zondag 21 september 2014

Mijmering 143 pompoenmarmelade en selderij kwekerijtje in pot....


Beste mensen

Er zijn evenveel manieren om te leven en te groeien
als er mensen zijn.....
Als je maar open staat om te groeien...

Annemiek.
143 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Tijdens een mega kookworkshop in het consuminderhuis hebben afgelopen vrijdag tien mensen pompoenmarmelade leren maken. De workshop duurde van tien uur in de ochtend tot 16.00 uur en heb ik rond 14.30 uur de regie overgedragen aan Ingrid ( dankjewel meisje) Het was heerlijk aan ieder die consuminderen wil leren ( uit overtuiging of noodzaak doet er niet toe) uit te leggen waar de voorgangers van deze vijfde generatie pindapompoen hadden gestaan. De eerste generatie in mijn volkstuin en de tweede en derde generatie ( geheime tuin ergens in Landgraaf) De vierde generatie in de tuin rond mijn huis en de vijfde generatie op de heuvel in Schalbruch die een gigantische oogst opbracht. Met zorg werden de pompoenzaden afgespoeld en te drogen gelegd op
een stapeltje krantenpapier. Het wordt de zesde generatie  en als “God bleef” mogen ze weer op de heuvel uitgezet worden....Bij leven en welzijn.....Zaad plant bloem oogst elk jaar weer.....
 
Enkele megapompoenen mochten door mensen die even wat frustratie kwijt moesten kapot gegooid worden buiten op het pleintje van het consuminderhuis. De grote stukken werden afgespoeld en in kleine stukjes gesneden. Elke keer aan twee mensen in samenwerking de taak om de stukken te verwerken van pompoen naar marmelade. Als het duidelijk was mochten de betreffende personen een megapompoen uit gaan zoeken en mee
naar huis nemen en kwam het volgende tweespan aan de beurt. Mensen met grote gezinnen mochten twee pompoenen meenemen. Jij wil ook het receptje?
 
Drie kilo schoongemaakte pompoenstukken in een pan met een liter sinasappelsap en een halve liter water aan de kook brengen en garen. Door de pasvite draaien of de blender erdoor en terug in de pan. Je hebt dan 4,5 kilo substantie in de pan. ( pompoen water en sinasappelsap tezamen) De geleisuiker 2:1 ( betekend 2 pond vruchtmoes op 1 pond geleisuiker) heeft mijn voorkeur en is niet zo zoet. Er komt 4.5 pak ( viereneenhalf pak) geleisuiker bij de moes die weer aan de kook wordt gebracht en vier minuten moet
doorkoken. De marmelade kokend heet in schone potten gieten ( af gewassen met SUNSODA) en op de kop zetten... een nacht of zo. De volgende dag keren. Uit een megapompoen gaan wel 40 tot 50 potten marmelade. De marmelade kan gebruikt worden op brood/crackers in de yoghurt op ijs maar ook als
vulling in biscuit taarten en op kruimeltaarten. Het is een weelde een kastplank van deze rijkdom die zeer weinig kost in je voorraadkast te hebben. Komende vrijdag de volgende workshop marmelade maken ( start 13.00 uur) Aanmelden dus......voor de mensen die verbonden zijn aan het consuminderhuis PARKSTAD. Je woont elders in den lande? Koop ergens een pompoen en aan de slag.......
 
Tip 2
Als je niet in een keer een megapompoen kan verwerken( of even geen geld voor geleisuiker hebt of potjes moet sparen)  maak dan van een deel soep en reifkoekjes of ovenschotel ( zie vorige mijmeringen) en weeg porties af van drie kilo stukjes pompoen en stop ze  in plastic zakken in de vriezer om later marmelade te maken als het beter uitkomt.
 
Tip 3
Geleisuiker is net over de grens in Duitsland veel goedkoper dan in Nederland ( 79 cent per pak) en wil je super de luxe marmelade neem dan vers geperst sinaasappelsap van sinaasappels van de markt of zo.
Tip 4
De potjes zijn pracht cadeautjes met een dekje van restje stof en een lintje of gewoon een stukje touw. Mooi om later weg te geven met Kerst of zo....paar potjes in een mandje met hooi en een pot kruidenazijn knoflok op olie of courget zoet/zuur. Dat heb je alweer klaarstaan....
 Tip 5
Ik heb wat knolselderij nodig voor in de soep en er wordt eentje uitgedaan. Het groen wordt in een ruime plak afgesneden en opgepot. In een terracotta pot op het gat een hergebruik filterzakje leggen om uitspoelen van de potgrond te voorkomen. De pot vullen met potgrond en het kopje knol in de pot. Het schijfje met aarde bedekken en aandrukken. De grote bladeren afknippen en de plant water geven. Laat maar buiten staan tot er nachtvorst wordt gemeld eind november of zo om daarna binnen op de vensterbank desnoods in je woonkamer een plekje te krijgen. Als de plant aan is gaan de blaadjes groeien en  een
pracht voorraadje verse selderij altijd bij de hand die steeds weer aangroeit hoeveel je er ook van knipt....Wat doe je met dat selderij blad? Voor in wintersoepen maar zeker om cup a soupjes te maken. Half theelepeltje bouillonpoeder en een fijn geknipt blad selderij. Kokend water erop en mmmmmmmm. Spaart je een hoop geld....
Je hebt geen knolselderij in de tuin? In Eygelshoven op de markt zijn ze te koop met het groen eraan. Verder op alle markten in den lande neem ik aan.........
 
Mijn leventje....
Afgelopen vrijdagavond heb ik twee consuminderkringen tegelijk geleid ( door uitval ziekte van een kringleidster)  en het blad GENOEG editie herfst heeft me daarbij geholpen. GENOEGmagazine staat deze keer helemaal in het teken van afval scheiden voorkomen en hergebruiken.Mijn bijdrage aan het blad ( tuinrubriek) heeft de titel: AFVAL IS VOEDSEL. Met GENOEGmagazine op tafel en mijn boek DE EERLIJKE MOESTUIN gaf ik een
presentatie aan deze twee zeer jonge kringen waar nog veel te leren valt. Het thema afval scheiden kwam aan de orde, minder plastic door minder verpakt voedsel kopen en wat vlees eten betekend voor de aarde. De ontbossing in derde wereldlanden kwam ter sprake en ik raakte helemaal op dreef toen de mishandelde paarden aan bod kwamen waar frikadellen van worden gemaakt.  Heel beeldend beschreef ik de kwelling van de gewonde dieren die afgevoerd in trailers zonder eten of drinken op elkaar gepakt in doodsangst op weg waren naar de dood. Als ze geluk hadden werden ze direct afgeschoten maar het gaat ook wel eens mis en moet er driemaal geschoten worden met langzaam stervende dieren tot gevolg. Het zijn paarden gefokt voor de race die langdurig pijnstillers kregen om beter te presteren en die medicatie zit ook in het vlees. Ik heb het lijden beschreven van de ganzen die levend geplukt worden wat wel eens huidscheuring teweeg brengt, maar met een draad en naald zonder verdoving de klus direct wordt geklaard want een dooie gans brengt geen dons meer.  Levend plukken betekend een tweede en derde keer dons. Ik heb de dieren beschreven die worden gevoerd met een plastic pijp in de hals en tot slot de liefdevolle "terug naar de aarde" manier beschreven van mijn twee kipjes Madelon en Lotte die op hoge leeftijd na een goed leven mochten inslapen ( toen ze ziek werden) door een spuitje van de dierenarts en een plekje kregen in een grafje in mijn tuin. Door de avond heen tijdens de presentatie aan de kringleden wordt mijn stem krachtiger vol passie en had ik het idee dat sommige aanwezigen onder de tafel hadden willen kruipen.......Er wordt over nagedacht en ik heb een zaadje gezaaid in al die hoofden van de mensen en als het God beleef zal dat zaadje gaan kiemen en een plantje gaan groeien van bewustwording. Meermalen galmde mijn stem: Jullie mogen de zooi eten ...MAAR IK NIET! Tot mijn verbijstering waren er veel gezinnen die elke twee weken een grote 240 liter kliko restafval buiten zetten en een mevrouw scheidde het afval niet eens en bewaarde speelgoed in de GFT container. Een mevrouw was toe aan een nieuw dekbed en dat wordt dus geen dons maar wol met een green cotton tijk. Twee dames komen een compostbak halen die ik gratis in de aanbieding heb en ze gaan minder plastic gebruiken ALLEMAAL! De vlees consumptie wordt geminderd en dat heeft me doen besluiten om na de pompoenmarmeladesessie gevulde boerenomelet op het menu te zetten in de kookworkshop. Ze zitten nog teveel vast op groenten-aardappels-vlees en raken zonder vlees in paniek lijkt het wel. De knop moet om en dat komt goed met zes van de tien kringleden weten we en dat geeft me de motivatie om door te gaan met het gedachtengoed consuminderen uitdragen...... Die zes....die worden me dierbaar weet ik...En die vier? Die blijven star vasthouden aan wat ze leerden uit opvoeding en jaren voorbeelden zien.......maar ergens in hun hoofd zit het zaadje al duurt het misschien wel tien jaar.....eens gaat het kiemen!
 
Annemiek