zondag 14 september 2014

Mijmering 139 pompoen telen en peertjes stoven...

Beste mensen,

Trek je regelmatig terug van de menigte en het lawaai
zo vaak je maar kunt....en kom dichtbij jezelf in de stilte...
Op dat plekje ontstaan nieuwe ideetjes uit het niets
om meer kwaliteit van leven te krijgen...

Annemiek

 
139 Consumindermijmering 14 september 2014
Tip.
De vijfde generatie pindapompoen is binnen gehaald van de heuvel in Duitsland. De heuvel is bezit van een echtpaar dat ons huis en werk een warm hart toedraagt ( anoniem)
Hoe kom ik aan die vijfde generatie? Elk jaar worden tijdens de verwerking van de pompoenen vele zaden afgespoeld en gedroogd op kranten. De dikste en mooiste zaden worden weer uitgezaaid in maart in potten. 40 plantjes werden op de heuvel uitgezet en zie het pracht resultaat. De pindapompoen heeft zijn naam te danken aan de knobbels die op de schil komen. Het lijken doppinda’s. Elke generatie krijgt meer knobbels maar de smaak blijft onveranderlijk geweldig dus koop ik nooit zaad. We maken van de pompoenen vooral pompoenmarmelade maar ook pompoen in de oven en pompoensoep gevulde pompoen en en.......De komende weken meer daarover met vele recepten in onze kookworkshops en mijn nieuwsbrief de mijmeringen....
 
Tip 2
De perenoogst is volop bezig en wellicht heb jij wel een boom of van dichtbij iemand die delen wil? Het hoeft geen kerst te zijn om peertjes in wijn te stoven. Schil de peertjes met de dunschiller en laat de steeltjes eraan. Zet de peertjes in een pan rechtop en voeg twee bekertje wijn toe en een beker water plus een kaneelstokje en twee eetlepels suiker. De peertjes moeten tot aan de halsjes in het vocht staan. Zo niet dan iets wijn en water toevoegen. Op hoog gas aan de kook brengen en op laag gas sudderen laten een uurtje of zo...
De peertjes kleuren mooi donkerrood. Welke wijn je daarvoor neemt? Een vergeten flesje ooit gekregen of een goedkoop wijntje gekocht als het maar rood is. De peertjes in bakjes in de vriezer is altijd wat lekkers in voorraad.
Nog een optie?
Peertjes samen met appels tot moes koken en kokend heet in potten met een schroefdeksel gieten. Een dagdeel op de kop zetten. Ze hoeven niet eens geweckt te worden in weckpotten en blijven wel enkele maanden goed zeker de winter door....Te gebruiken als bij groente maar ook als vulling op vlaaien met kruimeltjes bovenop.
 Tip 3
Flinke kussenslopen gemaakt van oude lakens werden gevuld met klein geknipte restjes schuimrubber van een oude matras of wat je maar hebt aan schuimrubber. Gewoon alle schuimrubber bewaren op zolder en verknippen als je een flink kussen nodig hebt voor op die oude bank om lekker tegenaan te hangen. Stevige grote kussens in je rug zijn een weelde als je moe bent en pijn hebt.
Voor op je bed zijn ze ook prima om met twee kussens op elkaar nog wat te kunnen lezen. Daar hoef je geen Auping spiraal voor te hebben die omhoog geklapt kan worden.......
 
Mijn leventje....
Oogst dag was een zaterdag met een gouden randje en de zon scheen alsof het midden zomer was........Koffie en limonade mee en vele mensen met helpende handen die bij ons o.a. leren wat je bijvoorbeeld allemaal met pompoen kan doen. En nee ze worden niet op stoepjes gelegd om vervolgens kapot te vriezen daar zijn ze te kostbaar voor en dat heeft niets met geld te maken. We hebben de pompoenplantjes zien opkomen en naar de heuvel verhuizen en halen nu de opbrengst binnen. Pompoen telen is niet zo moeilijk....je hebt er zaden voor nodig en wat tuin en de plant bedekt liefdevol de aarde met zijn prachtig blad en bloemen en oogst........Er is niet veel bijhouden aan dus ook oudere en zieke mensen kunnen pompoenen telen........Misschien iets voor jou komend seizoen 2015?
 
Annemiek