heen. De tijd vergeten en de dag begint wanneer het licht is en eindigt ergens in de nacht.....
Annemiek