dinsdag 16 september 2014

Mijmering 141 ovenschotel met knollen en pompoen

Beste mensen,

Veel gepraat komt voort uit angst voor de stilte
terwijl de stilte net de inspiratiebron zou moeten zijn van al ons denken spreken en handelen

Annemiek.
141 Consumindermijmering 2014.
Tip.
De oogst van de dag brengt droogbonen en wat bietjes die ik nodig heb voor mijn ovenschoteltje. Er komt een paprika bij wat kleine aardappeltjes, een ui, enkele tenen knoflook en een flink stuk pompoen.
De aardappels werden met de kokosborstel
afgeschrobd en in stukken gesneden. De paprika in stukjes en de bietjes geschild en eveneens in stukken gesneden. De knoflook in piepkleine stukjes en de ui in dunne ringen. Als laatste een flink stuk pompoen in stukken snijden en van schil ontdoen.
De groenten in een vuurvaste schaal leggen bedruipen met twee eetlepels olijfolie en met peper/zeezout bestrooien. De schaal met aluminiumfolie bedekt 50 minuut in de oven op 200 graden garen. Als de groenten gaar is even zonder folie nabakken........
 
Tip 2
Tijdens de mooie namiddag kever ik de droogbonen en zoek de mooiste uit om als zaaigoed te dienen volgend jaar. Alle bonen worden 24 uur in de diepvries gelegd in plastic zakjes om de eventueel aanwezige bonenkever te doden. Het zou niet de eerste keer zijn dat een hele kast zaaigoed door de kever verloren ging. Ze boren gaatjes in de bonen en is de kiemkracht daarmee voorbij.........
 
Tip 3
Vochtige nachten en het zaad dat te drogen lag onder het afdak moet verzorgt worden en naar binnen. De zaadschermen van de pastinaak wordt van zaad ontdaan en het zaad gezeefd door een keukenvergiet. Zaad is bij mij vaak decoratie....bonenzaad in glazen potten en pastinakenzaad in de kaarsenkroonluchter...... In maart wordt het nodige zaad gezaaid in de volle grond om pastinaken te telen in moestuinseizoen 2015.
 
Tip 4
Je maakt misschien al wat potten leeg van eenjarige
blommen of groenten in pot. De oude potgrond? Gooi maar op een hoop in de moestuin maar vooral een dikke laag in de compostbak. Dan mag er geen schimmel inzitten van zieke planten…..snel composteren gebeurd met laagje groenafval laagje grond wat regenwater en een bos brandnetel op z’n tijd…..
 
Tip 5
Tijd om frambozen bessen en bramenstruiken te verplaatsen. Maak een flink gat en gooi er water in. De wortelkluit erin en het gat dichtgooien en de grond even aandrukken met je voeten. Nog een beetje water geven en dan pas de struik snoeien tot 40/50 centimeter boven de grond. Alle kracht zal nu in het “aangaan” van de struik gaan zitten…..
 
Tip 6
Geef ze nog een tijdje om aan te gaan en te groeien....Zet in de buurt van je keuken of woonkamerraam..... viooltjes in bakken en potten. Ze bloeien nog tot de sneeuw komt en de vorst. Dan krijgen ze een groeistop en in het voorjaar een prachtige bloei spurt in maart. De kleurige gezichtjes vlakbij je raam helpen je de winter door…..
 
Mijn leventje....
De inplantoloog heeft vakkundig een sneetje gemaakt in mijn tandvlees en mijn kaakbeen een stukje afgeknipt met een of andere tang om de kaak aan de bovenrand wat breder te maken. Op dat breder verkregen vlak zijn met een boor twee gaten geboord waarin schroeven werden gedraaid met dezelfde boor.
Er staan nu twee pinnen in mijn onderkaak waarop een klikprothese wordt geklikt maar die moet nog worden gemaakt dus voorlopig staan er alleen pinnen en denk ik met schrik aan de presentatie die ik dinsdag moet geven. Het tandvlees werd weer dichtgenaaid en ging deze mevrouw weer op de fiets huiswaarts....... Mijn lippen lijken rubber en spreken is even onmogelijk. Zo moet een opgespoten lip met botox eruit zien denk ik. Volle donkerrode lippen en een gevoelloze kin. Meneer de inplantoloog gaat me vanavond opbellen hoe ik me voel en hoop ik dat ik hem te woord kan staan. Hij was zeer vriendelijk en vertelde steeds wat hij ging doen en vroeg of er een pauze ingelast moest worden. Als pauzeteken moest ik een hand opheffen......Geen pauze en de beuk erin......het hoeft maar klaar te zijn en mediteerde ik langs de maas het poortje door op weg naar de stroomversnellingen.... Meneer kneep me af en toe in mijn schouder wat als troost was bedoeld neem ik aan of wellicht moest hij zich ergens aan vasthouden? Meneer vertelde me na afloop dat ik zeker niet moest spoelen de eerste 24 uur en vraag ik me af wat ik met die fles spoelvloeistof moet doen die ik van zijn collega moest kopen. Volgens meneer de inplantoloog waren er ook pijnstillers voorgeschreven door zijn collega....helaas dus niet! De collega vroeg even later of de volgende afspraak komende maandag kon plaatsvinden om 3 uur. Ik schudde mijn hoofd......nee dus en probeerde tien uur te zeggen. Vervolgens begon meneer te brullen 3 uur!! Hij heeft zeker gedacht dat ik doof was.... ik heb het maar zo gelaten.......en eens vriendelijk geknikt tegen de inplantoloog.....De collega zag ik verder over het hoofd...Er is duidelijk geen klik tussen de klikprothesemaker en dit mens....
Kan gebeuren en niets mis mee.......Niet iedereen hoeft me aardig te vinden en ik niet iedereen.......Ik volg hem op de voet zodat elk tandje mijn goedkeuring heeft.....
 
Annemiek.