maandag 20 mei 2024

Mijmering 57 Zelf gebakjes maken zo simpel en voor peanuts, asperges op het menu en snelle luxe aspergesoep.

Beste mensen,

In het leven komt het er steeds op aan hoe jij het voelt

en niet hoe het is of lijkt...of hoe anderen het ervaren…

Annemiek.

Mijmering 57 2024.

Tip… Bij het steken van asperges gaat wel eens iets mis. 

De kop eraf en op de markt zijn die kopkes te koop voor twee euro de kilo.

Over enkele weken aan het einde van het asperge seizoen zelfs 50 cent de kilo. 

De koppen zijn net het lekkerste en ga ik weer  voor een bijgerecht als hoofdgerecht met een ei meegekookt en roomboter gesmolten over de asperges.

De asperges schil je van het kopke naar beneden met een dunschiller of een schilmesje als je dat handiger lijkt. 

Van hele asperges moet van onderen 2 cm afgesneden… dat deel is hard.

Van mijn kopkes hoefde alleen een flintertje af omdat “van onderen, in het midden was” dus niets hard als je begrijpt wat ik bedoel.

Speciale aspergepannetjes hoef je niet te kopen want in een wok of koekenpan met flinke rand (en deksel) passen hele asperges ook wel. 

Leg het ei maar direct erbij en breng aan de kook. 

Vanaf kookpunt op heel zacht pitje zijn de asperges en het ei in 8 minuut goed.

Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en drapeer ze op een schotel. 

Pel het ei en giet de gesmolten boter over de asperges. 

De niet vegetariër kan nog een plak goeie ham erbij leggen.

Peterselie hoort daarbij maar hadden de slakken opgegeten…

Tip 2… Supersnelle aspergesoep eventueel in variaties…

Een kilo asperges werd gekookt (menu van gisteren) en een pond van de mooiste geserveerd en gegeten. 

De rest opzij gezet komen de dag erna  in de soep die supersnel klaar is. 

Je kan de soep verrijken met roomboter en bloem maar dat hoeft niet. 

In de soepkop kan nog een scheutje room erbij maar ook dat hoeft niet. 

Wat verder werd gebruikt?

Evenveel kookvocht van asperges dan melk

Per liter vocht 2 groentebouillonblokken

Stukjes asperges

Werkwijze: Als je wil starten met boter en bloem, (wat ik deed en zo lekker) 

smelt dan een klontje boter in een soeppan en voeg ongeveer evenveel bloem toe. 

Even laten garen op laag pitje en in gedeeltes (zodat geen klontjes ontstaan) het kookvocht
(bij mij halve liter) toevoegen.

Evenveel melk erbij en de stukjes asperges plus bouillonblokken. 

Aan de kook brengen en is de soep al klaar.

Tip 3... custardgebakjes in vele variaties…

Ingrediënten:

Voor de custard:

Halve liter melk

40 gram custard

35 gram suiker

Voor het gebak:

Zachte biscuitbodem

Croissants zoveel als nodig

1 klein pakje verse slagroom.

Werkwijze: Meng de custard en suiker in een kommetje in een klein deel van de halve liter
melk. 

Breng de rest van de melk aan de kook en voeg het “custardpapje” toe. 

Op lage pit laten dikken en af laten koelen. Af en toe roeren om vel te voorkomen.

De biscuitbodem met een dun laagje van de custard bedekken (ongeveer de helft.) 

Daarop fruit leggen en bij mij waren dat de aardbeitjes van de markt. 

Met poedersuiker bestrooien is al voldoende 

al maakt een toef slagroom het nog feestelijker.

Roomcroissants…oftewel crompoezen. 

De slagroom stijf geklopt werd voor de helft gemengd met de custard waardoor het mengsel stijver en luchtiger werd.

Een lijntje daarvan heb ik op doorgesneden croissant gespoten.

Links en rechts nog wat toefjes slagroom langszij en kwamen aardbeien erop. 

Dekseltje sluiten van de croissant en voilà… 

Poedersuiker kan ook nog en als je wil glazuur maar hoeft niet…

Bij de LIDL kosten de croissant peanuts en kan je een groot gezin goedkoop trakteren.

De extra dikke zelfgemaakte custard kan gebruikt voor kruimeltaarten met pudding. 

Afgekoeld is de custard prima als ondergrond en hoeft niet gemengd met slagroom. 

Voor gebakjes kan je de custard mengen met slagroom. Dat kan met de mixer voor een glad resultaat.

Tot slot werd van een restje yoghurt aardbei en rest custard een nagerechtje ontworpen...

Mijn leventje… Er heerst een ware slakkenplaag in Landgraaf en zaai ik voorlopig geen slasoorten of bonen meer, 

die ocharme amper boven de aarde worden opgevreten. 

Zelfs aardappelblad en hortensia beginnen ze aan…

De klimbonen werden zelfs door een familie slak van blad ontdaan en zaai ik voorlopig niets
meer.

Tijdens een periode van aaneengesloten weken met zon (zonder regen) kan altijd nog gezaaid worden.

Voor in de prachtmand op de tuintafel heb ik bloeiende planten met grof dik blad gekocht, daar blijven slakken af en  de geraniums laten ze ook (nog) met
rust.

Om 8 uur op de zaterdag markt werd ik snel geholpen, goed overzicht en volop keuze. 

Tegen half negen werd mijn grote brede driewieler als storend ervaren en werd ik bijna weggejaagd door een marktkoopman al was dat om een andere reden…

Mijn fietstassen ongeveer vol, moesten daar echt nog drie bakjes van een pond ongesorteerde aardbeien bij voor drie euro. Alles in meegebrachte tasjes en zakjes in de fietstassen, konden de bakjes aardbei zo bovenop.

Een vriendelijke oudere meneer hielp me… “Geeft u me het bakje maar zo aan meneer, ik hoef geen plastic zakje,” en wees ik naar een bakje.” 

Meneer durfde al geen minder bakje te pakken omdat ik hem bleef aankijken en wees ik al naar het tweede en derde van mijn keuze. “We sparen het milieu meneer,” vertelde ik hem enthousiast. Ik rekende af en kwam de mevrouw achter mij aan bod.

De jongere meneer van de kraam die mijn manier van doen had gevolgd kwam snel naar voren en prees bij de nieuwe klant zijn duurdere A1 aardbeien aan.

De mevrouw keek naar mijn goedkopere en meneer vertelde dat ze hetzelfde smaken, maar… direct op moeten.

 “Nee hoor,” was mijn antwoord. Je neemt elke dag de overrijpe en/of kneusjes eruit en kan de rest tot een week toe bewaard worden.”


“Je moet ze niet bewaren maar opeten,” vertelt de markt meneer. Mevrouw wist toen helemaal niet meer welke ze moet nemen en meneer prees de A1 kwaliteit wederom aan… 

Toen ik mijn mond open wilde doen (vragen wanneer ze de aardbeitjes gebruiken wilde) keek meneer me doordringend boos aan en hief ik mijn handen. Wil ik daar nog mogen kopen in de toekomst dan kon ik beter moeven…

De eega van mevrouw die een beetje achteraf stond had ik iets kunnen toefluisteren maar dat doe je niet. Dat denk je alleen maar… net als al die mensen die je tijdens je leven al had willen aftuigen en nooit hebt gedaan…

Wel heb ik (in plaats van) hele serviezen van het aanrecht gekeild en een waterketel tegen de muur gekwakt… Een mega vaas van de trap gemieterd en toen ik wijzer werd… me op kussens uitgeslagen tot de veren rondvlogen… Nu ben ik een bedaarde ouder wordende mevrouw… met af en toe ondeugende gedachten…

Annemiek