maandag 22 september 2014

Mijmering 144 Zuurkool in het vat en geur geranium stekken.

Beste mensen,

Schoonheid is niet iets uiterlijks,
schoonheid is een innerlijke houding die zich in je ogen weerspiegelt.

Annemiek. (ps Er staat een nieuw reisverslag bij verhalen)

144 Consumindermijmering 22 september 2014.
Tip.
Zelf zuurkool maken hoort bij september en mijn eekhoorntjesgedrag voor de winter. Ik heb afgelopen seizoen weinig kool in mijn moestuin geteeld dus heb ik drie mega witte kolen gekocht op de markt voor drie euro. Een euro per stuk neem je de zwaarste, al is dat niet altijd de grootste, weeg maar op je hand. Zo gaat het ook met ijsbergsla die per stuk te koop is. Op je hand wegen of op de weegschaal ( als je in de super koopt kan dat) Er zit veelal lucht tussen de bladeren en klein is vaak vaster en meer sla voor je geld. Met bleekselderij per stuk hetzelfde verhaal......Wegen is weten. Terug naar de zuurkool. Wat heb je nodig:
Een keulse pot, witte kool, karnemelk, eventueel witte wijn en zout.
De Keulse pot werd goed uitgeschrobd met SUNSODA..... schoongespoeld en gedroogd...
 
Zuurkool maken is een heerlijk nostalgisch werkje en start voor mij met buiten op de oppottafel een grote plastic zak met landelijk aandoende theedoeken bedekt. De pracht broodplank met de tekst geef ons heden ons dagelijks brood. Ik ga er echt voor zitten en met het haast antieke kartelmes wordt de kool zo dun mogelijk gesneden en dat is bij mij niet zo dun. Misschien werk jij fijner? Alles is goed...Met een elektrische snijmachine kan het ook maar daar ga ik
niet voor...het oude mes de mooie zaterdag buiten en de stilte.....De poes in haar mandje kijkt toe, misschien mijn pa vanaf zijn wolkje en de vogeltjes zingen....
Op elke kilo gesneden kool moet 15 gram zout en nee ik ga niet elke kilo kool wegen...alleen het eerste pond en weet dan wel dat het plastic bakje ongeveer een pond kool is. Wat zout op de bodem van de pot strooien en de eerste kilo kool gaat erin. 15 gram zout is een eetlepel dus een eetlepel zout bovenop elke kilo kool strooien......
Zuurkool is gesneden witte kool die geconserveerd wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën en ja die moet erin die bacterie en waar haal je die vandaan? Ze zit in karnemelk maar ook in het vocht wat in yoghurt zit. Laat ik nou “toevallig”( nou ja toevallig....) kruidenkaas aan het maken zijn van yoghurt in een filterzakje ( in houder op beker geplaatst uit laten lekken) Het staat al enkele uren dus is er al een beker zuur vocht dat op de witte kool komt. Ik krijg een beetje Joop Braakhekke neigingen en ga aan de witte wijn.... Proost. Mijn zuurkool wordt spontaan wijnzuurkool en volgens recept kan er 1 dl
witte wijn op elke kilo kool maar ik weeg niets en kieper de rest van de fles in de kool ( wel in etappes beetje voor mij beetje tijdens het snijden van de kool) Het komt erop neer dat het wel klopt ongeveer, misschien iets minder dan het recept voorschreef maar alles is goed. Verder kunnen er peperkorrels en jeneverbessen tussen... hier en daar, maar dat doe ik
niet. Als kind vond ik die zwarte dingen in de zuurkool pot al eng, ze leken teveel op muizenkeutels. Zuurkool met alleen scheutje karnemelk en zout is ook goed dan heb je huis/tuin/keuken zuurkool.
 
Terug naar de kool wordt de pot al voller en voller en komt de stamper eraan te pas. Als alle kool gesneden is en de pot meer dan vol is, moet stevig gestampt worden totdat een laagje vocht op de kool staat. ( door het zout komt vocht uit de kool) Een heipaal als stamper zou je moeten hebben en flink wat kracht of....gewicht. Laat ik dat nu zelf in huis hebben dus komt er een flinke plastic zak om mijn rechtervoet en gaat deze mevrouw een dansje maken in de pot. Even vasthouden aan de tafel en jawel de kool kraakt en plet en er komt vocht boven. Een paar mooie hele koolbladeren op de kool
en een oud dessertbord dat past mooi. Ik haal een rotsblokje uit de voortuin dat wordt afgeschrobd met SUNSODA en krijgt de steen een jasje van dikke plastic zak. De steen op het bord en sluit het vocht de kool af.........Er komt een plastic zak om de pot met een weckkring ( of andere elastiek) en krijgt de pot
een nostalgisch hoedje van boerenstijl theedoek. ( knopen in elke hoek)
 
De pot staat enkele dagen in mijn woonkamer en kijk ik over enkele dagen of het vocht verdubbeld is. Is dat niet zo dan komt er nog een scheut karnemelk bij en/of wat witte wijn. Meestal is het wel goed en komt de pot op een koele donkere plek en dat kan in de kelder ( die ik niet heb)  maar een schuur of garage of berging doet het ook.
 
Schep na twee weken het laagje schimmel van het water en herhaal dat elke week tot er geen schimmel meer komt. Was het bordje elke week af en geef de steen een schone zak. Na zes weken is de zuurkool goed ( deze vrouw ongeduld begint er na vier weken al aan)
 
Zolang de zuurkool echt onder water staat is hij tot een jaar te bewaren maar een winterlang is ook goed dus deel je overvloed. Na verloop van tijd wordt de zuurkool donkerder van kleur en sterker van smaak. Door met koud of lauw water af te spoelen wordt de smaak zachter.....En heerlijk dat die zuurkool is....Bedenk hoeveel eurootjes zuurkool van goede kwaliteit in de super kost en bereken hoeveel kilo je hebt van die 3 euro kool van de markt en die rest witte wijn en zout. Maar de grootste rijkdom is het gevoel van trots als je elke week een maaltje eigen bereide zuurkool uit het vat haalt.......
 
Tip 2
De yoghurt ingedikt is inmiddels op de gewenste dikte en komt er peper/zout bij en fijn geknipte bieslook. Je kan er knoflook bij doen als je wil. Heerlijke zelfgemaakte kruidenkaas dik gesmeerd op een broodje......
 
Geur geraniums....en mijn leventje.....
Ik kreeg van Antonia drie stekken van de geur/geranium oftewel de pelargonium. Blaadjes ervan kunnen in fruitsalades en thee of als goed geurende versiering. Het kan op ijs gebak en in kruidenazijn en van de drie stekken heb ik er vijf gemaakt. Zomaar in potgrond steken in potjes die tezamen op een blad staan gaan ze wel aan en krijgen spontaan wortels zoals alle geranium stekken.......Later als de nachten kouder worden gaan ze naar binnen naar de bewaar overwinter rommelkamer op de vensterbank. Daar komen de aardbeitjes in pot en de boerengeraniumstekken te staan en de pompoenen op oude badlakens op de vloer.....Wat een rijkdom.......Je leest het al dit mens zit helemaal in de eekhoorntjesflow........
 
Annemiek