Beste mensen,
Schoonheid is niet iets uiterlijks,
schoonheid is een innerlijke houding die zich in je 
ogen weerspiegelt.
Annemiek. (ps Er staat een nieuw reisverslag bij verhalen)

 
144 Consumindermijmering 22 september 
2014.
Tip.
Zelf zuurkool maken hoort bij september en mijn 
eekhoorntjesgedrag voor de winter. Ik heb afgelopen seizoen weinig kool in mijn 
moestuin geteeld dus heb ik drie mega witte kolen gekocht op de markt voor drie 
euro. Een euro per stuk neem je de zwaarste, al is dat niet altijd de grootste, 
weeg maar op je hand. Zo gaat het ook met ijsbergsla die per stuk te koop is. Op 
je hand wegen of op de weegschaal ( als je in de super koopt kan dat) Er zit 
veelal lucht tussen de bladeren en klein is vaak vaster en meer sla voor je 
geld. Met bleekselderij per stuk hetzelfde verhaal......Wegen is weten. Terug 
naar de zuurkool. Wat heb je nodig: 
Een keulse pot, witte kool, karnemelk, eventueel 
witte wijn en zout. 
De Keulse pot werd goed uitgeschrobd met 
SUNSODA..... schoongespoeld en gedroogd...
 
Zuurkool maken is een heerlijk nostalgisch werkje 
en start voor mij met buiten op de oppottafel een grote plastic zak met 
landelijk aandoende theedoeken bedekt. De pracht broodplank met de tekst 
geef ons heden ons dagelijks brood. Ik ga er echt voor zitten 
en met het haast antieke kartelmes wordt de kool zo dun mogelijk gesneden en dat 
is bij mij niet zo dun. Misschien werk jij fijner? Alles is goed...Met een 
elektrische snijmachine kan het ook maar daar ga ik 
niet voor...het oude mes de 
mooie zaterdag buiten en de stilte.....De poes in haar mandje kijkt toe, 
misschien mijn pa vanaf zijn wolkje en de vogeltjes zingen.... 

Op elke kilo gesneden kool moet 15 gram zout en nee 
ik ga niet elke kilo kool wegen...alleen het eerste pond en weet dan wel dat het 
plastic bakje ongeveer een pond kool is. Wat zout op de bodem van de pot 
strooien en de eerste kilo kool gaat erin. 15 gram zout is een eetlepel dus een 
eetlepel zout bovenop elke kilo kool strooien...... 
Zuurkool is gesneden witte kool die geconserveerd 
wordt door de inwerking van melkzuurbacteriƫn en ja die moet erin die bacterie 
en waar haal je die vandaan? Ze zit in karnemelk maar ook in het vocht wat in 
yoghurt zit. Laat ik nou “toevallig”( nou ja toevallig....) kruidenkaas aan het 
maken zijn van yoghurt in een filterzakje ( in houder op beker geplaatst uit 
laten lekken) Het staat al enkele uren dus is er al een beker zuur vocht dat op 
de witte kool komt. Ik krijg een beetje Joop Braakhekke neigingen en ga aan de 
witte wijn.... Proost. Mijn zuurkool wordt spontaan wijnzuurkool en volgens 
recept kan er 1 dl 
witte wijn op elke kilo kool maar ik weeg niets en kieper de 
rest van de fles in de kool ( wel in etappes beetje voor mij beetje tijdens het 
snijden van de kool) Het komt erop neer dat het wel klopt ongeveer, misschien 
iets minder dan het recept voorschreef maar alles is goed. Verder kunnen er 
peperkorrels en jeneverbessen tussen... hier en daar, maar dat doe ik 
niet. Als 
kind vond ik die zwarte dingen in de zuurkool pot al eng, ze leken teveel op 
muizenkeutels. Zuurkool met alleen scheutje karnemelk en zout is ook goed dan 
heb je huis/tuin/keuken zuurkool.  
  
Terug naar de kool wordt de pot al voller en voller 
en komt de stamper eraan te pas. Als alle kool gesneden is en de pot meer dan 
vol is, moet stevig gestampt worden totdat een laagje vocht op de kool staat. ( 
door het zout komt vocht uit de kool) Een heipaal als stamper zou je moeten 
hebben en flink wat kracht of....gewicht. Laat ik dat nu zelf in huis hebben dus 
komt er een flinke plastic zak om mijn rechtervoet en gaat deze mevrouw een 
dansje maken in de pot. Even vasthouden aan de tafel en jawel de kool kraakt en 
plet en er komt vocht boven. Een paar mooie hele koolbladeren op de kool 
en een 
oud dessertbord dat past mooi. Ik haal een rotsblokje uit de voortuin dat wordt 
afgeschrobd met SUNSODA en krijgt de steen een jasje van dikke plastic zak. De 
steen op het bord en sluit het vocht de kool af.........Er komt een plastic zak 
om de pot met een weckkring ( of andere elastiek) en krijgt de pot 
een 
nostalgisch hoedje van boerenstijl theedoek. ( knopen in elke hoek) 
 
 
De pot staat enkele dagen in mijn woonkamer en kijk 
ik over enkele dagen of het vocht verdubbeld is. Is dat niet zo dan komt er nog 
een scheut karnemelk bij en/of wat witte wijn. Meestal is het wel goed en komt 
de pot op een koele donkere plek en dat kan in de kelder ( die ik niet heb)  
maar een schuur of garage of berging doet het ook.  
 
Schep na twee weken het laagje schimmel van het 
water en herhaal dat elke week tot er geen schimmel meer komt. Was het bordje 
elke week af en geef de steen een schone zak. Na zes weken is de zuurkool goed ( 
deze vrouw ongeduld begint er na vier weken al aan) 
 
Zolang de zuurkool echt onder water staat is hij 
tot een jaar te bewaren maar een winterlang is ook goed dus deel je overvloed. 
Na verloop van tijd wordt de zuurkool donkerder van kleur en sterker van smaak. 
Door met koud of lauw water af te spoelen wordt de smaak zachter.....En heerlijk 
dat die zuurkool is....Bedenk hoeveel eurootjes zuurkool van goede kwaliteit in 
de super kost en bereken hoeveel kilo je hebt van die 3 euro kool van de markt 
en die rest witte wijn en zout. Maar de grootste rijkdom is het gevoel van trots 
als je elke week een maaltje eigen bereide zuurkool uit het vat 
haalt.......
Tip 2 
De yoghurt ingedikt is inmiddels op de gewenste 
dikte en komt er peper/zout bij en fijn geknipte bieslook. Je kan er knoflook 
bij doen als je wil. Heerlijke zelfgemaakte kruidenkaas dik gesmeerd op een 
broodje......
Geur geraniums....en mijn 
leventje.....

Ik kreeg van Antonia drie stekken van de 
geur/geranium oftewel de pelargonium. Blaadjes ervan kunnen in fruitsalades en 
thee of als goed geurende versiering. Het kan op ijs gebak en in kruidenazijn en 
van de drie stekken heb ik er vijf gemaakt. Zomaar in potgrond steken in potjes 
die tezamen op een blad staan gaan ze wel aan en krijgen 
spontaan wortels zoals alle geranium stekken.......Later als de nachten kouder 
worden gaan ze naar binnen naar de bewaar overwinter rommelkamer op de 
vensterbank. Daar komen de aardbeitjes in pot en de boerengeraniumstekken te 
staan en de pompoenen op oude badlakens op de vloer.....Wat een rijkdom.......Je 
leest het al dit mens zit helemaal in de eekhoorntjesflow........ 
 
Annemiek