Je kunt alleen zijn
zonder eenzaam te zijn.........Annemiek
64 Consumindermijmering 2015.
Tip.
De sering staat in bloei en velen weten niet hoe deze pracht bloem op houterige tak lang in een vaas als snijbloem te gebruiken. Snoei de takken en haal de onderste bladeren van de tak. Snij met een scherp schilmesje de onderkant tak wel vijf centimeter in. Als het kan zelfs tweemaal dus over/kruist. De houtige tak kan nu water opnemen en dat zou minder het geval zijn als de tak alleen schuin werd afgesneden. Zet ze in lauw water met een schepje suiker. De seringen staan wel tien dagen in een vaas......Het lukt je niet dat insnijden met een mes? Sla dan met een hamer op de onderste vijf centimeter van de tak. Een stukje gaas in de kan en de grillige takken blijven op de plaats staan.
Tip 2
De aardbeien zijn rijp van Hollandse bodem. De aardbeiteler heeft altijd B kwaliteit maar er zijn ook ongesorteerde goedkope aardbeien op de markt te koop. Een richtprijs is 3 kilo voor 2,50 euro daar verkopen ze bij ons de jam aardbeien voor. Verwerk deze aardbeien direct want bewaard gaan ze per uur hard achteruit. De aardbeien direct voorzichtig wassen en van kroontjes ontdoen. Grof gesneden ( middendoor is meestal voldoende) worden ze gewogen. Ik gebruik geleisuiker 2:1 en dat wil zeggen 2 pond vruchten op 1 pond geleisuiker en dat is dus op een kilo aardbeitjes een pak geleisuiker. gebruik je andere geleisuiker dan goed op het pak lezen voor de juiste dosering.
2:1 geleisuiker is minder zoet dus light. Er is ook 3:1 maar blijven de potten kortere tijd dicht. Voor een jaar houdbaar is 2:1 meer geschikt. 1:1 geleisuiker is vreeeeeeeselijk zoet en niet te vr.....
Neem ruime pannen want als de jam gaat koken komt de massa wat omhoog. Goed doorkoken is aan te raden en wel 3 of 4 minuut. Ondertussen staan de schone potten klaar neem ik aan. Uitkoken in soda doe ik nooit. Ik was ze gewoon bij de afwas en net voor gebruik even naspoelen in warm schoon water. Niet moeilijker maken dan het is. Neem voor jam geen potten waar zoetzuur of champignons of asperges in zat. Die smaak gaat er bijna nooit uit. ( of koken in water met soda) Groentepotten of appelmoes of jam zijn het beste. Gebruik de zoet/zuur potten maar voor courget in zoet/zuur komende zomer. Ik merk deze potten altijd door onderop de pot en bovenop de deksel een z te schrijven met een permanent marker.
De kokende jam in de potten zonder de randjes vies te maken heb ik een handigheidje op bedacht: Een afgeknipte melkflacon wordt in de pot gezet en de kokende jam erin. Als je even oplet zie je vanbinnen in de “trechter”een randje en tot die rand jam gieten en is het altijd goed. Kijk maar naar het gevulde potje..... Even proberen en is het een fluitje van een cent. Ik giet vanuit de pan de jam in een kan met tuit dat werkt gemakkelijker dan afvullen met een pollepel of zo....... Zorg wel dat in elke pot en aardbeien en sap zit dus verdelen de vruchten die heel bleven.
Tip 3
De wenerbodems van mijmering 62 zijn perfect om te beleggen met aardbeienjam verse aardbeien en weer een laagje jam. Met slagroom opspuiten.
Tip 4
Aardbeienjam op beschuit met enkele aardbeitjes gesneden erop en weer jam. Consumindergebak: een plak cake beleggen met wat gesneden aardbeitjes en zelfgemaakte jam erop. Met of zonder een toef slagroom.
Tip 5
Hangop maken. Yoghurt in een filterzakje laten uithangen tot de juiste dikte. Mengen met ietsje suiker. Jam onderin een glas of coupe hangop erop weer jam hangop en verse gesneden aardbeien met wat jam. Met of zonder room.
Tip 6
IJs met zelfgemaakte aardbeienjam en slagroom.
Tip 7
Deze lightversie jam die eigenlijk confituur mag heten is uitermate geschikt om als taartvulling te dienen bij verjaardagstaarten.......dus maak een voorraadje aardbeien confituur nu het kan.....
Mijn leventje...
De bovenste plank van de voorraadkast is nu gevuld. Voor een jaartje aardbeien confituur voor taartjes en op wat dan ook. Op brood gebruik ik het niet..... te jammer. Wel op een weekend verwenbeschuitje...... Moe van het jam maken heb ik de pannen lekker in de week gezet met regenwater. Later bij de afwas zijn ze al voor 80% schoon. Het water kan weer hergebruikt na het “weken”voor de planten want dat beetje jam/suiker doet niets aan de planten. Ik zet er wel eens oude niet meer door mensen te eten kropjes sla in van de broodlijn van het consuminderhuis. De kipjes zijn er blij mee want de sla knapt in water weer op, zeker die kropjes met wortelkluitjes.....Al die groente die de aarde voortbracht en brengt mag niet weggegooid worden......
Annemiek.