maandag 8 september 2014

Mijmering 137 bonte snijbietrecept en verdronken peren.

Beste mensen,

De voedingsdeskundigen zeggen:
Eet elke dag iets groens geels en roods
Bij mij kwam daar paars en oranje bij......

Nu nog de hoeveelheid halveren....

Annemiek


137 Consumindermijmering 2014.
Tip.
De aardbeiplanten in de wasteil hebben een lijntje naar de overkant gegooid en met resultaat. De kindjes gingen emigreren...... Tijd om de verbintenis te verbreken en zie ik dat de topjes van de salieplantjes die ik in de aarde drukte zijn gaan wortelen zomaar tussen die aardbeiplanten. Weer wat geleerd. De salie voelt zich zo thuis in de wasteil dat ze er mogen blijven staan. Wordt kruidentuintje die wasteil... Ik zal er nog wat bieslook inzetten en wat tijm.......maar dan volgend seizoen als de aardbeitjes eruit zijn gezet.

Tip 2
Kleinere uitvoering wasteil heeft slaplantjes voor de herfst teelt. Het is knipsla en als de nachten kouder worden zet ik twee stokken in de teil met een vitrage erover en wordt het een kasje wat licht doorlaat. Nee geen plastic daar hou ik niet van....
Tip 3
De snoeiafval wordt in kleinere stukken geknipt met de snoeischaar maar altijd gecontroleerd op rechte stokken die als steuntjes kunnen dienen voor planten in potten in de geveltuin. Rijshout sparen in hergebruik heet dat....

Tip 4
Vergeet vooral niet af en toe te genieten van je tuin tijdens zonnige nazomerdagen met een glaasje wijn of HUGO....( recept in mijn boek DE EERLIJKE MOESTUIN)

Tip 5
Beloofd is beloofd.... een recept met bonte snijbiet. ( mag ook de groene soort zijn) Knip tien centimeter boven de aarde de stengels af ( net boven het groeipunt) en knip het blad rondom de stengels af. De stengels in kleine stukjes snijden en het blad in grove stukken. De stukjes stengel roerbakken in iets olijfolie met peper/zout. Na vijf minuten het blad toevoegen en laten slinken en roerbakken zodat stengels zich mengen met het blad. Er kan een scheut witte wijn bij. De snijbiet op twee bruine boterhammen verdelen en toefjes crème fraiche aanbrengen. Een bijzonder lekker lunchgerecht of hoofdmaaltijd wat je maar wil. Een of twee boterhammen.

Tip 6
Perencake oftewel verdronken peren offe verborgen peren.......maak er maar iets van. Verwarm de oven op 175 graden. Maak een cakebeslag van 250 gram boter 250 gram suiker en 5 eieren. De boter en de suiker kloppen met de mixer en elke keer een ei toevoegen en weer mixen tot het ei opgenomen is in het beslag. Ik heb er 300 gram cakemeel bij gedaan maar dat kan iets meer zijn als de eitjes verschillen van dikte. Zelf even proberen.....Het beslag in een ingevette en met bloem bestoven springvorm scheppen. De peren schillen doormidden snijden en van klokhuis ontdoen. Maak insnijdingen in de ruggetjes en leg de peren op het cake beslag. Zeker
55 minuut in de oven en met een naald in het hartje van de cake prikken om te zien of hij gaar is. Blijft de naald droog dan is het goed. ( niet in de peren prikken want die zijn altijd nat) Net uit de oven een laagje abrikozenjam erop smeren. De cake is het lekkerst als hij nog lauw/warm  is.........

Mijn leventje....
De bonte snijbiet staat bovenop een mierennest en als ik ga knippen komen de wichtjes in actie... Ik zet de mand met oogst gewoon op het stoepje dichtbij het mieren tehuis en lopen ze vanzelf weer huiswaarts alsof de school uitgaat.  Kwestie van tijd.....De lunch met de snijbiet was een gedichtje en zeker op die bruine boterhammen van het notenbrood. Noten moet de vegetariër o.a. hebben als vleesvervanger dus koop ik elke week zo’n brood bij de dorpsbakker. Kost 2,50 maar ik doe er een week mee. Elke dag twee sneetjes bij het ontbijt om 6 uur maar deze keer dus ook bij de lunch. Meestal kook ik rond de middag en ben rond 18.00 uur ook weer aan het koken of eet wat over was van de lunch. Het lijkt nergens op maar zo zit ik in elkaar. Er zijn zoveel zalige groenten in de tuin dat ik gemakkelijk driemaal per dag zou kunnen koken bijna voor nop. Vandaag fietste ik voor een grote investering naar de super. Doosje crème fraiche voor 49 cent. Heb er nog 5 zakken zout bij gedaan van 30 cent per kilozak. Was toch alweer 2 euro en de tas vol. Wat ik met al dat zout doe? Uitstrooien op het stoepje waar de onkruid tussen de klinkertjes aan het
groeien is. Eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de nazomer is voldoende. De ochtendnevel maakt het zout vochtig en de zon doet samen met de tijd de rest.....Schoon onkruid en algen vrij stoepje de rest van het jaar...............daar heb ik wel 3 euro per jaar voor over........beter dan round up waar de bijtjes van sterven.

Annemiek